Draft-értékelő – AFC North

12_AFCN-RoundUp_newsElérkeztünk a draft-értékelő sorozatunk utolsó fejezetéhez, jöhet az AFC North.

Cleveland Browns
Osztályzat: A

Nálam a Browns volt az első nap nyertese. Kaptak egy jövő évi első körös picket a Billstől, amiből szerintem sima top10 választás lesz, majd behúzták a class legjobb cornerét és a második választásukig lecsúszott Johnny Manziel, aki szerintem, sokakkal ellentétben, boom lesz, nem bustJustin Gilbert elképesztő párost fog alkotni Joe Hadennel, a corner poszt meg van oldva a következő évtizedre. Szóval az első nap A+++.

A második napon mindenki elkapót várt tőlük, főleg Gordon valószínű eltiltásával. Én azonban betippeltem Joel Bitoniót a második körös mock draftomban és nekem lett igazam. Bitonio tackle-t és guardot is tud játszani, mindkettőre szüksége van a csapatnak, így az egyikre megoldást találtak Ray Farmerék. Úgy tűnik guard lesz Mack és Joe Thomas között. A bal oldal tehát elit, a jobb oldal meg közepes lesz, de Hoyer vagy Manziel előtt így azért egész korrekt fal ez. Nekem ez a pick is teljes mértékben tetszett a barnáktól. A harmadik körben két választásuk volt, először egy linebacker, Christian Kirksey érkezett. Gyors, agresszív, okos, jó vezető, hiányposztra is jött, szóval továbbra is parádé, csak ugyebár ő sem elkapó.

Cleveland Browns Introduce Justin Gilbert and Johnny Manziel

A harmadik kör végébe feljöttek egy hatodik körért cserébe és elhoztak Ben Tate mögé egy másik futót, Terrance Westet. Ismét need, West egy nagydarab RB, aki gyorsabb, mint ahogy a termetéből gondolnánk. Úgy tűnik a Browns erőltetni fogja a futójátékot és arra készteti az ellenfeleket, hogy erős, nagydarab linebackereket tegyenek a pályára, hogy megállítsák a termetes futóikat. Utoljára a negyedik körben húztak, Pierre Desirre esett a választásuk. Desir nagyon jó értéket képvisel, de ő az egyetlen prospect, aki nem hiányposztra jött. Desir fizikális, magas és jó a labdaérzéke is, kiváló corner lesz belőle, szóval szerintem ez is jó választás.

Ha megnézzük a Browns draftját, igazából mindegyik választás indokolható és jó húzás is. Az egyetlen negatívum az, hogy nem választottak elkapót, azonban ezt a FA-piacon a draft után valamilyen szinten orvosolták Miles Austinnal és Earl Bennett-tel, szóval egy közepes egységük talán lesz. Ez az egy hiányosság miatt nem A+ az értékelésük.

Pittsburgh Steelers
Osztályzat: B+

A Steelers elvitte Ryan Shaziert az első körben, így kicseszett a Cowboys-szal, akik már előre ittak a medve bőrére, de nem csak őket, hanem engem is megleptek a kohászok. Nekem kicsit korai választás volt (Cardinals magasságában vártam), de egy ilyen gyors linebackerre szüksége volt a csapatnak. Ha a blokkokkal kell törődnie, akkor meggyűlhet a baja ebben a rendszerben, de ha szabadon tudják őt engedni, akkor a pálya minden területére oda tud érni és játékokat tud csinálni. Jól emberezik, jól zónázik, jól blitzel (jobban, mintha folyamatosan a pass rush lenne a feladata).

A második körben Stephon Tuitt érkezett, aki tökéletes a 3-4-es DE posztra. Nagy tehetség, de edzeni kell még. Gyors, robbanékony és erős, a technikáján kell még javítani, de azt az edzők meg tudják neki tanítani. Egyelőre elég kiszámítható a játéka, többoldalúnak kellene lennie, de mint mondtam, el tud még sajátítani mozdulatokat, a tehetsége mindenképp megvan hozzá. Jó pick volt, kiváló értéken. A harmadik körben a választottjuk Dri Archer lett, aki közel járt CJ2K 40 yardos rekordjához a combine-on, ami sokat elmond róla. Első sorban a speciális egységben lesz feladata (visszahordóként természetesen), de feltehetőleg megpróbálják majd elkapóként és futóként is kihasználni a gyorsaságát és a robbanékonyságát.

