Draft-értékelő – AFC West

AFCWest (1)Lassan itt a nyár, már csak kevesebb, mint 100 napot kell várnunk az új szezonig! Addig is folytatjuk draft-értékelő sorozatunkat! Következzen tehát az AFC West, a draft és FA igazolások alapján az AFC egyik, ha nem a legerősebb csoportja!

Denver Broncos
Osztályzat: A-

Amikor elkezdtem tervezni a cikk megírását és végignéztem a Broncos draftoltjain, nem különösebben lettem lenyűgözve. Először B, inkább B- osztályzaton gondolkodtam, hisz a csapat nem erősítette meg kellőképpen a… a… A mit? Talán az egy MLB pozícióra fért volna rá egy komolyabb vérfrissítés. Ám mivel Mosley hamar kiment, így nem volt más feladata a csapatnak, minthogy mélyítse a szükséges posztokat, és talán már kicsit a jövőre is gondolva feltöltse a keretet fiatal tehetségekkel.

Az első kör végén a csapat azt a Bradley Roby-t választotta ki, akit nem sokkal a draft előtt tartóztatták le a törvény őrei, mert tudatmódosító szer hatása alatt vezetett. Az eset után a fiatal corner felindultságában azzal vádolta a rendőrt, hogy miatta több millió dollárral lett most szegényebb. Végül igaza lett, de nem biztos, hogy ez olyan rossz neki. Néha elgondolkozok rajta, hogy adott esetben a csapatok nem-e keresik meg a nekik tetsző prospectet és veszik rá őket, hogy keveredjenek bajba. Ugyanis Roby az idei CB class messze, toronymagasan a legjobb fizikai adottságokkal rendelkező cornere volt. Elképesztő sebessége és gyorsulása van, magasra ugrik, erős, aránylag magas és hosszúak (nagyon!) a karjai. 3 év kezdő tapasztalata van, kipróbálták zónázásban és emberezésben egyaránt, futás ellen is jó, kellően nagy területet képes bejátszani, ráadásul erős csapatok ellen edződött. Magas upside-ja van, ha rendbe teszik fejben és nem csukatja, vagy tiltatja el magát, akkor top CB lehet belőle. Harris sérült, Talib pedig sérülékeny, így mindenképpen kellett a mélyítés a posztra. Nagyon nagy vétel a Broncostól.

bradley-roby

Jó lesz (névleg) ez a secondary.

A második körben, feltrade után érkezett az elkapó Cody Lattimer, amit én Sanders leigazolásával kicsit fölöslegesnek érzek, de soha nem gond, ha Manningnek vannak célpontjai. Lattimer fizikai paraméterei és testfelépítése jobb, mint az 1/4-es Sammy Watkins-szé. Fekve nyomásban a legjobb volt az elkapók között, kosaras múltja miatt magasra ugrik, kéz- és karmérete szintén jó, viszonylag gyors játékos. Finom, puha keze van, a tömegben is eltudja kapni a labdát. Viszont nincs ST múltja, sem kellő atletikussága: elkapás után nem valami produktív. Kevés útvonalat ismer és azt sem tökéletesen futja meg. Ugyanakkor fejlődőképes, 1-2 éven belül első számú reciver lehet belőle, de legrosszabb esetben is egy TD gyáros red zone célpont. Jó pick.

A draft hátralévő részében a legnagyobb prioritással rendelkező egységeket erősítette meg a csapat. Előbb, okulva a Super Bowl vereségből, Manning épségét próbálták biztosítani. Érkezett a 3. körben Michael Schofield OT, míg a 6. kör végén a center Matthew Paradis. Schofield eredetileg 5. körös prospect volt, így a 3. körben reach, de rögtön kezdő potenciállal rendelkező tackle. Kellő tapasztalata, ereje és technikája van, de nem elég atletikus a bal oldalra. Ennek ellenére egy korrekt RT vagy G azért lehet belőle. Clady újra játszani fog, de Zane Beadles távozásával kellett némi minőségi rotáció a falba. Paradist ugyanakkor már kicsit fölöslegesnek tartom, mert a Ramirez – Montgomery duó kellő mélységet és minőséget biztosít center poszton. Én inkább hoztam volna még egy LB-t az 5. körös Lamin Barrow és a 7. körös OLB, Corey Nelson mellé, egyik csak bejön alapon.

