Kinek mennyire kemény? – AFC East

AFC-East-LogosA VB láz közepette folytatjuk Kinek mennyire kemény? sorozatunkat. Ezúttal az AFC East lesz terítéken a végső győzelemre is esélyes Patriots-szal, a tavaly a rájátszástól egymást elütő Jets-Dolphins párossal, és a napokban egyik legjobb játékosát elveszítő Bills-szel.

Az AFC West a Rodgers, Megatron, Marshall fémjelezte NFC North, illetve a tavaly egyedüliként három rájátszás résztvevőt adó AFC West csapataival fog megmérkőzni a 2014-es szezon folyamán. Ez meg is látszik a sorsoláson, hisz mind a négy csapat az első 15-ben foglal helyett a listán. Nem fogadnék nagy tétben arra, hogy az abszolút favoritnak tartott Patriots kivételével bárki továbbjuthatna a csoportból, ám, mint tudjuk, az NFL-ben bármi megtörténhet.

New England Patriots
sorsolás erőssége:0.516

@Dolphins, @Vikings, Raiders, @Chiefs, Bengals, @Bills, Jets, Bears, Broncos, BYE, @Colts, Lions, @Packers, @Chargers, Dolphins, @Jets, Bills

A Patriots a szezont egyből csoportrangadóval kezdi, ráadásul idegenben, Miamiban. Kellemetlenebb kezdést talán csak egy New York-i kirándulás okozott volna. Nem merem azt mondani, hogy a Dolphins megveri őket az első fordulóban. Ugyanakkor nagy esélyt látok rá, hogy egyszer elkapják a Patriotst, akár Bostonban is. Ugyanez hatványozottan igaz a Jetsre, így csoporton belül 4-2-t jósolok a csapatnak (a Bills és a Pats között túl nagy a különbség a meglepetéshez).

2014_patriots-schedule-page-001

A második héten a Pats Minnesotába utazik, ami két éve talán még rizikós kirándulás lehetett volna, de idén azt hiszem könnyen abszolválják a feladatot Belichik fiai. A Raiderst sem tartom különösebben esélyesnek a bravúrra, ahogy a Chiefs is bőven verhető kategória. A Pats tavaly csúfosan szerepelt Cincinattiben, ez idén aligha fog megtörténni velük a Gillette stadionban. A Bears elleni meccs jelenleg óriási csatának ígérkezik, még hazai pályán is, de azért behúzzák Bradyék. Ahogy az újabb Manning elleni csata is a háromszoros bajnok javára fog dönteni (de csak a hazai pálya miatt). Aztán lehet imádkozni, hogy a Broncos ne szerezze meg az első kiemelést.

A Bye Week után Indianapolisba utaznak a Hazafiak, hogy hatalmas verést mérjenek a vergődő Coltsra, majd 24 pontos hátrányból állnak fel szeretett Oroszlánjaim ellen (3 Stafford INT és 2 Bush fumble). Idegenben jön aztán a Packers, amit Rodgersék nyernek meg egy hazai pályányival. Még egy vereség becsúszik a csapatnak, mégpedig Riversék ellen, szintén idegenben, így, ha jól számolom, akkor 12-4-gyel fogják megszerezni a csoportgyőzelmet.

New York Jets
sorsolás erőssége:0.520

Raiders, @Packers, Bears, Lions, @Chargers, Broncos, @Patriots, Bills, @Chiefs, Steelers, BYE, @Bills, Dolphins, @Vikings, @Titans, Patriots, @Dolphins

Érdekes a Jets sorsolása. Az első 10 meccsen hatszor lépnek otthon pályára, míg a hajrát leginkább idegenben kell megvívniuk, ez pedig nem sok jóval kecsegtet, tekintettel arra, hogy idegenben semmi tartása nem volt tavaly a csapatnak.

jets_schedule-e1398342779375

Az első fordulóban a Raiderst fogadja a csapat hazai pályán, amit szerintem be is húznak, igaz, 5-6 körrel később már nem ezt mondanám. A Packers elleni idegenbeli meccs az sima bukó. A Bears-Lions párossal hazai pályán már nem vagyok ennyire biztos, Egyiküket szerintem elcsípik. A Chargerst ugyanakkor már jóval esélyesebbnek tartom, főleg San Diegóban, a Broncos-Patriots duó pedig még egyértelműbbnek tűnik ekkor. A Bye Week előtt ugyanakkor a Bills és a Chiefs meglehet, de a Steelers még hazai pályán is nagy falat lesz. 4-6.

A Bills elleni idegenbeli meccset tavalyhoz hasonlóan elveszítik a szabad hét után, hogy utána alátegyenek a Dolphinsnak hazai pályán. A Vikings elleni meccs nagy eséllyel nem lesz a forduló fénypontja, de legalább egy ki-ki meccsen fog eldőlni a találkozó sorsa. Nálam a Jets esélyesebb. A Titans itt már az 1/1-re fog hajtani, és ahogy fentebb írtam a Patriotst is elkapják egyszer. 8-7.

Az utolsó meccsük a Dolphins elleni csoportrangadó lesz, aminek végkimenetelét lentebb olvashatjátok.

