NFL-VB

World-Cup-2014-Brasil-logoNagyon holtszezon van, a gurulós fociban bezzeg itt van az az esemény, amit még mi is megnézünk, habár egész 64 meccses sorozatot elcserélnénk egy darab tojásfocis 4*15 percre, még akár egy Raiders@Jaguarsra is. Mi ezért megpróbáljuk kicsit közelebb hozni az augusztusi előszezont, illetve a szeptemberi alapszakaszt és a Brazíliában történteket lefordítjuk NFL-nyelvre. A tovább után az NFL Világbajnokság mérkőzéseinek összefoglalója következik, folyamatos frissítésekkel, érdemes lehet könyvjelzőbe rakni.

Minden VB-n szereplő válogatotthoz rendeltünk egy NFL-csapatot. Ez úgy történt meg, hogy fogtuk az A-D csoportot és ezekhez raktuk az AFC csoportjait, az E-H csoportokhoz pedig az NFC-t. Valahol egyértelmű volt (G – NFC West), máshol nehezebben sikerült összepárosítani a dolgokat, de igyekeztünk valami jellegzetesség alapján megoldást találni. Értelemszerűen a csoportokon belül a csapatokat is el kellett osztanunk, ezt is megtettük saját belátásunk szerint. A válogatottak és az NFL csapatok párosítását a következő kép mutatja.

NFL-VB

Jöjjenek tehát az egyes mérkőzések összefoglalói, a poszt folyamatosan frissül.

*Megjegyzés: Napok szerint az újak vannak felül, hogy ne kelljen sokat görgetnetek lefelé, egy napon belül viszont maradunk időrendben.*

Az alapszakasznak vége, a brazilok furcsa lebonyolítási rendjének köszönhetően pedig
így néz ki a rájátszás ágrajza:

playoffs

2014.07.13. (vasárnap)

SUPER BOWL: Seahawks – Saints

A Hawks megvédte címét, de nem volt azért ez túl könnyű. Az első két negyed jó játékot hozott, egy csúnya mistackle után Marques Colston érhetett volna be a célterületre, viszont nem tudta megoldani,a fumble után a Seattle csapat jöhetett. Hauschka a második negyed végén a kapufára lőtt egy közeli mezőnygólt, így továbbra sem született pont. A második félidő sokkal unalmasabb volt,sok volt a punt és a védelmek domináltak. A hosszabbításban Lynch cseréje, Robert Turbin szerezte meg a győzelmet érő touchdownt, ezzel ismét Super Bowl-győztes a Seattle Seahawks csapata. A legjobb safet Earl Thomas és nagy meglepetésre az MVP Drew Brees lett, aki nem sok mindent csinált a playoffban…

(katonadani)

2014.07.12 (szombat)

PLAYOFF BOWL: Broncos – Jets

Idén ismét megrendezték a Playoff Bowl-t, amit az 1960-as években még rendszeresen alkalmaztak, ahol kvázi a harmadik helyért küzdhettek meg a konferenciadöntőn alulmaradt csapatok. A Broncos a múlt heti Seahawks elleni vereség után teljesen összeomlott és erre a meccsre se tudtak pozitívan kiállni. Rögtön az első támadóplaynél egy hosszú passzt követően DPI-re dobtak zászlót a sporik, amit gyorsan TD-re is váltott a Jets CJ2K futásával. Nem sokkal később ismét a New York-i alakulat örülhetett, de a Broncos D# most is ludas volt, hiszen nagyon rosszul alakították ki a zónákat és Jeremy Kerley nagyon üresen kaphatta a labdát a célterületen. Mivel Peyton Manning sérülése óta a Broncos offense semmit sem tud mutatni, ma se sikerült eljutni az ellenfél end zone-jába (habár egy DPI-t nekik is meg kellett volna adni az 11 yardosra), a végén viszont bevitte a kegyelemdöfést a Jets Chris Ivory futásával, így övék lett a harmadik hely az NFL-VB-n.

(katonadani)

2014.07.09 (szerda)

Jets – Saints

Ez felért egy Titans-Bills meccsel, rendkívül gyenge találkozó volt, egyik csapat sem kockáztatott meg semmiféle rizikós passzt, amiből interception lehetne és jó pozícióba kerülne az ellen. Rengeteg volt a punt illetve a 3&out, ment a pozíciós harc rendesen. Ha esetleg átlépték volna az 50 yardos vonalat, akkor tovább nem is tudtak haladni vagy labdavesztéssel zárult az akció. Kétszeri hosszabbítás után a Saints jutott be a Super Bowlba egy nyamvadt field goallal. A Jets pedig mehet az átvariált Playoff Bowl-ba, ahol a konferenciadöntőkön vesztes csapatok mérik össze tudásukat.

(katonadani)
2014.07.08 (kedd)

Broncos – Seahawks

Azt írtam egy körrel korábban, hogy a februári találkozó visszavágója lesz ez. Hát ha visszavágó nem is, az ismétlés megvolt. Már a második negyed elejére kiütötték Manningéket, onnan nem volt visszaút. Egyébként a második és a negyedik TD között 3 perc se telt el. A második félidőben már mindenki a végét várta, de azért 3 hatpontos itt is született, melyből egyet a végén a vadlovak szereztek, ezzel a becsületüket legalább egy icipici részben megmentették.

(katonadani)

TomBrady-500x333

2014.07.05 (szombat)

Saints – Eagles

Nem csoda, hogy nyáron csak négy évente rendeznek NFL-VB-t, hisz ebben a pokoli melegben senkinek nincs kedve futballozni. A rájátszás meccsek legnagyobb része pedég még a preseason meccsek szintjével sem ér fel. Ez alól nem volt kivétel a Saints és az Eagles csatája sem. Pierre Thomas futott TD-jével rögtön az első támadásból TD-t szerzett a Saints, és ez annyira megnyugtatta őket, hogy innentől kezdve már csak a védelemre fókuszáltak és futtatták az időt. Az Eagles pedig hozzá se tudott szagolni a mérkőzéshez, hiába a jó fal és az erős támadósor, Foles semmit nem mutatott, ahogy LeSean McCoy egyenesen a szezon csalódása volt idén. Az Eagles annyira impotensen játszott, hogy a végén Brees még passzolhatott volna egy TD-t, de nem bírta túljuttatni a labdát Nate Allenen. Így egy borzasztóan unalmas meccsen jutott tovább a Saints.

(renningan)

Jets – Browns

Ki gondolta volna, hogy ez a két csapat esélyes lesz a konferencia döntőre? Pedig most az AFC döntőről döntött az összecsapás. Mindkét csapat inkább a védelmének köszönhetően jutott el idáig, Johnny Manziel nem tett hozzá sokat a játékhoz, ugyanakkor a Decker vezette offense néha meg-megvillant. Ennek tükrében nem volt meglepő, hogy inkább a Jets birtokolta többet a labdát, míg a Browns komolyabb lehetőség nélkül védekezte ki a rendes játékidőt. A hosszabbításban ugyanakkor nekik adódtak nagyobb lehetőségeik, ha az elkapók jobban koncentrálnak, könnyen megszerezhették volna a győzelmet érő TD-t. De, nem így történt, hisz nem csak az elkapók, de a rúgó Billy Cundiff is pocsék napot fogott ki, hisz két könnyű Field Goalt is elhibázott a hosszabbításban. Nem úgy, mint Nick Folk, aki, amint lehetőséghez jutott nem hibázta el, így egy hosszabbításban szerzett mezőnygóllal a Jets nyerte meg a párharcot, ahol a Saints gárdájával kell megvívnia a Super Bowlba jutásért.

(renningan)

2014.07.04 (péntek)

Packers – Seahawks

Nem játszott túl érdekes meccset egymással a két nagy csapat, mivel a Packers elég enervált volt, a támadásaik lassúak és pontatlanok voltak. Mivel a Seahawks az első negyedben vezetést szerzett Marshawn Lynch elkapását követően, ezután ők nem erőltették igazán a támadójátékot, futottak, futtatták az órát és a védelemre koncentráltak. A Packers offense pedig gyenge volt, és nem csak azért, mert jó a Hawks D#, hanem úgy magukhoz képest is. A negyedik negyed végén volt egy Jordy Nelson irányába dobott passz, ami hatalmas lehetőség volt és majdnem sikerült is az egyenlítés, azonban a safety, Earl Thomas hatalmas bravúrral le tudta ütni a labdát. Nem túl meggyőző játékkal, de tovább menetel a Seahawks a Super Bowl felé.