Egy jó FA után egy jó drafton is túl van a Broncos. Kétségtelenül a denveri alakulat az egyik, ha nem a legerősebb, legkomplettebb csapat az egész NFL mezőnyében. Csak az a kérdés, hogy túl tud-e lépni a gárda a Del Rio és Fox jelentette akadályokon, vagy ismét Góliátként buknak el egy szívvel-lélekkel küzdő csapat ellen.

Oakland Raiders
Osztályzat: A-

Ha van csapat, amely win-now felfogásban van jelenleg, az nem (csak) a Patriots vagy a Broncos, hanem a Raiders. Dennis Allen most az életéért küzd, szóval motivációból nem lesz hiány Oaklandben. Ráadásul a GM Reggie McKenzie is oda tette magát, így a csoport rivális Broncos-szal egyetemben kiváló holtszezonon van túl az oaklandi alakulat.

Már az első kör is remekül sikerült a csapat számára. Khalil Mack, az idei második legtehetségesebb, legértékesebbnek tartott játékos az 5. választásig csúszott, a Raiders pedig le is csapott a fiatal linebacker-re. Mack egy ideális méretekkel és hosszú karokkal megáldott, rendkívül atletikus pass rusher OLB. Mindkét védelmi sémában megállja a helyét, futás ellen is hatékony, atletikussága révén (magas és távolugrásban is első az LB-k között) akár zónázni is küldhetik. Az NCAA-ben csúcsot állított be kiharcolt fumble-k tekintetében, negatív yardos szerelésekben pedig holtversenyben első. Igaz, nem a legerősebb ellenfelek ellen brillírozott. Inkább rusholni szeret, a coverage nem megy neki annyira, de kellően technikás és robbanékony ahhoz, hogy von milleri magasságokig jusson.

2014 NFL Combine

Ráférne egy kis súlyzózás…

Még két komoly erősítés érkezett a védelembe, valamennyi a 4. körben. Először az eredetileg 3. körre várt 151 kilogrammos, mindkét sémában bevethető NT Justin Ellis (steal) érkezett a csapathoz. Hatalmas test, ráadásul hiányposztra érkezett megfelelő ösztönökkel és mentalitással bíró játékosról van szó. De más semmi. Nem sok kezdő potenciál van benne, inkább rotációs emberként, 2-downos játékosként lehet hasznos a fal belsejében. Ellis után pár pick-kel pedig érkezett a korábban második körre jósolt Keith McGill cornerback (szintén steal) Tarell Brown és Carlos Rogers mögé. Így már elég pofás a CB felhozatal. McGill volt a draft egyik legnagyobb cornere. Tömeg, magasság, kéz- és karhossz egyaránt kivételes, ráadásul magas- és távolugrásban is az elsők között volt. Ugyanakkor csak 1 év tapasztalata van cornerként, túlkoros, és méretei ellenére nem kimondottan jó blokkoló. De ami ennél is nagyobb gond, hogy sérülékeny, valamint borzasztóan lassan fordul meg és vált irányt, zónázásra szinte teljesen alkalmatlan. Érdekes prospect kimagasló képességekkel és szembeötlő hiányosságokkal, de van benne potenciál, a 4. körben ajándék. Meg nem árt egy fiatal a posztra.

