Szabadügynök-piaci értékelő – NFC North

free-agent-review_nfcnorthA tavalyi szezon elején még úgy tűnt, hogy NFC North lesz az egyik olyan csoport, amelyik legalább két csapatot ad a rájátszásba. Ehhez képest az idény végére csak az egy Packers maradt talpon, ráadásul a leggyengébb mérlegű továbbjutóként. Volt tehát min javítani a csapatoknak a szabadügynök piacon.

Chicago Bears
Osztályzat: B+

A hagyományokkal ellentétben idén nem az offense-t kellett megerősíteni a Maciknál: a 30 engedett sack az 5. legkevesebb a ligában, a 27,8 szerzett pont/meccs arány pedig a második legjobb volt a Broncos után. Ellenben a védelem kész csőd volt.

A Bears vitte legkevesebbszer földre az ellenfél irányítóját (31-szer) holtversenyben a Jaguars-szal. Julius Peppers élete egyik leggyengébb szezonján volt túl, e mellé még sokat is keresett volna jövőre, így nem volt maradása a csapatnál. Helyére érkezett LaMarr Houston, aki ugyan pass rush terén gyengébb, viszont futás ellen jobb, mint elődje. Rá is fér az erősítés a liga messze leggyengébb futás elleni védelmére. Az irányítók siettetésére pedig elhozták a Vikings csapatától a szintén gyenge szezont produkáló Jared Allen-t. Érdekes igazolás, kissé túl is fizették a veterán klasszist, de vele és Houston-nal megvan a két kezdő DE. Rotációnak pedig elhozták Willie Young-ot és Israel Idonije-t a Lions-ból.

754705

Cutler most majd kénytelen lesz Peppers-szel jópofizni.

Henry Melton-t (DT) leigazolta a Cowboys, aki egészségesen All Pro szintű játékos, a helyére pedig nem érkezett pótlás. Egy évig marad még Charles Tillman a csapat cornere, valamint elhozták a Giants-től a safety Ryan Mundy-t Major Wright pótlására. Strongside Linebacker sem érkezett, így a defensive end-en kívül a védelemben valamennyi poszt erősítésre szorul.

A támadók oldalán sokkal jobb a helyzet: újraigazolták a klasszis center Roberto Garza-t, valamint elhozták mögé nevetségesen olcsón Brian De La Puente-t, aki a PFF osztályzata alapján az 5. legjobb center volt az utóbbi két évben. Devin Hester ugyan távozott a speciáis egységből, de az ő eligazolása inkább szurkolói, mintsem szakmai szemszögből fájó. Mindent összevetve egy elég jó piacon van túl a chicagói alakulat. Ha a védelmet sikerül fiatalokkal megerősíteni, akkor erőből is meglehet a rájátszás, akár a csoportgyőzelem is a Medvéknek.

Green Bay Packers
Osztályzat: C-

A szurkolók reménykedhettek, hogy kivételesen a Packers is aktív résztvevője lesz a piacnak, hisz 30 millió dollár cap space állt a csapat rendelkezésére. Ám nem így történt. Ted Thompson hű maradt elveihez és inkább a „saját nevelésű” játékosok megtartásáról szólt az FA Green Bay-ben.

Túlfizetve ugyan, de újraigazolták Sam Shields-et. A döntés védhető, Shields rendkívül tehetséges, fejlődő tendenciát mutat és amennyiben egészséges tud maradni, akkor top corner lehet belőle. B. J. Raji is új szerződést kapott (1 év 4 millió) és megtartották Mike Neal-t. Nem sok, de arra mindenképp jó, hogy ne elsőkörös picket kelljen a védőfalra áldozni. Maradt még a 31 éves fullback John Kuhnt és James Starks második számú futónak, valamint Matt Flynn csere irányítónak. Ellenben a center Evan Dietrich-Smith és az elkapó James Jones is elhagyta a csapatot.

Számomra szimpatikus ez a saját nevelésű játékosokra épülő filozófia, de mindig van egy pont, amikor egy rendszer túlnő saját magán. Olyan pénzügyi helyzetben volt a Packers, hogy a legnagyobb hiányposztjait gond nélkül betömhette volna. Ennek ellenére sem safety, sem ILB nem érkezett, viszont elhozták a Bears-től Julius Peppers-t nagy pénzért egy gyenge szezon után. Elképzelhető ugyan, hogy motivált lesz, hisz mindig is ki akarta magát próbálni a 3-4es sémában. De ez nem jelenti azt, hogy annyira hasznos tagja lesz a csapatnak, mint amennyit fizetnek neki.

nfl_g_peppers_rodgers1_600

Rodgers most már biztos jobban alszik.

Detroit Lions
Osztályzat: B-

A Lions szabadügynök-piaci tevékenységét kétféleképpen lehet megítélni. Egyrészt szinte nulla cap space-szel sikerült leigazolni az FA (véleményem szerint) legjobb elkapóját, megoldani a free safety és a center problémát, valamint stabilizálni a futójátékot. Ez remek, simán A-s teljesítmény. De, ha azt vesszük, hogy a Stafford – Calvin Johnson – Suh trió elviszi a sapka felét, és ennek ellenére sincs sem offense, sem pedig defense, akkor két-három igazolás még nem elég a boldogsághoz.

