Draft-értékelő – NFC North

NFC-NorthVizsgaidőszak ide, vizsgaidőszak oda, folytatjuk draft-értékelő sorozatunkat! A soron következő rész az nemzeti konferencia északi csoportjával foglalkozik, benne a mindig jól draftoló Packers-szel, az épülő Bears-szel, a reményeim szerint saját árnyékán átlépő Lions-szal és az arculatot (valamint teljes menedzsmentet) váltó Vikings-szal.

Detroit Lions
Osztályzat: A

A Lionsnak sikerült egy korrekt FA után egy szinte kiváló draftot produkálnia. Így együtt, az idei holtidényben mutatott teljesítmény minimum A-s teljesítmény, aminek nagyon tudok örülni.

A csapat megfontoltan és okosan draftolt. Igaz, ebben nagy szerepe volt annak, hogy a Bills egy feltrade után elvitte Sammy Watkinst. Bár elnéztem volna egy Watkins-Megatron-Tate WR triót, szerintem nem ért két első körös picket a fiatal elkapó. A Lions így Eric Ebront, a class legjobb TE prospectjét választotta, ami szerintem tökéletes döntés volt. Ebron egy yardgyáros, Jimmy Graham típusú elkapó TE. Nem lepődnék meg, ha többet szerepelne WR pozícióban, mint Tight End poszton. Ezzel a húzással a csapat nagy eséllyel évekre megoldotta a TE kérdést, kiegészítésnek pedig ott van a red zone célpont Fauria és a jól blokkoló Pettigrew.

Eric-Ebron

Remélem szezon közben is lesz ok örülni

A második kör elején érkezett Kyle Van Noy DE/OLB, aki a draft legjobb edge rusherei közé tartozott. Hiányposztra jött, ráadásul 4-3-as sémát alkalmazó védelembe is megfelelő választás lehet külső linebacker posztra. Van Noy pass rush-ban, futás ellen, valamint coverage-ben is jó, sokoldalú passz siettető, remekül illeszkedhet Caldwell rendszerébe.

A harmadik körben Travis Swanson személyében kiválasztották Raiola utódját ezzel remélhetőleg hosszútávon bebiztosítva a center pozíciót. A negyedik kör végén pedig érkezett a CB Nevin Lawson. A fiatal cornert az NFL oldalán  7. körös prospectnek titulálták, de én a legtöbb helyen jókat olvastam róla, így nincs bajom a húzással. A Lions rendelkezik a liga egyik, ha nem  a legjobb védőfalával. Pontosabban játékos állományát tekintve a legjobbal. Ha Suhék képesek lesznek kvalitásukhoz mérten teljesíteni, egy közepes secondary is bőven elég. Emiatt jó döntésnek tartom, hogy nem áldoztak első körös picket CB-re.

Larry Webster volt a Lions következő választása, ezzel tovább mélyítve a DE (TE?) posztot. Az 5. körben érkezett a 3. körre prognosztizált Caraun Reid, így próbálva megoldani Fairley pótlását, ha az idény végeztével nem tartanának igényt a negyedéves DT-re. A 6. fordulóban kiválasztották T. J. Jones elkapót, valamint a 7. körben Nate Freese-t, az idei class talán legjobb rúgóját.

A Lions valamennyi hiányposztjára hozott minőségi, helyenként steal játékosokat. A csoport nagyon erős, ennek ellenére bizakodóan várom az új szezonkezdetet. Remek munkát végeztek.

Minnesota Vikings
Osztályzat: B

A Minnesota Vikings draftja szerintem elégé felemásra sikerült. Voltak jó választásaik, de nem mindig értettem a koncepciót a döntéseik mögött. 4 nagy hiányposztjuk volt: a linebacker, defensive end, irányító és safety. Ilyen szempontból az 1/8 nem volt tökéletes pozíció, hisz bárkit választanak, az reach lett volna. De legalább rendelkezésükre állt a lehetőség, hogy bárkit elvihetnek, aki tetszik nekik. Ráadásul a Browns ügyködésének hála (a 9. helyről feljöttek a 8.-ra) szereztek maguknak egy extra 5. körös választási jogot is. A csapat végül 1/9-re Anthony Barrt választotta, amit én több szempontból is rossz húzásnak tartok.

