Draft-értékelő – AFC South

afcsouthAnnak örömére, hogy sikeresen vettem a szesszióm első döccenőit, az AFC South-szal folytatom a draft-értékelő sorozatunkat. Ebbe a csoportba került többek között az idei játékos börze legjobb védő- és irányító prospoctje, valamint hála a Coltsnak, volt csapat, amely első körös picket áldozott futóra. Következzen tehát az 2014-es év talán legérdekesebben draftoló csoportja!

Houston Texans
Osztályzat: B

A Texans drafton mutatott produkcióját, a sok tengeren túli szakemberrel ellentétben, nem érzem annyira jónak. Nem értek egyet azzal a koncepcióval, amelyet célul tűztek ki maguk elé. A húzásaik olyanok voltak, mint a Húrelmélet: teljesen logikusak és ésszerűek, de hogy jó irányba ment-e velük a csapat, az számomra nem egyértelmű.

A Houston első választása Jadeveon Clowney lett, a 2014es draft, de talán az utóbbi évtized legtehetségesebbnek tartott védőjátékosa. Clowney egy fizikális szörny, gyors, erős, atletikus, mindemellett még kreatív és technikája is van. Ám nem illik bele a Houston 3-4-es sémájába, nem hiányposztra érkezett, így valószínűleg OLB-t fog játszani. Kérdés, mekkora sikerrel. Ráadásul motivációs és mentális gondokkal küzd, nem igazi profi, amiről nekem Albert Haynesworth jut eszembe. Remélem, Romeo Crennel kitudja hozni belőle a maximumot. A DLine mélyítésére érkezett még a DE/DT Jeoffrey Pagan a 6., míg a secondary megerősítésére előbb a CB Andre Hal és a safety Lonnie Ballentine (Mr. Irrelevant) a 7. körben.

clowneygetty461239231

Ő és Watt egy csapatban…

A csapat  2. körös választása Xavier Su’a Filo, az idei draft legjobb guardja lett. Filonak van LT múltja is, az egyetemen rengeteg tapasztalatot szerzett elit csapatok ellen, futásblokkolásban átlag feletti, egyértelműen kezdő potenciállal bíró játékos hiányposztra. Ugyanakkor még nyers a játéka, a pass protection nem nagyon megy neki, sok hibát vétett az egyetemen és nagy eséllyel sokat fog a profik között is karrierje első éveiben.

A 3. körben két választása is volt a csapatnak. Előbb Owen Daniels pótlására érkezett C.J. Fiedorowicz, majd Louis Nix személyében, egy potenciális első körös NT került Houstonba. Fiedorowicz a középiskolában játszott TE, WR, QB, RB, DE, LB, FS, LS, PR és KR poszton is, hatalmas méretei vannak, nagy kezei, ráadásul a draft egyik legjobban blokkoló Tight Endje volt. Habár, 3/1-re még  így is reach. Ellenben Nixt akár a Packers vagy a Patriots is elvihette volna az első körben, de legkésőbb 2. körre jósolták. Akár three-down játékosként is használhatják, pass rushban jobb, mint az átlag nose tackle-ök az NFL-ben. Kérdés, hogy mennyire lesz jó állapotban a sérült térde, amit időközben műteni is kellett.

A csapat szurkolóinak a 4. körig kellett várniuk arra, hogy a Texans behúzzon egy fiatal irányítóprospectet. És itt van az a pont, amiért nem tartom jónak a Bill O’Brienék koncepcióját. Tom Savage ugyan a 4. kör végén steal és a “2. körös guard + kései QB” korrekt elképzelés lett volna a Broncosnál vagy a Patriotsnál, de nem a Texansnál. Houstonban nem a jövő csapatát kell építeni, hanem ki kell aknázni a jelenlegi keret képességeit. A Texans már most az NFL egyik legjobb csapata, játékosállománya elképesztően erős a labda mindkét oldalán. Egy jó irányító és egy jó vezetőedző kell (pipa) és abszolút SB favoritok lennének. Most és nem 3-4 év múlva. Savage-nek legalább 2, de inkább 3-4 év kell majd, hogy kezdő lehessen, és akkor sem biztos, hogy jobb lenne Fitzpatricknál. Hosszú a reakcióideje, pontatlan, rosszul olvassa a játékot és képes teljesen homály döntéseket hozni.

