Mese a garantált fizetésről

kaepSzűk egy héttel ezelőtt került napvilágra a nyári uborkaszezon közepén Colin Kaepernick szerződés-hosszabbításának híre. 6 évre 126 millió dollár, ebből 61 millió garantált. Az első reakciók természetesen azok voltak, hogy „a Niners túlfizette Kaepet”, „ennyi pénzt nem ér meg” és „egyáltalán, ennyi pénzt senki sem ér meg”. A szerződés részleteinek megismerése után, azonban azt kell mondanom, hogy ez valójában egy win-win deal, a 49ers a saját szempontjából nagyszerű üzletet kötött.

A valóságban ugyanis csak 13 millió dollár (12,3 millió aláírási pénz, 100 ezer workout bónusz és 640 ezer alapfizetés) a teljesen garantált összeg. 13 millió?? – kérdezhetnénk. – De akkor mi az, hogy 61? Nos, ideje megismerkednünk a teljesen garantált fizetés és a csak sérülés esetén garantált fizetés fogalmaival.

Kaep szerződése igazából nem 1*6 évre szól, hanem 6*1 évre, ugyanis 2015-től kezdődően minden év április 1-én a rosteren kell lennie, hogy az adott évi fizetésére jogosult legyen. Az alapfizetése 2015-ben (12,4 millió), 2016-ban (13,9 millió), 2017-ben (16,5 millió) és részben 2018-ban (17 millióból 5,2 millió) ezen a napon konvertálódik át csak sérülés esetén garantált összegből teljesen garantálttá. 2019-re (18,8 millió) és 2020-ra (21 millió) pedig semmi sincs garantálva. Ez lehetőséget nyújt a 49ersnek arra, hogy minden évben mérlegelje, hogy megválik-e az irányítójától, vagy ha a helyzet úgy kívánja, akkor átstrukturálják a szerződését. Az április 1-ei fordulónap is trükkös, mert a szabadügynök piac addigra már több hete nyitva van, így Kaepernicknek adott helyzetben egy egyre lassabban pörgő piacon kéne új csapatot találnia. Persze erre a következő 2-3 évben szinte biztosan nem fog sor kerülni, mert a viszonylag nagy aláírási pénz miatt túl sok dead money maradna a sapka alatt, de a lehetőség mindenesetre benne van.

Az igazán nagy trükköt viszont a végére hagytam, bár ez hozzáállás kérdése. A 126 millióban ugyanis benne van az az évi 2 millió, amit a következőért kaphatna meg: A playek 80 %-ában a pályán kell lennie, továbbá vagy a Super Bowlba kell vezetnie a csapatát, vagy az év végi szavazáson az első vagy a második All Pro csapatba kell kerülnie. Ez a két millió csak addig jár, amíg ez sikerül neki, amint nem, úgy a további évekre automatikusan elveszti ezt a pénzt (vagyis, ha 2015-ben bejut a SB-ba, akkor megkapja, ha 2016-ben nem, akkor 2017-ben már hiába sikerül újra). UPDATE: Helyesbítek, mea culpa. Valójában úgy van, hogy amikor elsőre sikerül ez neki, onnantól kezdve mindig jár, hacsak nem vágják ki, vagy trade-elik el közben. Vagyis, ha 2014-ben sikerül, akkor mind a 12 milliót megkaphatja, ha csak 2015-ben teljesíti a feltételeket, akkor 10 millió járhat, stb. Persze úgy is fel lehet ezt fogni, hogy nem 126 a maximum, hanem 114, csak még pluszban ott van ez a bónusz is.

Összefoglalva a csapat meglehetősen nagy szabadság mellett rendelkezik Kaepernick játékjogával 2020-ig, ha akar, viszont Harbaugh-ék okosan kikerülték azt a csapdát, amibe azok a csapatok léptek, amelyek nagy összegű szerződést adtak az irányítójuknak, majd az adott QB a következő évben betlizett (Flacco vagy Cutler például). Kaep pedig megkapta a vágyott nagy szerződését, és csak rajta múlik, hogy mennyit tud belőle készpénzre váltani.

Én azért mindenesetre azt gondolom, hogy a Frisco örömmel kifzetné ezt a pénzt az irányítójának, ez ugyanis vagy azt jelenti, hogy minden évben Super Bowlba jutnak, vagy ha azt nem is, de legalább van egy ragyogó formában lévő irányítójuk.