Manziel – Bortles – Bridgewater keringő

Bj-lmU6CMAEpAlX

Az idei draft felhozatalt az utóbbi évek legjobbjának tekintik. Nagyon telített a játékosállomány, valamennyi posztra jut elit prospect. Emiatt – bár a jelenlegi QB class jobb, mint a tavalyi -, nem hiszem, hogy 1-2 QB-nál többet kiválasztanának az első körben. Ám 2011-ben is ment a leminősítő show, hogy aztán gyors egymásutánban kimenjen Ponder, Locker és Gabbert is a 11. választásra (+ Newton). Idén Blake Bortles-t, Teddy Bridgewater-t és Johnny Manziel-t tartják a három legjobb jelöltnek. Őket már az első körben kihúzhatják, de, hogy így is lesz-e…

Blake Bortles

Hová kellene mennie: Houston Texans

Hová fog menni: Houston Texans (1/1)

Bortles volt a top prospect-ek közül az egyetlen, aki dobált a Combine-on. Szubjektív, de milyen már az, hogy nem megyek ki a combine-re és csak otthon, nyugiban, a saját elkapóimmal vagyok hajlandó dobálni? Bevett szokás, de szerintem baromi sokat kellene, hogy rontson ez egy irányító megítélésén. Bridgewater még arra sem volt hajlandó, hogy fusson: elment, megívott egy kólát és kinyilatkozta, hogy ő már bizony 1/1-nek érzi magát. Szerintem az, hogy valaki nem mutatja meg magát a combine-on, nem stratégiai döntés, nem taktikázás, hanem szimplán gyávaság. Bortles sem ment volna ki, ha nem érezte volna magában a potenciált, hogy meg tudja csinálni. Ha elszúrja, akkor lehet még Carr-al sem említették volna egy szinten, jelenleg pedig lehetséges 1/1-ként tekintenek rá.

blake-football-548x308

Mi a jobb: 1/1 Houston-ban, vagy 1/29 New England-ben?

A Texans nagyjából készen van. Már Schaub-al is készen volt, ha Kubiak valamivel jobb edző, most nem ők húzhatnának először. Csak QB kell. Bill O’Brien a Patsnél megtanulhatta, mit ér egy fegyelmezett, összeszedett, mentálisan erős irányító. Neki olyan kell, aki nem vállalja túl magát (mint Manziel), nem gondol túl sokat magáról (Bridgewater) és tud nyomás alatt játszani (mint Bortles egész évben). Ha 1/1re QB-t fog húzni a Houston, akkor szerintem az Bortles lesz. Benne megvan az, hogy elmenedzseljen egy contender csapatot, O’Brien pedig kitudná belőle hozni a maximumot.

Alternatív pick: New England Patriots (1/29)

Nekem nagyon tetszene a választás és van is benne ráció, ugyanis a Patriots mindhárom top prospectet behívta/megnézte.A Mallett projekt nem nagyon akar összejönni, Brady sem lesz már fiatalabb és a Patriots hagyományosan zsebirányítókat draftol. Belichik kezei alá, Tom Brady mögé ideális lenne. A Packers nagyot kaszált Rodgers-szel, akit kb. ugyanitt választottak ki Favre mögé (1/24) és három év alatt Top3-as QB-vá nőtte ki magát a padról.

Johnny Manziel

Hová kellene mennie: Jacksonville Jaguars

Hová fog menni: Minnesota Vikings (1/8)

Manziel sokat fejlődött, rendkívül tudatosan készül a draft-ra és az NFL-re, de még mindig tebow-os egy kicsit. A lábával szerzett Heisman – trófeát, ha nyomást érez, még mindig futna első szándékból. Ez az egyetemen működik, de az NFL-ben nem megoldás. Egyébként olyan Vick kaliber, egy igazi playmaker, mellé pedig jól kezeli a média hype-ot.

De van különbség a rivalda fény és a meccs közben az irányítóra nehezedő nyomás között. Nem mindegy, hogy 4&8-ra kell TD-t csinálni, vagy egy volt elnök előtt, a seprű elől ugrálva, nyugisan dobálni. Szerintem a Texansban, ahol az eredmény az elsődleges prioritás, nem férnének bele a túlvállalások és az abból adódó hibák. Manziel játéka pedig még nem eléggé letisztult ahhoz, hogy egy kész csapatot elvezessen.

