Draftértékelő – NFC West

nfcwestlogoKözönségszavazásokkal folytatjuk a draftot értékelő sorozatunkat a legerősebb csoporttal. Igen, szavazásokkal, mert az előző posztom után nem veszem magamnak a bátorságot, hogy egyedül megítéljek egész draft classokat, így nemes egyszerűséggel áttolom a felelősséget rátok, így az osztályzatok egyelőre ideiglenesen az enyémek, de jövő héten eredményt hirdetek, és átjavítom a ti osztályzataitokra. De mielőtt belevágnánk, itt megtekinthetők az undrafted free agentek is, rájuk már egész egyszerűen nincs kapacitásom, hogy feltúrjam a netet, hogy kik ők, a csapatok neveire kattintva pedig a névsorok olvashatók.

Arizona Cardinals – Osztályzat: B

Az első körben egy letrade után ki is pipálták a legnagyobb hiányukat Deone Bucannon strong safetyvel. Igazi hitter, a Peterson-HoneyBadger-Bucannon-Cromartie secondary nagyon jól fest, pff de még milyen jól. Könnyen lehet, hogy az év végére kiderül, hogy ők választottak a legjobban safetyt. A második körben LB-re vagy támadófalemberre lehetett inkább számítani, helyette érkezett Troy Niklas TE a Notre Dame-ről. Arians szereti a jól blokkoló tight endeket, és egyébként is szeret két TE-del játszani, Niklas hosszútávon megoldás lehet a poszton. A harmadik körös Kareem Martin DE a szezon elején várhatóan inkább Campbell cseréje lesz, egyébként is egy furcsa, 4-2-5-öt játszó D-ből érkezett, de a méretei és a képessége megvan, hogy faktor legyen az NFL-en belül még ebben a csoportban is. A draft második napjának végén még szereztek cserének egy kisebb elkapót Josh Brown személyében.

Eddig tulajdonképpen csupa hiányposztra választottak Ariansék játékosokat, a negyedik körben azonban draftolták a Virginia Tech-ről Logan Thomas QB-t, és vele nagy feladatot vettek a nyakukba. Szó szerint, ugyanis a srác a 198 cm-es magasságával és 123 kg-jával a tipikus Bruce Arians-féle QB méretekkel rendelkezik, de jelenleg még nagyon “nyers”, a pontatlansága például legendás. Egy éve van tanulni, ugyanis Carson Palmer szerződése jövőre lejár, és az idény végén már 35 éves lesz, így Thomason és a Cards front office-án múlik, hogy ő lesz-e az Arizona kezdő irányítója 2015-től. Ha jól dolgoznak vele, akkor az új Roethlisberger is lehet belőle, de most még nem több, mint egy ígéretes prospect. A combine-on egyébként a TE-kel összemérhető számokat produkált, így nincs teljesen kizárva, hogy idén nem irányítóként mégis pályára kerül néhány játékban, bár pont a Cardinalsnál jelenleg 7 TE van rosteren, szóval erre azért nagy pénzt nem tennék.

Az igazi hiányposztokat a LB kivételével kipipálták, az pedig, hogy kezdő irányítót is szereztek az csak rajtuk múlik, megelőlegezem a B-t.

 

San Francisco 49ers – Osztályzat: B

A Niners draftja a jövőről szólt. A jövő évről, de ők bíznak benne, hogy idén több kezdőjátékost találtak, mint az elmúlt két évben. Ez végül is nem nagy elvárás, mert a tavaly és tavalyelőtt érkezettek közül csak a safety Eric Reid lett rögtön kezdő. Az egyébként is pickekkel bőven rendelkező csapat draftpolitikájáról csak két adalék: az Alex Smithért kapott két második körös pickkel végül 5 játékost választottak ki, illetve a második-harmadik napon Trent Baalke GM addig cserélgette a pickjeiket, hogy egy 4-ik körös választással többje lett, ezzel a kvázi ingyen lehetőséggel hozta el Stevie Johnsont a draft alatt a Billstől.

