FK! Power Rankings – Part 2

fk_power_rankings

Zakatolunk tovább, itt a második rész is az erősorrendünkből. Ha az elsőről lemaradtál, itt pótolhatod. Ha megvolt, katt a folytatásra!

24. Houston Texans

Megy a mizéria Andre Johnsonnal, ez pedig nem tesz jót a csapatnak, még akkor se, ha esetleg marad. A fejemben először úgy állt össze a dolog, hogy ez a Texans jó lehet idén (értsd: rájátszásért küzdhet). Ezt most módosítanom kellett és nem csak a Johnson dolog miatt. A támadófal továbbra is jó, csak a jobb oldali tackle poszton lévő Derek Newton kritikán aluli. A futójáték működhet, ha Foster nem sérül meg, hiszen ő azért kiváló running back, csak az utóbbi időben többször érték utol nyavalyák. Fitzmagic el tud vezetni egy támadósort, de azért playoffért küzdő csapatot nem bíznék rá. És Andre Johnson mellett DeAndre Hopkins és Keshawn Martin említhető meg az elkapók közül, és rájuk se szívesen bíznám a franchise-om. Az egyértelmű, hogy a futásokat fogják erőltetni és ebben jók is lesznek, ha Foster egészséges marad. Ha nem, ott nagy bajban lehetnek.

Arra mennék, el innen!

“Arra mennék, el innen!”

A védelmet gondoltam igazából jobbnak, mint amilyen. Watt mellett a falban két, kis túlzással nevenincs játékos foglal helyet (Powe és Crick), habár Powe helyett nagy felüdülés lehet Nix, amennyiben az idén összeszedett sérülése nem hátráltatja. A linebacker sorból Cushing emelkedik ki, de ő meg IR-en töltötte az előző két szezon nagyobb részét. Jadeveon Clowney kicsit számára idegen poszton fog játszani, de ha Romeo Crennel folyton pass rushra küldi, akkor szerintem kiváló szezont fog maga mögött tudni. Mercilus és Reed sem emelkedik ki a LB-mezőnyből. A secondary is felemás, mert van 1-1 jó cornerük és safetyjük (Joseph és Clemons), de a többiek inkább gyengék, így ez az egység sem fog megfélemlíteni senkit. A csoport második helye meglesz, a mérleg a kérdéses, egy 8-8nak már örülnének szerintem.

23. New York Giants

A Giantsnek nem volt túl jó idénye tavaly és szerintem idén sem lesz az túlzottan. Eli előtt a fal továbbra is rendkívül gyenge. Habár center poszton az újonc Richburg és guardban a szabadügynök Schwartz mindenképp erősítés lesz, még így is hagy kivetnivalót maga után az egység. A passzjáték egy szinttel feljebb léphet azért (a tavalyi produkcióhoz képest nem lesz nehéz mondjuk), hiszen Odell Beckham jó párost fog alkotni Cruzzal. A futójáték kérdéses, hiszen a Rashard Jennings – David Wilson páros nem nevezhető épp erősnek. Az offense úgy ámblokk közepes, az NFC Eastben talán a leggyengébb.

A védelem jobb egy kicsit, főleg a csoport többi tagjához viszonyítva, de sokat számít majd, hogy DRC a denveri formáját mutatja vagy a philadelphiait (ahol sok pénzt keresett, mint most is). A linebacker sor elég gyenge Beasonnel és McClainnel, a fal nem rossz és a secondary sem, de összességében a védelem is egy közepes egység, tehát összefoglalva azt mondhatjuk, hogy az egész csapat átlagos. Nem fognak nagyot dobbantani de lefelé se fognak kilógni a mezőnyből, masszív középcsapat lesz az óriások alakulata.

22. Washington Redskins

Rosszabbak nem lehetnek, mint tavaly (de, igen, tudom, lehetnek tök utolsók), de én bennük látom a legnagyobb potenciált, hogy megfogják az Eaglest a csoportelsőségért folytatott harcban. Viszont szerintem nekik sem fog menni és nem véletlenül vannak ilyen hátul. Támadófal nincs, Moses érkezése talán feldobja kicsit őket, de ő főleg futásblokkolásban jó és fel kell vennie a ritmust. Van egy nagyon jó futójuk, de Morrisnak is kellenek a blokkok, különben elveszik, nyilvánvalóan. RGIII-nek sincs jó dolga természetesen Lichstensteigerék mögött, viszont kiváló célpontjai vannak. Garcon mellé érkezett DeSean Jackson (és Andre Roberts is), az egyik legjobb WR-duóval rendelkezik a Skins. Plusz egy remek elkapó tight enddel is rendelkezne Reed személyében, tehát a támadósorban csak a fal gyenge, viszont ez képezné mindennek az alapját. Meccsenként sok pontra számítok tőlük, de ez azért is van így, mert…

Eléggé furcsa..

