Draft-értékelő – AFC East

AFC-East-LogosMiután véget ért a 2014-es draft, kifújtuk magunkat és megemésztettük a történéseket, ideje górcső alá venni a csapatokat és megnézni, ki hogyan teljesített a játékosbörzén. Következzen tehát az AFC Keleti csoportja!

New England Patriots
Osztályzat: A-

Több helyen olvastam a Patriots fanatikusok “tollából”, hogy mennyire nem ezt várták az idei draft-tól. Pedig, szerintem tökéletesen élt a csapat a kínálkozó alkalmakkal és a legjobbat hozták ki a lehetőségeikből.

Kezdjük azzal, hogy a Patriots, mint komplett és kész csapat vágott neki az eseménynek, igazi hiányposzt nélkül. A Gronkowski-, Talib-, Vollmer- féle sérülések mindennaposak az NFL-ben és ugyanúgy sújtják valamennyi csapatot (még ha nem is úgy érződik). Ráadásul az FA alkalmával sikerült brutális módon megerősíteni a keretet, így a draft nem szólt másról míg egy kész csapat mélyítéséről.

Rögtön az első körben jött a már két súlyos térdszalag-szakadást elszenvedő Dominique Easley, aki Chris Jones-hoz hasonló felépítésű és habitusú, de gyorsabb és atletikusabb nála. A döntéssel a sérülékenység ellenére sem lehet vitatkozni: a tavalyi évben kidőlt a két kezdő DT, Rob Ninkovich és Chandler Jones  pedig szinte valamennyi játéknál a pályán volt. Easley az egyetemen csapatkapitány volt, mentálisan erős játékos, ráadásul a fal bármelyik posztját tud játszani. Kellett a mélyítés és a rotációs lehetőség a falba.

A második körben érkezett az új franchise irányító prospect Jimmy Garoppolo, ami Mallett távozását vetíti elő. Lehet, hogy ezért a mondatért megharagudnak a Patriots fanatikusok, de én már Tebow próbajátékakor is úgy láttam, hogy Mallett nem képes még nála sem jobb teljesítményre. Valószínűleg egy hátsókörös pickért, vagy jövő tavasszal szabadügynökként távozik a csapattól.

garoppolo

Ugyan nem 199. pick, de jó lehet.

A 3. kört elcserélte a Pats, a negyedikben pedig behúzta Brayen Stork-t a Florida State 2013-as Ramington Kupa díjas centerét, majd két hátsó körös OT/G prospect-tel mélyítette az OLine-t. Érkezett Shane Vereen és Stevan Ridley mögé a futó James White, majd Zack Moore DE és Jamea Thomas DB a 6. körben, valamint utolsóként az elkapó Jeremy Gallon a 7.-ben. Utóbbi főleg ST-ben lehet hasznos tagja a csapatnak.

A TE pick-et nem éreztem olyan indokoltnak, hacsak Ebron valami csoda folytán le nem csúszik az első kör végére (UDFA-ból pedig már most van náluk 3). Josh McDaniels legalább annyira szerelmes Gronk-ba, mint Brady, így nem hiszem, hogy az új szerzemény több labdát kapott volna, mint Hoomanawanui. Szerintem teljesen jó munkát végeztek Belichik-ék. A legvékonyabb pozíciókat rendbe tették, valamint sikerült húzni egy ígéretes irányítót, egyszerre megerősítve a jelenkori keretet és építve a jövő csapatát.

New York Jets
Osztályzat: B+

Szerintem a Jets is kifejezetten jól erősített, egyetlen gond, hogy sok húzásuk erősen reach volt több szakértőnél is. Bár, talán a top 15-20 játékost leszámítva (kivétel a QB) nem lehet egyértelműen megjósolni, ki válik be és ki nem, így nem tudok egyetérteni a hátsókörös reach fogalmával (lásd Seahawks).

Az első választott 1/19-re – kissé meglepő módon – Calvin Pryor lett. A safety nem volt akkora need és ekkor még Dennard is elérhető volt. Ugyanakkor érték szerint Pryor talán még steal is itt, valamint remekül fog illeszkedni Rex Ryan rendszerébe. Pollard 2.0.

s

És bumm a fejbe… Pollard 2.0

A második körben jött az idei TE class második legtehetségesebbnek tartott prospect-je, a főleg Patriots-szal összeboronált Jace Amaro, majd a fennmaradó 10 pick-ből további 5 érkezett a támadó oldalra. Előbb Jalen Saunders, majd Shaq Evans, és, mivel Amaro is inkább elkapó, Decker-rel kiegészülve egész komoly elkapósora lesz Vick-nek (Geno-nak). Saunders egy playmaker, gyors, fürge, elképesztő atléta, egyedül a 75 kilós versenysúly, ami probléma nála. Evans már ideálisabb méretekkel rendelkezik, jók a kezei, ráadásul a 10 yardos split-et 1,47 mp alatt csinálta meg, ám belőle meg a kreativitás hiányzik. Jött még Quincy Enunwa, ezzel teljesen telített a WR poszt, valamint a 4. körben az OT Dakota Dozier és az egykor első körösnek tartott irányító Tajh Boyd.

A CB Dexter McDougle (6-7. kör) érkezett a harmadik körben, ami már nem tetszett a Jets részéről. De Rex Ryan CB-t akart, és hamar kihúzták azt, aki tetszik nekik. Kiválasztották Jeremiah George-t (ILB) az 5. körben, Brandon Dixon corner-t és DE IK Enemkpali-t a 6.-ban, míg utolsó választással jött Trevor Reilly OLB.