Szerintem a Texans taktikája az volt és arra is építették fel az egész off seasont, hogy Fitzparick mögött lesz egy rookie, aki 1-2 év múlva kezdő lesz. Behúzták az idei draft legjobb fullbackjét Jay Prosch, valamint egy harmadik számú, de strapabíró futót Alfred Blue személyében, plusz ugye egy blokkoló TE. O’Brien egy inkább futás központú (ezt a rookie és Fitzmagic is indokolja) offense-t képzelt el, ahová folyamatosan beépíti a fiatal irányítót és legkésőbb jövőre villantanak. Erre Teddy Bridgewater alkalmas lett volna, Bortles még inkább, de Savage nem.

Talán azt hitték, hogy nem tradel eléjük senki és akkor olcsón meglesz Teddy. Ha így történt, akkor ez véleményem szerint hatalmas, naiv hiba volt. 1 helyet kellett volna felmenniük, hogy szerezzenek egy nem kimagasló, de tehetséges és megbízható QB-t. Bridgewater ugyan nem lesz soha elit, de egy Flacco szintet simán tudott volna hozni, az pedig a Ravensnek is elég volt. És lássuk be, ennek a Texansnak a kerete erősebb, mint 2012 bajnokáé volt akkor. Ám, ha nincs Bridgewater, Carr meg nem kell, akkor inkább reach Garoppoloért. Belőle nagyobb eséllyel válna egy jó, akár franchise QB, mint Savageből.

Jacksonville Jaguars
Osztályzat: A-

A Jaguars draftja nem volt rossz, csak meglepő. Arra számítottam és számítottak az USA-ban is sokan, hogy Gus Bradley HC és David Caldwell GM főleg a védelmet fogja megerősíteni. Nem így lett, de a kijelölt tervet szerintem többé-kevésbé teljesítették.

1/3-ra hatalmas meglepetésre nem Khalil Macket, nem is Sammy Watkinst, hanem Blake Bortlest választotta ki a csapat. Bortles volt az egyetlen QB az elitnek tartott prospectek közül, aki dobált a combine-on, és az ott mutatott remek teljesítménynek hála 19 hellyel előrébb kelt el, mint az agyon hype-olt Manziel. Az egyetemen Pro Style offense-ben játszott, remek a testfelépítése, jól mozog a zsebben és bármilyen dobást végre tud hajtani. A legtehetségesebb irányító idén, de még rengeteg csiszolni való van rajta, így nem kellene egyből a mély vízbe dobni. Remélem Chad Henne mögött legalább egy fél évet lehúz a padon.  Megvan benne a lehetőség, hogy tényleg, és ne csak névleg legyen franchise irányító. Meglepő, de korrekt pick a Jagstől.

Screen-Shot-2013-08-22-at-11.08.09-AM

Ezt dobta ki a google, amikor beírtam, hogy “Blake Bortles”

A második körben tovább folytatódott az offense megerősítése. Két elkapó is érkezett rövid időn belül: előbb Marqise Lee, majd Allen Robinson. Lee simán első körös tehetség, nagy fogás volt a második kör elején. Remek kezei és mozgása van, jól futja a route-okat és még blokkolni is képes. Rengeteg screen és rövid játékot hívtak rá, amikből remek számokat hozott, így kifejezetten nagy segítsége lehet az irányítónak. Egyedül vékony testalkata és a térde a kérdéses: nem biztos, hogy sokáig fog egyben maradni az NFL-ben. Robinson-nal ilyen szinten nincs probléma, remek fizikai adottságokkal rendelkezik. Ő is remekül futja meg az útvonalakat, nagyon finom kezei vannak és Bill O’Brien kezei alatt edződött. Negatívum vele kapcsolatban, hogy bár még csak 20 éves és már most NFL kész játékos, nincs nagy upside-ja. Nem valószínű, hogy valahol is WR1 legyen, de mindenképp egy megbízható, kezdő kaliberű elkapóról van szó.

