Draft-értékelő NFC South

wpid-photogrid_1378266669471Itt van a nyár emberek! És két vizsga között itt vagyok én is, mert a meleg, a hideg sör, és a fürdőruhás, miniszoknyás lányok mellé kell egy csipetnyi NFL is. Lassan véget ér a draft-értékelő sorozatunk, de addig is következzen az a csoport, amelyikből véleményem szerint idén egyik tavalyi PO résztvevő sem fogja tudni kiharcolni a továbbjutást.

Carolina Panthers
Osztályzat: C-

A Panthers tavaly elképesztően brutális védelemmel megnyerte a csoportját, ezzel megszerezve a 2. kiemelt helyet a Nemzeti Főcsoportban. És bár a csapat kikapott a 49erstől, a szurkolók joggal bizakodhattak abban, hogy ez az állapot sokáig fennáll majd. Lehet, csak én vagyok ennyire borúlátó, de valós esélyt látok arra, hogy a Panthers idén negatív mérleggel, akár csoportutolsóként zárja a szezont.

A Párducok front-7-je liga szinten az egyik legerősebb, hisz kulcsjátékosokat sikerült megtartaniuk. Ugyanakkor nem túlzás azt állítani, hogy a Panthers OLine és elkapósor talán a leggyengébb az egész NFL-ben. Ennek tükrében én WR- és tackle-inváziót vártam a csapattól. Hatalmasat tévedtem.

Az első körben a csapat kiválasztotta az idei class legnagyobb elkapóját, a 196 centiméteres és 110 kilós Kelvin Benjamint. A méretei és az upside-ja hatalmas, ám egyelőre más semmi. Benjaminra még azt sem tudom mondani, hogy limitáltan atletikus, mert nem igaz. Ő pont olyan, mint a régi székely viccben a kutya, amelyik akkorát ugrik, mint egy hegy. Annyi különbséggel, hogy Benjaminnak a sebessége, robbanékonysága, súlypontemelkedése is olyan, mint a már említett hegynek. Szinte minden atlétikai felmérőn vagy utolsó, vagy a leggyengébben teljesítők között volt. Nem a legjobb kezű elkapó, felléphetnek nála koncentrációs problémák. Sem a hozzáállása, sem a játékintelligenciája nem kielégítő. Túlkoros, nem tudja rendesen megfutni az útvonalakat és túlzottan agresszívan támadja a labdát, ami az NFL-ben zászlót érhet. Idén rögtön első számú lesz a csapatnál, de nagyon sokat kell vele foglalkozni ahhoz, hogy liga szinten is kezdő szintű elkapó legyen. Boom or bust.

Fejben minden rendben…

A második körben érkezett a csapathoz Kony Ealy, aki könnyűszerrel kimehetett volna akár már a Cowboysnál az első körben. Egyértelműen steal, 1-2 éven belül kezdő potenciállal, akár NFL szinten is. Clowney után az idei class második legjobb DE prospectje volt. Ideális tömege és magassága van a 4-3-as DE pozícióhoz. Veszélyes az irányítóra, egyértelmű passz helyzeteknél akár DT-ként is belehet vetni. Remek vételnek számít a második kör végén, még, ha a DE egyáltalán nem volt hiányposzt a Panthersnél. Ugyanakkor Hardy jövője kérdéses, így mindenképp kellett egy tehetséges utódot találni mögé.

A 3. körben a csapat végre választott egy a falembert, mégpedig a mindössze 20 éves guardot, Trai Turnert. Turner 2-3. körös prospect, talán még steal is volt a 3. végén. Hihetetlen gyorsulása és sebessége van, a legjobb volt a guardok között. Futás segítésére kiváló, komoly ellenfelek ellen edződött. Hatalmas upside-ja van, ha vár még egy évet, akár az első kör vége – második kör eleje is meglehetett volna neki. Hiányposztra érkezik, ami jó, ugyanakkor a csapat továbbra sem hozott OT-t, pedig sem jobb-, sem baloldali nincs nekik. Turner játéka még nyers és rövidek a karjai, tackle-t nem fog tudni játszani. Az pedig, hogy a csapat több falembert már nem választott ki a drafton, sokat levon a Turner pick értékéből.