A második körben, ahogy az megjósolható volt érkezett egy backup QB Schaub mögé, mégpedig Derek Carr személyében. Sok külföldi portálon lehúzták ezt a picket, mondván, Carr idén nem sokat tud segíteni a csapaton, ami mondjuk igaz. De jobban meggondolva, akár repül Allen a szezon végén, akár nem, egy fiatal QB prospect soha nem árt. Ha idén összejönnek a dolgok, akkor jövőre ellehet kezdeni beépíteni Carrt. Ha nem sikerül a feltámadás, akkor az új főedzőnek már rendelkezésére fog állni egy fiatal irányító, mellé pedig – ha úgy gondolja – nyugodtan draftolhat még egyet és versenyeztetheti a kettőt, ameddig Schaub szerződése lejár. Így vagy úgy, de a Carr pickben rengeteg a lehetőség. Maga az érintett szerintem nem feltétlenül lesz jobb, mint például Case Keenum, de ki tudja? Gyenge ellenfelek ellen játszott, a dobómozdulata se tökéletes, a statisztikái nagyját pedig rövid és screen passzokból szerezte. De megfelelő karereje és testi adottságai vannak a poszthoz, akár jól is elsülhet a dolog. Nekem mindenesetre tetszik a pick.

A 3. körben a csapat megszerezte a sokak által legjobb guardnak tartott Gabe Jacksont, így az OLine kellően jónak és telítettnek tűnik. Gabe Justin Ellishez hasonlóan egy monstrum a maga 152 kilójával. 4 évig volt kezdő, fokozatosan építették rá az izmot, ennek köszönhetően jól elvan rajta a tömeg osztva. Azonnal kezdő lehet az NFL-ben, megfelelő ereje és technikája van. Szívós, futás és passz segítésére, zóna blokkolásra is tökéletesen alkalmas. Ugyanakkor egydimenziós játékos, guardon kívül mást nem tud játszani. Ettől eltekintve szintén remek vétel.

5. és 6. körös választása nem volt a Raidersnek, ellenben volt három darab hetedik körös pickjük, név szerint: Travis Carrie CB, Shelby Harris DE és Johnatan Dowling S. Egyikük sem nagy név, valamennyien UDFA szintet képviselnek. 7. körös választásokon nincs sok mit vitatkozni, bár én inkább hoztam volna három safety-t vagy LB-t egyik csak beválik alapon. Ennek ellenére szinte tökéletes volt a Raiders draftja és nem lepődnék meg, ha ezzel a nagy neveket tartalmazó védelemmel és korrekt offense-zel a Broncos mögött másodikként, amolyan chiefs-szesen begyalogolnának a rájátszásba.

San Diego Chargers
Osztályzat: B+

A Chargers a teljesen semmilyen FA után egy remek draftot hozott. A 6 pickjükből 5 nagyon jól néz ki, egyértelműen előrébb lépett a csapat tavalyhoz képest.

Az első körben rögtön a legnagyobb needjükre hoztak embert a CB Jason Verrett személyében. A fiatal corner agilis, jó ösztönei vannak emberezéshez és zónázáshoz egyaránt. Képes levenni 1-1 elkapót a pályáról, elképesztően robbanékony és atletikus. Valamennyi számban kiemelkedőt produkált, blitzelni és nickelbacket is tud játszani. Az egyetlen gond vele, hogy alul méretezett. Mindössze 175 centi és 85 kiló, könnyen összetörhetik a profik között. Megvan benne a kezdő potenciál, nagy szüksége van rá a Chargersnek, de talán a  balhésabb Roby jobb vétel lett volna.

_1MS9683

Kicsi a corner, de nagyot ugrik.

