Kinek mennyire kemény? – NFC East

nfc eastKis szabadidőm nem lévén (holnap diplomamunka védés), de elkötelezett szerkesztőként azért itt vagyok, így a jó kis “Kinek mennyire kemény” sorozatunk tovább folytatódhat. A szerkesztő kollégákkal megbeszéltük, hogy a változatosság kedvéért mindenki olyan csoportot kap elemzésre, amellyel eddig nem igen volt dolga. Így hát következzen az az NFC East, amelyikben, ha nem hozom ki az Eaglest csoportgyőztesnek, katonadani törli a posztot.

Az NFC East csapatai a liga egyik legerősebb- (NFC West) és leggyengébb (NFC South) csoportjával fog találkozni a 2014-es szezonban. Ez a “kiegyenlítettség” meg is látszik a sorsolások erősségén, hisz valamennyi csapat a középmezőnybe tartozik ilyen téren. Rengeteget gondolkoztam azon, hogyan bosszanthatnám a Danit, persze racionális keretek között. Nézzétek meg, sikerült-e!

Philadelphia Eagles
sorsolás erőssége: 0.479

Jaguars, @Colts, Redskins, @49ers, Rams, Giants, BYE, @Cardinals, @Texans, Panthers, @Packers, Titans, @Cowboys, Seahawks, Cowboys, @Redskins, @Giants

Mint láthatjuk, tényleg nincs brutálisan erős sorsolása a csapatnak. Az első heti Jaguars elleni meccs hazai pályán még Bortles-szel együtt is kötelező feladat a Sasoknak, ahogy a Robert Mathist nélkülöző Colts ellen is ők a favoritok nálam. A Redskinst egyelőre nem tudom hová tenni: gyenge védelem, de az RGIII – Morris – DeSean Jackson – Pierre Garcon (hogy csak a legnagyobb neveket említsem) fémjelezte támadósor azért elég keménynek néz ki, pláne Gruden kezei alatt. A harmadik fordulóban megelőlegezem még nekik a győzelmet. A 49ers idegenben nagyon kemény lesz, szerintem meglesz a második vereség, de a Rams még itt nem áll annyira össze, hogy nyerjen Philadelphiában. A Giants elleni csoportrangadó sem ígérkezik könnyűnek, de még így is 4-2-vel mennek szünetre Kelly fiai.

615w_scheduleRelease_r1

A Bye Week után egy győzelem-vereség szériát prognosztizálok az Eaglesnek. A Cardinals meglesz idegenben, de a Texans védelme páros sok lesz Folesnak. Ezután legyőzik a mély zuhanásban lévő Pantherst, kikapnak idegenben a Packerstől majd  megverik az 1/1 várományos Titanst, így 7-3-as mérleggel kezdik meg a nagyon nehéz hajrát. A hátralévő 5 meccsükből 4 lesz csoportrangadó, kétszer találkoznak a Cowboys-szal, valamint a bajnok Seahawkst is látogatást tesz a Lincoln Fielden. Szerintem a Cowboys produkál egy Texans-féle összezuhanást, így mindkét meccset hozni kellene, valamint szerintem a Seahawkst is sikerül otthon legyőzni.  A két utolsó meccsüket egyaránt idegenben fogják játszani, véleményem szerint legalább egyet elbuknak belőle. Ha racionálisan nézném, akkor a Redskins elleni ki-ki meccset, de mivel 2012 óta nem tűnt ilyen erősnek a Patriots, valamint Tom Coughlin az életéért küzd, valamint ebben a csoportban hagyomány az utolsó körös döntés, ezért a Giantsnek ítélem a győzelmet.

Ez így, ha jól számolom egy 10-6-os szezon. Vajon elég lesz nekik?