Eléggé furcsa DJaxet pirosban látni…

…a védelem nagyon gyenge. A front7 még nem is annyira. Hatcher érkezett a Cowboysból, aki annak a védelemnek a jobbik felébe tartozott és Cofield sem vészes nose tackle-ben. Van két remek külső linebackerük (Kerrigan és Orakpo), plusz érkezett a fiatal Murphy is, hátha Orakpo távozik jövőre. Perry Riley belső linebackerként jó, azonban a másik hely kiadó, lehet Jordané vagy Robinsoné, de egyik sem jó megoldás. A secondary viszont katasztrófa, egyedül a Steelersből érkező Ryan Clarkra bíznék kezdő pozíciót egy jó csapatnál. A legnagyobb kérdés a washingtoniaknál, hogy a támadófal hogy fog muzsikálni, a szezonjuk nagyrészt rajtuk áll vagy bukik, meg persze ebből kifolyólag RGIII egészségén.

21. Kansas City Chiefs

A Chiefsnél nagyjából ugyanaz a helyzet, mint a Panthersnél, mégis jobbnak gondolom őket néhány hellyel. Támadófal nincs, hiszen a tavalyi jó ötösből három kezdő elhagyta a csapatot, így meg nehéz. Elkapójuk sincs, csak a túlértékelt Bowe, szóval továbbra is kuka a támadóalakulat. Az Alex Smith-vitába ne menjünk bele, maradjunk annyiban, hogy egy átlagos irányító. Aztán van egy ligaelit futójuk, akinek a számaiban drasztikus csökkenésre számítok a gyenge fal miatt (fantasy alert!). Az offense-től tehát nem számítok sokra.

A védelem a jobb egység egyértelműen, tavaly is nagy szerepük volt a jó teljesítményben, amíg a sérülések nem jöttek. A pass rusher erőssége a csapatnak, az egészséges Hali-Houston OLB duó a liga talán legjobb párosát alkotja. Az NFL egyik legjobb nose tackle-je is náluk szerepel Dontari Poe személyében, remek teljesítményt nyújt a futás megállításában és az irányítósiettetésben is. Mellette Devito is jónak mondható, a Raidersből érkező Walker viszont nem jó fit a 3-4es rendszerbe, nem teljesen értettem a koncepciót a leigazolása mögött. A linebacker sor közepéről is ki kell emelni Derrick Johnsont. A front 7 tehát nagyon is erős, a secondaryben vannak gondok. Flowers elküldték, mert nem illett a rendszerbe, de így meg a Marcus Smith-Sean Cooper CB-páros fog kezdeni, ami nem épp biztató. A safetyk közül Eric Berry kiváló, de Abdullah sem rossz. Egyértelműen front7-ben kell bízniuk, mert a támadók nem fognak sok pontot felrakni és a cornerek is gyengék, így én egy negatív szezonra számítok tőlük.

20. Minnesota Vikings

Első blikkre az előző posztba akartam őket rakni, aztán mikor elkezdtem az ő részüket írni, rájöttem, hogy nem lesz ez így jó, előrébb kell tenni őket. Szokás szerint a támadófallal kezdődik minden, a vikingeknél pedig a bal oldali guard kivételével rendben vannak (oda pedig érkezett David Yankey a drafton). Főleg futásblokkolásban erős az egység, szóval Petersonnak továbbra sincs rossz dolga. De nem lehetnek nagyon kiszámíthatóak, így kell valami passzjáték is. Benne van a pakliban, hogy Bridgewater kezd már az első héten, de a Cassell és Ponder elleni párharcot neki kell megnyernie a training camp alatt. Bármelyikük is kezd, egész jó célpontokkal rendelkezik majd. Nem kizárt, hogy Cordarelle Patterson átveszi az első számú elkapó szerepét Greg Jenningstől, szerintem kiváló éve lehet a másodéves tehetségnek (újabb fantasy alert!). Norv Turner pedig jól bánik a tight endekkel, így Rudolphnak is jobb éve lehet, mint valaha. De mindez az irányító teljesítményén fog múlni, szóval azért óvatosan kell bánni ezekkel a nagy várakozásokkal.

