FK! Power Rankings – Part 1

fk_power_rankings

Nekiugrunk a holtszezonbeli erősorrendünknek, amelyből megtudhatjátok, hogy szerintünk (vagy legalábbis szerintem, mert természetesen a szerkesztőség többi tagjának a listája valószínűleg jó pár helyen eltérne ettől) mik ez erőviszonyok ma az NFL-ben, melyik csapat hol helyezkedik el a football legmagasabb szintjének ranglétráján. Az első részben a leggyengébb 8 gárdát vesszük szemügyre, hátulról haladva.

32. Tennessee Titans

Most biztos megutálnak a Titans-fanok (még szerencse, hogy azért nem ők a legnépesebb szurkolótábor hazánkban), de ahogy már a “Kinek mennyire kemény?” sorozat ide vonatkozó részében is írtam, a Titansnél egy jó támadófalon kívül nem tudnak sokat felmutatni. Nem feltétlen gondolom, hogy 1/1-re fognak húzni, mert a sorsolásuk egyébként nem túl vészes és minden évben jöhet egy meglepetésre bénázó csapat (pl. Colts, Texans), de ettől függetlenül nekik van az egyik, ha nem a leggyengébb csapatuk.

Bishop Sankey teljesítményét mondjuk érdemes lesz figyelni, mert a jó fal mögött szerintem lubickolhat (fantasy alert!). Ettől még Jake Locker béna és sérülékeny, mögötte meg Whitehurst meg Mettenberger van adott esetben, de hát elkapókkal sem büszkélkedhetnek, úgyhogy a passzjáték a nullához fog konvergálni. A védelem is gyenge és még formációt is váltanak (3-4es rendszert fognak használni), amihez persze nincsenek meg a megfelelő emberek, szóval elég nagy katasztrófa a csapat, nem várok tőlük túl sokat.

31. Buffalo Bills

A Bills win-now mode-ban van. Mást nem tudok kitalálni arra, hogy miért cserélték el a jövő évi első körös pickjüket Watkinsért. Mintha ő lett volna az egyetlen hiányzó darab a gépezetben. Na mindegy, ez félig-meddig egy másik téma, a jövő zenéje. Egyébként a Cleveland remekül járt az üzlettel, jövőre a top5ben húzhatnak majd szerintem (akár kettőt is).

Kiko Alonso, a csapat egyik legjobb játékosa kihagyja az egész évet

Kiko Alonso, a csapat egyik legjobb játékosa kihagyja az egész évet

A támadófal gyenge, az irányító gyenge, az elkapógárda gyenge, de legalább van két egész jó futójuk. A támadójáték úgy fog kinézni, hogy Spiller/Jakcson fut 1-2 yardokat a gyenge fal mögött első és második kísérletre, majd Manuel próbál passzolni Watkinsnak, de nem lesz elég ideje, így sack, majd punt vagy az időhiány és Manuel pontatlansága miatt interception jöhet. Nyilván kissé leegyszerűsítem a dolgokat, de értitek. A védelem sem sokkal jobb és a legjobb játékosuk, Kiko Alonso kihagyja az egész évet. A secondary gyenge és csak azért soroltam őket a Titans elé, mert a védőfal azért jónak mondható a két Williams-szel (Kyle és Mario) plusz Dareus-szal, illetve nincsenek sémaváltás közepette.

30. Jacksonville Jaguars

A Jaguars idénye és jövője is nagyban függ attól, hogy hogyan kezelik Blake Bortlest és mikor teszik be a mély vízbe. Ha túl korán, akkor a gyengécske fal mögött rengeteg sacket nyelhet be, erre pedig olyan David Carrosan rámehet a karrierje. Szerintem az idény közepe környékén lesz kezdő, ami még mindig nem ideális, de kíváncsian várom mi lesz belőle. Tehát elvileg Henne kezd, ami nem sejtet sok győzelmet, viszont a draft után egész jól áll elkapókkal (Shorts mellé Lee és Robinson is érkezett) rendelkezik a Jags. Futójuk viszont Toby Gerhart, aki AP mögött eddig csere volt, de szerintem nem fog túl jó teljesítményt nyújtani állandó kezdőként.