Steelers 2014 Draft Class

A harmadik napon először Sammy Watkins elkapótársát, Martavis Bryantet választották, aki steal volt itt a negyedik körben. Nagyon magas WR, de elég nyers, a szegény ember Kelvin Benjaminja, mondhatjuk. A jó edzői munkával Pro Bowl szintű játékos válhat belőle, nagyon tetszett ez a pick a Steelers részéről. Az ötödik körben két húzásuk is volt, először a secondary fiatalitása volt a prioritás. A cornerback Shaq Richardson valószínűleg nickel és dime felállásokban láthatjuk majd őt, de sérülés esetén nagyobb szerep hárulhat rá. Később, még az ötödik körben jött Wesley Johnson, aki minden támadófal-posztot el tud látni, tehát nagyon sokoldalú játékosról van szó és tökéletes a pozíció mélyítésére. A hatodik körben először Jordan Zumwalt, majd Daniel McCullers érkezett. Zumwalt mélyíti az ILB posztot és nagyon jó értéket képviselt. McCullers szintén steal, egy hegy a védőfal közepére, ami hiányposzt Pittsburghben. Végül egy tight endet, Rob Blanchflowert választották ki, Heath Miller mögé kell valaki, de nem ő fogja megváltani a világot.

A Steelers a labda mindkét oldalát megerősítette, talált célpontokat Big Bennek és az egyre öregedő védelmet is fiatalította, erősítette. A legtöbb választásuk jó értéket képviselt, de mégsem érzem azt a pluszt a drafjukban, amitől olyan kiválóak lennének és eldobnám az agyam.

Baltimore Ravens
Osztályzat: B-

A Ravens elég kétarcú drafton van túl. Ozzie Newsome szokása, hogy az elérhető legjobb játékosokat választja ki. Ez most is így történt javarészt, de a hiányposztok eléggé figyelmen kívül lettek hagyva. Először egy belső linebacker, C.J. Mosley érkezett. Újraigazolták Daryl Smith-t és tavaly egy második kört költöttek Arthur Brownra, tehát egy ilyen magas pick szerintem felesleges volt erre pozícióra. De Newsone szeret a régi sulijából, Alabamából meríteni, ezt a vágyát gyorsan ki is élte. De ha már Alabama, jöhetett volna Kouandjio tackle posztra, csak hát az meg reach lett volna. Na mindegy, értékben jó pick, posztra nem. HaHa Clinton-Dix-et választottam volna, egyértelműen.

Második körben ismét értékre húztak, az első kör végére, második elejére várt Timmy Jernigan került kiválasztásra, aki gondolom DE-t fog játszani, mert azért NT-nek kicsi. 4-3-ba jobban illene DT-nek és a Ravensnek egy nose tackle kellett volna, elhozhatták volna mondjuk Nixet. De sok a volna. Jernigan megbukott a drog-teszten a Combine-on és egyébként se volt egy mintagyerek a pályán kívül. És a pályán se. Ugyan viszonylag robbanékony és erős, a motorját és küzdeni akarását megkérdőjelezik, hiszen nem minden play-nél teszi oda magát. A harmadik körben Terrence Brooks jött. Jó érték és végre hiányposzt is, illetve talán az utolsó kezdő potenciállal bíró safety volt a táblán, szóval itt nem időznék sokat, ugorjunk tovább. A harmadik kör végén kompenzációs pickkel egy TE, Crockett Gilmore érkezett. Gary Kubiak szereti a tight endeket, de Gilmore csak harmadik számú lesz a csapatnál, ezt a posztot is meg lehetett volna jobban oldani.

draft-2014-2

A negyedik körös pickjük Brent Urban volt, aki jobban illeszkedik a védőfalba, mint Jernigan, ő egy igazi 5-technique DE, legfőképp futás ellen kiváló. Jók a méretei, jól használja a karjait, ami segít neki abban, hogy ő tudja diktálni a tempót. Az irányító siettetésében már kevésbé jó a srác. Még egy negyedik körös választási joguk volt, ekkor egy futó, Lorenzo Taliaferro került kiválasztásra. Egy nagy darab futóról van szó, akit nem ütöttek agyon az egyetemen, mert nem játszott sokat. Elkapásokban is jó és Ray Rice balhéja miatt hiányposztra is jött. Az ötödik körös választottjuk Jon Urschel lett, egy tehetséges guard, aki nagyon okos, matematikából diplomázott. Kellett mélyíteni a posztot, itt sincs kivetnivalóm. A hatodik körben húztak egy irányítót, Keith Wenninget, aki feltételezhetőleg harmadik QB lesz, oda jó volt, de sokat nem fog hozzátenni a csapathoz, lehetett volna más posztot mélyíteni. Végül egy elkapó, Michael Campanaro érkezett. Többen hamarabb (értsd: első két körben) vártak elkapót, de én nem értettem velük egyet, szerintem jó ez az egysége a hollóknak, mélyítésre meg jó lesz ő is.