Dallas Cowboys
sorsolás erőssége: 0.488

49ers, @Titans, @Rams, Saints, Texans, @Seahawks, Giants, Redskins, Cardinals, @Jahuars, BYE, @Giants, Eagles, @Bears, @Eagles, Colts, @ Redskins

Néhány helyen úgy gondolják, hogy a Dallas Cowboys fala az egyik, ha nem a legerősebb a ligában. Flacco óta tudjuk, hogy ez akár Super Bowlt nyerhet. Ráadásul, szerintem Romo jobb, mint az olasz csődör, a Murray-Witten-Bryant hármas pedig minőségi támogatást jelent az offense-nek. Csak, míg a Ravensnél volt egy Ray Lewis és Ed Reed, akik mentálisan tolták, vitték előre a csapatot, addig a Cowboysnál van egy Jason Garrettnek keresztelt báb HC, meg Jerry Jones nevű métely. Így hiába a jó offense, kétlem, hogy akár a 8-8 is reális cél lenne a csapatnak. Ugyanakkor, a nagy lehúzás ellenére, szerintem meglesz nekik az első 3 meccs. Hogy miért?

Tavaly a 49ers az első három meccséből 2-t elveszített, az offense nem volt a toppon,,  ahogy a védelem is csak később állt össze. Dallasban jó lesz az offense és a szezon első 3-4 meccsén inkább döntenek a támadók, mintsem a védelmek. Emiatt szerintem otthon legyőzik a Friscót. A Titans idén nagyon úgy néz ki, hogy kötelező falat lesz mindenkinek, míg a Rams védelem sem lesz még csúcsformában a harmadik fordulóban. Ám, mivel magasról lehet a legnagyobb mélységekig zuhanni, körülbelül idáig tartott a Cowboys szezonja.

2014_schedule_600x600

A Saints-Texans-Seahawks hármasból szerintem egyiket sem tudják majd legyőzni, valamint a Redskins és a Cardinals is erősebbnek tűnik. A Giants fogható lenne, de a szezon ezen szakaszában már, ahol volt védelem, az összeállt valamennyire, és a Cruz-Manningham-Beckham elkapó trió azért elég lehet a dallasi védelemmel szemben. 6 zsinórban elszenvedett vereség után pedig az idegenbeli Jaguars elleni meccs sem lesz meg. Ezzel 3-7 és Jerry Jones remek teljesítményének hála 1-2 évig nem is lesz ennél jobb.

Hogy Garrett repül vagy nem, az itt már irreleváns. A csapat összeomlik, mint tette azt a Falcons, a Texans vagy, ha nem is olyan látványosan, de a Lions tavaly. Innen már nincs visszaút, egy 3 meccses győzelmi széria után jön egy 13 meccses negatív sorozat és 0-6-os, csoporton belüli mérleg.

St. New York Giants
sorsolás erőssége: 0.465

@ Lions, Cardinals, Texans, @Redskins, Falcons, @ Eagles, @ Cowboys, BYE, Colts, @Seahawks, 49ers, Cowboys, @Jaguars, @ Titans, Redskins, @Rams, Eagles

A Giants tavaly megverte az enerváltan és hitehagyottan játszó Lionst, ám ez idén, főleg az első fordulóban aligha fog megismétlődni. A második fordulós Cardinals elleni meccs sem ígérkezik sokkal egyszerűbb kalandnak, ahogy a Watt-Clowney duónak sem fog jobban örülni Eli. Így kezdésnek egy 0-3, de a bye week előtti Falcons-, valamint a Cowboys-, Eagles-, és Redskins elleni idegenbeli meccsből legjobb esetben is két győzelem jöhet össze (Falcons, Cowboys). Optimista hangulatom lévén legyen egy 2-5-ös mérleg.

giants

A Bye Week a lehető legjobbkor jön, hisz a Colts, Seahawks, 49ers trióval kell megküzdenie az óriásoknak. Nagy kérdés, hogy Tom Coughlinban lesz-e annyi, hogy egy ismételten rossz kezdés után lelket öntsön a csapatába és vállalhatóra mentse a szezont. Szerintem igen, ennek örömére pedig megverik a Coltst, és a 49ers-Seahawks duó egyikét is elkapják. A Cowboys itt már az összeomlás szélére kerül, a Giants pedig könnyedén kihasználja az NFL történelmének egyik leggyengébb védelmét. A lendületben lévő Óriásokat a Titans-Jags páros sem fogja tudni megállítani, rutinból hozzák mindkét meccset. 3 fordulóval a vége előtt tehát 7-6, van esély a rájátszásra. Ám a keret közel sincs olyan erős, mint volt 2011-ben vagy 2007-ben, így a Redskinstől és a playoffért küzdő Ramstől is kikapnak. Az utolsó fordulóban még odapiszkálnak azért az Eaglesnek, hogy ne unatkozzunk, de a 8-8-as mérleg nem lesz elég a rájátszáshoz. Hogy ezek után Coughlin marad-e vagy sem? Szerintem ideje lenne a váltásnak.