A Panthers a fennmaradó 3 cetlijével előbb a SS Tre Bostont és a CB Bene Benwikere-t (feltrade) választotta a 4. és 5. körben, majd a 7.-ben érkezett a futó Tyler Gaffner. Egyikük sem kiemelkedő tehetség, a Benwikere-ért adott 6. kör pedig kifejezetten soknak tűnik.

Mindent egybevetve, szerintem egy rettentően gyenge drafton van túl a Panthers. A támadófalat nem sikerült érdemben megerősíteni, Newton pedig akkor sem mindig talál embert, ha van ideje passzolni. Benjamin projectjátékos, és bár kezdő lesz, nem hiszem, hogy ilyen fal mellett sok haszna lesz belőle a csapatnak. Ealy padozik egy évet Hardy mögött, secondaryben pedig legfeljebb mennyiségben lesz meg a gárda. Sok needje volt a Panthersnek, nem lehetett minden lyukat befoltozni. Ám ezzel a mindenhova egy játékost hozunk elvvel nemhogy mindet, de egy problémát sem sikerült orvosolniuk.

New Orleans Saints
Osztályzat: C+

Túlélve a Fejvadász-botrányt a Szentek tavaly ismét a a szűk elithez tartoztak. Rob Ryan érkezésével hatalmasat javult a védelem (passz ellen 2., összetettben 4.), a Brees-Payton páros pedig a labda másik oldalán is remekelt. Legalábbis otthon. Ennek a remeklésnek Jimmy Graham lett a legnagyobb nyertese, ám az ő megtartása több játékos elbocsátásába került a csapatnak. Volt tehát mit befoltozni.

Az első körben egy 3. körös pickkért cserébe megszerezték a 20. választási jogot a Cardinalstól, majd elhozták az NCAA legproduktívabb elkapóját Brandin Cooks személyében. A még mindig csak 20 éves Cooks kvázi Benjamin inverze: 40 yardon, 20- és 60 yardos shuttle-ben is verhetetlen volt a cimbine-on. Mindemellett kiemelkedően futja meg az útvonalait és szinte soha nem ejti el a labdát. Rendívül puha kezei vannak. Szélső- és slot elkapóként, valamint visszahordóként is bevethető. Ugyanakkor alul méretezett, a játéka és a fizikai adottságai leginkább Tavon Austinéra emlékeztetnek, így én kicsit sokallom érte az extra 3. kört. Ennek ellenére nem kizárt, hogy a Brees vezette offense-ben akár DeSean Jackson-i magasságokig is emelkedhet. Korrekt pick.

Mintha csak Tavon Austint látnám

A második körben a Saints, talán Benjaminhoz (és Mike Evanshoz) igazodva, kiválasztotta Stanley Jean-Baptiste-t, az idei class legnagyobb cornerét. A poszt rendben van, hisz az FA-ról érkezett Champ Bailey nem hosszútávú megoldás, az utóbbi időben inkább a sérülésekkel, mintsem az ellenfél elkapóival küzdött meg. Ám nem biztos, hogy az idén már 24. életévét is betöltő, eredetileg 4. körre várt Baptiste volt a legjobb döntés. Bár távolugrásban a legjobbak között volt, valamint súlypontemelkedése is kiváló,  sebessége és flexibilitása messze elmarad az elittől. Méretei ellenére (1,91 méter és 100 kg) inkonzisztens futás elleni védő, ráadásul CB-ként mindössze 1 év tapasztalata van. Igaz, WR múltjának köszönhetően meglehetősen fejlett a labdaérzéke (7 INT és 22 levédekezett labda 19 kezdő meccsén). Hiányoznak belőle a megfelelő ösztönök és a kellő játékintelligencia. Nem biztos, hogy CB-ként megtud maradni a ligában. Egyértelműen reach, ugyanakkor Bailey és Rob Ryan elég lehet ahhoz, hogy hosszú távon megbízható játékos váljon belőle.