(katonadani)

Broncos – Colts

Viszonylag hamar szerzett vezetést a Broncos egy Julis Thomas elkapással, utána azonban sokáig nem történt pontszerzés, habár szép playeket láthattunk, csak hát ezeket főleg a saját térfélen, vagy mezőnygóltávolságon kívül. Rengeteg sárga zászlót láthattunk, elég durva volt a találkozó. A harmadik negyedben növelte előnyét a Broncos egy kb. 30 yardos Montee Ball futással, ahol a Colts safety-je, LaRon Landry egy mistackle-lel vétette észre magát, de azért szép kis futás volt ez. A negyedik negyedben egy DPI büntetés után a Colts legnagyobb sztárja, Andrew Luck futott be a célterületre, azonban az egyenlítés már nem jött össze az indianapolis-i csapatnak, így a Broncos csaphat össze a Seahawks-szal a furcsa lebonyolítási rend miatt. Viszont nagy nehezítés a vadlovaknak, hogy Peyton Manning csigolyatörést szenvedett, így a rájátszás további részét kihagyja.

(katonadani)

2014.07.01 (kedd)

Saints – Bears

A szentek számítottak esélyesnek, de igazából az alapszakaszban csak egy Breest tudtak felmutatni, a támadóik többsége és a védelem is gyenge volt. A Bearsnél se volt sokkal jobb a helyzet, igazából egy meccsen játszottak úgy igazán, a verőgép szerepét betöltő Vikingek ellen brillírozott Brandon Marshall. Ezen a meccsen Breesék próbálkoztak, de a meglepően jól szervezett Bears védelem tartotta magát. Hosszabbításba torkollott a találkozó, és annak is csak a legvégén sikerült pontot szereznie a Saintsnek. Ekkor Brees menekült ki a védők kezei közül és adott egy nagy labdát Brandin Cooksnak, aki meg sem állt az endzoneig, így New Orleansban lehetett örülni a sikernek.

(katonadani)

Eagles – Rams

Elképesztően jó meccset játszott a két csapat, az egész szeon talán legjobb találkozója volt ez eddig. Azonban a döntést egészen a two minute warning utánig nem tudta meghozni az Eagles, pedig ők uralták a meccset, de a vörös zónában egyszerűen mindent elrontottak. Ki kell emelni, a Rams safety-jét, T.Y. McDonaldot, aki meccsben tartotta csapatát, elképesztően védekezett, rengeteg leütött labdája volt az endzone-ban. Az utolsó két percben viszont Foles futott egy hatpontost, majd egy gyors labdaszerzést követően McCoy is megtette ezt, de Tavon Austin kickoff return TD-je és az ezt követő tökéletes onside kick meccsben tartotta a Rams gárdáját. Azonban az egyenlítő pontszerzés elmaradt, de elképesztő dráma volt itt az utolsó pár percben. Az Eagles továbbjutott és jöhet a Saints, mint januárban.

(katonadani)

2014.06.30 (hétfő)

Packers – Buccaneers

Lehet csak én vagyok így vele, de pont ilyen Packers – Buccaneers meccset vártam: unalmasat. Mintha nem is rájátszás meccset játszottak volna a csapatok. Az utolsó 10 percig nem történt semmi a pályán, leszámítva egy csúnya unnecessary roughness szabálytalanságot B. J. Rajitól, amit a bírók nem vettek észre. Majd jött a törés, az eddig remekül teljesítő Buccaneers védelem hibázott: Dashon Goldson ért bele szerencsétlenül a labdába, a felpattanó játékszert pedig Jordy Nelson szedte össze 7-0. Ezután megpróbált felpörögni a Lovie Smith csapata, de többször is 4&out jött, ami inkább volt a Tampa Bay-i támadók kritikája. A végére maradt még egy nagyon szerencsétlen safety, így 9-0-ra nyert a Packers.

(renningan)

Seahawks – Giants

Úgy tűnik a hétfőt utálják a csapatok, hisz a Seahawks – Giants összecsapás is átlagos kategória volt. Ennek ellenére akadtak szép jelenetek: előbb Cruz pazar elkapását vonták vissza false start miatt, majd Antrel Rolle ütötte le Wilson passzait. A védelmeken nem múlott semmi. Érdekességképpen: ez volt idáig az egyetlen találkozó a rájátszásban, ahol nem született pont egészen a 4. negyed two minute warningjáig. Ám ezután beindult a TD gyártás. Lynch kapta meg Wilsontól a labdát, a klasszis futó pedig szerencsés körülmények között bebotladozott a célterületre 4 yardról. 7-0. Ezek után még volt 1,5 perce az óriásoknak, ám egy labdaeladást követően a Seahawks jöhetett ígéretes pozícióval. A halászsasok nem csináltak semmit, csak az időt égetve futtatták a labdát, majd negyedik kísérletre érkezett Hauschka és belőtte a Field Goalt. 20 másodperc maradt és 10-0. Itt el is dőlt a meccs. Bár még egy kick off return TD-t begyötört a Giants, de 5 másodperccel a vége előtt nem sikerült az onside kick, így a Seahawks fogadhatja a Packerst a rájátszás következő fordulójában.

(renningan)

2014.06.29 (vasárnap)

Jets – Chargers

Kiegyenlített csatára lehetett számítani, habár a közvélemény az alapszakasz alapján inkább Jets győzelmet vizionált. Az első félidőre nem pörögtek rá a csapatok, sok volt a punt és a pontatlan passz. A harmadik negyedre a Chargers jött ki jobban, Keenan Allen 20 yardos elkapásával meg is szerezték a vezetést. Ezután inkább a védelemre összepontosítottak, a támadásoknál inkább csak az órát futtatták a San Diegó-iak. A Jets viszont felgyorsult, no huddle offense-t használva ki tudtak egyenlíteni CJ2K 15 yardos futásával. A two minute warning után Geno Smith Deckerre felívelt labdájánál fújtak defensive pass interference-t Eric Weddle-re, így a 11 yardos vonalról jöhetett a Jets, ahonnan egyből a field goalt választották, Nick Folk pedig magabiztosan értékesítette is azt, ezzel a Jets jutott tovább a divisional körbe.

(katonadani)

Browns – Titans

Nem mondom, hogy a legnívósabb meccset rakták be Sunday Night Footballnak, de izgalmakban, drámában nem volt hiány, hiszen egy újabb hosszabbításos meccset láthattunk a tegnapi Broncos-Dolphins után. Na de előtte azért történt egy s más. Az első félidőben mondjuk nem sok, de a harmadik negyedben Ben Tate kocogott be a célterületre 16-17 yardról. Sietni nem igazán kellett, kis túlzással lesétálta ezt a távot, a fal előtte jól blokkolt és hát a Titans védői sem nagyon mozdultak rá. Aztán a Titans csak a two minute warning után tudott egyenlíteni, Jake Locker akarta bevinni, e kiejtette a labdát a kezéből, viszont Shonn Green kapta fel, aki beugrott a célterületre. Az első és a második hosszabbításban sem tudtak pontot szerezni a csapatok, pedig a Titans többször is mezőnygól távolságba került. A harmadikban aztán a Browns rúgójának, Billy Cundiffnak sikerült végül értékesítenie egyet, így a barnák jutottak tovább.

(katonadani)

2014.06.28 (szombat)

Broncos – Dolphins

Az esélyesebb Broncos szerezte meg a vezetést és az első TD-t a rájátszásban egy kavarodás után. Történt ugyanis, hogy Tannehill kiejtette a kezéből a snapet, ami a célterületre pattogott. Itt nekem úgy tűnt, hogy a delfinek vetődtek rá először, de a bírók végül touchdownt ítéltek a Von Miller és a vadlovak számára. Még az első félidőben, az addig és az egész alapszakaszban rendkívül gyengén játszó Montee Ball ejtette ki kezéből a labdát, a fumble-t pedig a delfinek, nevezetesen Cameron Wake hordta vissza a 10 yardoson belülről hétpontosra.