Washington Redskins
sorsolás erőssége: 0.490

@Houston, Jaguars, @Eagles, Giants, Seahawks, @Cardinals, Titans, @Cowboys, @Vikings, BYE, Buccaneers, @49ers, @Colts, Rams, @Giants, Eagles, Dallas

A Redskins tavaly teljes csőd volt: RGIII hol sérült volt, hol padozott, Mike Shanahan pedig inkább a kirúgásáért játszott, mintsem a győzelemért. De idén Griffin kipihent és gyógyult, 110%-osan motivált, miközben az NFL egyik legerősebb elkapógárdája és futójátéka fog rendelkezésére állni. Valamint azt sem szabad elfelejteni, hogy Jay Gruden lesz a csapat vezetőedzője. Szerintem, az az ember, aki képes Andy Daltonból 33 TD-t kisajtolni, az egy ilyen emberanyagból álló offense-ből is ki tud hozni ezt-azt.

Az első fordulóban a tavalyi leggyengébb mérlegű Texans fogja fogadni a második leggyengébb Redskinst. Abszolút ki-ki meccs, de én inkább az összességében jobb Texans-ra tippelnék. Ezután egy elég komoly győzelmi széria fog szerintem következni. Hazai pályán az épülgető Jaguarst mindenképpen verni kell, de szerintem az elején még az Eagles is megszenvedi az RGIII által tökéletesített read optiont. A Giants otthon szintén nyerhető kategória, szerintem egy pont gazdag találkozón be is húzzák a rézbőrűek, ahogy otthon a Seahawks is meglesz. katonadanival ellentétben én nem érzem az átütő erőt a bajnokban. Két éve egy sérült Griffinnel is sokkal jobb volt a Redskins hazai pályán, idén még jobb az offense, és ez a tökélyre vitt read option a legjobb fegyver a ‘Hawks védelem ellen (4-1).

1764_1398298400

A Cardinals ellen már azért nem sikerül a győzelem idegenben (leginkább Fitzgerald miatt), de a Cowboys, Titans, Vikings triót erőből hozni kellene a Bye Week előtt. A 11 fordulóra már a legtöbb védelem összeáll annyira, hogy puszta offense-szel ne lehessen tarolni, így a Buccaneers, Rams, 49ers elleni meccseket már nem hiszem, hogy sikeresen abszolválná a csapat. A Colts ellenben szerintem meglesz a Redskinsnek, ahogy az egyetemen, úgy az NFL-ben is legyőzi Griffin Luckot. A Giants elleni csoportrangadó nehéz meccs lesz, főleg idegenben, de július végén úgy érzem, hogy, ha kínkeservesen is, de meglesz a W Dan Sydner csapatának.

Az utolsó két csoportrangadó előtt így 9-5-tel fog állni a washingtoni alakulat. Szerintem a végére az Eagles jobb védelemmel és szervezett offense-szel legyőzi a Redskinst. Ám, mivel Dallasban idén ért be teljesen Jerry Jones munkássága, a Redskins 10-6-tal fogja zárni az idényt. Az 5-1-es csoporton belüli mérleg pedig azt eredményezi, hogy két év után újra megvan a rájátszás a csapatnak.

Összegezve: Szerintem az Eagles a csoport legkészebb, legjobban összerakott csapata. Ugyanakkor Folest egyelőre nem tartom Manning szintű irányítónak, hiába a majd 120-as rating. Kíváncsi leszek, hogy legjobb célpontja nélkül, az ellenfelek részéről megkülönböztetett figyelemben részesülve milyen teljesítményre lesz képes. Ám, a Redskinsben simán benne van a Boom. A Cowboys nagy eséllyel csoport utolsó lesz, míg a Giants legfeljebb a kétszeres Super Bowl győztes edzőjéért küzdhet majd.