A 4. körben a csapat ismét hiányposztra hozott játékost, mégpedig az ILB Khairi Fortt személyében. Érdekes választás. Fortt jelenleg egy elit atléta magas upside-dal, remek sebességgel és technikával. Ugyanakkor játékintelligencia terén neki is van még hova fejlődnie. Nem érti annyira a játékot, mint ahogy az posztján elvárható lenne. Futás ellen inkonzisztens, hajlamos benézni a játékokat. Motivációs- és egészségügyi problémák léphetnek fel nála. Ennek ellenére ez egy kifejezetten jó pick. Ha megfelelően tanítják bele az NFL-be, akkor 2015-re akár kezdő is lehet, míg idén a ST-ben válhat a csapata hasznára. A lehetőség megvan benne, csak ki kell tudni használni.

Az 5. körben két, a 6.-ban egy cetlije is volt a csapatnak (7. körös nem volt). Előbb a SS Vinnie Sunseri érkezett, majd a DE/OLB Ronald Powell és az OT Tavon Rooks. Hármójuk közül a 3-4. körre várt Powell képvisel igazán jó értéket. A fiatal OLB-ben rengeteg a kiaknázatlan lehetőség és mentális gond egyaránt. Kíváncsian várom, hogy a “nagy kutya” Powell megbirkózik-e az NFL okozta nyomással, mert idővel hasznos tagja lehetne a csapatnak. Ellenben Vinnie Sunserivel, aki az 5. körben reach, ahogy a 6. körben kiválasztott Rooks sem volt draftolható kaliberű prospect. Belsőfalember, különösen center needje volt a csapatnak, amit illett volna legalább részben orvosolniuk.

A Saints draftja érdekes: tipikusan olyan, amit nagyon nehéz most megítélni. A legtöbb kiválasztott játékosuk nem rendelkezik azonnali kezdő potenciállal, még ha kénytelenek lesznek is kezdeni idén. Ha csak a tehetséget és az upside-ot nézem, akkor ez a draft nálam B+. Ha azt veszem figyelembe, hogy az újoncok mennyire lehetnek a csapat hasznára idén, akkor C-. 1-2 év és kiderül.

Atlanta Falcons
Osztályzat: B-

A Falconsnak sikerült egy év leforgása alatt mennyből a pokolba jutnia. 2 évvel ezelőtt az NFC legerősebb csapataként majdnem Super Bowlt játszottak, míg tavaly, szintén contender csapatként csak egy 4-12-es szezonra futotta. Különösen a védelem volt kritikán aluli. Nem csoda, hogy a 9 pickjükből hetet a defense megerősítésére fordítottak. De lássuk előbb a támadókat.

Az első körben mondhatni bejött a papírforma és a Falcons kiválasztotta a remek vérvonallal rendelkező Jake Matthewst, az idei class egyik, ha nem a legjobb támadó falemberét. Bár nem egy akkora fizikális szörny, mint Robinson, de már most egy kész, rögtön kezdő szintű, elképesztően technikás OT 4 év tapasztalattal a háta mögött. Mentálisan rendben van, remekük érti a játékot, mindig tudja, kit kell megblokkolnia. Futásblokkolásban sem lehet rá panasz és van annyira atletikus, hogy a screen játékokból is aktívan ki tudja venni a részét. Érdekesség vele kapcsolatban, hogy édesapja az a Bruce Matthews, akit 14-szeres Pro Bowler- és 10-szeres Al Pro guardként 2007-ben beválasztották a Hírességek Csarnokába. Valamint unokatestvére a Packers klasszis linebackerének, Clay Matthewsnak. Tökéletes pick.

A támadó oldalra még egy játékos érkezett, mégpedig a futó Devonta Freeman a 4. körben. Szintén okos húzás, ráadásul steal is, hisz nála jóval gyengébb képességű running backeket is kiválasztottak előtte. Steven Jackson mellé/mögé mindenképpen kellett egy fiatal tehetség, ha Freeman nem is egy klasszikus teherbírású játékos. Ugyanakkor képes nehéz elkapásokat bemutatni, a passz védelmére sem lehet panasz, tökéletesen illeszkedhet a Falcons pass-heavy offense-ébe.

