Szabadügynök-piaci értékelő – AFC West

free-agent-review_afcwest

Folytatódik szabadügynök-piac értékelőnk. Ezúttal az AFC tavalyi legerősebb csoportja kerül terítékre: az egyetlen az egész ligában, amelyik 3 csapatot adott a rájátszásba.

Denver Broncos
Osztályzat: A-

A Patriots-szal folytatott fegyverkezési versenyt az AFC döntővel ellentétben ugyan elvesztették a Vadlovak, de még így is az egyik top favoritok a Vince Lombardi – trófeára. Ráadásul, a A Seahawks elleni vereség után hirtelen rájöttek, hogy azért a védelem sem egy rossz dolog, most meg kegyetlenül próbálják másolni őket. Ami nem baj, csak tudja majd valaki összerakni azt a védelmet.

8937430-large

A legjobb igazolás a Broncos fanok szavazata alapján.

Elsősorban a secondary-t kellett megerősíteniük és sikeresen vették az akadályt. Bár Dominique Rodgers-Cromartie elment, Champ Bailey-t pedig kivágták, tenderelték Chris Harris-t, akiért sérülése miatt nem fognak 2. körös picket adni. Valamint elhozták Aqib Talib-ot nagy pénzért (első éveben 12 millió), így megoldva a két kezdő CB posztot. Azt ugyanakkor jegyezzük meg, hogy a Patriots csúnyán megetette őket Talib-bal, miközben ugyanannyiért elhozták egy évre Darrelle Revist. Viszont safety poszton kompenzált a Denver és megszerezték áron alul T. J. Ward-ot, a liga talán legjobb futás elleni safety-jét. Duke Ihenacho-val kiegészülve a denveri secondary liga szinten minimum top10-es (legalábbis névleg).

Elway-nek sikerült a DLine-t is megerősítenie: megszerezte a Cowboys-tól DeMarcus Ware-t, aki egészségesen a liga talán legjobb pass rushere. Igaz Shaun Phillips és Robert Ayers elhagyta a csapatot, de egyikük sem volt kezdő. Ellenben szerintem hatalmas hiba volt elengedni Wesley Woodyard-ot, aki talán az egyetlen volt, aki értékelhetően teljesített a linebacker poszton, valamint ILB-ként is használni lehetett. A poszt egyébként betöltetlen maradt, középre mindenképp kell draftolni valakit és a CB posztra is ráfér a mélyítés.

Támadó oldalon ellenben már nem történt érdemi változás. Decker helyére érkezett Emmanuel Sanders, Manning-nek meg úgy is mindegy, ki kapja el a labdáit. Visszaigazolták Andre Caldwell-t még elkapó posztra, Welker pedig a 8 milliója ellenére is maradt (eddig). Knowshon Moreno ugyanakkor elment “aprópénzért” Miamiba, amit én nagyon sajnálok, de Montee Ball-ban van annyi potenciál, hogy minden nehézség nélkül pótolni tudja. A támadó falból Zane Beadles-t elvitte a Jags túlfizetve, a helyére pedig érkezett olcsón Will Montgomery.

Oakland Raiders
Osztályzat: B+

A Raiders-nek rengeteg pénze volt a piac nyitása előtt és ezt becsülettel ki is használták. Szinte valamennyi hiányposztukra érkezett minőségi veterán, egyedül a DE Lamarr Houston és OT Jared Veldheer elvesztése miatt nem A-s az osztályzat.

Houston helyére érkezett Justin Tuck, Antonio Smith és LaMarr Woodley. Félelmetes lehet a pass rush Oaklandben. Leigazolták Tarell Brown és Carlos Rogers személyében mindkét kezdő 49ers CB-t, safety poszton pedig megtartották a franchise és NFL legenda Charles Woodson-t. Pat Sims-et újraigazolták és elhozták C. J. Wilsont DT posztra. Ám a Broncoshoz hasonlóan nekik sem sikerült orvosolniuk a középső LB problémáját.

nfl_g_mschaub1_576

Lesz-e még valaha Pro Bowl-on Schaub?

A támadó oldalon is rózsásabb a kép tavalyhoz képest. Csere útján megszerezték Matt Schaub-ot a Texans-tól, célpontként pedig érkezett James Jones a Packers-ről. Az LT posztot megoldották Donald Penn és Austin Howard leigazolásával, baloldali Guardnak pedig érkezett Kevin Boothe a Giants-től. Rashad Jennings ugyan elment New York kék felébe szaladgálni, de a volt Jaguars legenda Maurice Jones-Drew leigazolásával és Darren McFadden megtartásával a futó poszt is rendben van.

Mivel sem a Chiefs, sem pedig a Chargers nem erősödött semmit, egyelőre nagyon optimistán állhatnak a Raiders drukkerek a 2014-es idényhez.

Kansas City Chiefs
Osztályzat: D-

Nincs pénz a főnököknél: 4 millió van csak a sapka alatt. Ez azt eredményezte, hogy a kezdő OLine fele eligazolt (Branden Albert, Geoff Schwartz, Jon Asamoah), őket pótolni pedig Jeff Linkenbach lenne hivatott. Tyson Jackson még az, ki mondhatni nagy névként eligazolt a csapattól. Így a draft előtt csak WR, TE, RT komoly hiányposzt. Ezen felül nem ártana még valami minőségi CB, ILB és G sem. Az sem segíti a Chiefs-t, hogy Hali vagy Houston sérülése esetén kvázi nincs védelem. Jamaal Charles-nak pedig most Cardinals és 49ers szintű védelmek ellen kellene alkotnia (nem fog) úgy, hogy sem fal nem lesz előtte és csapata egyetlen legitim elkapója (Bowe) pedig haszontalan, mióta szerződést kapott.

San Diego Chargers
Osztályzat: D+

A Chargers annyival volt jobb, mint a Chiefs, hogy nem veszített el alapembert. Ezen kívül szintén zenész. Pénz nincs a sapka alatt (kb. 3M$), az egy Donald Brown-on kívül olyan játékosokat igazoltak, akik közül egynéhánynak még a nevét sem találtam meg az nfl.com-on. Újraigazolták Chad Rinahart-ot (G), Rick Ohrnberger-t (C), Donald Butlert (ILB) és ennyi.

Az én értékrendszerem szerint A-t kap az, aki nagyon jól igazolt, B-t, aki erősödött az előző évhez képest. C-t, aki se nem gyengült, se nem erősödött. D és E osztályzat a gyengülés mértékétől függően (F nincs). Ez ilyen alapon egy valamilyen C lenne, de annyira semmilyen volt ez a piac, hogy egyszerűen nem. Öregedtek a játékosok egy évet, így marad a D+.