Ezután viszont mintha egy törés lett volna a csapatok játékában és nekiálltak buzizni inkább a védőjátékot erőltették, ami ugyebár Manningéktől nem igazán megszokott. Néha átlépték a csapatok a félpályát, de mezőnygólig se sikerült eljutni, vagy ha igen, az kimaradt vagy eltalálták a póznákat. Az első és a második hosszabbítás is így telt el. A harmadikban viszont elkezdtek támadni a csapatok, de csak mezőnygólokig jutottak. Az érdekesség az volt, hogy amikor a Broncos először berúgta a mezőnygólt, akkor a Dolphins is, amikor kihagyta Prater, akkor Sturgis is. Előbbi csúnyán mellélőtte 40 yardról, míg utóbbi a tartóoszlopot találta el kb. ugyanonnan. Centiken múlott a Miami győzelme. Már a harmadik hosszabbítás utolsó perceiben voltuk, amikor Prater 65 yardról készült a győztes Field Goalra. A hazai közönség tombolt, Prater pedig most már nem hibázott. Ezzel a Denver továbbment, de ilyen játékkal aligha jutnak el a Super Bowlig.

(katonadani)

Colts – Bengals

A Colts lesimázta ezt a meccset, ami nem meglepő, ha abból indulunk ki, hogy Andy Daltonéknak épp ez a formája. A playoffba bejutnak, de az első adandó alkalommal kizúgnak. A.J. Green hiánya nagyon érződött (ahogy korábban írtuk, beleharapott ellenfele vállvédőjébe, ezért Goodell hosszú időre eltiltotta), nem volt elég harapós a csapat, elég fogalmatlanul támadtak, a végén pedig fűbe haraptak. A Colts Andrew Luck parádés játékával könnyedén húzta be ezt a találkozót és nem lesznek esélytelenek a Broncos ellen sem.

(katonadani)

2014.06.26 (csütörtök)

49ers – Cardinals

A 49ers egy elég szerencsétlen és röhejes safety-vel szerzett vezetést, egy rossz snap után még Palmer is bénázott kicsit és a saját endzone-jában vitték a földre végül. A Cardinals azonban felállt a padlóról és a harmadik negyedben Palmer egy side-arm dobással találta meg Fitzgerladot a célterületen. A Frisco a végén ismét nevetséges módon jutott előnyhöz, a célterületre dobott labdát a Cardinals safety-je, Tyrann Mathieu nem tudta megfogni és elég ügyetlenül épp Kaepernick kezébe ütötte azt, aki pár yardról befutott a lasztival, ezzel nyert a 49ers, de nem tudott a rájátszásba jutni.

(katonadani)

Rams – Seahawks

A Seahawks az esélyeknek megfelelően behúzta a találkozót, de nem volt ez sima ügy. A másik meccs miatt azonban ez előzetes erőviszonyoktól eltérően a Rams is bejutott a playoffba, így végül mindenki örülhetett.

(katonadani)

Redskins – Eagles

A sasok úgy hozták le ezt az alapszakaszt, hogy igazából nem mutattak meg semmit abból, amit tudnak és abból, amit Chip Kelly ki tud hozni a gárdából. Azonban minden meccsüket egy TD-vel behúzták, így a Redskins ellenit is. Pedig az Eagles pihentette a kezdőket, így pályára lépett Mark Sanchez is és az egész cserecsapat, de még ők is legyűrték a washingtoniakat.

(katonadani)

Giants – Cowboys

A Cowboysnak nyernie kellett volna az utolsó meccsen ahhoz, hogy rájátszásba kerüljön. Várjatok, ez ismerős. És vajon mi történt? Hát nem sikerült nekik. Tony Romoék ismét elszerencsétlenkedték, pedig vezettek a meccs folyamán, de hát a végjáték ismét nem jött össze nekik. Most épp a Giants ütötte ki őket, akik számomra kellemesen szimpatikus csapattá váltak az idény folyamán.

(katonadani)
2014.06.25 (szerda)

Buccaneers – Saints

Főleg a speciális egységekről szólt a találkozó. Elképesztően kezdődött a mérkőzés, aki még elkészített egy szendvicset, le is maradt két visszahordott TD-ről. Az első félidő végén rúgott egy mezőnygólt a Saints, így ők mehettek előnnyel az öltözőbe. A második félidőt a Buccaneers egy visszahordott TD-vel kezdte, tehát a special teamek támadó része sokkal jobban működött mindkét oldalon, mint a védekező része. A Saints azonban gyorsan begyötört egy hatpontost, és mivel a másik meccs állása kedvező volt a Buccaneersnek, nem erőltették ők se a játékot. Breest is lehozta Sean Payton és az utolsó negyedben már semmi se történt igazából, mindkét csapat bejutott a rájátszásba.

(katonadani)

Panthers – Falcons

A Falconsnak volt esélye a rájátszásba kerülésre, de mint fentebb említettem nem sikerült nekik. A Panthers tét nélkül játszhatott és Kelvin Benjaminnak végre összejött egy TD az első két meccses szerencsétlenkedése után. A Panthers szerzett a harmadik negyedben egy futott TD-t, azonban utána egyből a kickoffból visszahordták a sólymok. A párducoknak sikerült még egy pontszerző akciót végigvinniük, így szépen búcsúztak ettől az idénytől.

(katonadani)

Vikings – Bears

A Bearsnek mindenképp nyernie kellett és figyelnie, hogy a Lions ne nyerjen. A saját részüket könnyen elintézték, Matt Forte futott három TD-t és ezzel ki is egyeztek. A vikingek nyomtak még a végén, hogy a becsületük megmaradjon, de ők a pofozógép szerepét töltötték be ebben a csoportban.

(katonadani)

Lions – Packers

Ezen a meccsen csak field goalok születtek és abból is azonos számú, így döntetlennel mehetnek haza a csapatok. Illetve a Lions mehet haza Detroitba, a Packers csak a szálláshelyükig, hiszen ők a rájátszásban is megmutathatják tudásukat és első két meccsen mutatott játékuk alapján esélyesek lehetnek a Super Bowlra is akár.

(katonadani)

2014.06.24 (kedd)

Steelers – Bengals

A rájátszásról döntött ez a találkozó, egy igazi ki-ki meccs volt. A főcsoporton belüli eredmények miatt a döntetlennel a Steelers jutott volna tovább és nem is igazán erőltették a támadójátékukat, főleg a kemény védelmükre alapoztak. Ez sokáig be is jött, rengeteg puntot láthattunk az első három negyedben. Ezután lett érdekes a meccs, amikor a Bengalsnak már muszáj volt erősen támadnia. Ez végül össze is jött, egy QB bootleg után már majdnem a sarokból kellett passzolni Daltonnak és ugyan azt tanítják, hogy a mozgásoddal ellentétes oldalra, keresztbe ne nagyon dobáljunk, neki ez bejött, a slant útvonalat futó Sanu húzta le a labdát. Említésre méltó esemény volt még a mérkőzésen, hogy a Bengals kiváló elkapója, A.J. Green harapott bele ellenfele vállvédőjébe.

(katonadani)

Browns – Ravens

A Ravens fogta és kiállította a cserecsapatát, mint aki már továbbjutott. Tét nélküli is volt a meccs, csak hát ők a másik oldalról szagolják az ibolyát, hiszen már kiestek. A Browns meg már korábban továbbjutott, a kérdés csak az volt, hogy első vagy második helyen. Sok volt a punt a meccsen, néhány mezőnygóltól eltekintve nem sok említésre méltó történt, kiegyeztek a csapatok egy döntetlenben.