Egyrészt Jared Allen elment, kellett egy pass rusher, Barr pedig így hiányposztra érkezett.  Rendben. Ám az UCLA-ről érkező OLB/DE nem volt top10-es prospect, de még a legjobb 15-be sem igazán fért volna be. Gyors és atletikus ugyan, de sem erő, sem technika nem párosul mellé. Nem potenciális kezdő, 1-2 év akklimatizálódás és tanulás mindenképpen kell neki. Ráadásul nem illik a Vikings 4-3-as rendszerébe (valószínűleg DE lesz). Másrészt 1/9-re elvihették volna Aaron Donaldot, ezzel stabilizálva a fal közepét és erősítve a pass rush-t. Vagy, ha már reachelnek, akkor szerintem a Shazier/Mosley duó valamelyike, esetleg az egyik top safety lett volna a potens döntés.

Volt a csapatnak még egy pickje az első körben, még pedig a Seahawkstól megszerzett 32. választási jog, amivel kihúzták az irányító Teddy Bridgewatert. Okos választás a részükről. Cassel nem a jövő, és bár Teddy sem lesz top QB, egy vállalható, konzisztens teljesítményt képes lesz hozni, amire Favre óta nem volt példa Minnesotában.

teddy-bridgewater-quarterback-miami-hurricanes-northwestern1

Csak meglett az első kör.

A 3. kör elején érkezett a DE Scott Crichton, aki itt már talán steal is volt, és Barr-ral ellentétben remekül illeszkedik majd a Vikings sémájába. Majd kiválasztották a futó Jerick McKinnont Peterson mögé, amire Toby Gerhart távoztával szükség is volt. Jött még a korábban első körbe várt G/OT David Yankey az ötödik-, valamint a 3. körös tehetségként számon tartott DT, Shamar Stephen a hetedik körben. Remek, okos húzások hiányposztokra. Ellenben nem értem, hogy miért kellett a Munnerlyn-Rhodes CB páros mögé még három játékost húzni, amikor Derek Cox is ott van cserének. Safety jobban kellett volna (Antome Exum is inkább corner), ha 6-7. körben is.

Összességében nem volt ez egy rossz draft, de a rendszeridegen Barr és a safety pick hiánya miatt nálam nem üti meg az A-t.

Chicago Bears
Osztályzat: B-

Új szelek fújnak Chicagóban. A támadófal csak 30 sacket engedélyezett, a 4,5 yard/futás átlaguk top10-es, ők szerezték a második legtöbb pontot a Broncos után és talán a Maciké a legjobb elkapó páros a ligában. Ezzel szemben 22 TD-t és 2583 yardot engedtek a földön 5,3-as átlaggal, ami kritikán aluli teljesítmény volt a védelem részéről. Az FA után a draft is a védelem megerősítéséről szólt.

1/14-re kisebb meglepetésre kiválasztották a CB Kyle Fullert. A poszttal nincs gond, hisz need volt Chicagóban, de ekkor még mindkét top safety elérhető lett volna. Ráadásul Pryor futás ellen brutálisan jó, sokat javíthatott volna a Bears védelmén. Viszont nemrég olvastam, hogy Fuller akár safety is lehet majd, valamint sokan a legjobb idei CB prospectnek tartják, így egy rossz szavam sincs a választással kapcsolatban.

Ugyanakkor a második körös Ego Ferguson pick már nem tetszik annyira. 1 évig volt csak kezdő a Tigersben, a játéka még nagyon nyers, nem is volt kiemelkedő és sok felesleges szabálytalanságot követett el. Projektjátékos, kevés tapasztalattal, magas upside-dal, de egyértelműen reach a második körben. Ellenben Will Sutton, aki 2013-ig még első körös tehetségnek számított, a 3. körben korrekt értéket képvisel. 4-3-ba ideális, viszont alul méretezett, van némi súlyfeleslege és limitáltan atletikus. Kérdéses, mire megy majd a profik között.