Remek szezonja lesz Pattersonnak!

Remek szezonja lesz Pattersonnak!

Főleg, mert a védelem korántsem ilyen jó. Sok játékos cserélődött a tavalyi egységhez képest, össze is kell szokniuk kicsit. A védőfalban voltak a nagyobb változások, de a Robinson-Floyd-Joseph-Griffen kvartett nem tűnik rossznak. A linebacker sor annál inkább, tőlük ne várjunk nagy dolgokat. Illetve az újonc Anthony Barrtól akár lehetne, de kicsit idegen neki a 4-3as rendszer, kíváncsi leszek, hogy fog teljesíteni. A secondary pocsék volt tavaly, idén Munnerlynn leigazolásával és Harrison Smith felépülésével mindenképp javulni fognak. És azt se felejtsük el, hogy az új főedző, Mike Zimmer remekül bánik a secondary tagjaival. A Vikings szezonja a QB-játékon fog múlni legfőképpen, ha ott jó produkcióval rukkolnak elő, akkor egy 8-8 körüli szezon is elképzelhető.

19. Atlanta Falcons

A Falcons tavaly gyatrán teljesített, de ennyire a játékosállomány alapján nem kellett volna. A támadófal volt nagyon gyenge (44 engedett sack), ezen próbáltak javítani, egyrészt egy kiváló O-line edző, Mike Tice szerződtetésével, illetve a draft legkészebb játékosával, Jake Matthews-zal, plusz Jon Asamoah-val a Chiefsből, szóval jelentős fejlődésen ment át az egység. A futójáték problémás lehet, hiszen Steven Jackson már öreg, Jaquizz Rodgers nem kezdő kaliber, de a drafton elhozták Davonta Freemant, aki állítólag jól teljesített az OTA-k alatt, a training camp-beli teljesítményét pedig a Hard Knocksban is láthatjuk majd. Matt Ryannek nincs hiánya elkapókból (Julio Jones, Roddy White, Harry Douglas), ha egészségesek, de Tony Gonzalez visszavonulásával a célpontjai száma és minősége is megromlott. Nem lesz rossz ez az offense, ha a kulcsjátékosokat elkerülik a sérülések.

A védelmen is próbáltak foldozni, illetve egy burkolt vagy részleges sémaváltás is bekövetkezik, hiszen igazoltak embereket, akik 3-4be valók és az OTA-k alapján is arra lehet következtetni, hogy többet fogják ezt a formációt használni. A futás megállításában jónak tűnik az újonnan összerakott védőfal, viszont a pass rush továbbra sem megoldott. Két új srác, Tyson Jackson és Paul Soliai is kezdő lesz, mellettük Babineaux, esetleg az újonc Hageman állhat fel. Az outside linebackerek gyengék, az öreg Umenyiorára támaszkodnak majd. A linebacker sor közepén a sérülésből visszatérő Weatherspoon ismét megsérült, így egy nem túl neves Worrilow-Bartu kettőssel vágnak neki a szezonnak. A secondary sem épp erős, a tavalyi első körös Desmond Trufant emelkedik ki, bár a tavalyi második körös Alford sem volt rossz, ezek a fiatalemberek a kezdő cornerek. A safety-párostól (Moore-Lowery) sem kell tartania az ellenfeleknek különösebben. A védelmen továbbra is sokat kell javítani, a támadók viszont a tavalyi kihagyást követően ismét jók lesznek.

18. Tampa Bay Buccaneers

Tampában teljesen új rezsim van és joggal lehet bizakodni a csapat szurkolóinak. A támadófal a jobb guardon, Omameh-n kívül egész jól össze van rakva, nem egy elit egység, de bőven elfogadható. Doug Martin visszatér kisebb sérüléséből, szerintem ő nagy számokat produkálhat idén ismét, de mögötte is az év második felében bizonyított Mike James és Bobby Rainey található. Az irányító-játék lesz kérdéses, ha McCown tudná hozni a Bearsben Cutler cseréjeként mutatott formáját, akkor nem lesz baj. Annyira nem elit a WR-duó, mint a Marshall-Jeffery volt, viszont kvázi két Vincent Jacksonjuk van (az újonc Mike Evans a másik), ami nem nevezhető rossznak. Illetve tight end poszton is ott van egy Timothy Wright, aki a tavalyi év második felében felhívta magára a figyelmet, illetve a kicsit balhés, de rendkívül tehetséges újonc, Austin Seferian-Jenkins, tehát igazából minden adott a jó támadójátékhoz.