(katonadani)

Jaguars – Colts

A Colts végigmasírozott a csoporton, ez alól a jaguárok sem lehettek kivételek, simán lelépték őket Luckék. Habár a második negyed 2 minute warningja után a Jacksonville még egyenlíteni tudott, a második félidőben már szinte gálázott a Colts. A meccs végén pályára lépett a visszavonulásból egy meccsre visszatérő safety, Bob Sanders, ezzel ő lett a legidősebb játékos a NFL-VB-k történetében.

(katonadani)

Titans – Texans

Ki-ki meccset játszott egymással a Titans és a Texans és nagy meglepetésre a titánok tudtak győzedelmeskedni. Azonban ez nem ment könnyen, hiszen sokáig vezettek a meccs során, a harmadik negyedben a Houston egyenlített és mivel a közös ellenfelek elleni mérlege jobb, ez nekik kedvezett. A 4*15 perc alatt maradt is a döntetlen, azonban utána a támadhatott a Titans és a bírók bedobtak egy sárga zászlót defensive pass interference-re, ezzel nagyon kecsegtető helyzetbe juttatva a Tennessee-t. Pontokra is váltották az akciót és bejutottak a rájátszásba.

(katonadani)

2014.06.23 (hétfő)

18.00 Bills – Patriots

Győzelemmel búcsúzott a Patriors az idei bajnokságtól, szegény Bills pedig 0 győzelemmel lett csoportutolsó. A meccs maga felejthető kategória volt, a tétnélküliség erősen rányomta a bélyegét a párharcra: a puszta erőkülönbség döntött. Az első félidőben ennek megfelelően a Pats meg is szerezte a vezetést: Edelman húzta le Brady kissé háta mögé érkező passzát klasszis módon. A második félidőig nem is volt érdemi változás, a Pats a tőle megszokott játékot hozta, míg a Bills támadóknak momentumuk sem volt. Egy pillanatig nem volt benne az E. J. Manuel vezette offensben a pontszerzés lehetősége. A hazafiak a második félidőben, annak rendje és módja szerint bedarálták ellenfelüket, az egész szezonban gyengén játszó Brady több jó passzt is eleresztett. Egy különösen zseniálisat épp a sokat kritizált Amendola szerzett meg a védőktől nem zavartatva, majd Veeren állította be a 21-0-ás végeredményt.

(renningan)

18.00 Jets – Dolphins

A két csapat a csoportelsőségért szállt ringbe, ami jelen esetben azt jelentette, hogy aki itt nyer, az elkerüli a Denver Broncost a rájátszásban. Nem is volt probléma a mutatott játékkal. Főleg a Tannehill vezette Miami mutatott be szép játékokat, de nem tudták Rex Ryan tökéletesen összerakott védelmét feltörni, míg a Jets leginkább csak a speciális egység révén tudott veszélyt teremteni. Ugyanakkor a parázs összecsapáson nem született pont az első félidőben. Nem úgy a másodikban.

A Miami rohamok továbbra sem értek célt, de egy remek punt return után eljutottak a Miami vörös zónájáig, majd egy remekbe szabott Geno passz után Amaro szerezte meg a vezetést. A pontszerzés után sem változott semmit a játék képe, a Miami próbálkozott, a Jets védekezett, ám ezt is eredményesen. Az utolsó negyedben Sheldon Richardson ütötte ki Moreno kezéből a labdát a 16 yardos vonalon, amit a blitzelni igyekvő Calvin Pryor szedett össze és hordott vissza TD-re. 14-0, több pont pedig már nem esett a találkozón, ennek ellenére érdekes, izgalmas párharcot láthattunk.

(renningan)

21.00 Chiefs – Chargers

A Chiefnek nyerni kellett a továbbjutáshoz, de ahogy tavaly, úgy most is kikapott a Chargerstől az utolsó fordulóban. A meccs maga csak a 4. negyedben vált érdekessé, addig a remekül összerakott védelem a földön és a levegőben is ellehetetlenítette Alex Smith-t és társait. Riverséknek 3 negyed kellett, mire bemelegedtek a játékba, de amint ez megtörtént, már nem volt megállás. Előbb Keenan Allen, majd Woodhead szerzett TD-t, előbb egy Jump Ball játékból, utóbbi egy oldalpasszból érte el a célterületet. És, ha már egyszer beindult a gépezet… Riversék ismét Jump Ball játékot hívtak, de ezúttal a védők résen voltak. Igaz, sokat nem értek vele, hisz az elütött labdát Antonio Gates kapta el, így 21-0 alig 10 perc alatt. A győzelem tudatában kiengedett a Chargers és bár Jamaal Charles szerzett egy szép futott TD-t, a Chiefs így is simán kiesett. Riversék pedig készülhetnek a Jets elleni meccsre.

(renningan)

21.00 Raiders – Broncos

Ez a meccs, bár Broncos verés esetén érdekes lett volna, egy pillanatig nem volt kérdéses. Demarius Thomas kezdte a pontgyártást egy könnyű elkapással, amire még ugyan volt válasza a Raidersnek James Jones révén, de ezzel is lőtték minden puskaporukat a meccsre. Thomas még az első félidő vége előtt visszaszerezte a vezetést egy 40 yardos TD-vel, majd a második félidő első támadásából Sanders volt eredményes. 21-7. Ezek után már csak bóklásztak a játékosok a pályán, Manning le is jött, így legalább Osweiler is kapott pár percet. Amit meg is hálált, hisze TD passzt adott Wes Welkernek, így magabiztosan, 28-7-re nyert a Broncos.

(renningan)

2014.06.22 (vasárnap)

18.00 Eagles – Cowboys

Elég kiegyenlített meccs volt rengeteg punttal, Chip Kelly kreatív támadó csapata sem tudott semmit se felmutatni a Cowboys történelmien gyenge védelme ellen. A sasok körülbelül két jó, hosszú támadást vezetett, egyet a mérkőzés első támadásából, egyet pedig már a második félidő utolsó két percébe belecsúszva. Az elsőből nem értek el végül touchdownt, azonban a meccs végiből igen, ez pedig elegendő volt a találkozó megnyerésére, hiszen a cowboyok támadásaiban sem volt átütő-erő. Egy elég unalmas meccsen döntött Nick Foles, aki ugyan egész meccsen nem csinált semmi különöst, a végén egy szép menekülés után dobta oda az újonc Josh Huffnak a labdát, ezzel megszerezve a győztes hatpontost. Ezzel az Eagles bejutott a rájátszásba, a Cowboysnak még van egy kis reménye, de már nem a saját kezében a sorsa. Rex Ryan pedig a helyszínen tekintette meg testvérének volt csapatának találkozóját. Úgy tűnik hátul is van szeme, vagy annyira unalmas volt a meccs, hogy inkább a csajokat stírölte.

(katonadani)

1964972_10152102246251431_7580554279393986485_n

21.00 Redskins – Giants

A Redskins úgy készülhetett a találkozóra, hogy, ha nyer, akkor szinte biztosan továbbjut. Ennek megfelelően az első félidőben az ihletett formában játszó Eli kiosztott egy-egy TD passzt Manninghamnek, Cruznak és Beckhamnak is, így 21-0-val mehettek a félidőre a csapatok. A szünet után felpörgött a Redskins, egy szép RGIII futásból meg is szerezték a szépítést, ám a Redskins védelem a támadókkal ellentétben az öltözőben maradt, így Rashad Jennings is szerzett egy hatpontost. 28-7. Az utolsó negyedet még becsületből megnyomta a Redskins, de már csak egy szerencsés Alfred Morris TD-re futotta az erejükből. Az Eagles már továbbjutott, így a Cowboys-Redskins meccs fogja eldönteni a csoportmásodik kilétét.

