Szabadügynök-piaci értékelő – AFC North

free-agent-review_afcnorthAlig egy hét és megkezdődik a holtidény legjobban várt eseménye, ezzel pontot téve az átigazolási időszak legnagyobb kérdéseire. Mi is elérkeztünk FA értékelő sorozatunk utolsó részéhez. Következzen az AFC North a trónfosztott bajnokkal, a szezon legnagyobb drámáját átélt Steelers-szel, az újfent csalódást keltő Bengals-szal és a (még) kicsi Browns-szal.

Baltimore Ravens
Osztályzat: B

A Ravens ugyanúgy, mint tavaly, idén is jól mozgott a piacon. A center Jeremy Zuttah-t sikerült egy hátsókörös pickért megszerezniük, ezzel orvosolva a legnagyobb hiányposztjukat, valamint remek ár/érték arányú szerződéssel hosszú távra magukhoz láncolták OT Eugene Monroe-t. Igaz Michael Oher távozott a támadófalból, így akár elsőkörös picket is megérne a fal megerősítése. Én ezt érzem a legnagyobb prioritásnak a csapat részéről: a tavalyi szezonban sem a futás (3,1 yardos átlaggal ligautolsó), sem pedig a passzjáték (19 TD a 25. leggyengébb, 6,3 yard/play arány a második legrosszabb) nem működött igazán. Ennek pedig elsősorban a fal gyenge teljesítménye volt az oka.

Dennis Pitta egy erősen túlfizetett, 5 éves szerződés keretében marad a Ravens játékosa, mellé érkezett még Owen Daniels, így minden adott a Kubiak által favorizált két TE-es játékra. Az elkapói posztot a 35 éves carolina-i legenda, Steve Smith és a főként kick off returner Jacoby Jones hivatott majd kiegészíteni. Mindketten indokolatlanul magas fizetésért. A 123 tackle-t, 5 sacket és 3 labdaszerzést bemutató Daryl Smith (ILB) ugyanakkor teljesítményéhez képest olcsón maradt a csapatnál.

Jacoby-Jones-dance

Jacoby Jones örülhet a nagy szerződésének.

James Ihedigbo nem tudott kiemelkedőt nyújtani a gyengélkedő védelemben, így nem tartottak tovább igényt a szolgálataira. Ezzel együtt a safety lett az OT mellett a legégetőbb hiányposzt Baltimore-ban. Corey Graham távozásával pedig a CB posztra férne majd rá egy kis mélyítés, de nélküle nem gyengült számottevően az egység. Ellenben Arthur Jones távozásával a liga egyik legjobb 3-4-es DE-jét vesztette el a csapat.

Pittsburgh Steelers
Osztályzat: C

A Steelers-szé volt a liga egyik legrosszabb sapka helyzete, ami nem lett volna baj, ha a pénz a jobbnál jobb fiatalokra ment volna el. Ezzel ellentétben a cap nagy részét a kiöregedő, hanyatlóban lévő, egykori klasszisok tették ki. Ilyen pénzügyi helyzettel pedig nehéz volt érdemben részt venni az szabadügynök piacon.

Kezdetben átstrukturálták Troy Polamalu (3 év, 20M$, 8,25M$ garantált) és Heath Miller szerződését (3 év, 14M$, 6M$ garantált), így a klasszis safety és TE is maradt a csapatnál. Ellenben LaMarr Woodley (DE), Emmanuel Sanders (WR), Ryan Clark (S) vagy épp Jonathan Dwyer (RB) távozott a csapattól. Woodley a legnagyobb veszteség, főleg úgy, hogy Jason Worilds-on csak transition tag van. Sanders helyére Lance Moore érkezett a Saints-től, ami szerintem nem hozott minőségi javulást, ráadásul még öregedett is így a csapat. Clark helyére érkezett kissé túlfizetve Michael Mitchell, ami már inkább előrelépés (és 8 év fiatalítás), miközben sikerült megszerezniük még a futó LeGarette Blount-ot a Patriots-tól. Ez utóbbi érdekes húzás volt, Le’Veon Bell mögé fölösleges még egy RB, habár nem tartom kizártnak, hogy Blount megnyerje a kezdő pozícióért folyó versengést.

legarrette blount patriots 03

A kép önmagáért beszél.