Egy ócska Evans-elkapás edzésről

Egy ócska Evans-elkapás edzésről

A védelem pedig Lovie Smith személye és az új igazolások miatt sokat erősödött. Kezdjük most hátulról. Revis távozott (nem feküdt neki a zónázás), helyette jött Alterraun Verner, aki fiatalabb és aki ebben a rendszerben jobban teljesít és ugyancsak Pro Bowler. Verner túloldalán a tavalyi második körös Banks kezd, akiben van potenciál, de azért megverték jó párszor tavaly, így mindenképp fejlődnie kell még. A safety-duó egy öreg és egy fiatal játékosból áll, Mark Barronban jó jeleket mutatott tavaly, Dashon Goldson viszont már kicsit leágazóban van és megkapta a nagy szerződést is, kérdés, hogy motivált marad-e. A linebackereket a kiváló Lavonte David vezeti, mellette Mason és Casillas található, akik inkább közepesnek nevezhetőek. A védőfal elég kétarcú, hiszen van 1-1 remek DE és DT, viszont van 1-1 gyenge. Gerald McCoy és az új igazolás, Michael Johnson tartoznak az előbbi kategóriába, rájuk lesz bízva az irányítók siettetése és ők ezt a munkát elképesztően jól is végzik. Spence és Clayborn viszont eléggé kutyaütők, tőlük nem sok jóra lehet számítani. Felemás ez a védelem, de Lovie Smith szokása, hogy erős defense-t rak össze. A Buccaneers szerintem a csoportja második helyét el fogja csípni, de az NFC jó csoportmásodikjai miatt a rájátszás nem lesz meg nekik.

17. St. Louis Rams

A Ramsnek nincs szerencséje, hogy egy ilyen nehéz csoportban tevékenykedik, mert van olyan divízió, ahol akár a csoportelsőségért küzdenének ilyen kerettel (AFC South például). A támadófal a centerposztot kivéve jó (főleg Greg Robinson draftolása után), van négy használható futójuk (Stacy, Mason, Cunningham, Pead), egyik se kiemelkedő, de Stacy tavaly már megmutatta, hogy jó játékos és Masonben is lehet reménykedni. Főleg a futójátékra fognak alapozni, már csak azért is, mert a passzjátékban gyengék. Ennek két elég nyilvánvaló oka van. Nincsenek remek elkapóik és Bradford irányít. Kezdjük az elsővel. Tavon Austin rohan, mint a villám, a visszahordásokban kiváló volt tavaly is, de azért az offense-hez kisebb részben járult hozzá. Mellette a Givens – Pettis – Britt – Quick kvartett található, hát egyiktől se ájulunk el. A tight end Jared Cook talán egy kicsit e kategória fölé sorolható. Na nézzük a második okot. Bradford szerintem nem olyan rossz irányító, mint ahogy renningan bemutatta. Nem lehetett igazából jól értékelni még. Első évében Offensive Rookie of the Year volt, utána viszont nem volt fala és elkapói se, tavaly pedig sérült volt. Ezek alapján nem lehet egy teljeskörű értékelést adni róla. Nem mondom, hogy elit irányító vagy bármi hasonló, de azt se mondom, hogy temetni kell.

A védelem játékosai a PFF értékelési skáláján nagyon alacsonyan szerepelnek, amit nem teljesen értek. A védőfal az egyik (ha nem a) legjobb a ligában, a Long – Donald – Brockers – Quinn négyestől összecsokizhatják magukat az ellenfél irányítói, elképesztő pass rusht várhatunk tőlük. Ahogy haladunk egyre hátrébb, úgy gyengül a defense. A linebacker sor is jó még, de nem annyira, mint a fal. Ogletree jól mutatkozott be tavaly, Laurinaitis és Dunbar is jó munkát végzett. A problémák a secondaryben vannak, a drafton hoztak is ide 4 játékost. Az már elég rosszul hangzik, ha a secondary-d legjobb játékosa Janoris Jenkins. A pass rush kiváló lesz a csapatnál, de nagyon sietniük kell, mert ha a QB el tudja dobni a labdát nagyjából jó helyre, akkor a cornerektől és a safety-ktől nem számíthatnak jó produkcióra. Mérleg szerint nem fog sokat javulni a csapat szerintem, a 8-8 lehet idén is a cél.