A csapat védelme tavaly futás és passz ellen is a második legrosszabb volt az egész ligában, miközben csak 2 gárda szerzett náluk kevesebb sackket. Az FA során leigazolták Paul Soliai-t és Tyson Jacksont, valamint megtartották Jonathan Babineaux-t, ezzel egyértelművé téve, hogy a védőfal elsődleges feladata a futás megállítása lesz, míg a linebackerek dolga lesz a pass rush. Ennek megfelelően négy darab LB érkezett a csapathoz, bár az 5. körben draftolt reach, Marquis Spruill (ILB) és a 7. körös DE/OLB Tyler Starr inkább csak a mélységet hivatott betölteni. Ám a 4. körös DE/OLB Prince Shembo és a 7. körben draftolt, 4-5. körre várt ILB, Yawin Smallwood már jónak néz ki. Shembo elég technikás, erős és szívós ahhoz, hogy a 3-4-es felállásoknál megszerezze a bal oldali OLB posztot Kroy Biermanntól. Smallwood pedig Paul Worrilowra jelent potenciális veszélyt, sérülés esetén pedig akár a kezdőben is találhatja magát.

A második körös Ra”Shede Hageman DE/DT kiválasztása is a pass rush erősítésére érkezett.  Hageman fizikai paraméterekben nem sokban marad el Ndamakung Suhtól sem, egy ember nehezen fogja tudni megblokkolni. Annak ellenére eredményes rusher, hogy nem a legjobb az üldözői sebessége. Lehet 3-4-es DE vagy 4-3-as DT. A súlypontemelkedése a legjobbak között volt, robbanékony, erős, atletikus és távolugrásban is az élmezőnyben járt. Rengeteg potenciál rejlik benne, viszont mentális- és éretlenségi problémái vannak, a játékintelligenciája sem a legfejlettebb. Boom or Bust.

Az ilyen sétafikálások miatt nem ért első kört

Még két játékos érkezett a Falcons csapatához: a CB Ricardo Allen (steal) az 5. körben, míg a S Dez Southward a 3.-ban. Utóbbi 5-6. körös prospect volt, ráadásul voltak nála jóval tehetségesebb safety-k is a táblán. Hiányposztra érkezett, de a 3. körben hatalmas reach. Ellenben Allen jó vétel, csak vele az a gond, hogy jelenleg 3 CB is előtte van a rangsorban.

Szerintem nem volt rossz az atlantai alakulat draftja. Döntöttek egy koncepció mellett és ahhoz igazodva draftoltak. Matthews és Freeman tökéletes választás, Hageman pedig akár már idén robbanthat. Ha a 4 hátsókörös LB-ből legalább egy beválik, akkor már megérte őket kiválasztani. Southwardot nem értem, de legalább needre érkezett, míg hosszú távon Allen szintén jó játékossá válhat. Egyedül a TE picket hiányolom, de ezt leszámítva ez egy bőven vállalható produktum volt.

Tampa Bay Buccaneers
Osztályzat: A

Lehet velem van hiba és valamit nagyon rosszul látok, de egyszerűen beleszerelmesedtem a Buccs holtszezon alatt mutatott teljesítményébe. Lovie Smith kinevezése remek döntés volt (titkon reménykedtem benne, hogy a Lionshoz kerül). Az FA, bár kissé felemásra sikeredett, emberanyag terén azért egy elit védelmet eredményezett, és nincs kétségem afelől, hogy Smith ezt tökéletesen ki is fogja használni. Nem is érkezett egyetlen védő sem a Tampa Bay-i alakulathoz az idei drafton.

Az első kör elején a Bucceneers a Johnny Manzielt naggyá tevő elkapót, Mike Evanst választotta ki. Evans fizikai adottságait tekintve nem sokkal marad el Kelvin Benjamintól, ám az ő atletikus képességeire nem lehet panasz. Kosaras múltjának köszönhetően elképesztő súlypontemelkedése és testkoordinációja van, hihetetlen elkapásokra képes. Nincsenek koncentrációs problémái, nem szokása ejteni a labdát. Remekül használja a kezeit, csak úgy osztja a stiff armokat, szinte lehetetlen megállítani. Nem elit, de majd két méteres magasságához és 105 kg-os tömegéhez képest kifejezett gyors atléta. Még csak 20 éves, magas upside-dal, rögtön kezdő potenciállal. Ha megtanulja jobban megfutni a route-okat (elég kevés útvonalat ismer), akkor rövid időn belül NFL szinten is elit elkapó válhat belőle. Csapattársa lesz annak a Vincent Jacksonnak, akihez a leginkább hasonlítják a játékát.