(renningan)

0.00  49ers – Rams

Mondtam én, hogy jó lesz ez a Rams és igazam is lett, bár a 49ers szerezte meg a vezetést. Egy védelmi hibát követően Rodney McLeodról pattant fel a labda, amit Michael Crabtree húzott le szemfüles módon. Ezután főleg Field Goalokkal sikerült pontot feltenni a táblára, de abból legalább sokat, de így is 49ers vezetéssel vonulhattak a csapatoka  félidőre, ami a Ramsnek tett jobban. Egymás utáni két támadásukból is TD lett, előbb Austin majd Cook volt eredményes. A vezetés kitartott egészen az utolsó másodpercekig, ám a bírók a 4. térdelés után érthetetlen módon nem lefújták a meccset, hanem visszaállították az órát két másodperccel, így egy utolsó esélyhez juttatva a 9erst. A nagy szerződése ellenére az egész meccsen, illetve szezonban is pocsékul játszó Kaepernick Hail Mary passzát pedig Boldin elkapta két védő között, hosszabbításra mentve a meccset. A ráadás után is maradt a döntetlen, így az előzetesen SB-ra várt 49ers szinte lehetetlen helyzetből, csoportutolsóként várja az utolsó fordulót.

(renningan)

2014.06.21 (szombat)

18.00 Saints – Falcons

A szentek toronymagas esélyesként érkeztek erre a mérkőzésre, azonban a négyszer tizenöt perc alatt nem tudtam dűlőre jutni az atlantaiakkal. A Falconsál nagyon összeállt a védelem és bármikor, amikor Breesék közel kerültek volna a pontszerzéshez (akár field goal, akár TD), bemutattak egy-egy remek playt és megakadályozták őket ebben. A meccset végül Brees döntötte el a hosszabbításban egy remekbe szabott játékkal.

messibrees

(katonadani)

21.00 Seahawks – Cardinals 

Fordulatos meccset láthatott a közönség, ahol először az esélyesebb Seahawks tudott pontokat tenni  táblára egy elég furcsa elkapást követően, ahol Percy Harvin a sisakjával és a térdével is hozzáért a labdához, mielőtt elkapta volna a célterületen. Ezután azonban fordítottak a kardinálispintyek egy magasra feldobott labda utáni elkapás, illetve egy interception-TD kivitelezésével. A vége döntetlen lett, miután a Hawks be tudott küzdeni egy hatpontost. Érdekes módon, a csapatoktól kevésbé megszokott támadófocit láthattunk, a védelmeknek nem sikerült dominálniuk a mérkőzésen.

(katonadani)

00.00 Buccaneers – Panthers

Kevés embert érdekelt ez a találkozó és nem is volt magas színvonalú a játék. A Bucs szerzett vezetést, azonban előtte egy jogos TD-t vettek el Kelvin Benjamintól a túloldalon és a Tampa pontszerzését is offensive pass interference előzte meg, tehát igazából 0-7 helyett 7-0nak kellett volna az eredményjelzőn állnia. Ez nem így történt és Newtonék kicsit inkompetens támadójátéka és a Buccaneers megerősödött védelme azt eredményezte, hogy kisebb meglepetésre ők húzták be a találkozót.

(katonadani)

2014.06.20 (péntek)

18.00 Steelers – Browns

Bár a Browns megverte a Bengalst az első fordulóban, azért mégis Big Benék voltak a mérkőzés favoritjai. Nem sok jót jósoltak a Barnáknak, hisz aki ezt a meccset megnyeri, biztosan továbbjut, így borítékolható volt sima Steelers győzelem. Na, ezért mondják, hogy az NFL-ben bármi megtörténhet.

Voltak látványos megmozdulások a Steelers oldaláról, Anthonio Browns rendre hibázott a kulcsfontosságú szituációkban, így leginkább csak field goalokig jutottak el a csapatok – messziről, nagyon főlé lődöztek a rúgók. Aztán jött a hideg zuhany a Pittsburgh-i gárdának: bár szerencséjükre a bírók nem ítéltek meg egy egyértelmű DPI-t a barnáknak az end zone-on belül 3&4-re, de a Browns nekiment a 4. kísérletre és a Jump Ball-t Andrew Howkins meg is kaparintotta pár másodperccel az első félidő vége előtt.

A második félidőre sem tudott rendesen felpörögni a Steelers, teljesen veszélytelenek voltak a Barnákra. Még úgy is, hogy a bírók leginkább nekik fújtak, hisz több DPI szabálytalanságot is megúsztak a kohászok. Ezzel az eredménnyel a Brows hosszú idő után először rájátszás résztvevő, míg a két évvel ezelőtti bajnok Ravens biztos kieső.

(renningan)

21.00 Packers – Bears

Hát, aki látta a meccset, az biztos nem felejti egyhamar. A Packers ízekre szedte a Bearst! Már az első negyedben vezetést szereztek Jordy Nelson klasszis elkapásából, majd másodpercekkel később Clay Matthews csípte el Cutler passzát és szaladt be vele a célterületre. 14-0. Ezután a Macik összeomlottak, és, bár Eddie Lacy 3 kísérletből sem tudta az 1 yardos vonalról értékesíteni a megítélt DPI-t, Cutler újabb rossz passzát HaHa Clinton-Dix hordta vissza TD-re. Ezzel a 90 yardos INT return TD-vel már 24-0-ra vezettek a sajtfejűek.

A második félidő ott folytatódott, ahol az első abbamaradt. Eddie Lacy szerzett szép 6 pontos Rodgers parádés passzából, majd Randall Cobb is villant egyet a 3. negyed végén. 38-0. Még a 4. negyedre jutott két Bears TD, igaz, az már csak szépségtapasz volt. Előbb Marshall kapott el egy 25 yardos TD-t hihetetlenül látványosan, majd Alshon Jeffery parádézott egyet a végén. Így 38-14-re simán nyert a Packers, ezzel már csak matematikailag nem továbbjutó. A Macik jelenleg a 3.-ok a csoportban és az sem vigasztalhatja őket, hogy a két TD-jük szebb volt, mint a Packers 5 hatpontosa együtt.

(renningan)

00.00 Vikings – Lions

A Vikingsnak sikerült hoznia a tavalyi formáját és felejthető meccsen kikapni a Lionstól. Pedig, nem kezdődött számukra rosszul a mérkőzés. Matt Cassel előreívelt labdáját Cordarrelle Patterson csípte el a labda alá futó James Ihedigbo mellett. 7-0. Ám a pontszerzés után egy gyönyörű háromperces támadósorozat után Golden Tate csapott le a sarokba belézerezett labdára ezzel egalizálva az eredményt. Több pont már nem esett az első félidőben.

A másodikat aztán gyorsan megnyomta a Lions és egy jump ball játékból ki más, ha nem Megatron került ki győztesen. 7-14 és kb. itt meg is állt a csapatok tudománya. A Vikings érthetetlen módon inkább a hosszú passzokat, mint Petersont preferálta, míg a Lions inkább futott és ölte az időt, mintsem kihasználták volna az Ebrob-Megatron-Tate triót a levegőben.  Ezzel a győzelemmel a Lions feljött a csoport második helyére.

A csoport egyébként még teljesen nyitott. A Lions utolsó meccsét a Packers ellen játssza, és ha legalább 4 TD-nyi különbséggel megverik a sajtfejűeket, akkor biztos továbbjutók, míg a Packersnek egy döntetlen, vagy egy kis arányú vereség is belefér. A Bears akkor jut tovább, ha megveri a Vikingst és kikap vagy döntetlenezik a Lions, de biztos továbbjutó, akkor is, ha 6 TD-s különbséggel nyer és kikap a Packers. De még a Vikingsnek is van esélye, ha nyer 2 TD-vel a Packers, ő pedig minimum hárommal veri a Bearst. És még megannyi variáció!

(renningan)

2014.06.19 (csütörtök)

18.00 Colts – Texans

Megható pillanatokkal kezdődött a Colts – Texans, hogy aztán egy izgalmas, két szívvel- lélekkel játszó csapat párharcát lássuk. A Texansnál Johnson és Forte is csak a padon kezdett, míg a Colts teljes arzenálját vonultatta fel. Ennek ellenére inkább lendületes volt a meccs, mintsem látványos és pontos. Fitzpatrick passzai nem igazán ültek, de Luck sem produkált semmi extrát, így a védelmek dominálta első félidőt pont nélkül zárták a csapatok.