A második körben, feltrade után, szintén hiányposztra érkező játékossal erősített a csapat. Jeremiah Attaochu, az Afrikában született DE/OLB lett a Chargers játékosa. Kellő agresszivitás és kitartás jellemzi, talán az utolsó bennmaradt minőségi rusher volt ekkor a drafton. Ideális magassága és hosszú karjai vannak, pass rushban már az elején hasznos tagja lehet a csapatnak. Ugyanakkor még kiforratlan játékos, a játékintelligenciája és technikája még hagy némi kívánni valót maga után. Tökéletesen illik a Chargers 3-4-es sémájába, ám könnyű súlya miatt csak OLB lehet belőle. Egydimenziós játékos, 4-3-ban nincs posztja, valamint futás ellen is gyenge. Ennek ellenére megvan benne a potenciál, hogy pár éven belül NFL szinten is kezdő kaliberű játékossá nője ki magát.

A 3. és 5. körös választása is jól sikerült (4. nem volt) a csapatnak, további két hiányposztra sikerült játékost hozniuk. Előbb a guard Chris Watt érkezett a Notre Dame-ről, majd a NT Ryan Carrethers. Wattnak remek fizikuma és technikája van, egyaránt jó passz védelemben és futásblokkolásban is. Igaz, rövidek a kezei és limitáltan atletikus, de még így is alacsony kockázatú, már most NFL kész guard magas upside-dal. Carrethers már nem ennyire kiemelkedő prospect. Nincs kezdő potenciálja. Rövid karjai és kicsi kezei vannak, Watthoz hasonlóan ő sem egy elit atléta: az egyik legrosszabb combine teljesítmény volt az övé. Leginkább egy 2 – downos, rotációs NT-ként lehet elképzelni.

A 6. körben jött az egyetlen rossz pick a RB Marion Grice személyében. A Chargers egyetlen komoly igazolása az FA-n a futó Donald Brown volt, így Ryan Matthews-zal és Danny Woodhead-del együtt kész volt a RB szekció. Ez így szerintem egy kidobott pick. Nem úgy, mint a 7. körös Tevin Reese. A fiatal elkapó ultra atletikus és villámgyors, puha kezekkel, még ha fizikai paraméterei rosszabbak is az átlagnál. 5-6. körös prospectnek várták, a 7. körben remek vétel. Ha nem törik össze, Keenan Allent kiegészítve majd remek párost alkothatnak.

Mindent összevéve jól draftolt a Chargers és reális esélyei vannak a rájátszásra, bár kétséges, hogy megint 3 csapatot adjon a csoport. A Raiders tavaly is legyőzte őket egyszer, ez idén már nem fog beleférni, ahogy a 9-7-es mérleg sem. A sorsolás nehéz, a Broncos behozhatatlannak tűnik, de a csoport második helye meglehet Riverséknek. Csak ne megint decemberben kezdődjön a szezonjuk.

Kansas City Chiefs
Osztályzat: C-

A Chiefs véleményem szerint katasztrofális drafton van túl. De ez az egész offseasonre elmondható. Előbb elveszítették a kezdő támadófaluk 3/5-ét, majd az Alex Smith trade-et követően a második körös választási jogukat is. Pénz híján egyedül a draftban reménykedhettek a szurkolók, de szerintem csalódniuk kellett. Rendkívül logikátlanul választott a Chiefs.

Az első kör 23. választásaként érkezett a DE/OLB Dee Ford tartaléknak a Hali – Houston páros mögé. Nekem nincs bajom Forddal. Annak ellenére, hogy reach, én is az első körbe vártam. Kellő ereje és technikája, megfelelően kidolgozott izomzata van hosszú karokkal, ráadásul nem csak pass rushban jó, de zóna védekezésben sem mozgott rosszul. Ugyanakkor sérülékeny, a combine-t is ki kellett hagynia, valamint nem hiányposztra érkezett. Egy ilyen picket a Pats bevállalhat (Easley), de az ezer sebből vérző Chiefs nem. A Főnökök simán elvihették volna a Verrett/Dennard/Roby CB trió egyikét, valakit a Lee/ Benjamin WR duóból, a guard Su’a-Filot, esetleg reach a TE Amaroért, vagy megerősíthették volna a támadófalat Joel Bitonioval. Szerintem a Ford pick messze a legrosszabb választás volt az első körben.

