Kinek mennyire kemény? – AFC North

afc-northLassan véget ér idei Kinek mennyire kemény? sorozatunk, de azért egy-két csoport még hátravan. A mai részben az AFC North csoportja kerül terítékre. Vajon ki lesz a befutó? A Kohászok összeszedik magukat és helyre rakják a csoportot? Vagy a nagy tehetségekkel teletűzdelt Bengals viszi újra a prímet? Esetleg Flacco felnő végre a fizetéséhez? Vagy nevető negyedikként az egész bagázst összetekeri Manziel mint a 100 dolláros bankót? Nézzük ki, mire számíthat.

Tavaly a csoport nagyon várakozáson alul teljesített. A győztes Ravens-t a többi csapat széthordta, a Steelers szinte történelmi mélypontból tudott felállni, miközben a Bengals szépen csöndben behúzta az első helyet egy impozáns 11-5-el. Idén az egyik leggyengébb sorsolást kapta a csoport, ami ideális lehet az újrakezdéshez. Idén a két déli csoport adja majd a csoport ellenfeleit, a Brees uralta NFC és a Colts birodalma, az AFC.

Baltimore Ravens
sorsolás erőssége: 0.461

Bengals, Steelers, @Browns, Panthers, @Colts, @Buccaneers, Falcons, @Bengals, @Steelers, Titans, BYE, @Saints, Chargers, @Dolphins, Jaguars, @Texans, Browns

A csoportban a leggyengébb sorsolás, a tavalyi szezont 8-8-al záró Ravens-nek jutott. A Ravens a draft első 3 körében a védelmet erősítette (Mosley, Jernigan, Brooks), ami rá is fér az alakulatra Lewis és Reed elvesztése után, a két vezér csapatkohéziós ereje nagyon hiányzott a Hollóknak, az egész ligában a legtöbb yardbüntetést a Ravens D# szedte össze a ligában. Tavalyi évük az újjáépítésről szólt, bár Flacco-nak ezt elfelejtették mondani, lévén karrierje során először, több interceptiont dobott mint TD-t. Jones és Pitta mellé leigazoltak még két játékszert Flacco-nak, Steve Smith és Owen Daniels személyében. Lássuk mire mehetnek idén.

Ray Rice idén is betlizik?

Ray Rice idén is betlizik?

Az évet egy laza hármas csoportrangadóval kezdik, ahol nagyon fontos lenne a jó kezdés. Kettőt játszanak otthon majd utaznak a Brownshoz. Kettőt szerintem sikerül behúzni a háromból így 2-1-el várhatják otthon a Panthers gárdáját és a hazai pálya lejtése miatt ezt is behúzzák. Utána utaznak Indianapolisba, ahol Luck otthon nem fog kegyelmezni a nem épp fényesen ragyogó Ravens secondary-nek. Tampa Bay idegenbe is verhetőnek tűnik Flacco-ék számára ha a mérkőzés elején a TD dobó kesztyűjét veszi fel. Hazai pályán a Falcons szerintem meglepi őket majd jön két idegenbeli vereség a Steelers és a Bengals otthonába, de még a pihenő előtt hazai pályán a Titanst elcsíphetik. A 11. héten, 5-5-ös mérleggel várhatják az utolsó nagy rohamot.

A nagy lóvé már megvan

A nagy lóvé megvan, jöhet az újabb nagy eredmény

Saints idegenben nem lesz meg, a Chargers hazai pályán ki-ki meccs lesz, de a San Diego botrányos passz elleni védekezése kedvezhet Flacco-nak. Én a Dolphinsnak megelőlegezem a győzelmet hazai pályán a Ravens ellen. 5-8. Az utolsó hármasból kettőt sikerül megfogniuk, de talán mind a hármat is, így legjobb esetben újra 8-8-al zárhatják a szezont. Csoporton belül a Steelers-szel nagyjából egy erőt képviselnek, így ha jól jön ki a lépés a brigádnak akár egy 9-7 is összejöhet a szezon végére. Tavaly ez a San Diego-nak elég volt egy wild card körre. De igazság szerint egy 7-9-től 10-6-ig bármi lehet nekik.