A második félidőre aztán jött Andre Johnson és ki is szakadt a TD-zsák. Ugyanakkor a dolog szépséghibája, hogy nem a gyerekek kedvence parádézott, hanem T. Y. Hilton szedett le egy 6 pontost érő passzt a tömegben. Ezután felpörgött a játék, de Fitzmagic továbbra is gyengén játszott, ráadásul egy INT után tovább növelte előnyét a Colts. És bár ezután DeAndre Hopkins szerzett egy látványos, majd 50 yardos TD-t, későn ébrett a Texans, így a szívét-lelkét beleadó Colts főleg Robert Mathis (Mario Yepes) vezetésével megérdemel győzelmet szerzett és nagyon közel került a rájátszáshoz.

(renningan)

21.00 Bengals – Ravens

Mindkét csapat vereséggel kezdett az első fordulóban, így a győzelem lett az egyetlen elfogadható opció. Ennek megfelelően látványos, brusztolós focit láthattunk, csoport rangadóhoz méltó mérkőzést. A Ravens lépett fel offenzívabban, sokkal többet voltak Flaccoék a pályán, míg a védelem szinte teljesen ellehetetlenítette Daltonékat. Szinte. Ugyanis a sérülésből visszatérő A. J. Greenre nem volt ellenszere a Ravensnek, aki elképesztő statisztikát hozott. Mindössze két labdaérintése volt, és mindkettőből TD-t szerzett. Ellenben Flacco továbbra is bizonyította, hogy nem érdemel évi 20 milliót. Igaz kiosztott egy TD passzt, de az inkább volt Torrey Smith és a blokkoló Pitta érdeme, mint az övé. Ráadásul több komoly lehetőségük nem is volt a mérkőzésen, ráadásul még Justin Tucker is csak póznát találta el,  így megérdemelten szerezte meg a 3 pontot a Bengals, míg a Ravensnek már csak matematikai esélye van a továbbjutásra.

(renningan)

00.00 Jaguars – Titans

A Jags-Titans lett a csütörtök esti rangadó és hát… Legalább túlestünk rajta.  A Jags leginkább Bortlesben bízott és a fiatal irányító nem is játszott rosszul, ám a rövid-, sokpasszos játék nem vezetett eredményre. A Titans offense ezzel együtt egy nagy 0 volt, mintha pályán sem lettek volna. A védekezést ugyan megoldották, de nagyon sótlan és unalmas a gárda. A Jags többet tett a győzelemért, de sajnos a hosszabbítás után sem sikerült pontokat feltenni a táblára, így egy unalmas döntetlent láthattak azok, akik fennmaradtak megnézni a meccset.

(renningan)

2014.06.18 (szerda)

18.00 Bills – Jets

A csoportgyőzelemért küzdő Jets és mindenki által lesajnált Bills párharca izgalmas, fordulatokban gazdag mérkőzést eredményezett. Már az első negyedben vezetést szereztek a “zöldek” CJ2K majd 50 yardos futásából, de alig érkezték kiünnepelni magukat, máris jött a Bills válasza. Egy félpályáig visszahordott kirúgást követően Sammy Watkins mutatott be egy parádés egykezes elkapást az end zone-ban. 7-7. Ezután az esélyesebbnek tartott Jets nem tudott felpörögni, a hosszú passzokra épülő támadójátékuk eredménytelen volt, így döntetlennel mehettek a szünetre a játékosok.

A második félidő elején úgy tűnt, hogy bombameglepetés fog születni. Rögtön a kezdőrúgásból TD-t szerzett a Bills, ám a bírók holding miatt (jogosan) nem ítéltek a TD-t. De ami késett, nem múlott. Egy rövid passzokra és futásokra épülő menetelés végén, egy illegal use of hands büntetés után az ellenfél 11 yardosán találta magát a Buffalo-i alakulat, C. J. Spiller pedig 11 yardról megfutotta a vezetést érő TD-t. A Jets ezek után összekapta magát és előbb Decker szerzett 6 pontost, majd Nick Folk 30 yardos mezőnygólja állította be a végeredményt. Ezzel a győzelemmel szinte borítékolhatóvá vált, hogy a Jets ott lesz a rájátszásban.

(renningan)

21.00 Patriots – Dolphins

Egy korszaknak vége, a hazafiak nem jutnak rájátszásba, ez derült ki ebből a találkozóból. Méghozzá elég szégyenletes teljesítménnyel teszik mindezt, hiszen a Dolphins simán verte őket. A delfineknek jól működött az elsődleges védővonala, a védőfal tagjai folyamatosa át tudtak jutni a Patriots támadófalán, ezzel nagy nyomást gyakorolva Bradyre. A támadásikat próbálták hosszú passzokkal gyorsan befejezni és ez össze is jött nekik már az első félidőben kétszer is. A második félidőben már nem kellett annyira a támadásokkal foglalkozniuk, a védelem azonban továbbra is remekül működött. Ez a szereplés nagy lebőgés Bradyéknek, fiatalításra, rendszerváltásra van szükségük, maga Brady leváltása is indokolható lehet.tom-brady

(katonadani)

00.00 Raiders – Chiefs

Örök rangadónak indult, gálameccs lett belőle. A Chiefs domináns védelmének és Alex Smith rövid passzainak hála már az első félidőben előnnyel vonulhattak a Főnökök az öltözőbe. Ráadásul a Raiders elveszítette egy csúnya könyökös miatt Justin Tuckot (Alex Song) a második negyed végén, ami után az amúgy is gyenge lábakon álló védelem teljesen összeomlott. Előbb Jamaal Charles kapott el egy passzt a 20 yardos vonalnál, majd szerzett TD-t két védő gyűrűjében. Ezután nem sokkal Dwayne Bowe mutatta meg, hogy nem hiába kap nagy szerződést és két TD-jével beállította a végeredményt. A Raidersnek egy pontot sem sikerült feltennie a táblára, a vereséggel pedig minden esélye elszállt a rájátszásra.

(renningan)

2014.06.17 (kedd)

18.00 Eagles – Giants

Meddő fölényben játszott az Eagles az elején, a második negyed elején Cary Williams nagyon buta defensive pass interference-ét használta ki a Giants és szerezte meg a vezetést. A második félidőben sem játszott túl szépen a Eagles, de Chip Kelly mester jól variálta meg a csapatot, Jeff Maehl és Jordan Matthews többet volt a pályán a meccs második részében és nekik volt köszönhető az, hogy végül megfordították a mérkőzést. A Giants védőfala egyébként sokáig nagyon jól muzsikált, Shady McCoy nem tudott ellenük mit tenni.

(katonadani)

21.00 Broncos – Chargers

A nagy esélyes Broncos nem bírt a Chargersszel, ami nagyban köszönhető a meglepően jó linebacker soruknak és Eric Weddle elit teljesítményének a hátsó vonalban, elképesztően védekezett le olyan passzokat, amikről már azt hittük, hogy TD lesz a vége.

(katonadani)

0.00 Cowboys-Redskins

Nem sokakat érdekelt ez a találkozó, nekem is ez volt az első meccs, aminek az utolsó 10 percébe belealudtam. Pedig akkor még izgalmas is volt , csak az első félidő nyüglődése már elég álmosítóan hatott, rengeteg volt a punt. A második félidőben egy egészen komikus jelent végén szerzett vezetést a Redskins. RGIII dobta be a labdát olyan 20 yardról az endzone-ba, ami éppen a Cowboys safety-jének, Barry Churchnek a kezében landolt. Illetve landolt volna, mert a sima interception helyett kicsúszott a kezéből a labda és épp a mögötte álló DeSean Jacksont találta meg. Azonban nem sokkal később kiegyenlítettek a dallasiak, a csereként főleg a második félidőben pályára lépő tight end, Gavin Escober első elkapásából született hatpontos, az extra ponttal együtt pedig döntetlennel zárult az összecsapás.

