Szabadügynök-piaci értékelő – AFC East

free-agent-review_afceast

Folytatjuk értékelő sorozatunkat. Ezúttal AFC keleti csoportja következik, amelynek tagjai az FA piacon is hozták tavalyi, szezon közbeni formájukat.

New England Patriots
Osztályzat: A+

Revis-IslandA Patriot 3 igazolással és a fontosabb, lejáró szerződésű játékosok újraigazolásával gyakorlatilag olyan mértékben erősítette meg a keretét, hogy csoda számba menne, ha nem lenne meg az első kiemeltség. Ugyan elengedték Talibot, de Brandon Browner (szinte ingyen) és Darelle Revis leigazolásával az AFC (akár az egész NFL) legjobb CB párosa áll a rendelkezésükre. Ha hozzá vesszük az All Pro McCourty-t, már csak egy jó strong safety kellene és legalább olyan jó lenne az egység, mint a bajnok Seahawks-é.

A védelemből még távozott Brandon Spikes, aki a liga egyik legjobb futás elleni linebacker-e volt, de passz ellen hagyott maga után kivetnivalót. Viszont összesen 3 millió garantáltért újraigazolták Vince Wilforkot három évre, Tommy Kelly szerződését átstrukturálták, így a fal közepe rendben is van. Egyedül a LB  számít komoly hiányposztnak a védelemből, de azt majd a draftról megoldják.

A támadó oldalon újra igazolták a kezdő centert Ryan Wendell-t erősen túlfizetve. A falra a draftról ettől függetlenül (vagy épp e miatt) rá fog férni az erősítés. Viszont megtartották Edelmant, aki Brady kedvenc célpontjaként tavaly túllépte az 1000 yardot, egyedül a hátán cipelve a csapatot. Érkezett mellé apróért Brandon LaFell a Pantherstől: ha beválik, akkor a mélységi célpont megoldódik a 27 éves elkapóval. Ugyanakkor érthetetlen módon eligazolt a Steelerhez (nagy eséllyel cserének) a futó LeGarrette Blount. Ahelyett, hogy egy contender csapatban legyen kezdő. Mindezzel együtt kiváló piacot zártak (?) a Patrióták.

New York Jets
Osztályzat: C+

A Jetsnek rengeteg pénz volt és van a sapka alatt (jelenleg több, mint 28 millió). Ugyan a fontosabb szabadügynököket (Calvin Pace (DE) vagy a guard Willie Colon) visszaigazolta a csapat, a rúgó Nick Folk-t pedig tagelték, ennek ellenére jelentősen nem sikerült megerősíteni a keretet.

A védelemből elment Antonio Cromartie, a helyére pedig nem jött senki, amin Rex Ryan ki is akadt. Nem sikerült sem safety-t, sem ILB-t még túlfizetve sem igazolniuk, így vagy töltelék játékosokkal, vagy draftról kell megerősíteniük a védelmüket.

BilJcBfCEAIyy8E

Ehhez nem is kell comment.

A támadóknál már jobb a helyzet: Mark Sanchez 1-2 évet megkésve ugyan, de végre repült, a helyére pedig érkezett Michael Vick egy évre. Ez remek igazolás volt a részükről. Genonak kell egy mentor, Vickben pedig van annyi, hogy egy, maximum két évig elvezesse a franchise-t, amíg az újonc QB beér. Megerősítették Breno Giacominivel az OLine-t, valamint elhozták – ugyan rendkívül túlfizetve – első számú célpontnak Eric Deckert a Broncostól.

Kellene még futó, legalább egy elkapó és guard az egységbe, amire nem biztos, hogy elég lesz a draft. A C+ osztályzat talán még így is erős, rengeteg a befoltozatlan lyuk a csapatban. Ám megelőlegezem nekik, mert még várom DeSean Jackson leigazolását, ha már Vicket eltaláltam.

Miami Dolphins
Osztályzat: C-

A GM Hickey nagy eséllyel Patriots drukker, mert amit az utóbbi időben produkál, az valami elképesztő. Ugyan sikerült megtartani a corner Brent Grimes-t, de elengedték Nolan Caroll-t apróért az Eagles-be. Ráadásul elhozták Cortland Finnegan-t brutálisan túlfizetve, akit a PFF a 110 CB közül 109. helyre taksált. Valamint a Texans elvitte Chris Clemonst két évre, 2,7 millióért, a helyére pedig a Dolphins Louis Delmast hozta egy évre 3,5 millióért. Magyarán szerzett drágábban egy fiatalabb, de gyengébb képességű safetyt. A secondary így nemhogy erősítve, de gyengítve lett.

Megtartották a védőfalban Randy Starks-ot (DT), de elengedték mellőle Paul Soliai-t és a helyére hozták Earl Mitchell-t, aki legfeljebb korban jobb, mint elődje. Újabb minőségi visszaesés. A támadófalba elhozták Branden Albertet, aki ugyan javulást hoz a liga leggyengébb egységébe, de még így is kell két kezdő Guard és egy OT, valamint egy center sem ártana. Jó lehet Tannehillnek lenni most…

SPORTS_PANTHERS-FINS_26_CH_t607

Jó a fal…

Nemrég jött a futó Knowshon Moreno, így talán nem lesz olyan meccsük, amikor kereken 2, azaz kettő darab futott yardja lesz az egész csapatbak (ha Tannehill labdával együtt eldőlne, már meglenne ez a mennyiség). Az sem előnyös, hogy a tavaly 5 évre 60 milliós szerződést kötő Wallace közel sem hozta az elvárt szintet (most enyhén fogalmaztam). Így meg eléggé necces a trade, bármennyire is szeretné a Dolphins. 19 millió van a sapka alatt, a keret gyengült, fal nincs és lassan elkapó sem: messze a rájátszás.

Buffalo Bills
Osztályzat: D

A Bills körülbelül semmit nem csinált a szabadügynök piacon. Elhozták a guard Chris Williams-t a Ramsből, Brandon Spikes-t ILB-nek a Patsből, Corey Grahamot a Ravenstől cornerback depth-nek és ennyi. Ezzel sem a linebacker, sem az left guard poszt nem lett normálisan megoldva. RT és WR nem érkezett egyáltalán, TE is csak az újraigazolt Scott Chandler lett. Ám, mivel Jairus Byrd-öt nem tagelték, így le is lépett a Saintsbe. Ezzel elvesztettek egy ligaelit safety-t.

14 millió van jelenleg a sapka alatt, a keret csak gyengült, annyit meg nem bírnak draftolni, hogy a PO meglegyen. Viszont, legalább megint kitolhatnak a Miami/Jets duóval.

NFL: Miami Dolphins at Buffalo Bills

19-0. Problem?