Az OLine-ba is érkeztek fiatal tehetségek, bár itt már nem volt minden tökéletes. A 6. körös center Luke Bowanko még rendben van, de feltradelni a 3. kör végére a guard Brandon Linderért fölösleges volt. Nem a játékossal, vagy a poszttal van gond, hanem azzal, hogy Linder a 4. kör elején is bőven elérhető lett volna. Ettől eltekintve nincs gond, a Jaguarsnak rengeteg pickje volt és mindkét játékos hiányposztra érkezett. Valamint a 7. körben elhozták a futó Storm Johnsont, Bortles egyetemi játszótársát. Johnson jó futó, könnyen kimehetett volna akár már a 3. körben is, így a 7.-ben jó értéket képvisel.

A fennmaradó 3 pick pedig a védelmen hivatott javítani. Előbb érkezett Aaron Colvin, aki ha nem szenved ACL szakadást, könnyen második körös CB lehetett volna. Remek érték a 4. körben, de megvan rá az esély, hogy már csak a 2015-ös szezonban fogjuk látni játszani. A következő körben Telvin Smith-t választotta ki a csapat. Szenvedélyes játékos, jó szeme és ösztöne van a focihoz. Hihetetlenül gyors, atletikus, lendületes, jól zónázik és remekül helyezkedik, bár rutintalannak és könnyű súlyúnak számít. Ha prototípus méretei lennének, akár első körös is lehetett volna, ám emiatt csak a 3. körre várták. A Jags az 5. körben vitte el, így hatalmas steal. Ahogy a DE/OLB, Chris Smith is. Smith ideális pass rusher felépítéssel rendelkezik, atletikus, robbanékony és tapasztalt játékos. Ennek ellenére rengeteg hiányossága van: mintha hiányozna belőle az ösztön, a futballintelligencia. Fizikai adottságai kiválóak, ráadásul Gus Bradley kezei alatt fog edződni, így minden adott számára, hogy tényező legyen az NFL-ben.

Összességében nagyon jó munkát végeztek a Jagsnél, leszámítva a korai guard picket. Én azt mondom, kellett Robinson Lee, Shorts és Blackmon mögé. Lee-ben benne van a sérülés kockázata, Blackmon pedig bármikor eltilthatja magát – nem is számolnak már vele igazán. A csapat épül és lassan kezd kialakulni egy koncepció. Talán nem idén, de akár már jövőre is komoly eredményeket érhet el a Jags, ha hagyják Bradley-t dolgozni, Bortles pedig beváltja a hozzá fűzött reményeket.

Indianapolis Colts
Osztályzat: D+

Az utóbbi idők tendenciái alapján a liga egyre inkább passzközpontúvá kezd válni. Mi sem mutatja ezt jobban, hogy az idei draft során az első futót a Titans választotta ki a 2. kör vége felé. Ráadásul a futók bérezése mostanra körülbelül olyan, mint a jobb kickereké. Ennek ellenére a Colts odaadta a Brownsnak az első körös pickjét azért a Trent Richardsonért, aki gyakorlatilag semmit nem mutatott a Barnáknál. Fal nélkül pedig még Petersonnak is nehéz futni. De, a félresikerült cserét leszámítva sem volt valami impozáns a Colts draftja.

NFL: Indianapolis Colts at San Francisco 49ers

Luck tekintete mindent elárul

A csapat először a 2. körben választhatott, ahol a Guardot és OT is játszani tudó Jack Mewhortot húzták ki. Ezek szerint Luck védelme az elsődleges prioritás a csapatnál. Mewhort kapitány volt a Beckeyes-ben, remek fizikai adottságokkal van megáldva, ugyanakkor rövidek a karjai és egyáltalán nem atletikus. A mozgó célpontokat nem tudja felvenni, eredetileg a 3. körre jósolták, de a poszt értéke, valamint remek technikája miatt hamarabb elkelt és akár rögtön kezdő lehet a csapatban. Rajta kívül még egy OT-t választott a Colts, mégpedig Ulrick Johnt a 7. körben, aki Mewhort tökéletes inverze. Atletikus, 5,02 alatt futotta a 40 yardot, 7,20 másodperc a three-cone ideje, valamint 70 centiméteres súlypont emelkedése van. Ugyanakkor sérülékeny és a fizikai ereje és technikája elmarad még az átlagostól is.