Jelenleg 311 ezer dollárral vannak a sapka alatt és az évekig domináns csapat tagjai lassan kikoptak a ligából. Kell 1-2 év, mire talpra állnak, de tavaly is csak egy field goal-on ment el a rájátszás. Kis szerencsével, lendületből akár meglehet idén a PO ebben a gyengülő tendenciát mutató csoportban.

Cincinatti Bengals
Osztályzat: E

A csapat elveszítette Anthony Collins-t a támadófalból és Michael Johnson-t (DE) a védelemből, majd 24 millió cap space-szel nem igazolt sem cornert, sem defensive tackle-t, és nem pótolták Johnson-t. Collins helyére ugyan hoztak egy Marshall Newhouse-t, de vele közel sem oldódott meg a probléma. Számomra érthetetlen ez a fajta passzivitás egy olyan csapattól, amelyik nem draftol olyan jól, mint a Packers, viszont rengeteg erősítésre szoruló csapatrésszel rendelkezik. Érkezett ugyan Danieal Manning safetynek, meg Jason Campbell csere irányítónak, de egyikükre sem volt igazán szükség.

Ez egy Super Bowl-ba taksált csapattól nagyon kevés. Ilyen téren az egész liga leggyengébb produktuma.

Cleveland Browns
Osztályzat: C+

A Browns remek játékosakat szerzett vagy éppen tartott meg a piac során, de nem lehet azt mondani, hogy mindezt okosan tették. Nem a túlfizetésekkel van baj (a legtöbb esetben), hisz évek óta gyengélkedő csapatról van szó: valamit adni kellett a játékosoknak, hogy ide jöjjenek. De sok döntésükkel lehet vitatkozni.

Távozott a csapatból a liga egyik, ha nem a legjobb futás elleni safety-je, T. J. Ward, a helyére pedig érkezett Donte Whitner a 49ers-től. Valamint Karlos Dansby jött D’Qwell Jackson helyére LB posztra. Ezzel mindkét távozót sikerül minőségileg többé-kevésbé pótolni, ugyanakkor öregedett a csapat a cserékkel. Ben Tate személyében érkezett az elérhető legjobb RB a piacról, így Trent Richardson maradéktalanul helyettesítve lett. Ráadásul Richardson elcserélésével még egy idei elsőkörös pick is a rendelkezésükre áll majd a drafton.

Transition tag-et raktak Alex Mack-re, akinek a Jaguars kínált egy horribilis összegű szerződést (5 év, 42M$, 26M$ garantált), amibe még egy 2 év utáni felbonthatósági záradékot is beletettek azért, hogy a Browns ne match-elje az ajánlatot. De a Barnák megtették, 3 órát sem kellett rá várni, így a klasszis center marad Cleveland-ben. Érdekes döntés volt és ezek után leginkább ilyenekben volt része a Browns fanatikusoknak.

alex_mack_usatsi_corry

Maradt Cleveland-ben, pedig ennél a káosznál még a Jaguars is jobb lett volna neki.

Elhozták egy évre Gordon mögé Nate Burleson-t WR posztra, ami szerintem egy jó döntés volt. Burleson nem elit, de hasznos tagja lehet majd az egységnek. Viszont sikerült 4 évre, 13,6 millióért leigazolni azt az Adrew Hopkins-t a Bengals-tól, aki mindamellett, hogy sérülékeny, 3 év alatt csak két meccsen volt kezdő, és összesen 4 TD-t sikerült szereznie. Valamint leigazolták Vince Young-ot és Tyler Thigpen-t, így Brian Hoyer és Alex Tanney mellett most már 4 QB van a csapat rosterén. Egyre biztosabb vagyok, hogy 1/4-re is irányítót fog húzni a Browns.

A csapatban rengeteg a lehetőség, de az, amit a franchise vezetősége produkál, az minimum nevetséges. Leginkább egy új menedzsmentre lenne szükségük, de azt aligha lehet draftolni. Én azért drukkolok nekik.