Kinek mennyire kemény? – NFC West

nfcwestNagyban folyik az NFL-VB, de a lassan hagyománnyá váló poszt-sorozatunk idén is elérkezett, méghozzá azzal a divízióval, amelyiknek szubjektíven a legkeményebb, objektíven a második legkeményebb. Na persze a sorsolása, nem tudom ti mire gondoltatok. Nézzük kinek menyire kemény az a bizonyos.

A csapatok sorsolásának erőssége az idei ellenfeleinek tavalyi mérlegéből tevődik össze. Tehát a statisztikusok megnézték, hogy kivel játszik majd idén az adott csapat, fogták a tavalyi mérlegüket és az összes győzelmek számát elosztották a meccsek számával.

Az NFC West az NFC Easttel és az AFC Westtel mérkőzik meg csoportszinten. Az AFC Westben ugyebár három playoff-résztvevő is volt tavalyról (Broncos, Chiefs, Chargers), tehát ez felhúzza rendesen a sorsolás erősségét. Meg persze az is, hogy maga az NFC West is bivalyerős, elég annyit mondani, hogy a csoportharmadik Cardinals 10 győzelmet szedett össze tavaly. Ennél a divíziónál minden csapat sorsolási erőssége a legjobb 8-ban van, a másik négy csapat pedig épp az AFC West gárdái. Na de nézzük meg csapatokra lebontva, mit várhatunk tőlük a jövő évi szezonra. Nagyon korai jóslatok következnek, tavaly közepesen jöttek be.

Seattle Seahawks
sorsolás erőssége: 0.561

Packers, @Chargers, Broncos, BYE, @Redskins, Cowboys, @Rams, @Panthers, Raiders, Giants, @Chiefs, Cardinals, @49ers, @Eagles, 49ers, @Cardinals, Rams

Láthatjuk, nincs könnyű dolga a címvédőnek. Hazai meccset nem kaptak főműsoridőben (kivéve a Packers elleni nyitót természetesen), hiszen az NFL is tudja, hogy akkor verhetetlenek. Nagyon korán van a BYE week is, ennek se örülhetnek Pete Carrollék. A csoporton belül – mivel itt minden előfordulhat – úgy számoltam, hogy a Seahawks és a 49ers 4-2-vel, a Cardinals és a Rams pedig 2-4-gyel hozza le az egymás elleniket, ez egy jó kiindulópont volt számomra és viszonylag reálisnak is tartom. Azt meg nem mondom melyik meccsen mi lesz, mert nagyon kiszámíthatatlan ez a 4 gárda.

mindenki kap egy wallpapert :)

Na akkor kezdjük az elején, a csoportmeccsek nélkül. Otthon szerintem verniük kell a Packerst a nyitón, a Chargerst is idegenben, aztán jöhet a Super Bowl visszavágója, rögtön a harmadik héten, ahol bármi lehet, de ha kiindulunk a február eleji találkozóból, akkor sejthető a végeredmény. Utána ugyebár szünet és jöhet egy kilenc-meccses rohanás. A Redskins és a Cowboys duó közül a Skins lesz a nehezebb, de mivel ott két hetük lesz felkészülni, így azt mondom, behúzzák mindkettőt hétfő este. Szerencséjükre a Panthers nyerte az NFC South-ot tavaly, idénre meg eléggé meggyengültek, így ezt is hozni kell, ahogy a Raiders és a Giants elleni mérkőzéseket is. A Chiefs is sokkal gyengébb lett, így őket is illene megverni. Az utolsó 5 meccsükből 4 csoportrangadó, egy pedig az NFC East győztese, elég halál sorsolásnak mondható ez. Ráadásul San Franciscóban csütörtök esti rangadót játszanak az új stadionban.

Szerintem összességében egy 13-3-as szezon kinéz nekik, de 4-nél több vereséget nem engedhetnek meg maguknak, az biztos, ha otthon akarnak rájátszás-meccseket játszani. A playoffot egyértelműnek tartom, a csoportelsőség a kérdéses a címvédőnél.

San Francisco 49ers
sorsolás erőssége: 0.563

@Cowboys, Bears, @Cardinals, Eagles, Chiefs, @Rams, @Broncos, BYE, Rams, @Saints, @Giants, Redskins, Seahawks, @Raiders, @Seahawks, Chargers, Cardinals

A 49ers sorsolása úgy tűnik, jobban meg van strukturálva, mint a Seahawksé. Legalábbis szerencsésebb a menetrendjük, az biztos. Nagyjából féltávon van a pihenőhét, az eleje se vészes és a végén sincs egy hatalmas csoportrangadó-roham. A Cowboyst ütni kell, ahogy a Bearst is. Aztán utaznak Arizonába, ahol nem lesz senkinek se könnyű dolga. Otthon az Eagles-Chiefs párost is illene verni, az Eagles okozhat talán meglepetést. Aztán Rams, majd jöhet a Broncos. A Broncosnak szerintem a 9ers ellen könnyebb dolga lehet, mint a Hawks ellen. De ez ugyanúgy nem sétagalopp egyik oldalról se, én egy denveri győzelmet tippelek ide.