(katonadani)

article-2660791-1EDE7C1800000578-528_308x425

2014.06.16 (hétfő)

18.00 Seahawks – 49ers

Nagy rangadónak indult a párviadal, majd olyan meccset hozott, mint tavaly a szeptember 15.-i. Az első negyed leginkább a turn overekről szólt: labdaeladások, fumble-k tömkelege, de a védelmek állták a sarat, így nem született pont. Nem úgy az első komolyabb Seahawks akcióból: szép rövid passzos támadás végén Percy Harvint rántják le elkapás előtt az end zone-ban, majd a megítélt DPI-t Marshall Lynch váltotta TD-re az 1 yardos vonalról. Vezet a ‘Hawks.

Ezután főleg az indulatoké volt a főszerep: egy véleményes szerelés után Aldon Smith fejelte meg a földön fekvő Lynch-et, amiért kiállítás lett a jutalma. Egyik legjobb védőjük elvesztése után pedig a végig jobban játszó Seahawks bedarálta a San Francisco-i alakulatot: előbb Doug Baldwin húzott le szépen egy remek passzt 2 ember között, majd a beast mode-ba kapcsolt Lynch futott két TD-t, ezzel simán kiütve a 49erst. Az ellenfél sztár irányítója, Colin Kaepernick semmit nem tudott hozzátenni a meccshez, leginkább minősíthetetlen hosszú passzaival tűnt ki. Megérdemelten nyert a Seattle-i gárda.

(renningan)

21.00 Buccaneers – Falcons

Az idei bajnokság leggyengébb meccsét hozták a csapatok. Mondhatnánk azt, hogy a védelmek domináltak, de ez nem igaz. Egyszerűen mindkét offense kritikán aluli teljesítménnyel rukkolt elő. Matt Ryan leginkább hosszú passzokkal próbálta átjátszani a Buccaneers védelmét, de átadásai rendre pontatlanra sikerültek. Még a red zone-ban is sikerült egy intentional groundingot érő átadást produkálnia. De az elkapói is többször droppoltak kulcsszituációban. A Buccaneers szintén halovány volt, egyetlen érdeme, hogy sikerült 0 ponton tartania a Falconst. 

(renningan)

0.00 Cardinals – Rams

Jól indult a találkozó, a kicsit esélytelenebbnek tartott Rams már az első percben vezetést szerzett Tavon Austin kickoff-return TD-je után. A második negyed elején Zac Stacy húzódott meg, nagy érvágás volt ez a kosoknak. A Cardinals jobban játszott, de ez a folyamatos “feldobálom az endzone-ba, hátha Fitzgerald majd leszedi” mentalitás nem jött be nekik az ellenfél térfelén, így pontot, pontokat nem tudtak szerezni.

A negyedik negyed végén az arizonaiak tudtak végül egyenlíteni egy gyönyörű játék után, viszont a Ramsben volt még egy kicsi tartalék, ami elég volt a győzelemhez. Nem éppen igazságos eredmény, hiszen jobban játszott a Cardinals, azonban a vörös zónás hatékonyságuk miatt végül lógó orral kulloghattak haza.

(katonadani)

2014.06.15 (vasárnap)

18.00 Bears – Lions

A Lions idegenben nem nagyon szokott tündökölni, de most szokásuktól eltérően nem ragadtak az öltözőben. Matthew Stafford nem csalódott ezúttal sem kedvenc célpontjában, Megatron a bokáig érő páratartalomban zavartalanul emelkedett a 16-oson belül és szerezte meg a vezetést a Lions-nak. Jay Cutler rájött, hogy Brandon Marshall ma nincs formában, ezért célpontot váltott a harmadik negyed elején, és az ismeretlen tight end Admir Mehmedi jó redzone targetnek bizonyult. A meccs vége felé már mindenki a hosszabbításra készült, amikor Stafford még megpróbálkozott egy hail mary-vel a lefújás előtti másodpercekben. A Detroit óriási pechére a labdát Charles Tillman húzta le, aki akkora lendülettel iramodott meg a Soldier Field gyepén, hogy Reggie Bush-nak még egy horse collar tackle segítségével sem sikerült lerántania Bears defensive backjét. Az akciót Tillman nem tudta volna egyedül végigvinni, és mivel az óra a támadás közben leketyegett, ezért Charles egy kreatív hátrapassz segítségével hozta kihagyhatatlan helyzetbe csapattársát a tehetséges Haris Seferovic-ot.

(cefre)

22.00 Packers – Vikings

Mindenki Packers-dominanciára számított, és ugyan kicsit többre számítottunk, lassan indult be a szekér. Két field goal is a póznáról vágódott vissza, Mason Crosbynak nem volt jó napja. A félidő vége felé volt egy kis verekedés Lacy és Munnerlyn között, majd kicsit később ugyanez a két játékos találkozott játék közben, repült is a sárga zászló: defensive pass interference, Munnerlyn. Az ebből kialakult lehetőséget Jordy Nelson használta ki és megszerezte a vezetést csapatának.

A harmadik negyedben volt egy meglehetősen érdekes jelenet, amikor csak hosszas videózás után tudták megítélni, hogy a labda áthaladt-e a gólvonalon, a kommentátorok még a hivatalos ítélet után se hitték el, hogy ezt megadták. A negyed végén Jordy Nelson lehúzott még egy TD-t, ezzel bebiztosítva a Packers győzelmét. A negyedik negyedben már lefuttatták Rodgersék az órát és behúzták első meccsüket.

(katonadani)

Brazíliában menő a technológia, szabad szemmel és booth review után is nehéz volt megállapítani, hogy mi is történt valójában.

Brazíliában menő a technológia, szabad szemmel és booth review után is nehéz volt megállapítani, hogy mi is történt valójában.

0.00 Saints-Panthers

Viszonylag unalmas meccset játszott egymással a két csapat, főleg az első félidőben. A Saints egy safety-vel vezetést szerzett, majd rájött, hogy igazából semmit sem kell tennie. Mivel a Panthersnek nem igazán van támadófala és elkapói sem, így nem tudtak előrehaladni, a Saints pedig futtatta az órát, így az első félidőben nem is történt más érdemleges. A végére érdekesebb lett a találkozó, előbb úgy nézett ki, hogy a szentek eldöntik a találkozót a legnagyobb sztárjuk, Lionel Brees főszereplésével. Azonban a párducok tudtak újat mutatni és bedaráltak egy touchdownt a teljesen ismeretlen elkapó, Ibisevic elkapásával. Mindkét fél előtt volt még lehetőség a végén, azonban kihasználni nem sikerült, így végül érvényesült a papírforma.

2014.06.14 (szombat)

18:00 Colts – Titans

Mióta Samaras megnyerte az Euróvíziós dalfesztivált, kevesebbet passzol neki Jake Locker. Ráadásul Kenny Britt és Chris Johnson is elhagyta a csapatot, így nem csoda, hogy a Titans támadásaiból kiveszett a spiritusz, nem mintha velük együtt szétrombolták volna az ellenfél védelmét.
Andrew Luck hozta a kötelezőt, Pablo Almero Bernard Pollard asszisztálásval gyorsan futott egy 12 yardos TD-t, míg T.Y. Hilton és Reggie Wayne is lehúzott egy-egy passzt az endzone-ban.
Adam Vinatieri magabiztosan értékesítette az extrapontokat, így sima 21-0 arányú vereséget szenvedett a Sokratis Papastathopoulos és Nate Washington által fémjelezte Titans.

(cefre)

21.00 Bengals – Browns

Nagy upsettel nyitott a kemény csoport, az underdognak tartott Browns legyőzte a papíron sokkal jobb erőkből álló Bengalst. Igaz, ehhez hozzájárult egy edzői döntés is, Marvin Lewis ugyanis padoztatta a térdsérüléséből lábadozó sztárt, A.J. Greent. Ennek ellenére megszerezték a vezetést, miután még az első negyedben ráfújtak Joe Hadenre egy vitatott megítélésű defensive pass interference-t, egyesek szerint jogos volt, mert volt kontakt, mások viszont úgy gondolják, ilyesmiért nem mindig jár DPI. Lényeg, ami lényeg, a büntetés helyéről, 11 yardról Giovani Bernard bevitte, ezzel a futott TD-vel 7-0 a Cincynek. Meg kell említeni a Browns fiatal reménységét, Johnny Manzielt, aki már az első félidőben veszélyeztetett, hosszú passzából azonban nem lett TD.