Összességében olyan so-so ez a draft-teljesítmény, inkább nem tetszik, mintsem igen. Egy tackle nagyon kellett volna, lyukas a faluk, így futni nehezen fognak és Flacco is akkor jó, ha megvédik. Ezzel valamit kezdeni kellett volna, de a többi választásuktól se vagyok elájulva.

Cincinnati Bengals
Osztályzat: C+

A Bengals nem nagyon szokott vásárolgatni a FA-piacon, így a draftról nyerik az utánpótlásukat. Általában BPA alapon húznak, az első napon ez szerencséjükre összecsengett az egyik legnagyobb needjükkel, a cornerbackkel. Mákjuk volt, hogy Darqueze Dennard még bent volt náluk, egy kiváló cornerről van szó, sima steal volt, tökéletes választás. Dennardot a gyors elkapók megverhetik a hosszú labdáknál, kell mögé egy biztosító safety. Press coverage-ben és a futás ellen kiváló.

A második körben nagyon megleptek, hiszen Green-Ellis és Bernard mellé kiválasztottak egy futót, Jeremy Hillt. Hill BJGE helyét fogja átvenni, hiszen egy nagyobb termetű futóról van szó. Abból a szempontból érthető a húzás, hogy ha kivágják BJGE-t vagy jövőre távozik, akkor hosszútávon van egy ligaelit futópárosuk, akik teljesen különböző erősségekkel bírnak. Hill lesz az erőfutó, Gio Bernard pedig a kicsi, gyors. Hillt egyébként kétszer is letartóztatták, de hát ez általában nem zavarja a Bengals vezetőit egy játékosban. Lehetett volna jobbat húzni, például Kony Ealy-t DE posztra, vagy egy centert, mondjuk Richburgot. A harmadik körben jött defensive end Michael Johnson helyettesítésére, akit a szabadügynök piacon vesztettek el. Will Clarke-ra esett a választásuk, aki futás ellen nem olyan jó, de gyors és az irányító siettetésben egész jó. Valószínűleg szituációs pass rusher lesz még idén és Margus Hunt fog kezdeni Johnson helyén.

hi-res-7a63c1e34eda3ddb1988e565d803aaa9_crop_north

A negyedik körben érkezett egy center Russell Bodine személyében, aki néhány elemző szerint ötödik körös, néhány szerint nem draftolandó prospect volt, szóval elég megosztó személyiség az értékét tekintve. A méretei és az ereje megvan, de a technikáján rengeteget kell még fejleszteni, lett volna jobb opció is akár, de a Bengalsnál szeretnek méret és erő alapján húzni a támadó falba. Sokat kell még őt edzeni. Az ötödik körben húzták ki A.J. McCarront Andy Dalton cseréjének. Nem tudom, hogy beszéltek-e annyit egy ötödik körös játékosról a kiválasztása után, mint róla.  Voltak felháborodó hangok, hogy miért pont ő, miért nem húzott a Bengals hamarabb egy QB-t, satöbbi. McCarron egy igazi nyerő figura, viszont nagyon limitált a fejlődési képessége, kétlem, hogy egy cserénél bármikor jobb lehetne. Nekem nagy bajom nincs ezzel a pickkel, azért egy próbát megérhet. De jobban is el lehetett volna ezt használni, például Zach Mettenbergerre, akinek sokkal nagyobb az upside-ja. A hatodik körben Marquise Flowers érkezett, egy linebacker, aki már első évében láthat akciót. Kellett a poszt mélyítése és Flowers jó coverage-ben, illetve a speciális egység munkáját is segíteni fogja. A hetedik körben két választási joguk volt, először James Wright, majd Lavelle Westbrooks jött. Előbbi az elkapó, utóbbi a cornerback posztot fogja mélyíteni, a depth elkél mindkét poszton.

A Bengals draftja nem sikerült szerintem olyan jóra, az első kört kivéve. Ha Hill helyett Ealyt, Clarke helyett meg Richburgot választják, akkor tökéletes első három körön lettek volna túl. Viszont így, hogy oda becsúszott Hill és a DE, illetve C posztot egy-egy körrel későbbre hagyták, minden eltorzul és sokkal jobban is kijöhettek volna ebből a három napból.