Nem gyenge sebesség

A második körben érkezett a csapathoz Evans TE alternatívája Austin Seferian-Jenkins személyében. A fiatal Washingon játékos volt az idei class legkomplettebb tight end prospectje. Blokkolni és elkapni is remekül tud, elképesztően puha kezei vannak. Kiváló red zone célpont. Használták H-Back, elkapó, slot és fullback poszton is. A combine előtt leírták a sebességét, ám 40 yardon a legjobbak között volt a posztján, valamint a súlypont emelkedése is lenyűgöző volt (mindkét számban jobb, mint Amaro vagy Ebron). Tavaly még az első számú TE prospectnek tartották, ám junior éve nem sikerült valami fényesre, valamint pályán kívüli ügyei miatt még egy napot börtönben is ült. Rengeteg munka lesz vele, de még így is egyértelműen kezdő potenciállal bír. Evanshez hasonlóan hiányposztra érkezett, ráadásul vetélytársaival ellentétben több, mint egy egyszerű elkapásokra specializálódott TE. Ha nem tiltatja el magát, akkor egy top játékossal lett gazdagabb a csapat.

A harmadik körben jött az első meglepetés, ami elsőre nekem sem tetszett annyira. Ugyanis a csapat kiválasztotta Doug Martin, Mike James és Bobby Rainey mellé a futó Charles Simst. Miért? – kérdezhetnénk, hisz a már most 24 éves Sims eredetileg 4. körös prospect volt. Tehát még reach is amellett, hogy nélküle is volt elég futó a rosteren. Ám miután kissé utána olvastam a dolgoknak, elkezdett tetszeni a húzás. Sims egy diplomázott, érett, gyors, robbanékony, szorgalmas, rendkívül produktív futó. De, ami ennél is sokkal fontosabb, hogy ő az idei class messze legjobban elkapni tudó RB-je. Ideális esetben akár olyan jó is lehet, mint Forte és, ha van valaki, aki a szintet ki tudja belőle hozni, az Lovie Smith. Nem volt need, de látom az elképzelést a választás mögött. Ha beválik, akkor egy elképesztően sokszínű támadósora lesz a Buccsnak.

Még 3 játékos érkezett a csapathoz: az 5. körben gyors egymásutánban a guard Kadeem Edwards és az OT Kevin Pamphile. Edwards korrekt pick needre, míg Pamphile eléggé reach, de kellett a mélyítés a posztra. Mindkét játékosban van fejlődési potenciál, Edwards akár kezdő is lehet 1-2 éven belül. A 6. körben pedig a csapat lecsapott az előzetesen 4. körre prognosztizált slot elkapóra, Robert Herronra. Üdítő változatosság a 190 cm-nél nagyobb reciverek után. Herron az idei draft egyik legjobb irányváltási készséggel rendelkező elkapója volt. Nagy és finom kezei vannak, agilitásának és sebességének köszönhetően elkapás után is produktív. Kevés tapasztalata ellenére is kiváló special teamer lehet belőle a kezdetektől. Hatalmas küzdő: gyerekkorában egyik szülőjére sem támaszkodhatott, a nagybátyja nevelete fel. Rengeteg kitartás és szorgalom, valamint a Tampa Bay jelenlegi QB-edzője, Marcus Arroyo kellett hozzá, hogy eljusson az egyetemig, ahol kommunikációs szakon már le is diplomázott. Hatalmas potenciál rejlik benne, játékstílusa és kvalitásai tökéletesen egyeznek az idén top15-ben kiválasztott Odell Beckhamével. Mindössze az útvonalak megfutásában marad el tőle, ám ez elsajátítható képesség, és minden esélye megvan rá, hogy rövid időn belül tényező lehessen az NFL-ben.

Sokan leértékelik a Buccaneers draftját és magát a csapatot is, ami szerintem hiba. Lovie Smith egy jó szakember és remek játékosállománnyal dolgozhat. A védelem jó lesz, az OLine is korrekt, McCown pedig megmutatta, hogy mire is képes egy elit offense-ben. Az Evans-Jackson-Jenkins trió nem néz ki rosszul, főleg, ha Herron is kap pár snappet a bizonyításra. Egyáltalán nem lepődnék meg, ha a Buccs végigverné az NFC South-t és csoportgyőztesként kerülne a play offba.