Nem úgy a harmadik negyedben, amikor is Manziel 12 yardról bevitte, ezzel egyenlített. Három perc múlva azonban jött a sokk, átvették a vezetést a barnák egy jump ball játék során, Josh Gordon, aki 10 perccel korábban hasonló helyzetben droppolt, most magasabbra ugrott, mint a védője, és hatpontosával + az extra ponttal megfordította az állást az esélytelenebbnek tartott gárda. Manziel, az ifjú titán továbbra is bátran próbálkozott távolról, ez azonban most nem lett TD, passza kicsivel a jelzőbója mellé ment. Donte Whitner, a Browns védelmének utolsó vonala remekül ütötte le Andy Dalton passzait, Manziel pedig ismét villant: a futott hatpontos mellé touchdownt passzolt a kevésbé ismert Travis Benjaminnak, aki épp akkor állt be, ugyanis a kezdőbe nem fért be. Ezt az égést a Bengals védői nehezen viselték, az utolsó percekben a notórius Adam “Pacman” Jones unnecessary roughnesst követett el, ezért kiállították.

(packer_nation)

0.00 Ravens – Steelers

Igazi Ravens-Steelers rangadóhoz méltóan védelmi csatának indult az összecsapás 1-2 kihagyott hosszabb mezőnygóllal. A legizgalmasabb momentum az volt, amikor a Steelers majdnem összehozott egy safety-t, de végül ki tudták hozni a félyardos vonalig. A második negyedben azonban felpörögtek az események. A kohászok szereztek vezetést egy gyönyörűen kivitelezett fake handoff játék után, aztán viszont Jacoby Jones gyorsan kiegyenlített egy kickoff-return TD-vel, amit Mike Tomlin most nem tudott megakadályozni. Az első félidő two-minute-warningja után volt akció bőven (előbb Antonio Brown, majd Le’Veon Bell is majdnem átnyújtotta a gólvonal felett a labdát), de pont nem született belőlük, így döntetlennel vonultak a csapatok az öltözőbe.

A második félidőt a Steelers kezdte jobban, Antonio Brown húzott le egy szép labdát az endzone-ban, ezzel vezetéshez juttatva a pittsburghieket. A Ravensnek nem mentek a rövid passzos játékok és a futások, Polamaluék pedig jól semlegesítették a hosszú játékokat, amik a hollók erősségének számítanak. Nem találtak áttörést Flaccóék, így a kohászok támadóinak igazából nem kellett semmit se produkálniuk a negyedik negyedben, rábízták a dolgot a védelemre.

(katonadani)

03.00 Texans – Jaguars

A felvezető mérkőzések utána jöhetett a primetime slágertalálkozó. Az európai NFL-rajongók hozzá vannak már szokva az ilyen kései SNF (Saturday Night Football) mérkőzésekhez és most sem csalódhattak a színvonalban. Kisebb meglepetésre a Jacksonville szerzett vezetést, a veterán irányító, Chad Henne maga futotta meg a hétpontost 12 yardról, elképesztő sebességgel.

A Texansnál a legnagyobb sztár, Andre Johnson csak a padon kezdett, azonban a harmadik negyedre pályára kellett küldeni, hiszen nem állt jól a csapat. Ez döntőnek bizonyult, a ” nagy öreg” szép elkapásokkal segítette csapatát, az első TD-jüket is ő húzta le. Nem sokkal később fordított is a houstoni alakulat, most DeAndre Hopkins kapta el a labdát a célterületen

(katonadani)

AJ-drogba

2014.06.13 (péntek)

18.00 Chargers – Raiders 

Az esélyeknek megfelelően a Chargers kezdett jobban, de a Raidersnek is voltak fellángolásai, főleg az első félidőben. A bírók tevékenysége azonban a pár évvel ezelőtti lockoutra emlékeztetett, kétszer is tévesen dobtak be sárga zászlót Keenan Allenre (Dos Santos), amikor a Chargers szerezhetett volna touchdownt. Egy oaklandi TD-t viszont helyesen érvénytelenítettek false start miatt. A San Diegó-i gárda a második félidőben dűlőre tudta vinni a csatát és megérdemelten nyerte a meccset, habár a nagy esőzés nem kedvezett a passzjátékuknak.

(katonadani)

21.00 Patriots – Jets

A New York Jets – New England Patriots AFC East rangadókat mindig is fokozott figyelem övezte. A Pats mindig magabiztosan masírozott a rájátszásba, de ez alkalommal a Jets meglepte a Bradyéket.

Persze a mérkőzés nem így indult, igaz ehhez a bírok is kellettek. Ridley a redzoneban kapott egy labdát 2&11-nél, balra elvágott a fal mellett és az endzone sarka felé tartott. Első pillanatra úgy tűnt, hogy a labdát sikerül átnyújtani a bója felett, de a lassítások megmutatták, hogy itt nem szabadott volna TD-t ítélni. Kisebb meglepetésre a zebrák ismét hibáztak és a pályán hozott döntést megtartották.
Szerencsére a Jets játékosait nem törte meg a hibás ítélet, sőt a második negyedben Eric Decker egy gyönyörű 50 yardos ívelést húzott le homorítva, mellyel sikerült egalizálni.

A második félidőben érthetetlen módon bennmaradtak a Hazafiak az öltözőben és ezt a gyengeséget megérezve dominálni kezdett a New York Jets. Bár a Pats hosszú driveokat vezetett főleg futásokkal és rövid passzokkal operálva, de a kulcspasszok most nem ültek Brady-től, így hiába volt fenn többet a Pats offense a pályán, ez meddő fölénynek bizonyult. Persze volt egy vitatható OPI, de összességében azt mondhatjuk, hogy safety-k bizonytalanságait jól használta ki a Jets WR-sor.

(cefre)

00.00 Dolphins – Bills

A Patriots meglepetés vereségét követően megvan a lehetőség arra, hogy hosszú idő után először letaszítsák a csoport éléről, és ez az esély a Dolphins csapatát tüzelte fel jobban. Már az első negyedben két TD-s előnyre tettek szert főleg Tannehill (Sanchez) remek játékának köszönhetően. A Dolphins továbbra is dominálta a mérkőzést, ám egy harcos labdaszerzést követően az eddig hitehagyottan játszó Bills támadhatott. Jump ball játék következett, a felívelt labdára pedig Sammy Watkins (Tim Cahill) csapott le. A Dolphins alacsony cornerének, Jamar Taylornak (Gary Madel) esélye sem volt Watkins-szal szemben.

A második félidőre mintha mezt cseréltek volna a csapatok. A Bills az egyenlítésért küzdött, a labda mindkét oldalán felülkerekedett ellenfelén. Ugyanakkor pontokat nem sikerült feltenniük a táblára, pedig a lehetőségük megvolt rá. Előbb Watkins TD-jét fújták vissza a bírók false start miatt (jogosan), majd többször is ügyetlenkedtek a Bills elkapók az end zone-ban, a sok drop pedig megbosszulta magát. A lefújás előtt a Miami egy rövid passzos akció végén egy 20 yardos futott TD-vel tette fel az i-re a pontot. Megérdemelten nyertek a Delfinek.

(renningan)

2014.06.12. (csütörtök)

22.00 Broncos – Chiefs 

A Broncos és a Chiefs nyitotta meg a brazíliai világbajnokságot egy érdekes mérkőzéssel. A vadlovak voltak az esélyesek, de néhány szakértő azt rebesgette, hogy a főnökök a jó védelmükkel és erős futójátékkal meglephetik az denverieket. A főnökök egy safety-vel szereztek vezetést, azonban a Broncos felállt és kreatív támadójátékával átvette az irányítást. A harmadik negyedben egy eléggé megkérdőjelezhető defensive pass interference ítélettel a Broncos eljutott a Chiefs 11 yardosára, ahonnan könnyen dűlőre vitték a dolgot. A végén a Kansas nagy erőkkel támadott, azonban egy TD-re visszahordott interception eldöntötte a meccs sorsát.

(katonadani)