Kinek mennyire kemény? – NFC North

nfc-north1Most, hogy szünet van a gurulós VB-n (legalábbis erre következtetek abból, hogy nem árasztják el az ilyen témájú posztok az FB falam) folytatódik a keménység ellenőrző sorozatunk. Ezúttal az NFC North került bemutatásra. És bár a szeretett csapatom is ennek a csoportnak a tagja, megpróbálok a lehető legjobban objektív lenni az északi gárdákkal. Meglátjuk sikerül-e.

Az NFC North tipikusan az a csoport, ahol minden év elején két marha nagy közhelyet el szabad sütni annak szellemében, hogy egyikkel se lövünk nagyon mellé. Az egyik a: “bárki odaérhet”, a másik az: “akár ketten is odaérhetnek”. Tavaly az első verzió igazolódott be és 2014-ben is sanszosabban az fog. Tavaly a Lions a kezében érezhette a csoport győzelmet, de a szezon végére sikerült olyan mélyrepülést bemutatni amire talán csak a Dallas képes a ligában, ezért az utolsó fordulót már a 3. helyen zárták. Idén a Patriots uralta AFC East és a Panthers – Saints versenyfutásának színhelye, az NFC South adja majd a csoport ellenfeleit.

Minnesota Vikings
sorsolás erőssége: 0.477

@Rams, Patriots, @Saints, Falcons, @Packers, Lions, @Bills, @Buccaneers, Redskins, BYE, @Bears, Packers, Panthers, Jets, @Lions, @Dolphins, Bears

Adrian Peterson

Idén sem fog menni egyedül…

A leggyengébb sorsolása a tavaly utolsó helyen zárt Vikings gárdájának van. Első héten már is egy bitang erős D-Line-nal néznek majd farkasszemet a Rams személyében, és hiába a frissen igazolt franchise QB itt bizony pofonnal kezdik a szezont. A következő két ellenfelé pedig a Brady és Brees vezette légiparádét bemutató Patriots és Saints lesz így már is 0-3 lesz a Vikingek mutatója. A negyedik héten a Falcons-t otthon elkaphatják, viszont idegenben a Lambeau Field-en egy újabb zakót követően 1-4-el állnak majd a szezon harmadánál. Az ezt követő 4 mérkőzésből szerintem a Bills és a Buccaneers meg lesz nekik és a Lions, Redskins duóból is az egyiket megcsíphetik. Így a Bye Week-re legjobb esetben 4-5-el mehetnek.

9vike051714

Mire megy vajon a liláknál?

Viszont a pihenő után egyből a Soldier Field-re látogatnak a csoport rivális Bears-hez, majd jön otthon a Packers és a Panthers. Pihenő hét ide vagy oda ez 3 méretes pofon lesz a Vikingeknek, 4-8. A 14. héten az immár Sanchez-mentes Jets védőfalát feltöri Peterson és ezzel megkezdik a győzelem, vereség sormintát az utolsó 4 hétre és egy nem túl impozáns 6-10-el zárják a szezont ami egészen biztosan nem lesz elég a playoff szerepléshez. Viszont mindenképpen előrelépés a tavalyi szezonhoz képest, akkor is ha csoporton belül 1-5-ös mérlegnél jobbat nem tudok jó szívvel prognosztizálni a gárdának Adrian Peterson ide, Teddy “AntiProDay” Bridgewater oda.

Detroit Lions
sorsolás erőssége: 0.492

Giants, @Panthers, Packers, @Jets, Bills, @Vikings, Saints, @Falcons, BYE, Dolphins, @Cardinals, @Patriots, Bears, Buccaneers, Vikings, @Bears, @Packers

Az oroszlánok és a medvék sorsolása majdhogynem teljesen egyforma erősségű. Ha most kéne egy power ranking-ban elhelyeznem a két gárdát, csak hasra ütés szerűen menne melyiket tenném 1-2 hellyel előrébb a másiknál annyira egál-szagú a versenyfutásuk. Jelenleg talán a Bearst érzem kicsit jobbnak ezért csoport harmadik helyre újra a Lionst jósolom. Lássuk miért:

lions1

Vajon meddig a tart a türelme?

Első héten azt a Giants-et fogadják ahol Mr. Eli “Interception” Manning még nem fog felébredni a tavalyi kómájából ezért egy győzelemmel kezdhetik meg az oroszlánok a 2014-es szezont. Utána a Panthers otthonába elvéreznek, majd a harmadik héten meg merem kockáztatni, hogy a megújuló Packers D még nem lesz teljesen összerázódva ezért Stafford és Megatron szétszedik a secondaryt hazai pályán (ezért a mondatért örök kárhozatra leszek ítéltetve a Packers Hungary Clubban). Jets-et idegenben behúzzák, viszont a Buffalo után, a Vikings elveri őket egyszer mint azt fentebb taglaltam és erre a 6. héten sor is fog kerülni. Saints és Atlanta ellen az egyik meglesz így a Bye Week-re egy 4-4-el mehetnek pihenni a Lions tagjai.

lions2

A henyélést követően a Dolphinst elverik de Arizonában kikapnak majd onnan egyenesen mennek a Gillette Stadiumba az újabb pofonért amit Brady fog nekik kiosztani. Chicago-t otthon elverik, majd a Tampát is és itt befejeződik az oroszlánok szezonja. Utolsó 3 mérkőzésüket a csoport ellenfelek ellen nem fogják tudni abszolválni, talán csak a Minnesota ellen otthon, de utána mind a Chicago mind a Green Bay megadja Staffordnak a kegyelem döfést és egy újabb playoff-mentes szezont. 8-8.

