Draft-értékelő – NFC East

2014-draft-needs-NFCEVégre kivégeztem a vizsgákat, így bűntudat nélkül írhatok egy rendes draft-értékelőt. Hiányzott már, na. Ezáltal sor kerül végre az NFC Eastre is, ahol az első körben mindegyik csapat kisebb-nagyobb meglepetéssel rukkolt elő számomra (kivéve a Redskins persze, akik még az RGIII-trade-et nyögik). De nem csak az első körről lesz szó természetesen és én is végre kijövök ebből a bevezetőből.

Philadelphia Eagles
Osztályzat: B+

Az Eagles okozta a legnagyobb meglepetést talán az első napon, ez nekem főleg érdekes volt elsőre, mert nem gondoltam volna, hogy Marcus Smith-t visszük el. Ettől függetlenül nem rossz húzás, mivel a 6 játékos, akit el akartak vinni Howie Rosemanék, kimentek előttük (utolsóként feltehetőleg HaHa Clinton-Dix a Packershez), de utána okos volt a letrade a Browns-szal. Smith egy jó pass rusher és mivel jövőre Trent Cole valószínűleg a 11 millió feletti fizetése miatt ki lesz vágva, így van egy éve beletanulni akár az ő szerepébe (Predator, ahogy a sasoknál hívják), akár Connor Barwinéba (Jack (of all trades)), aki jövőre átmehet a túloldalra. Barwin és Smith játéka nagyobb kiszámíthatatlanságot jelentene, mert Cole elég egysíkú, coverage-ben gyenge, tehát mindenki tudja, hogy ő bizony az irányítót fogja üldözőbe venni. Smith nem lesz kezdő idén, viszont nagyon jó játékos válhat belőle jövőre.

Chip Kellynél egyébként elég nagy előny, ha megvan a diplomád, hiszen ilyen játékosokra ment rá a drafton, nagyon fontos neki, hogy az illető intelligens legyen. Jordan Matthews erre tökéletes példa, a Vanderbiltről jön, ami egy elég nívós egyetem. Matthews volt a második körös választott és egyből kezdő lesz a 3 WR-es felállásoknál a slot elkapó szerepében, Jason Avantot fogja pótolni. Nagyon jó a munkamorálja, nagydarab, jók a kezei, nagy számokat fog már első évében produkálni. A harmadik körben, nekem kisebb meglepetésre ismét elkapó érkezett. Még nagyobb meglepetés volt, hogy ki is ez a WR. Josh Huff Oregonból érkezett, tehát Kelly “fia” és 5-6. körös tehetségként volt számon tartva. Ez a pick tetszett legkevésbé Chip mester választásai közül.

615W_class_r1

A harmadik nap első pickjeként érkezett Jaylen Watkins, Sammy Watkins bátyja. Cornert és safety-t is játszott a Florida Gatorsban, valószínűleg cornerben gondolkodnak a sasoknál. Csak harmadik számú corner volt az egyetemen ,de Roberson és Purifoy is UDFA lett végül. Watkins atletikus, slot corner is lehet, de a szélen is megpróbálhatják akár. Érkezett még Ed Reynolds a secondary-be, simán steal volt az ötödik körben és nagyon kell is az erősítés safety posztra Philadelphiában. A védőfalba húztak még két játékost az 5. és a 7. körben, Taylor Hart DE-nek és Beau Allen NT-nek. Mindkettő nagyon jó értéket képvisel és jól illeszkednek a rendszerbe.

Az Eagles összességében jókat húzott, mindenki jól illeszkedik a rendszerbe, intelligens és sokoldalú játékosok ami ugyebár Kellynél nagyon fontos. A sasoknál kevés olyan poszt volt, ahol valaki azonnal kezdővé válhatott volna rookie-két, úgy tűnik Jordan Matthews lehet az egyetlen és nála is attól függ Kelly milyen felállással kezdeti a csapatot. Ettől függetlenül nincsenek rossz drafton túl, habár több helyen le lett húzva a teljesítményük.

Dallas Cowboys
Osztályzat: C+

A Dallas úgy vágott neki a háromnapos eseménynek, hogy a védelem nulla, tehát ide kell erősíteni főleg. Az első napon lehet persze a legjobban erősíteni minőségileg, ehhez képest Zack Martin érkezett a támadófalba, ahol guardot fog játszani. Ezzel a Cowboys fala bivalyerős lett, emellett pedig fiatal is, egyesek szerint a legjobb egység a ligában. Martin sokoldalú játékos, tackle-t is játszhatna más csapatoknál, csak hát Dallasban arra nincs szükség, tehát guard lesz, valószínűleg a bal oldalon. Igazából benne volt a pakliban a pick, de valószínűleg egy védő játékosnak jobban örültek volna a szurkolók (bent volt még Pryor és HaHa is).