Az első kör végén hangzott el Jimmie Ward neve, aki eredetileg ugyan safety, de a hírek szerint nickel cornert fog játszani. 2/25-ön jött Carlos Hyde, aki a szerződése utolsó évét töltő Gore mögött, maximum csak második számú futó lehet idén, de Gore-t követően hosszú évekig ő (megharcolva a helyért a tavalyi 4-ik körös választott Marcus Lattimore-ral) lehet az első számú RB a csapatnál. A  harmadik körben több pickjük is volt, 3/6-on Marcus Martin centert választották ki, akiről én elhiszem, hogy ügyes, de Kilgore mögött vajh’ mennyi lehetőséghez fog jutni. 7 hellyel később Chris Borland ILB-t draftolták, ő érte jár a taps, és belőle Bowman sérülése miatt még kezdő is lehet. A Big Ten konferencia év védője, már a Wisconsinban is sztár volt, az öböl partján is az lehet. A második nap legvégén érkezett Brandon Thomas G rögtön sérültlistán kezdi a pályafutását, térdszalagszakadás miatt ugyanis az egész évet ki fogja hagyni.

A harmadik napon 7 (!) pickjük volt, ki is választottak többek közt 3 CB-t, egyikük csak beválik alapon. De nem őket emelném ki, hanem Aaron Lynch DE-et. Csodás fizikai adottságok, ragyogó tehetség. Lenne. Lenne, ha nem volnának vele mentális problémák, pályán és pályán kívül egyaránt, de a Frisco az a csapat, akiknek bőven megvolt a lehetőségük, hogy adjanak neki egy esélyt. Igazából az első évéből él, amikor true freshmanként a Notre Dame-ben parádézott, aztán átkerült a South Floridára, ahol ki kellett hagynia egy évet, majd tavaly már csak átlagos volt. Érdekesség, hogy a Hawkshoz hasonlóan ők is draftoltak a hetedik körben egy FB-et.

Ez a draft class jobbnak tűnik, mint a tavalyi, az összes hiányposztra érkezett játékos, nem is akárkik, de csere RB-kel és kapásból sérült guarddal nem tudok idénre A-t adni.

 

Seattle Seahawks – Osztályzat: C+

A szokásos unortodox draft Carrolléktól, szemmel láthatóan más elvek szerint scoutolnak, mint a többiek, a gyorsaság például alapelvárás volt. Itt az elején meg kell jegyeznem, hogy számomra csalódás volt, hogy nem érkezett egyetlen egy guard sem, pedig ennél nagyobb hiányposzt nem volt, bár Justin Britt lehet inkább guardnak lesz jó, mint tackle-nek. A hírek szerint egyébként az első kör végén Easley-t akarták húzni, de miután a Pats elvitte három hellyel korábban, így elfogadták a Vikings ajánlatát, és letrade-eltek. Majd még egyszer és végül a 45-ik helyen választották ki Paul Richardsont, vagy inkább az új Percy Harvint. Villámgyors, viszonylag apró, de például ilyeneket tud, 1:08-nál tessék figyelni. Még steal is lehet, ha tudja Harvint tehermentesíteni. Teljesen fogalmatlan QB-k dobáltak neki az egyetemen, annyira hogy a csapatkapitány is ő volt Coloradoban. Az apja is NFL elkapó volt, unokatesóját Shaquille-t pedig a Steelers draftolta idén az ötödik körben, szóval a vérvonal jó, de a 2011-es szezon végét és a teljes 2012-es idényt ki kellett hagynia sérülés miatt. A másik elkapó Kevin Norwood a Bamától érkezett, kicsit nagyobb darab, mint a csapat többi elkapója (értsd 188 cm-rel ő a legmagasabb…), összesen alig 80 elkapása volt a Crimson Tide-nál, így a többség figyelme elsiklott fölötte, de nagy küzdő, jó kezekkel, tetszik a pick. Már megvan az MA diplomája is.