Cleveland Browns
sorsolás erőssége: 0.465

@Steelers, Saints, @Ravens, BYE, @Titans, Steelers, @Jaguars, Raiders, Buccaneers, @Bengals, Texans, @Falcons, @Bills, Colts, Bengals, @Panthers, @Ravens

A Browns érdekes helyzetbe találta magát az offseason kellős közepén. Tavaly a védelem már már kezdett szépen összeállni, passz ellen igen hatékonyan muzsikáltak, Gordon személyében volt egy elit elkapójuk. Az első körös draft-ámokfutásuk után szereztek egy nagyon jó CB-t Gilbert személyében, valamint a kétes hírnevű Manzielt. Csakhogy Gordon karrierjének sanszosan vége, futójáték eddig nem volt Cleveland-ben, Ben Tate érkezése javíthat ezen is. Az egy szem Manziel pedig ha 120%-on teljesíti az elvárásokat akkor sem tudja elkapni a saját labdáit, Hoyer még annyira sem. Halvány reménysugár lehet, hogy Andre Johnson menekülne a Texanstól, és nem meglepően a Browns már ott is toporog érte a küszöbön. Ez az év az építkezésről fog szólni a Barnáknál, és ha az új vezetőedzőnek, Pettine-nek egy évnél többet engedélyeznek, talán végre kitörhet a szürkeségből a Browns csapata. Ha nem a top10-ben fognak draftolni 2015-ben, akkor a jó útra léptek, de erre idén nem sok remény van.

Véget ér a rémálom?

Vajon újra érdemes lesz mezt vásárolni?

Első mérkőzésüket idegenben játszák a Steelers otthonában, ami egyből egy vereséggel indított szezont fog eredményezni. Utána jön a hazai pályán a Saints és a Ravens együttese, de a szezon ilyen korai szakaszában, támadójáték nélkül ez a kettő is vereség lesz. A Bye Week már a negyedik héten rátalál a csapatra, aminek azon kívül, hogy van idő az eddigi kevéske tanulságot leszűrni, nem sok mindenre jó. 13 mérkőzéses etap vége nem kecsegtet sok jóval így.

A Titans idegenben is meglehet, de hazai pályán a Steelers nem, 1-4. A Jaguars, Raiders, Buccaneers trióból, kettőt elkaphatnak. 3-5. A Bengals idegenben megint zakó lesz, de a Texans, Falcons, Bills trióból kettőt megint megcsíphetnek. 5-7. Az utolsó négyesre viszont nagyon elfáradhat a csapat, a Colts még nagy falat, a Bengals és a Ravens még küzdhet a rájátszásért ezért nekik nagyon nem lesz mindegy az eredmény, A Panthers Katonadani jóslata értelmében pedig a 15. hétre már elveszíti a rájátszásba kerülés lehetőség így őket megcsíphetik Manzielék. 5-11.

Szép karrier lehett volna...

Szép karrier lehetett volna…

De mielőtt a vérmesebb Browns drukkerek voodoo-bábúkat szurkálva még a leendő unokáimat is örök kárhozatra ítélik, szeretném megjegyezni, hogy ez az 5-11 szerencsés csillagzat alatt lehet 6-10 vagy akár 7-9 is. Sok gyenge csapattal játszik idén a Browns, minden azon fog múlni kerítenek-e valahonnan egy potens elkapót és Manziel-lel mit fog kezdeni a vezetőség.

Pittsburgh Steelers
sorsolás erőssége: 0.469

Browns, @Ravens, @Panthers, Buccaneers, @Jaguars, @Browns, Texans, Colts, Ravens, @Jets, @Titans, BYE, Saints, @Bengals, @Falcons, Chiefs, Bengals

Tavaly a Kohászok pocsékul kezdték a szezont, 0-4 után mentették egálra az évet. Az idei gyenge sorsolás kedvezhet arra nézve, hogy elkerüljenek egy újabb playoff mentes évet. Futó fronton a Patriotstól erősítettek LeGarrette Blount személyében, valamint a draft harmadik körében elhozták a rendkívül gyors és robbanékony Dri Archert is. Szükségük is van az erősítésre, hiszem tavaly az 5. leggyengébb futó teljesítménnyel rukkoltak elő, ami szokatlan a Heinz Field-en.