A védelembe érkeztek öregedőfélben lévő játékosok a szabadügynök-piacról, itt az összeszokottság nagy kérdés lehet, igazából most nehéz megállapítani, hogy mire lesznek képesek. Gus Bradley viszont eddig jó munkát végez, ami bizalomra adhat okot hosszú távon, azonban idén még top10-es draft cetlijük lesz. Azért végezhetnek ennél előrébb, mint az itteni helyezésük, mert nem olyan veretes a csoport és részben ennek is köszönhetően elég könnyű a sorsolásuk is.

29. Cleveland Browns

Valamiért szimpatikus nekem ez a Browns, sokszor szurkolok nekik, hogy törjenek végre ki ebből a semmisségből, de erre megint nem idén lesz példa. A támadófal fele megvan (Alex Mack, Joel Bitonio, Joe Thomas), a másik fele viszont kuka. A futások ezért balra fognak menni legtöbbször a hagyományos jobb oldal helyett, és érdekes lesz figyelni, hogy Ben Tate mire képes kezdőként. Mögötte az újonc Terrance West is szerepet fog kapni, nagydarab futókkal fognak rohamozni a barnák, le akarják nyomni magukat az ellenfelek linebackereinek torkán. És a futójátékot erőltetni is kell majd, mert Gordon hülyeségei miatt már egy darab épkézláb elkapója sincs a csapatnak. Így Hoyernek, vagy esetleg Manzielnek nem lesz egyszerű dolga, az biztos. Nagyon érdekelne, mire képes Manziel, de jelen állás szerint erre várni kell majd még.

Josh Gordont, a Browns legjobb képességű játékosát valószínűleg egész évre eltiltják. Meg a Browns feltehetőleg ki is vágja majd...

Josh Gordont, a Browns legjobb képességű játékosát valószínűleg egész évre eltiltják. Meg a Browns feltehetőleg ki is vágja majd…

A védelem is kétarcú, a védőfal közepes, a linebacker sornak is a fele jó igazából, illetve a két safety közül is Whitner kiemelkedik. A CB-párosuk legalább erős, Haden mellé érkezett az első körös újonc Justin Gilbert, így hosszú távon megoldották ezt a posztot. Fog okozni a Browns kellemes meglepetéseket idén szerintem, még ha nem is sokat. Viszont a jövőre való tekintettel bizakodóak lehetnek, hiszen a 2015-ös Drafton két első körös választási joguk lesz és jó eséllyel mindkettő top10-es, akár top5-ös is lehet.

28. Oakland Raiders

A Raidersnél is kezdjük a támadókkal: a fal nem lesz rossz, csak sajnos az offense skill pozíciói nem épp veretesek. Schaubban kell bízni, de van egy öreg futópárosuk (McFadden és MoJo), az első számú elkapó pedig James Jones, aki jobb helyeken a harmadik posztért küzdhetne. A támadóktól tehát nem várok különösen sokat de hát az építkezés fázisában vannak és nem ez volt a prioritás, hanem a D#.

A védelembe jöttek nagyobb nevek a FA-piacról, mint Woodley vagy Tuck, így a javulás elvárható. A drafton pedig Khalil Mack érezett az első körben, akinek nagyon jó karrierje lehet, ha a Raiders összességében nem fog nagyon szarul teljesíteni. Egyik védelmi egységük sem teljesen fogalmatlan, kisebb lyukak vannak igazából, de sok fog múlni a veterán szerzemények motivációján. A fosztogatók éves teljesítménye inkább a támadókon és kiemelten Matt Schaubon fog múlni, mintsem a védelmen és akár kisebb meglepetéseket is okozhat a csapat a szezon folyamán.

27. Carolina Panthers

Tavaly csoportgyőztesek voltak, most szerintem az NFC South leggyengébb csapata. Ebben a divízióban úgyis minden évben más az első, ez a hagyomány folytatódik. Cam Newtonnal nincs semmi baj, szerintem ő egy nagyon is jó irányító, csak a körülötte lévők nem fognak neki segíteni. Még a futókkal sincs nagy problémám, de DeAngelo Williams és Jonathan Stewart is már leágazóban van. Mindenki az elkapóhiányról beszél, de a támadófalban is egy darab átlag feletti játékos van, a center Ryan Kalil. Tehát nincs fal, ami futáshoz blokkolna, ergó nem lesz jó futójáték. A fal Newtont se fogja tudni rendesen megvédeni és mivel elkapói sincsenek (az újonc Benjamin az első számú WR, mögötte Cotchery és Avant vannak), így passzjáték se lesz, szóval az offense teljesen kuka.