A védőkre rátérve a sokoldalú Cassius Marsh-t DE-ként draftolták, de korábban volt DT és OLB is, sőt TE-ként elkapott TD-je is van. A UCLA-nél Jim Mora volt az edzője, aki egyrészt 2009-ben volt a Hawks HC-a, másrészt a jelenlegi DC, Dan Quinn jóbarátja, így szinte biztos, hogy ő ajánlotta be Carolléknak Marsh-t. Bennetthez hasonlítják, de néha túlpörög, de majd Quinn a földön tartja. Kevin Pierre-Louis a LB sort erősíti, korábban két évig Kuechly mellett játszott, ő is jó pick. A többiekről annyit, hogy a draft közben néhányukról még az nfl.comnak is keresnie kellett az adatokat, hogy kik ők, de Kiero Smallt azért megemlítem mert egyrészt  FB (!), másrészt 172 cm-es magasságához 110 kg társul…

Richardsont kivéve mindenki senior, nagy szó ez idén. Összességében az idei Seahawks draft class is jónak tűnik, egyértelműen a sebességre kihegyezve, de részemről a B azért még így is megelőlegezett osztályzat.

 

St. Louis Rams – Osztályzat: A-

Ahogy a  Seahawksnál az O-line terén merülhetnek fel továbbra is kérdések, úgy a Ramsnél a WR class nem javult az offseason során, sőt a tavaly év végén már egész jól játszó Stedman Bailey rögtön 4 meccses eltiltással kezdi a szezont. A negatívumokat ezzel rövidre is zárhatjuk, mert egyébként ez egy parádés draft volt Fisheréktől, mindkét falba elit játékosok érkeztek. A hírek persze Michael Samról szólnak, aki egyébként a legjobb esetben is csak csere lesz, de róla most ennyit, és koncentráljunk a többiekre.

A támadófalba érkezett az Auburnről Greg Robinson, aki elsősorban futás-blokkolásban parádés. Ezt kamatoztathatja is majd, mert a harmadik körben Fisherék Tre Masont választották ki, aki a Robinsonnal felálló Auburn O-line mögött 6,5 yardot átlagolt. Robinson egyébként az első O-lineman volt, akit Fisher 18 éves pályafutása alatt draftolt. Várhatóan azonban nem tackle-ként kezd majd, hanem guardként. 1/13-on WR és DB is jöhetett volna, de ők inkább BPA alapon Aaron Donaldnak szavaztak bizalmat, de igazából még hiányposztra is érkezett. Közmegegyezés szerint a legjobb DT az idei classból. A második körös pickjüket is a védelemre használták el, Lamarcus Joyner a finoman szólva lyukas secondary befoltozására tökéletes. Hogy milyen poszton az majd kiderül, mert safety, corner és nickel corner poszton egyaránt bevethető.

Masonról már volt szó, Zac Stacyvel együtt azért elég komoly párost alkotnak majd, a negyedik körös pick, a SS Mo Alexander története viszont érdekes. Utah State-en játszott DE-et, de miután összeverekedett egy csapattársával eltiltották egy évre, így munkát kellett keresnie, ezért az egyébként St. Louis-ból származó játékos hazament, és Rams stadionjában lett portás. Most újra ott dolgozhat, csak most már a pályán. A motivációval azt hiszem nem lesz baj. A  hatodik és hetedik körben 6 pickje is volt a Ramsnek, a védelemnek és a támadófalnak adtak mélységet, illetve választottak egy csere irányítót is. A többi csapatnál nem foglalkoztam a UDFA-kel, itt viszont meg kell említenem, hogy leigazolták Marcus Roberson CB-t, akit korábban első-második körre is taksáltak, de a combine szereplés, korábbi sérülések és pályán kívüli balhék (pl. ittas vezetés…) miatt kicsúszott a draftról, de a lehetőség benne van.

A Rams igazán sajnálhatja, hogy ebben a csoportban kell szerepelnie, mert ez a csapat még Bradforddal is több másik csoportban eséllyel pályázhatna a csoportgyőzelemre, itt viszont még a wild-cardért is harcolni kell.