Soha ne guglizz rá a saját nevedre

when im home alone i google myselfLegalábbis akkor, ha híres vagy. Abból jó nem sülhet ki. Nemrég megosztottuk ezt a videót, amelyikben a Dallas Cowboys játékosai olvastak fel különböző, nem éppen magasztaló tartalmú tweeteket. Volt persze, aki csak nevetett a dolgon, bár nem minden játékosnak volt őszinte a mosolya.

Kétségtelen tény, hogy az internet korunk egyik legnagyobb vívmánya. Ám az is tény, hogy a rengeteg hasznos tulajdonság mellett, legalább annyi káros hatása is van. Találkoztunk már például az ask.fm nevezetű jelenséggel? Akiknek fogalmuk sincs róla, azoknak elmondom, hogy ez a program arra jó, hogy a regisztrált felhasználóktól névtelenül lehessen kérdezni. Én nem értem, mi a jó abban, ha valaki anonimként megkérdi, hogy mit reggeliztem, de van, aki szereti. Ugyanakkor léteznek olyan emberi lények, akik azzal tengetik szürke hétköznapjaikat, hogy a névtelenség álarca mögé bújva anyáznak mindent, amit csak elérnek.

Annak idején, amikor a blog elindult és én még csak a cikkek olvasásával voltam elfoglalva, egyáltalán nem vesztegettem időt a hozzászólások átnyálazására. Ugyanis egy értelmes kommentárra érkezett 10 anyázás. Ez számomra gyomorforgató. Nem bírom megérteni, hogy mi köze van Payton Manningnek a Patriots-Falcons meccshez. Hogy lehet az, hogy a hazafiak szurkolói ahelyett, hogy Bradyt és a csapatot méltatnák, Manninget savazzák? Nekem semmi bajom a Patriots-szal, sőt, még drukkolok is nekik. De talán irracionális elvárás, hogy ilyenkor a meccs részleteit szeretném átbeszélni, nem pedig Manning tavaly eladott labdáit? Ennél már csak az rosszabb, amikor valaki például Ravens drukkerként osztja a Steelers fanoknak az eszet egy Steelers központú fórumon. Ez nagyon európai felfogás. Míg nálunk szektorokat kell lezárni és elkülöníteni egymástól a két tábort, addig Amerikában vígan söröznek és sütögetnek egymással a rajongók.

Érdekes belegondolni, ha nekem ennyire felkavarja a gyomrom bizonyos emberek rosszindulata, akkor vajon a játékosokat mennyire zavarhatja? Lehet, van, akit az ilyesmi motivál, vagy egyszerűen hidegen hagy. Talán a többség ilyen. Ennek ellenére én főedzőként biztos megtiltanám a játékosaimnak, hogy szezon közben aktív online életet éljenek. Hisz van az a fajta trash talk, amitől a leghidegvérűbb játékosoknak is elgurul a gyógyszer.

Bradys hair

Vajon milyen érzés lehet egy Brandon Carrnak azt olvasnia, hogy túlértékelt, túlfizetett, vagy, hogy manapság jó dolog, ha elveszíti őt a csapat? Mindezt olyan valakitől, aki nagy eséllyel labdaszedőnek sem lenne jó az NFL-ben. És a Dallas játékosok relatíve laza tweeteket kaptak. Magamból kiindulva, meccs hevében nagyon könnyen lehet olyanokat mondani és írni, amik még cenzúrázva is vállalhatatlanok. Nem a kritikával van baj. Az szükséges és elengedhetetlen eleme az életnek. A rosszindulat az, ami szégyellni való.

Hogy mit akartam kihozni ebből az egészből? Semmi különöset. Egyszerűen kikívánkozott belőlem, miután megnéztem a videót. Hogy van-e ebben valami egyetemes tanulság? Nincs, legalábbis nem sok. Talán annyi, hogy van ezer és ezer oka arra egy NFL sztárnak, hogy részegen telefonáljon egy köteg pénzzel, minthogy a médiában megjelenő bukott nagyokosok és mindent tudó társaik szakvéleményét olvasgassa.