Az évet hazai pályán kezdik a Browns ellen amit szerintem megoldanak. Utána a Ravens, Panthers jön idegenben amiből egy lesz meg (Ravens), majd a Tampa otthoni elverése után 3-1-el utazhatnak a Jaguárokhoz, ahol győznek. Majd a Browns, Texans, Colts trióból a Colts nagy valószínűség szerint elveri őket, a másik kettő hozható, de egyet elbuknak, 5-3.

Mennyi van még benne?

Mennyi van még benne?

A szezon második felét otthon kezdik a Ravens ellen amit behúznak, majd jön a Jets és a Titans idegenben ami szintén meglehet mind a kettő. Legjobb esetben 8-3-al mehetnek pihenni az utolsó sorozat előtt, de esélyesebb egy 7-4. Az utolsó nekifutásban kétszer találkoznak a Bengals gárdájával amiből egy meglehet, Saints bukó, és az Atlanta, Kansas közül is az egyik meglepheti a Kohászokat. Ha nem kezdik olyan pocsékul az évet mint tavaly, és legalább átlagosan muzsikálnak a futóik, és a futás elleni védelmet egy csöppet összekapják akkor javíthatnak a tavalyi mérlegen. 9-7 vagy 10-6. Erős franchise a Steelers akiket a kiábrándító tavalyi év ellenére sem szabad leírni.

Cincinnati Bengals
sorsolás erőssége: 0.469

@Ravens, @Falcons, @Titans, BYE, @Patriots, Panthers, @Colts, Ravens, Jaguars, Browns, @Saints, @Texans, @Buccaneers, Steelers, @Browns, Broncos, @Steelers

A Tigrisek sorsolásának nehézsége tizedre azonos a Steelersével. Tavaly kihasználták a két fő rivális vergődését és 11-5-el mentek a rájátszásba, ahol a Dalton-átok ismét fogott és simán kiestek a wild card körben (de tavaly legalább egy TD-t dobott a rájátszásban ezzel 1-6-ra szépítette a TD/INT mutatóját). A draft első körében sikerült a legnagyobb lyukat betömni a védelemben Darqueze Dennard személyével, ezért a tavalyi remek futás elleni védekezés mellé idén a passzok ellen is jobbak lehetnek. Mondjuk ehhez nem ártana egy kompetens safety sem, de az más kérdés. A Texanstól elhozott Danieal Manning-től várják többek között ezt a feladatot.

Lesz valaha PO győzelem ebből?

Lesz valaha PO győzelem ebből?

A Ravens, Falcons, Titans trióval kezdik az évet, amiből kettőt, legjobb esetben mind a hármat is megnyerhetik. A Brownshoz hasonlóan idén a Bengals is megszívta a Bye Week kiosztással, hiszen már a negyedik héten mehetnek pihenni. A pihenő után jöhet a mély víz és utazhatnak Boston mellé, hogy Brady hazai pályán verje el őket. Panthers otthon megoldható feladat majd idegenben a Colts újra necces lesz. 3-3 esetleg 4-2. A három hazai pályás mérkőzésükből kettőt meg fognak nyerni talán a Ravens foghatja meg őket, 6-3. Utána, hogy a sorminta szép legyen három idegenbeli mérkőzés következik: Saints, Texans, Buccaneers. Kettő ezek-közül is meglehet a csapatnak, 8-4. A szezon végén a két Steelers elleni derbiből csak a hazait nyerik meg, a Broncos otthon elveri őket, 10-6.

Összességében én ezt a csoportot újra a Bengalsnak adom. Bár olyan még soha nem fordult elő, hogy a Cincinnati két egymás követő évben megnyerje a csoportot, de erre most nagy esélyük van. Bár azon se lepődnék meg ha a végén a Steelers érne oda. A Ravensben én egyenlőre nem látok annyit, hogy meglepjék a világot. A Brownsnak pedig ez egy tökéletes év lesz az előrelépésre és a fejlődésre, de csodát még ne várjunk tőlük, Manziel ide vagy oda.