Dee-Ford-Better-Clowney

Ford azt mondta, hogy ő jobb, mint Clowney. A Chiefs meg elhitte…

A 3. körben már sikerült egy jót húzni, hisz érkezett a CB Phillip Gaines a secondary-be. Gaines kiváló fizikai paraméterekkel rendelkezik, robbanékony és gyors. 4,38 alatt futotta a 40 yardot. Remekül helyezkedik, töménytelen számú leütött labdája volt, köszönhetően agresszív stílusának és hosszú karjainak. Ám ez az agresszivitás nem mindig látszik. Futás ellen alig használható, valamint a LoS-nál is alig kerül kontaktusba az elkapóval, ami egy fizikális cornernél hátrány. Hajlamos mélységben is agresszívan védekezni, amit az NFL-ben manapság pass interference-szel honorálnak. Ugyanakkor bármilyen sémában bevethető CB, NFL kész játékos megfelelő játékintelligenciával. Nagyon kellett ő a Cheifsbe.

A 4. körben sikerült az első kör színvonalát hozni a KC-nek. Kiválasztottak egy jobb esetben második, de inkább harmadik számú futót De’Anthony Thomas személyében. Thomas eredetileg 6. körös prospect volt, a 4.-ben óriási reach. Sem ereje, sem technikája nincs, a sebességét leszámítva teljesen értéktelen játékos. A 175 centiméteres magasságával és 79 kilójával durván alul méretezett, nem alkalmas arra, hogy az OT-k között fusson. Visszahordónak jó lehet, de a 4. körben ST-be igazolni erős túlzás. Itt még elérhető lett volna Fleming Cameron vagy Dakota Dozier a támadófalba, az ILB Khairi Fortt, de nyugodt szívvel jöhetett volna egy safety vagy elkapó is. Értelmetlennek tűnő pick a KC-től.

Az 5. körben a csapat Aaron Murray-t, a Georga irányítóját választotta ki. Ebben látok rációt, hisz Smith szerződése lassan lejár és 16 milliót szeretne keresni. Kezdenek nagyon elszállni az irányítók igényei, mióta a Cutler-Romo-Flacco trió elit fizetést kapott (többet, mint Brady vagy Manning). Murray az egyetem elképesztően produktív volt, 52 meccsen kezdett zsinórba, mielőtt ACL szakadást szenvedett. Gyorsan engedi el a labdát, jól időzít, de alul méretezett és egyéb fizikai paraméterei is elmaradnak az NFL átlagtól. Leginkább csere kaliber, kezdő potenciál nélkül.

A 6. körbe aztán végül megérkeztek a várva várt falemberek a csapatba. Előbb Zack Fulton guard, majd Laurent Devernay-Tardif OT. Kettőjük közül Tardif az érdekesebb prospect. A kanadai ligából érkezett falembert eredetileg 4-5. körre várták, így a hatodikban egyértelműen steal. Elképesztő fizikai paraméterei és ereje van, passz ellen és futásblokkolásban is hatékony. Ráadásul mentálisan is elit, szívós játékos megfelelő játékintelligenciával. Egyedüli probléma vele, hogy alacsony szinten edződött, a technikája nagyon nyers, sokat kell majd vele foglalkozni. De akár már első évében is komoly szerepet kaphat, leginkább a fal belsejében, idővel pedig kezdő lehet akár tackle, akár guard poszton is.

A csapatban lenne ráció, ezt tavaly megmutatták. Ám ahelyett, hogy kellőképp megerősítették volna a keretet és hiányposztokra igazoltak volna, értékes draft cetliket szórtak el már kész egységek mélyítésére. Elnézve a Chargers konzisztenciáját és a Raiders megerősödését, komoly esélyt látok arra, hogy idén a Chiefs lesz az AFC West leggyengébben teljesítő csapata.