Szabadügynök-piaci értékelő – NFC West & NFC South

free-agent-review_nfcwestfree-agent-review_nfcsouthIsmét a FA piacon történtek értékelésével foglalkozunk, de most rögtön két csoporttal és sok-sok giffel!

 

 

 

 

 

Seattle Seahawks
Osztályzat: C

Hiába volt sok távozó, igazán meglepő dolgok nem nagyon történtek a Hawks háza táján.   Clemons, Bryant, Giacomini, Rice, Browner távozására számítani lehetett, csakúgy mint Bennett és Hauschka szerződés-hosszabbítására is. Ami számomra meglepő volt, az Thurmond mellett Golden Tate eligazolása, ő hiányozni is fog a Seattle-ből idén, főleg ha a porcelánból lévő Harvin megint megsérül. Elkapót mindenképp draftolni kell. A szintén távozásra esélyes Zach Miller végül belement a fizetéscsökkentésbe, így ő maradt. A tavalyi évvel ellentétben idén még nem sikerült egyetlen jó nevű játékost sem szerződtetni; Jared Allen nem a Hawksnál kötött ki, Melton a Dallashoz írt végül alá, Finley pedig megbukott az orvosin. Rice visszaigazolása Tate távozásával szerintem még nem került le a napirendről. A sapka alatt ugyan rengeteg hely van, de ez a pénz kelleni fog jövőre és két év múlva az igazán fontos sztárok (Thomas, Sherman, Wilson) megtartására.

San Francisco 49ers
Osztályzat: D

Inkább távoztak emberek, mint jöttek, ez nem egy jól sikerült holtszezon eddig a Ninersnél. Érkezett Bethea a Coltsból, Martin a Delfinektől, valamint Gabbert, ééés ennyi… A távozók viszont jobban fognak hiányozni az öböl partján, elvesztették többek közt az egyébként sem elit másodvédelmük felét; Whitner a Brownsba, Brown a Raidershez írt alá. Továbbá eligazolt Manningham és a csere RB, Dixon is. Értük nem kár. Abban biztos vagyok, hogy Harbaughnak valami terve van Gabberttel, csak arra nem jöttem még rá, hogy mi.

Arizona Cardinals
Osztályzat: B-

A tavalyi évhez hasonlóan idén is nagy volt a mozgás a sivatagban, és idén is többnyire tisztes iparosokkal töltötték fel a keretet. Veldheer leigazolása mindenképp kiemelendő, ő nagyon kell abba a támadófalba, továbbá valószínűleg Cromartie-val is jól járnak majd. Dansbyt viszont meg kellett volna tartani. Akit ezenkívül még szereztek, az többnyire közepes vagy annál kicsit jobb játékos, de az ő értékük igazán majd csak a szezon közben fog kiderülni, hogy tulajdonképpen kit is szereztek meg.

St. Louis Rams
Osztályzat: D-

A Kosok elmúlt egy hónapja címszavakban: végül (túlfizetve) megtartották Saffoldot, megszabadultak Finnegantől, és nem náluk kötött ki Sanchez. Ja, és a guard Williamst el tudták passzolni a Billshez, a csere irányítót Clemenst pedig a Chargershez. Taps, ugorjunk.

Carolina Panthers
Osztályzat: E

A szabadügynök piac vesztesei eddig a Párducok. A támadófal egy része visszavonult, továbbá volt olyan időszak a piac nyitása után, amikor nem volt NFL-szintű elkapó a rosteren; Smith, LaFell, Ginn mind távozott. Cotchery megszerzésével kicsit kozmetikáztak a helyzeten, de nem túl sokat. Harper érkezett a Saintstől a secondarybe, de ő azért inkább csere, mint kezdő. Jó oké,  Hardyt tagelték, de ez nem volt kérdés.  A draft előtt meglehetősen rossz a helyzet Carolinaban; kéne igazolni legalább 2 elkapót, és a támadófalba is bőven kéne az erősítés, hovatovább inkább újra össze kéne rakni azt az O-line-t, mert jelenleg nagyjából a center Kalil az egyetlen stabil pont. Mindeközben a fizetési sapka alatt is csak alig 7 millió dollárnyi hely van.

New Orleans Saints
Osztályzat: C

A Saintstől egy elég eseménytelen holtszezonra számított a szakértők túlnyomó többsége, mert alig volt helyük a fizetési sapka alatt. Persze Graham megtartása elsődleges cél volt,  így számítani lehetett rá, hogy néhány embert ki kell vágni, hogy legyen Grahamre pénz. Ez így is történt, Will Smith, Jabari Greer, Lance Moore és Roman Harper is távozott, és Sprolest eltrade-elték egy ötödik körös draftcetliért az Eagleshöz. Graham végül TE taget kapott, amit ő kissé zokon vett, a csapat részéről persze érthető, hogy próbálják a lehető legolcsóbban megtartani Brees legjobb célpontját, de szerintem ez vissza fog ütni a következő holtszezonban…Amire viszont senki nem számított, hogy a legjobb FA safety Jairus Byrd náluk köt ki, ráadásul egy hatalmas szerződés keretében, és ugyancsak túlfizetve szerezték meg Zach Streifet is. Eddig egy C- -ra akartam a Saintset értékelni, de pénteken (04.04-én) leigazolták 2 évre Champ Bailey-t, így végül kicsit jobbat adtam, ez a secondary így azért elég ütős lett középen a Vaccaro-Byrd párossal, szélen Bailey-vel. Összességében nem igazoltak rosszul, de túl sok pénzért, ráadásul hosszútávon bajba is kerülhetnek, ha bármi probléma lesz Byrddel vagy Streiffel. Az meg szerintem érthetetlen, hogy a center de la Puentével még nem hosszabbítottak. (Update 04.07: Ez akkora hiba szerintem a Saintstől, hogy nemhogy a C- -on kezdtem el újra gondolkodni, hanem a D-n, főleg ha de la Puente tényleg a veterán-minimumot kapja jövőre…)

Atlanta Falcons
Osztályzat: B

Megtartottak, illetve megszereztek néhány falembert, kit jó áron, kit kissé túlfizetve, de összességében mindegyikük indokolható volt. Ezenkívül leszerződtették Hestert…nem volt túl izgalmas a szemszögükből az elmúlt egy hónap. Haladjunk inkább tovább.

Tampa Bay Buccaneers
Osztályzat: B+

Nem igazoltak igazán nagy sztárt, nem érkezett sem Allen, sem Browner, sem Byrd kaliberű játékos, de ez mégis egy jó holtszezon eddig, egy a franchise-t épp újraépítő új front office-tól. Néhány embert kissé túlfizettek, mint például McDonaldot, Michael Johnsont vagy Anthony Collinst, de ők mind hatalmas hiányposztra érkeztek. Elhozták a Bearstől McCownt, aki egyelőre a Bucs kezdő irányítójának tűnik, de szerintem nincs ez azért még lejátszva. A tökéletes igazolások pedig Verner (Revis helyére) és Dietrich-Smith voltak. Eredetileg A- -t akartam adni, de Zuttah Ravenshez történő elpasszolása rontott az osztályzaton, ugyanakkor még így is ők kapták a legjobbat ebből a 8 csapatból, szóval jár a részsikerért a gratuláció Lovie Smithéknek.