Miami Dolphins
sorsolás erőssége: 0.508

Patriots, @Bills, Chiefs, @Raiders, BYE, Packers, @Bears, @Jaguars, Chargers, @Lions, Bills, @Broncos, @Jets, Ravens, @Patriots, Vikings, Jets

Nincs szerencséje a Dolphinsnak a Bye Weekkel. Tavaly a 6. héten mehettek pihenőre, idén már az 5. héten meglesz nekik. Ez így elég nagy hátrány, tavaly és széthullottak a végére, pedig az utolsó fordulóig a kezükben volt a sorosuk.miami-dolphins-2014-football-schedule

Mivel szerintem egyszer elkapják a Patriotst, így akár 4-0-val is mehetnek a szünetre, hisz a Bills-Raiders duó az első fordulókra még nem áll össze, hazai pályán pedig ez a Chiefs mindenképp verhető kategória. A szünet után két nagyon nehéz meccs következik. Szerintem a Packers idén az NFC legerősebb csapata lesz, így nem sok jót jósolok a Delfineknek. A Bears már más tészta, de őket a hazai pálya miatt esélyesebbnek tartom. 4-2.

A Jaguars elleni kirándulás talán nem lesz olyan sima, mint ahogy várják, de ezt a párharcot egy rájátszásért küzdő csapatnak hoznia kell, ahogy szerintem a Chargerst is elkapják tavalyhoz hasonlóan. A 6-2-es mérleg után azonban jön egy erős visszaesés. A Lions megveri őket és ezt most nem az optimizmus mondatja velem, a Bills pedig ismételten keresztbe tesz nekik, ahogy tavaly kétszer is. A Broncos elleni meccs sem lesz túl kellemes élmény a Mile High stadionban, ahogy a Jets is elkalapálja őket New Yorkban. 6-6.

A Ravens 2013-ban éppen hogy, de megverte a Miamit, ám idén ez nem fog nekik sikerülni. A Pats elleni egy győzelem már megvan, szóval Bostonban kikapnak Tannehillék, majd hazai pályán tartják életben a reményeiket egy Vikings elleni nyögvenyelős diadallal.

Az utolsó fordulóban Miamiben fog eldőlni a csoport második helyének a sorsa, hisz a Jets és a Dolphins is egyaránt 8-7-es mérleggel fog majd állni. Mivel szerintem a Jets most felszálló ágban van, így pedig megverik a hazaiakat egy őrült nagy meccsen és 9-7-es mérlegel zárják a szezont. A Dolphins pedig értelemszerűen 8-8-cal, ami Joe Philbin állásába kerül majd.

Buffalo Bills
sorsolás erőssége: 0.500

@Bears, Dolphins, Chargers, @Texans, @Lions, Patriots, Vikings, @Jets, BYE, Chiefs, @Dolphins, Jets, Browns, @Broncos, Packers, @Raiders, @Patriots

A Bills idei ellenfelei ugyanannyi győzelmet szereztek tavaly, mint vereséget, így övék a legkönnyebb sorsolás a csoportban. Bár, ennek ellenére sem prognosztizálok nekik jó idényt, sőt, szerintem még a tavalyi produkciót sem fogják tudni megismételni.

Bl8e3ttCUAEMgUM

Rögtön az első fordulóban szembetalálkoznak a Forte-Marshall-Jeffery trióval, aminek értelemszerűen vereség lesz az eredménye. Majd kikapnak a Dolphinstól is, de nagy meglepetésre megverik a Chargerst, mert Riverséknek mindig kell 1-2 meglepetés vereség a szezonban. A Texans elleni idegenbeli meccs szerintem sima zakó, sokkal jobb csapat a houstoni alakulat. Őszintén szólva a Lions meglehet nekik, de még a gondolatra is elönt a búbánat, úgyhogy elnézést a Bills fanatikusoktól, de nem tudom nekik ítélni a meccset. A fennmaradó 3 meccs közül a Patriots elleni sima vereség és szerintem a Jets sem lesz meg idegenben. A Vikings elleni párharcból akár jól is kijöhetnének, de nem hiszem, hogy megdöntenék a pocsék sorozatukat, így egy csúnya 1-7-tel mennek pihenni.

A Chiefs szerintem negatív szezont fog produkálni, de azért a Billst megverik. A Buffalo-i gárda ezért ismét megkeseríti a Miami és a Jets életét is gyors egymásutánban, hogy aztán a Brownson is átgázolva 4-8-re kozmetikázzák a mérlegüket. A hajrában találkoznak az NFL három top ötös csapatával, valamint a Raiders-szel, így legjobb esetben is 5-11-gyel zárják a szezont.

Összegezve: A Pats Super Bowl esélyes favorit, viszont a Jets-Dolphins duó idén kis szerencsével akár villanthat is. Szerintem a Colts nem lesz jobb egy 9-7-nél, míg az AFC North csoportgyőztese is hasonló mérleggel kerül majd ki. A Chargers nálam biztos 5. kiemelt, így a 9-7-es mérleg idén is elég lehet a rájátszásra.