A 4. körben érkezett Forte mögé Ka’Deem Carey, aki jól fog illeszkedni majd Trestman offense-zébe. Később, egy feltrade után kiválasztották a safety Brock Vereent, aki a 4. kör végén hatalmas steal. 5. körös választása nem volt a Bocsoknak, ám a 6.-ban kettő is, és mindkét választás érdekesre sikeredett. Előbb – Phil Emery nyilatkozatai ellenére – érkezett David Fales személyében egy backup QB, majd a punter Pat O’Donnell lett a Bears választottja. Mindkét játékos elfér5, talán a punter helyett lehetett volna egy LB-t találni, de O’Donnell egy állat. Jobb számokat produkált punter létére, mint Michael Sam. A csapat Charles Lenoval zárta 2014-es draftot. Leno szintén 5-6. körös OT/G prospect volt, így a hetedik körben jó vételnek számít.

1907323_10152064882096006_4082242762928725590_n

Ha nem megy a punt, akkor majd mehet DE-nek

Az erős-oldali LB-n kívül valamennyi hiányposztra érkezett fiatal tehetség, valamint megfelelő mélységet is sikerült az adott csapatrészeknek biztosítani. Egyedül Ego Ferguson korai választásával nem vagyok kibékülve, valamint a Suttonban lévő potenciál is kérdéses, de ettől eltekintve remek holtidényen van túl a gárda.

Green Bay Packers
Osztályzat: A-

A Packers hagyományaihoz híven nem csak, hogy jól draftolt, de idén még szerencséje is volt. Amikor a csapat FA piacon nyújtott teljesítményét értékeltem, a legnagyobb hibának azt tartottam, hogy nem igazoltak klasszis safetyt. Na, ezt nagyon eltalálták.

Azok után, hogy a Browns első választása Justin Gilbert volt, azt hittem, hamar elkapkodják a defensive backeket. Nem így történt, 1/21-nél még bent volt többek között HaHa Clinton-Dix is, a Packers pedig lecsapott a fiatal safetyre. HaHa nem kiemelkedő, de korrekt, konzisztens játékos. Jól szerel, jól védekezik slot elkapókon és Tight Endeken is, annak ellenére, hogy nem egy elit atléta. Viszont remekül illeszkedik a Packers védelmi sémájába. Steal.

A második körben érkezett James Jones pótlására Davante Adams, aki utolsó évében 131 elkapást, több, mint 1700 yardot és 22 TD-t szerzett. Igaz, gyenge ellenfelek ellen. Magasra ugrik és 4,48 alatt futja a 40 yardot, ugyanakkor nem valami robbanékony és inkább possession WR-ként képzelhető el. Rajta kívül még két célpontot hoztak Rodgersnek: Jared Abbrederish az 5. kör végén (steal) és Jeff Janis a 7. körben (steal). Előbbi okos és precíz, labdabiztos elkapó megfelelő méretekkel, profi mentalitással és kezdő potenciállal. Janis pedig az egyik legatletikusabb elkapó volt az egész drafton, nagyon magas upside-dal. Majd érkezett még egy steal a 4. körben, szintén hiányposztra az LB, Carl Bredford személyében.

Az 5. és 6. kör már szolidabb volt. Előbb kiválasztották a center Corey Linsley-t (kivételesen reach), majd Demetri Goodsont cornerback depth-nek. Valamint még a 3. körben elhozták Khyri Thornton DE/DT-t a jövőre nagy eséllyel távozó B. J. Raji mögé. Mindhárom korrekt, jó húzás volt. Ellenben a harmadik körös Richard Rodgers pick már közel sem tetszik annyira. Igaz, még csak 21 éves, bármi lehet belőle, de egyelőre kevés lesz ő kezdő TE-nek. Még szerencse, hogy UDFA-ként leigazolták a “kissé” balhés Colt Lyerlát, aki anno azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy twitteren kifejtette: szerinte a Sandy Hook iskolai mészárlás megrendezett volt, és hogy az áldozatok szülei hazudnak. Állítólag ezért nem kellett a Patriotsnak, ugyanis az iskola közel van hozzájuk.

hi-res-f3e91df75ffb5b325caade2688329c0a_crop_north

Hernandez 2.0 ?

Ismét jól erősített a Packers, remek képességű játékosokat szerezve. Ugyanakkor szerintem indokolatlan volt a 3 WR, bármekkora potenciállal is rendelkezzenek, valamint a TE pick sem tetszett nekem. Inkább a védelemre, ott is főleg az LB posztra fért volna még rá a vérfrissítés.