A Jaguars-nak ellenben pont egy Manziel féle játékosra lenne szüksége. A város éhezik a futballra, ő pedig képes lenne megtölteni a stadiont. Ha nem lesz teljesen homály, akkor mindegy mit fog csinálni, ujjongva fogja tapsolni a közönség. 1-2 év alatt tapasztalna, csiszolódna annyit a játéka, hogy csapatot lehessen köré építeni. De Gus Bradley személye miatt nem hiszem, hogy az értékes 1/3-at rááldoznák, még úgy sem, hogy a második körben csak hetedikként választhatnak.

Johnny-Manziel

Vajon kicsúszik-e Johnny Football az első körből?

A Vikings-nek az utóbbi idők QB mizériája után viszont mindenképpen kell egy normális irányító – ez már elvi kérdés. Szerintem Manziel AP-val a backfield-en képes lenne egy korrekt read option-t összehozni és még célpontok is akadnak Minnesotában. Ha elég tökösek és leültetik Cassel mögé a padra egy évig (Cassel azért klasszisokkal jobb, mint Ponder), akkor hatalmas fogás lehetne Johnny.

Alternatív pick: Houston Texans (2/1)

Ez abban az esetben történne meg, ha a Texans elvinné Clowney-t, a Vikings pedig úgy dönt, hogy az erős karja miatt Carr jobb pick. Bár én nem tartom potens döntésnek egyikük részéről sem. Clowney egy pass rusher szörny, de lusta és rendszeridegen lenne a Texansban (amiről nekem Albert Haynesworth és a Redskins jut eszembe). A váltással, több kárt okoznának, mint amennyi előnnyel járna a fiatal DE. Ráadásul nem hiányposztra érkezne. Carr az erős karja miatt akár opció lehetne Vikings-nél, de szerintem nem érne első kört. Én nem tekintem őt top QB prospect-nek. Valamint az sem szól mellette, hogy idősebb fivérét (David Carr) a draft történelmének 10. legrosszabb 1/1-esének választották.

Szerintem Manziel-ért valaki felfog tradelni a második kör elejéről, de ha minden lehetséges tradet figyelembe vennék, akkor káosz lenne. Így maradt a Texans, aki a második körben elviszi a legjobb bennmaradt QB-t.

Teddy Bridgewater

Hová kellene mennie: Arizona Cardinals

Hová fog menni: Cleveland Browns (1/26)

Szerintem Bridgewater úgy fog járni, mint Geno Smith. Ha szerencséje van, akkor tanul belőle és magába száll, ha nem, akkor hatalmas bust lesz belőle. A Browns-nak kell irányító, de nem fognak negyedikre QB-t húzni: sokkal jobb prospectek lesznek még bent mind a támadó, mind a védő oldalon. Sokat gondolkoztam azon, hogy 1/26 vagy 2/3-ként húzzák-e ki, de végül az előbbi tűnik reálisnak (és biztonságosabbnak). Megy a lejárató kampány, valószínűleg a Browns is nyakig benne van, aminek meg is van az eredménye. Eddig Teddy csak náluk volt próbajátékon, igaz biztos ami biztos alapon a Vikings is behívta múlt vasárnap, de nagy valószínűséggel a Browns-nál köt ki az első kör végén.

2014 NFL Combine

Tényleg ő áll a leginkább készen az NFL-re?

Alternatív pick: Arizona Cardinals (1/20)

Én nem igazán látok nagy jövőt a srácban. A tehetsége megvan, sokak szerint az első perctől kezdő lehet, de nem biztos, hogy tudja kezelni a rá nehezedő nyomást. Szerintem neki van a legnagyobb szüksége arra, hogy olyan csapathoz kerüljön, ahol már van egy kész irányító. Genonak is nagyon jót fog tenni Vick.

Szerintem a Cardinals nagyon jól járna vele és viszont. Palmer elfogadható, elmentorálhatná még két évig Teddy-t. Az 1/20 nem egy elborult ötlet, de az első kör “közepe” egy olyan csapattól, akinek nincs égető QB need-je elég necces… Pedig több rációt látok benne, mint abban bízni, hogy karrierje elején Gordon eléggé naggyá teszi őt ahhoz, hogy a későbbiekben is lehessen vele számolni.