A második körben felmozogtak és beáldoztak egy harmadik kört, hogy megszerezzék DeMarcus Lawrence-t, aki nem Ware, pedig a keresztnevük egyezik. Kicsit talán sokat adtak érte, de egyébként nagy hiányposztra jött, néhányan még első kör végére is beírták mockjukban, de a második kör eleje teljesen reális volt számára. Nem feltétlen lesz egyből kezdő, de eljön annak is az ideje, jó pass rusher a srác.

2014-Cowboys-draftees

A harmadik napjuk érdekes volt, hiszen egy negyedik, egy ötödik, és öt(!) hetedik körös cetlivel rendelkeztek. A negyedik körben elvittek egy középső linebackert. Ezzel nagy baj nem is lenne, hiszen tudtuk, hogy Sean Lee sérülékeny (már IR-en is van) és Carter sem épp elit, na de Jerry Jones miért egy olyan játékost választott, akit UDFA-ként, de legfeljebb a rengeteg hetedik körös pickkel ki lehetett volna választani? Anthony Hitchens-ről van szó, aki Lee szalagszakadásával kezdeni is fog, ez pedig nem túl jó előjel a Dallas szurkolóinak. Az ötödik körös Devin Street jó választás volt, egy magas, hosszú kezű elkapóról van szó, akinek még jó pár kiló izmot kell magára pakolnia. A hetedik körben rendesen megerősítették a védelmet, jött tehát öt ember a labda ezen felére. Itt mondjuk érkeztek olyan játékosok, akiket 4-5. kör környékére jósoltak előzetesen (Ben Gardner, Ahmad Dixon, Terrance Mitchell), de azért hetedik körös választottakból nem lehet védelmet építeni. A teljesség kedvéért Will Smith és Ken Bishop került még kiválasztásra a dallasiaktól, igazából szinte minden védő-posztra érkezett ember.

Nem tudom hova tenni ezt a draftot, nekem nem igazán tetszik. Telerakták a védelmet hátsókörösökkel, akik közül csak Mitchell fog kezdeni Lee sérülése miatt, pedig ebben az egységben az első és második körben illett volna egy, de inkább két kezdőt húzni. A Martin-pickkel végül is nagy bajom nincs, vagy inkább nem lenne, ha a védelem nem lenne ilyen harmatgyenge.

New York Giants
Osztályzat: B-

A Giants Odell Beckham választásával kezdte a draftot, habár arra lehetett elsősorban számítani, hogy valamelyik falat erősítik meg és Zack Martin, illetve Aaron Donald is bent volt még, én utóbbit választottam volna a helyükben, mert elkapót a második körben is dögivel lehetett találni. Na de hát ez van, egyébként nyilvánvalóan kellett elkapót és Beckham volt messze a legjobb a táblán, szóval valamilyen szinten érthető húzás. Eli Manningnek kell célpont Cruzon és Randle-n kívül, az LSU-ról érkezett srác pedig könnyedén beválhat.

A második napon jött az erősítés a támadó- és a védőfalba is. Előbbi sokkal jobban sikerül, mint utóbbi. Weston Richburg érkezett centernek, így Walton valószínűleg bemozog majd guardba. Ezzel Manning előtt jobb lett a fal, Richburg remek játékos, kifejezetten tetszett a választás. A harmadik körben érkezett egy DT Jay Bromley személyében. A poszt teljes mértékben érthető, de Bromley akár két körrel hátrébb is elérhető lett volna, több defensive tackle volt előrébb sorolva nála. Ettől függetlenül Bromley jó játékos lehet, eleinte rotációs játékosként, de jövőre akár kezdő is lehet, jó a munkamorálja, csapatkapitány volt az egyetemen, a méretei is megvannak, tehát ha a reach fogalmától eltekintünk, akkor hosszú távon jó választás lehet ő.

Oh god, why?

Oh god, why?