A 3. körben hoztak Lucknak egy célpontot Donte Mocrief személyében, aki itt még jó értéket is képvisel. Nagytestű elkapó, bevethető a széleken is, tökéletes red zone célpont. Ugyanakkor sokat droppol, lassú, hajlamos elhagyni a labdát, pár éven belül második-harmadik számú elkapó lehet a csapatban. Rajta kívül még Jonathan Newsome DE/OLB és Andrew Jackson ILB érkezett a csapathoz az 5. – 6. körben. És ennyi.

A tavalyi rájátszásban előbb szétpasszolta (és futotta) a Colts védelmét az ezer sebből vérző, legjobbjait nélkülöző Chiefs, majd 6 TD-t futott ellenük a Patriots. Jelenleg egy darab épkézláb játékosuk van a secondaryben Vontae Davis személyében. Mellé legalább egy CB és két safety kellene egy egészséges másodvonalhoz (ha nincs Richardson, akkor most Bradley Roby lehetne Davis párja). A Wayne, Nicks, Hilton trióhoz hoztak egy 4. embert teljesen fölöslegesen, miközben még két picket kidobtak az ablakon. Newsome nem fogja tudni pótolni Mathist sem most, sem később, miközben ILB poszton már ott van D’Qwell Jackson. Szerintem nem végeztek jó munkát Indiben.

Tennessee Titans
Osztályzat: B

A Titánoknak sikerült egy közepes FA után egy valamivel jobb draftot összehozniuk. 1/11-re kiválasztották Taylor Lewan OT-t, amit nem igazán tudok hová tenni. Egyrészt ott van nekik Michael Oher és Michael Roos, de előbbi pocsék szezon után, utóbbinak meg lassan lejár a szerződése, Lockert pedig meg kellene védeni, így hosszútávon jó döntés. Másrészt viszont ott van Oher és Roos, így az OT nem volt igazi hiányposzt. Ellenben Alterraun Verner eligazolt, így egy kezdő kaliberű CB elfért volna a csapatban (Dennard vagy Fuller). Én inkább CB-t választottam volna.

52812096dc4b6.preview-620

J.J. Watt szelleme…

A második körben, pontosabban az 54. pick-kel választották ki az idei draft első futóját Bishop Sankey személyében. Soha ilyen későn nem ment még ki az első RB (37. pick volt a rekord). Sankey türelmes, strapabíró játékos remek munkamorállal és ideális magassággal. A sebessége rendben van, passzblokkolás terén sem ügyetlen,  ugyanakkor nem ártana felszedni pár font izmot. Ezenfelül elkapóként is lehet használni, ellenben Carlos Hyde-dal vagy Tre Mason-nel.

3. körös pickje nem volt a csapatnak, 4. körös viszont kettő is. Előbb nose tackle DaQuan Jonest, majd a CB/S Marqueston Huffot választotta a Titans. Jones nagytestű, erős, illik a csapat új, 3-4 sémájába, de egyelőre inkább projektjátékos. Futás ellen jó, passz ellen már kevésbe, ráadásul súly- és kondíciós problémái is lehetnek. Csapatkapitány volt a Penn State-ben, a mentalitására nincs panasz, de egyelőre csak 2-downos játékosként lehet elképzelni. Huff pedig szikár, gyors, robbanékony, rendkívül atletikus, mentálisan erős DB. Hiányposztra érkezett, tud CB-t és Safety-t is játszani. Viszont kicsik a kezei, a technikája nem megfelelő és inkonzisztens a teljesítménye.

Az 5. körben érkezett egy újabb elem a 3-4-es sémába a tackle gyáros ILB Avery Williamson személyében (reach), majd a 6. kör elején a QB Zack Mettenberger. A fiatal irányítót eredetileg 3. körre jósolták. Nagytestű, magas zsebirányító, a szó manningi értelmében: futással teljesen veszélytelen. A karereje rendben van, de nem érzi a nyomást, zsebben álló célpont a rushereknek. Projektjátékos, rengeteget kell még csiszolni rajta, a pályán kívül is voltak gondjai (pozitív drogteszt), de a 6. körben mindenképpen jó értéket képvisel.

Tavaly nem kellett sok ahhoz, hogy elérjék a rájátszást, idén pedig rendkívül nyíltnak néz ki a csoport. Ha Locker egészséges marad és folytatódik a szezonvégi pozitív tendencia, minden esélyük megvan a csoport győzelemre.