Kinek mennyire kemény? – NFC South

nfc-southTúl a foci-vb döntőjén, az utolsó előtti résszel folytatjuk holtszezonkitöltő sorozatunkat, de azért hogy ne legyen túl éles a váltás az elmúlt egy hónapnyi foci után, így a brazíliai vb-re való utalással európaira hangoltuk a csapatlógókat. Ezúttal az az NFC South van napirenden, ahol a sorsolás erőssége várhatóan pont nem fejezi ki eléggé, hogy melyik csapatnak mennyire lesz kemény a sorsolása, ugyanis az offseasonben a csoport erősorrendje jelentősen kiegyenlítődött, hovatovább felborult; a Falcons és a Bucs mindenképp erősödött, míg a Panthers egyértelműen gyengült.

Idén ennek a csoportnak a két északi csoport van műsoron, ami a tavalyi formák alapján idén közepes sorsolásnak számít (se NFC West és AFC West az egyik oldalon, se AFC South a másikon). A sorsolás erőssége alapján a Szenteknek és a Párducoknak is könnyű dolga volna, de az alacsony mutatókban benne van, hogy a csoport másik két tagja is 4-12-vel végzett tavaly, 4 meccs 25 %-os csapatok ellen pedig bármilyen strength of schedule számot képes a mélybe rántani.

Atlanta Falcons
sorsolás erőssége: 0.512

falcons_2014A legerősebb sorsolás papíron az atlantaiaké, viszont annyiban szerencséjük van, hogy a Packers elleni meccset leszámítva az összes északi meccsük a szezon első felében lesz. Az első héten mindenesetre bele is csapnak a lecsóba, rögtön egy Saints elleni hazai rangadóval nyitnak, amit a holtszezonban megerősödött falaknak köszönhetően szerintem szűken, de behúznak. Ezt követően elutaznak a Bengalshoz egy pofonért, majd a következő 4 meccsüket megnyerik, így 5-1-el állnak majd. Már lassan elkezdenek a rájátszásról álmodozni, de az újabb északi túráról vereséggel térnek haza, így nagyon rosszul jön nekik, hogy a bye week előtti utolsó hazai meccsüket Londonban kell lejátszaniuk a Detroittal. Atlantában ezt a meccset behúznák, a Wembley-ben viszont egy sok pontos meccsen végül kikapnak. A szezon második felét egy Bucs elleni idegenbeli vereséggel kezdik, majd 3 győzelem zsinórban, 8-4-ről pedig L-W-L-W sormintával 10-6-ra jutnak decemberben, de hogy ez mire elég, az csak a poszt végén derül majd ki, mert előbb még a többi csapat szezonját is meg kell álmodnom.

Tampa Bay Buccaneers
sorsolás erőssége: 0.484

bucs_2014A Bucs is sikeresen kezdi a évet, bár ezt a Carolinát idén nem lesz nagy bravúr megverni. Következő héten viszont a Rams ellen kevesek lesznek, ami csak azért baj, mert három idegenbeli meccs következik, ahol nem terem majd sok babér Lovie Smith-éknek, viszont az 1-4 nem fest valami fényesen, így a pihenőhét előtt kulcsmeccsen fogadják a Hollókat. Smith irányítót cserél (hogy kit kire az még homályos), a csere QB-val pedig nyernek, így a pihenőhéten annyi önbizalmat szereznek, hogy a következő meccseken beindul a henger, Evans-parádé, így 5-4-ről kezdik meg az északi körutazást. Sajnos itt elkövetik azt a hibát, hogy fél szemmel rásandítanak, hogy hol állnak a wild-card versenyfutásban, ugyanis Floridától távol már nem nagyon nyernek meccset, maximum egyet ha mégis. Otthon viszont a Bengals-Packers-Sainst hármasból legalább az egyiket meg tudják verni, így 7-9 néz ki a szezon végére. A rájátszás végül még messze, de (főleg játékban) az előrelépés ugyanakkor már szembetűnő lesz.

Carolina Panthers
sorsolás erőssége:0.473

panthers_2014Danihoz hasonlóan én is azt gondolom, hogy ebből top5 pick lesz jövőre. Az érveim ugyanazok, továbbá elég ránézni erre a sorsolásra a 4-ik és a 14-ik hét között.

Ahogy fentebb írtam rögtön vereséggel kezdenek, majd fogadják a Lionst és a Steelerst, az utóbbit azért meg tudják majd verni. Az említett 4-ik héttől kezdve pedig beindul a durvulás; amikor nem északra utaznak (szerencséjükre egyébként korán, de ez sokat nem fog számítani), akkor hazai pályán játszanak rangadót, és többségében olyan csapatokkal mérkőznek majd, akik szerintem gond nélkül szétpasszolják a secondaryjüket. Összességében 2-3 győzelem a maximum amit kinézek belőlük ebből a sorozatból, így a 14-ik hetet követően 4-9-cel állhatnak (Vikings, Bears és talán a Ravens-Bengals páros ellen lehet esélyük) jó esetben, de lehet az a 4 is túlzás… A végén 2 hazai győzelemmel még elérhetik a 2013 előtt megszokott 6-10-et, de most azt gondolom, hogy inkább 5-11 lesz ez. Riverát kirúgják, Newton körül pedig újrakezdődik a csapatépítés.

New Orleans Saints
sorsolás erőssége: 0.469

saints_2014Ha eddig jól számoltam, akkor a Szentek a csoportmeccseket 4-2-es vagy 5-1-es mérleggel tudják le (vs Falcons 1-1, vs Panthers 2-0, vs Bucs 1-1 vagy 2-0). Ahogy fentebb írtam a megerősödött Atlantától a nyitányon kikapnak, de ettől úgy felébrednek, hogy a korai bye weekre már 4-1-gyel mehetnek pihenni. Csoportmásodikként elég jó sorsolást kaptak, mert a Lions (és talán a Bears) elleni meccset leszámítva, az összes igazán fontos mérkőzésük a Superdome-ban lesz, azt pedig ugye tudjuk, hogy a New Orleans otthon mire képes. Otthon csak a Packers és a 49ers elleni meccs karcos, a többi sima, de a két említett meccsből is behúzzák legalább az egyiket. Idegenben ahogy az már megszokott azért több problémájuk lesz, ráadásul az utolsó 5 héten belül  kétszer is északra utaznak, az pedig lousianai szemszögből nem jó ómen. A Brownst és a Cowboyst szerintem megverik idegenben, a Lions, a Steelers és a Bears közül azonban legalább az egyiktől kikapnak, de inkább kettőtől, így végül a 12-4-nek és legalább a bye weeknek örülhetnek majd. 13 strigulával a WIN rovatban és/vagy egy kicsit kiegyenlítettebb NFC Westtel még a home field advantage is összejöhet.

Összefoglalva a Saints mellett a Falcons is rájátszásba jut szerintem, a Buccaneersnél örülhetnek az előrelépésnek és (többnyire) a mutatott játéknak, Carolinában viszont dráma lesz edzőcserével és újra kezdődő építkezéssel.