A negyedik körben egy futó, Andre Williams került kiválasztásra, aki egy kisebb méretekkel rendelkező Brandon Jacobs lehet. Elkapni nem tud (egy darab elkapása se volt 2013-ban), az irányító megvédésében is bőven van még hova fejlődnie, de a sérülékeny David Wilson mellé kellett valaki, habár Rashad Jennings érkezett a szabadügynök-piacon. Az ötödik körben kettőt is választhattak, először egy safety Nat Berhe egyértelmű hiányposztra érkezett Will Hill eltiltásával, majd kivágásával. Jó a labdaérzéke, de gyengén szerel, úgyhogy egyértelműen csak a keretet fogja mélyíteni, kezdő pozícióban nem nagyon lehet vele számolni. Még ötödik körös volt Devon Kennard, aki a gyenge linebacker sorba jött segíteni. Főleg rush linebackert játszott az egyetemen, de a Giants 4-3as rendszerében ez nem így lesz. Ő is csapatkapitány volt az egyetemen, úgy látszik ez nagy előny volt Tom Coughlinéknál. Nagyon okos játékos, az upside-ja elég limitált, de mivel jól érti a játékot, így ebben a gyenge egységben akár első évének vége felé kezdővé is válhat. Utolsóként egy cornert, Bennett Jacksont választották ki. Valószínűleg csak a speciális egység részeként számítanak rá.

Az óriások draftját sem nevezném különösebben jónak, de igazából rossznak se egy átlagos teljesítmény volt a részükről. A védőfalat jobban is meg lehetett volna erősíteni és a harmadik napon is lehetett volna jobb játékosokat találnia keretet, akiknek nagy az upside-ja.

Washington Redskins
Osztályzat: C

A Redskins idén utoljára volt hátrányban az RGIII-trade miatt, jövőre ismét lesz első körös pickjük. A második körben rögtön hátrafelé mozogtak és így gyűjtötték be az OLB Trent Murphy-t. Nem igazán értem miért, hiszen Kerrigen és Orakpo személyében megvannak ezen a poszton, az egész védelem legerősebb pontja talán a szélső linebacker egység. Ha jövőre nem tartják meg Orakpót, akkor mondjuk védhető, de ennél sokkal égetőbb hiányposztjaik voltak. Egyébként a cserét a Dallasszal kötötték és mindenképp ők jártak jól, hiszen kaptak egy harmadik kört, ami ekkora felmozgásért soknak tűnt a Cowboys oldaláról.

A második választásuk Morgan Moses volt, ez már nagyon is tetszett. Azon kívül, hogy nagy steal (a második körben írtam a Redskinshez), egyértelmű needre jött a támadófal szélére. Moses hatalmas darab, igazi mammut, a futásblokkolása jó, a pass protekciója kevésbé, a lábmunkáján kell javítania és lejjebb kellene helyeznie a súlypontját sokszor. A Dallas harmadik körével húztak még egyet a támadófalba, egy guardot, Spencer Longot. Ismét hiányposzt (Chester elég gyenge jobb oldali guardként), viszont Longot harmadik nap végi prospectként tartották számon, így elég nagy reach. David Yankey is bent volt még ugyanebbe a pozícióba szóval nem igazán értem, miért Long érkezett.

redskins_draft_picks_2014_660x350

A harmadik napon Bashaud Breelanddel kezdtek, ismét hiányposzt, hiszen gyengék corner poszton a rézbőrűek. Nem tudok veszekedni, ez a pick nagyon tetszett, Breeland jó corner, fizikális és jó a labdaérzéke is. Következett Ryan Grant, aki a nagyon telített elkapó-sorban próbál helyet találni magának. Ez a választás már nem tetszett, mert teljesen felesleges volt, inkább valami védőt kellett volna találni, a támadó oldalon már jól állnak. A hatodik körben RGIII volt csapattársa, a futó Lache Seastrunk lett a kiválasztott. Elkapni nem tud, legalábbis 2013-ban egy elkapása sem volt, egy cserefutónak jó lehet, értékben nagyon is jó, harmadik-negyedik körbe várták többen is. Az első hetedik körös pickkel egy tight end, Ted Bosler érkezett, aki nem igazán jó elkapó, de cserébe blokkolásban sem kiváló, szóval ez olyan közepes választás volt. Végül egy rúgó, Zach Hocker jött, igazából feleslegesen, hiszen Kai Forbath-tel semmi baj nincs.

Ha jól megnézem, két pickjük tetszett, Moses és Breeland, ők viszont nagyon. Murphy is jó lehet, ha Orakpo távozik jövőre pénz hiányában. Long és az utolsó négy választás már erősen kérdőjeles volt számomra, szóval ez nem tűnik egy túlzottan jó draft classnak.