Visszatérve az érkezőkre: sikerült Golden Tate-t elhozni korrekt áron. Szerintem indokolatlanul alul értékelték és az idei piac legjobb elkapójával erősített a csapat. 64 elkapásból szerzett 894 yardot és 5 TD-t egy közepesnél is gyengébb, futásra épülő offense-ben. Egyetlen baj vele, hogy rendszeridegen játékos. Nagyon jó kezei vannak, nem nagyon droppol és a labdára is vigyáz. Így kérdéses, hogyan fog illeszkedni a Lions hagyományosan turnover-heavy offense-zébe. Én mindenesetre bízok benne, hogy nem áll majd be a sorba.

usp-nfl_-green-bay-packers-at-seattle-seahawks-4_3

Tate akkor is TD-t szerez, amikor nem.

A center Dominic Raiola egyéves szerződését követően a liga második legjobb fala (23 engedett sack) jövőre is változatlan felállásban fog pályára lépni. Brandon Pettigrew is maradt a csapatnál (4 év 16 millió), ami nem feltétlenül jó, de nem volt más. Pettigrew egyébként nem lenne rossz: egy atletikus, remekül blokkoló TE, aki elkapóként is használható, de olykor még a legegyszerűbb elkapásokat sem tudja kivitelezni (ez utóbbi az egész csapatot jellemző tulajdonság). Rajta kívül Joique Bell is marad a csapatnál még két évig, korrekt áron. Ha sikerül megoldani a fumble gondokat (Reggie Bush-sal együtt 9 tavaly), akkor jövőre a futójáték hasznos eleme lehet a csapatnak. Bell mindemellett még passzjátékoknál is használható: 53 elkapásból 534 yardot szerzett a legutóbbi szezon során.

A secondary-t is sikerült szinten tartania a csapatnak. Bár Louis Delmas-t elküldték a magas fizetése miatt, James Ihedigbo személyében korrekt és takarékos helyettest találtak. Egy évre újraigazolták olcsón Rashean Mathis-t, aki tavaly a Lions legjobb cornere volt. Valamint elküldték végre Jim Schwartz-ot, ami a létező legjobb lépés volt a csapat szempontjából.

Vannak még lyukak a keretben (főleg a secondary-ben), de a játékosállomány az egyik legjobb az egész ligában. Egyedül Caldwell-len áll, hogy egy konstans playoff, esetleg SB esélyes csapatot rak össze, vagy marad a „same old Lions”, és ismét ligaelit kerettel szívjuk végig az egész szezont.

Minnesota Vikings
Osztályzat: C+

Egy évvel a csodás rájátszásba jutás és Peterson MVP címe után az idei év kész katasztrófa volt. Tavaly a Vikingek kereken 30 pontot kaptak meccsenként, ráadásul szó szerint, folyamatosan az utolsó pillanatokban zuhantak össze. Ment a teljes stáb úgy, ahogy van, az új pedig nekiállt rendbe tenni a csapatot.

Kezdetnek nem marasztalták a franchise legenda Jared Allen-t, aki Peppers-hez hasonlóan csak csapatot, de csoportot nem váltott. Ellenben 5 évre újraigazolták Everson Griffen-t, aki remek nickel pass-rusher: nem Allen szint, de az utóbbi 3 évben, csereként is szerzett 17,5 sack-et. Kérdés, hogy elég jó lesz-e kezdőnek. Érkezett Captain Munnerlyn három évre, remek szerződéssel a távozó Chris Cook helyére. Így az újoncként pazar Xavier Rhodes mellé sikerült egy másik top cornerback-ket igazolni.

Érkezett Linval Joseph a Giants-től egy 5 éves, 31,5 M$-os szerződés keretében a 34 éves Kevin Williams helyére. Joseph pass rush terén ugyan csak átlagos, de futás ellen elit szintet képvisel. Van benne fejlődési potenciál, még mindig csak 25 éves és hosszú távú megoldást jelent a DT poszton.

hi-res-182300288-quarterback-matt-cassel-of-the-minnesota-vikings-throws_crop_exact

Cassel jobb, mint Ponder. Végre Minnesotában is rájöttek erre.

Más komolyabb mozgás nem volt a csapatnál. Freeman-nel érhető módon nem hosszabbított a csapat. Ellenben Matt Cassel két éves, 10,5 millió dolláros szerződést kapott. Szerintem ez jó döntés volt: Cassel jobb, mint Ponder, cserének és rövidtávon kezdőnek is megfelelő egy frissen draftolt QB előtt/mögött. Nem rossz ez a Vikings, de sok a komoly hiányposzt a csapatban (ILB, QB, S) és jelenleg mindhárom csoport riválisuk előttük jár. Egy jó drafttal és egy ígéretes QB-val elkezdhetik építeni a jövő csapatát (én Peterson-t is megpróbálnám értékesíteni), de nem hiszem, hogy idén már a rájátszásért fognak küzdeni.