Oké, azóta jött a Benjamin-Avant-Cotchery trió

Oké, azóta jött a Benjamin-Avant-Cotchery trió

A védelemben a front7 továbbra is bivaly erős, ahogy tavaly is. Ez az egység ligaelit és tavaly is nagy szerepük volt a remek teljesítményben, de akkor volt egy közepes secondary mögöttük. Azonban távozott a Munnerlyn-Mikell-Mitchell trió, a PFF osztályozása szerint minden jelenlegi secondary-tag átlag alatti, így itt is bajban lesznek. Amilyen meglepően jók voltak tavaly, olyan gyorsan fognak visszazuhanni idén.

26. Dallas Cowboys

Nagyon meglepődnék, ha idén is tudná tartani a 8-8as mérlegét a ‘Boys, szerintem az NFC East utolsó helyén fognak végezni. Talán kicsit szigorú vagyok velük, de hát ez van. A támadók jónak mondhatóak, a támadófalat tovább erősítették, már csak egy guard poszt lyukas. A futás menni fog Murray-vel, ha nem sérül meg, illetve ha Romo nem hívja át a futásokat interceptionre (vs. Packers). Elvileg nem kellene Tony fiúnak sok sacket elszenvednie, viszont sok jó elkapója sincs Dez Bryanten kívül. Jó, Wittent még ide sorolhatjuk. Na de nem is itt a baj, igazából…

Hanem a védelemben. A támadóknak igyekezniük kell majd, hogy legalább annyi pontot fel tudjanak rakni a táblára, mint amennyit a D# összeszed. A legjobb játékosuk, Sean Lee szokásához híven lesérült, az egész évet ki kell hagynia, ez sem könnyíti a dolgukat. Pass rush nem lesz, passzvédekezés secondary hiányában nem lesz és persze futás elleni védelem se lesz. Nem tudom mik a kilátásaik hosszabb távon, mert idén is ki kellett vágni Ware-t, hogy beférjenek a sapka alá és Romo szerződésének folyamatos módosítása azt eredményezi, hogy jövőre elvileg több, mint $27 millió cap hit lesz csak miatta.

25. New York Jets

New York zöldebbik fele tavaly a keretéhez képest meglepően pozitívan szerepelt, de ezt nem várom el idén tőlük. Egy közepesnek mondható támadófallal rendelkeznek, vagy inkább nevezzük lyukasnak. Van néhány futójuk, fogalmam sincs, ki fog kezdeni, a Powell-Ivory duó mellé érkezett a CJ2K-Daryl Richardson páros, de őszintén szólva nem teljesen értem mit kezdenek ennyi RB-vel. Egyik sem kimondottan topjátékos a posztján de egyik se lóg ki különösebben lefelé se. Állítólag Geno Smith fog kezdeni továbbra is és folytatja a hullámvasútját, csak szerintem idén kevesebbet megy fel az a kocsi, inkább csak kisebb lankák lesznek, mint a gyerekvasúton. De legalább érkezett célpontja Decker személyében (fantasy-ba nem ajánlom senkinek), illetve a draft második körében Amaro, aki üde színfolt lehetne, ha nem ilyen gyenge QB-ja lenne. Az offense-től nem várok sokat, se yardban, se pontokban.

A védelemben viszont van egy nagyon is erősnek mondható egység, ez pedig a védőfal. Sheldon Richardon nagyon bejött a tavalyi draft első körében (Defensive Rookie of the Year lett), mellette Wilkerson és Harrison is jó játékos, nem itt vannak a problémák. Hanem hátrébb, ott viszont mindenhol, hiszen a linebacker-sor és a secondary is gyenge. Az OLB-ktől alig várható pass rush, anélkül meg mondjuk a cornerek dolga is nehezebbé válik. Calvin Pryorra viszont kíváncsi leszek, a kemény safetynek már fiatalabb korában is csonttörő volt a beceneve. Meglepődnék egy újabb 0.500-as vagy annál jobb mérlegen, de a viszonylag könnyű sorsolás miatt ennél lehet jobb helyen végeznek majd év végén.

Calvin "csonttörő" Pryor edzésen

Calvin “csonttörő” Pryor edzésen

A legrosszabb nyolc csapatot letudtuk, a következő résszel valószínűleg jövő héten jelentkezem. Érdekelnek a Ti meglátásaitok is, kommentekben jöhetnek az egyetértő/egyet nem értő vélemények.