Chicago Bears
sorsolás erőssége: 0.496

Bills, @49ers, @Jets, Packers, @Panthers, @Falcons, Dolphins, @Patriots, BYE, @Packers, Vikings, Buccaneers, @Lions, Cowboys, Saints, Lions, @Vikings

A macik csapata tavaly végérvényesen eljutott arra a szintre mikor a legendásan sokat emlegetett kőkemény védelmükről már nem nagyon lehet beszélni. Viszont van helyette egy iszonyat tehetséges WR duó, Alshon Jeffery és Brandon Marshall személyében. Akik mind a ketten 1200 yard fölé jutottak tavaly egy olyan QB-val a hátuk mögött akinél talán csak Romo-t és Sanchez-t ekézik többen. Miután lesérült Cutler, McCown vette át a karmesteri pálcát (meglepően jól), de idén minden visszaáll a rendes Cutler-es kerékvágásba. Nézzük mire lesz ez elég.

bears1

A legendás védelemnek már annyi…

Az évet egy W-L-W-L sormintával nyitják a chicago-i srácok. Bills pipa, 49ers bedarálja őket, majd Jets pipa, és otthoni zakó a Packers-től. A pihenő előtti következő 4 mérkőzésből 3 idegenben lesz (egyébként az idegenbeli sorsolása a medvéknek jóval erősebb .539). 4-ből kettőt behúznak (Dolphins, Falcons) így 4-4-es nullszaldóval mehetnek pihenni pont a szezon közepén.

bears2

Pihenő után, idegenben is kikapnak a Packers-től, majd jön egy két részes győzelmi sorozat a Vikings és a Tampa ellen. Lions idegenben bukta, majd utána Romo-ék pont a 14. héten kezdik meg a szokásos évi mélyrepülést ezért hazai pályán elverik a tehenészeket Cutler-ék. Saints ellen egy meglepetés győzelmet követően elverik a Lionst és a Vikingst is. 10-6. Talán elég lesz a playoff-ra, de a csoportot még ezzel sem sikerül megnyerni, mert a Packers-nél ott van 12-es mezben az az ember aki a különbséget jelenti.

Green Bay Packers
sorsolás erőssége: 0.504

@Seahawks, Jets, @Lions, @Bears, Vikings, @Dolphins, Panthers, @Saints, BYE, Bears, Eagles, @Vikings, Patriots, Falcons, @Bills, @Buccaneers, Lions

Mivel tavaly épp egy hangyafinggal, de megnyerték a csoportot ennek következtében ebben a csoportban az egyetlen csapat a Packers, akiknek az ellenfelei több győzelmet kotortak össze mint vereséget. A nem épp acélos védelmet az ígéretekhez híven újraszervezik (mint minden évben), drafton megerősítették a legnagyobb hiányposztot a secondary-ben. A támadó alakulatra meg nem lehet panasz, főleg, hogy Lacy személyében végre potens futójáték is került a Fagyott Tundrára. Rodgers kvalitásait pedig senkinek nem kell bemutatni. A playoff szerintem simán meglesz a Sajtfejüeknek, de aztán onnantól meddig menetelnek az nagyobb homály mint Eli Manning default arckifejezése.

packers2

A secondary megmentője lesz?

A nyitó mérkőzésen kapásból a tavalyi győztes fogadja a Packerst és ha nem is nagyon de ki fognak kapni a Seahawks gárdájától. Utána a Jets sima ügy lesz, majd újabb pofon a Lions-tól a lassan összeszokó védelem miatt. Így egy nem túl szép 1-2-vel nyit a Packers gárdája. Következő 5 mérkőzésből szerintem csak a Panthers fog borsot törni a Packers offense orra alá ezért a pihenőre egy 5-3-as mutatóval mennek.

packers

Idén meg lesz az 1500 yard?

Bye Week után a Chicago-t elverik otthon, de még az Eagles is letérdel a Lambeau-n (Ezért Katonadani-tól kapok). A soron következő gárdák közül legnagyobb esélye a Pats-nek van a győzelemre, de mivel őket hazai pályán fogadja a Green Bay, szerintem be fogják húzni. A Bills vagy a Falcons szerez egy meglepetés győzelmet a zöld-sárgák ellen a többit megnyerik és egy 12-4-es mutatóval simán mennek a rájátszásba. Hacsak nem üt be az apokalipszis mint tavaly…

Összegzés:
A tavalyi sorrend véleményem szerint nem fog változni. Ha nem dől ki hosszabb időre alap Packers játékos, akkor megnyerik a csoportot. A Bears-ben talán van annyi, hogy a 10-6-al esetleg bejusson a rájátszásba, de sem a Lions, sem a Vikings nem fogja ezt idén sem elérni, bár kétségtelen, hogy mind a két gárda fejlődést fog mutatni. A Vikings mindenképpen. Jobban belegondolva előzetes jóslatomat megváltoztatva megkockáztatom, hogy a macik elcsípnek egy wild card helyet. Ha Cutler is így akarja…