A Jets a 4. körre a legégetőbb hiányposztjait betöltötte, a TE és a safety posztot nagy valószínűséggel hosszútávra, míg Dozier szintén ígéretes lehet guard-ként. Hoztak egy most még 3. számú, de tehetséges QB prospectet és a rengeteg elkapó közül is hátha legalább egy jó lesz. A hátsókörös játékosok is mind hiányposztra érkeztek, majd elválik, beválnak-e.

Miami Dolphins
Osztályzat: C

Why Ja’Wuan James? Why? Nem csak amiatt nem tetszik nekem ez a pick, mert miatta vesztettem katonadanival szemben, hanem mert egy teljesen érthetetlen húzás volt. Hármat kellett volna felmenniük és megvan Zack Martin, aki bármit képes játszani a falban. Egy ilyen sokoldalú játékos pedig a leggyengébb OLine-nal rendelkező csapatban aranyat ér. Ja’Wuan James második körben is simán elérhető lett volna, de ha nem, egy Martinért akkor is megérné.

zack-martin-senior-bowl

Miért nem őt?

A második kör végén érkezett az elkapó Jarvis Landry, ami önmagában jó pick és, mivel 4 húzással később Billy Turner OT is a Dolphins-hoz került, így a 2. és 3. húzás kifejezetten remekre sikerült. Ahogy a CB Walt Aikens kiválasztása korrekt húzás volt a 4. kör végén.

Arthur Lynch TE és Matt Hazel WR kihúzása szintén védhető választás a kései körökben, hisz Wallace és Hartline kivételével nem igazán van más. Viszont velük együtt 3 célpont érkezett Tannehill-nek, de csak két támadófalember, akik közül egyik sem Zack Martin. Ezt úgy, hogy Brandon Albert az egyetlen olyan játékos, aki elit a posztján, egyszerűen érthetetlen számomra. Hacsak az elkapók be nem állank mind blokkolni, akkor Tannehill-nek megfogni sem lesz ideje a labdát, nemhogy eldobni azt. A pickek jók, mármint a játékosokkal nincs baj, de nem ők voltak az elsődleges prioritásai a csapatnak, így nem olyan értékesek.

A védelem rendben volt, egy LB, valamint egy DT kellett volna még a csapatrészbe. Előbbire érkezett Jordan Tripp OLB, utóbbira viszont senki. A 7. körben egy DE lett kiválasztva Terrence Fede személyében, ami szintén korrekt húzás, soha nem lehet elég DE-ed.

Összegezve nem választott rossz játékosokat a Miami, de az én megítélésem szerint nem jól tette mindezt. Jelenleg az OT-k rendkívül nagy értékkel bírnak és egyre inkább értékelődik fel a szerepük. Egy jó támadófal gyűrűt érhet (Ravens). Ennek ellenére a Dolphins, ismerve a saját helyzetét, nem különösebben erősítette meg az OLine-t. Szerintem nem végeztek jó munkát.

Buffalo Bills
Osztályzat: B-

A draft utáni hévben A+-ra értékeltem a Watkins-ért való feltrade-t. De az NFL mámorából való felocsúdást követően azért árnyaltabb lett a kép. Sammy Watkins egy remek prospect, messze az idei WR class legjobbja és hatalmas hiányposztra érkezett, de két első és egy 4. kört nem biztos, hogy megért. A Bills alapból a 9. helyen húzhatott. Ott egy Teylor Lewan talán jobb lett volna a támadófalba, esetleg egy Eric Ebron, ha már az WR/TE szekciót szeretnék megerősíteni, sőt akár egy safety sem elborult ötlet. Nem így történt végül, nem volt A+-os trade, de attól még vállalható. Főleg úgy, hogy a második körben érkezett a várva várt OT, a leírhatatlan nevű Cyrus Kouandjio személyében. Sőt, itt meg sem állt a Bills és az 5. körben jött a G/OT Cyril Richardson, a 7.-ben Seantrel Henderson OT, így a Left Guard és kis szerencsével a RT poszt is megoldódott Buffalóban.

2014 NFL Draft

Be happy!

A 3. körben választotta ki a csapat ILB Preston Brown-t, ami kicsit talán reach. Ám Spikes csak egy évre jött, vele is vékony nagyon a poszt, és tekintve, hogy 1/9-re akár C. J. Mosley-t is joggal kihúzhatták volna, így rendben van a dolog. A következő fordulóban Ross Cockrell-t választotta a csapat, ami Corey Graham érkezésével kvázi teljesen felesleges húzás volt. Nem a személlyel, hanem a poszttal van bajom: Byrd távozása miatt jöhetett volna akár safety (utánuk négyet is elvittek a körben), esetleg DE. Az utolsó pick, OLB Randell Johnson is felejthető, már ha lehet ilyet mondani egy 7. körös játékosra.

A Bills éppen a Dolphins inverze volt:  a legnagyobb hiányposztjuk a LG volt, az RT poszttal nem volt akkora probléma, mint amennyit ráfordítottak. Ebron inkább elkapó, a maga módján talán hasznosabb is lett volna a Bills számára, mint Watkins. Ha csak ezt az 1 választást cserélnénk meg, egy szavam sem lenne. Viszont safety sem érkezett, így nem épp a legnagyobb hiányposztokra érkezett megoldás.