869b

A pihenőhét után otthon Rams, majd mehetnek New Orleansba, ahol megégethetik magukat. Az NFC South erőviszonyainak alakulásával mindenképp ők jártak rosszabbul a Seattle-höz viszonyítva. A Giants-Redskins duó kötelezőnek mondható, ahogy a két Seahawks meccs közti oaklandi túra is. A 13. és 15. heti csoportrangadón rengeteg fog múlni, az egyszer biztos. Két hazai meccsel fejezik be a menetelést, a Chargerst verik, a Cardinals pedig az addigi teljesítményétől függően akár a playoffért is küzdhet majd a utolsó körben, szóval az megint jó kis összecsapásnak ígérkezik.

A Friscót egy győzelemmel gyengébbnek érzem a címvédőnél, így 12-4et jósolok nekik, de a csoportelsőségükön sem lepődnék meg.

Arizona Cardinals
sorsolás erőssége: 0.547

Chargers, @Giants, 49ers, BYE, @Broncos, Redskins, @Raiders, Eagles, @Cowboys, Rams, Lions, @Seahawks, @Falcons, Chiefs, @Rams, Seahawks, @49ers

A Cardinals tavaly 10 győzelemmel sem tudott rájátszásba jutni, ezért Roger Goodelléknél terítéken van a playoff kibővítése, aminek megszavazására reális esély mutatkozik. Ettől viszont tekintsünk el jelenleg, hiszen egyelőre 12 csapatos a rájátszás, az arizonaiaknak pedig ide kellene bejutniuk. Nagyon korán van a BYE weekjük, ez a végjátékban visszaüthet. Az előtte lévő 3 meccset illene egy 2-1gyel lehozniuk, a Giantset biztos verni kell és szerintem a Chargers is fogható. Utána a Broncostól kikapnak, a Redskins-szel pedig nagyon szoros meccset fognak játszani, az én mérlegem nyelve a Cardinals felé húz. Raiderst verik, az Eaglestől viszont kikapnak szerintem.

2014-Schedule-Sizzle

Ezután a Cowboys mindenképp verhető kategória, a Ramst nem tudjuk még, de a csoporton belüli 2-4et úgyis beírom előre. A Lions offense erős, de a védelem még mindig nem, így szerintem ezt a meccset is megnyerhetik. A következő 7 meccsből 4 csoportrangadó és csak egy a Rams ellen, így fel kell kötni a gatyát rendesen. A Chiefset szerintem le tudják győzni és a Falconst se tartom annyira erősnek, hogy akadályt jelentsen Bruce Arianséknak.

Összeszámolva a fentieket, 10-6os mérleg jött ki, ahogy tavaly, szóval úgy tűnik megint nem voltam túl merész, de a meglepetésekkel nem igazán tudok számolni, az erőviszonyok pedig az FA-piac és a draft után nekem ezt tükrözik.

St. Louis Rams
sorsolás erőssége: 0.564

Vikings, @Buccaneers, Cowboys, BYE, @Eagles, 49ers, Seahawks, @Chiefs, @49ers, @Cardinals, Broncos, @Chargers, Raiders, @Redskins, Cardinals, Giants, @Seahawks

A Ramsnek nincs szerencséje, hogy ebben a csoportban kell tevékenykednie, mert képességei alapján akár a rájátszásért is küzdhetne néhány csoportban (főleg az AFC-ben). Nekik is nagyon korán van a BYE week, az NFL-nél jól megszívatták ezt a csoportot. Viszont előtte akár 3-0 is lehet a mérlegük, habár szerintem a Buccaneerstől kikapnak, de a 2-1 is jól fog mutatni. Utána viszont akár egy hármas vereség-széria is jöhet, hiszen az Eagles idegenben nem lesz meg, viszont otthon, a dómban a 49ers vagy a Seahawks elkapható, így legyen 6 meccs után 3-3. A Chiefs nagyon szoros, de megelőlegezem nekik a győzelmet, mert a Rams védőfala bivalyerős, míg a Chiefs támadófala nagyon gyenge lett.

rams-schedule

Ezután számolhatunk három bukóval, mert a 49ers idegenben, valamint a Broncos otthon se lesz meg, a Cardinalst lephetik meg talán. A Chargers-szel hasonló szinten állnak, a Raiders illene megverni, utána viszont a Redskinstől kinéz egy vereség a csapatnak. A végén a Giants-szel is szoros meccset játszhatnak, aztán kinéz egy vereség a szezonzárón.

A Rams szezonja azon fog múlni, hogy a secondary és Bradford mire lesz képes. Ha konzisztensen jól tudnak játszani, akkor akár egy 8-8 is összejöhet, de mivel szerintem a szoros meccseket inkább elbukják majd, így 6-10 a jóslatom.