Johnny Manziel – BOOM!

manzielEz a bejegyzés azért jött létre, mert nagyon sokan írjátok (és nem csak Ti, hanem amerikai kommentelők, akár szakértők is), hogy Johnny “Football” Manziel bust lesz. Szerintem viszont hatalmas BOOM, így, nagy betűkkel. Ahogy egyébként Jadeveon Clowney is, de az egy másik téma, róla talán később. Most maradjunk a Texas A&M irányítójánál, folytatás után megtudhatjátok, miért lesz ő nagy NFL-játékos.

Igen, Manzielben van rizikó, mivel egyrészt alacsony, másrészt vannak, akik úgy gondolják, hogy inkább partyzik, mintsem edz és NFL-karrierjét is inkább ezzel fogja tölteni, ezáltal nem lesz jó vezér a csapatában. Szerintem ez nincs így. Az egyetemen ki nem bulizik? Manzielnél annyi volt a különbség, hogy Heisman-győztesként és kvázi sztárként minden lépését kamera követte. Én azt látom rajta, a mostani megnyilvánulásain, hogy érettebb lett, a focinak szenteli az életét, sokat tanul a játékról, amit az egyetemen nem tanítottak meg neki. A szezon vége óta rengeteget edz külön edzővel, edzőkkel, hogy minél többet megtanuljon a játékról a profik szintjén, hogy minél pontosabban dobja a hosszabb labdákat, amik, mint a Pro Day-én láttuk, elég jól sikerültek. De ezt a személyiségi vonalat most tegyük félre.

Nézzük meg inkább  játékát. Nagyon sokan csak úgy gondolnak Manzielre, aki inkább fut, mint passzol. Mint Tim Tebow. Azt viszont sokan elfelejtik vagy nem veszik figyelembe, hogy passzolni is tud. Nagyon sokat fejlődött tavalyhoz képest, amikor Heisment nyert. Akkor a nagy játékokat tényleg a lábával csinálta és a karjának kisebb szerepe volt benne talán. Viszont ezen nagyon sokat fejlesztett az év során és, mint azt a Pro Day-én megfigyelhettük, a szezon végeztével, a draftra készülve is. A Pro Day-én kétszer érte a labda a földet, azok nem voltak tökéletes labdák, de elkaphatóak voltak. Persze, a Pro Dayek erről szólnak, hogy minden passz sikerüljön. Bridgewateré mégsem sikerült olyan jól és szerintem Bortles-énál is jobb volt ez. Hatalmas volt a felhajtás egyébként, 30 csapattól érkezett GM, head coachok voltak ott, illetve Goerge W. Bush volt elnök és Rick Perry, Texas kormányzója is tiszteletét tette többek között.

manziel1

Ezen az eseményen Manzielnek bizonyítania kellett. Meg kellett mutatnia a karerősségét (jobb, mint Bortles és Bridgewater), a közepes és hosszú passzai pontosságát, a lábmunkáját, a zsebben való mozgását (pass rusher seprű) és azt is, hogy rendesen kilát-e a fal mögül (bójákkal szimulálták). Itt nem volt lehetőség a lábát, mint fegyvert használnia, minden a karjára volt kihegyezve és megmutatta, hogy mindent meg tud csinálni. Egyébként Manziel a megszokott-tól eltérően sisakban és vállvédőben csinálta végig a gyakorlatot, hiszen meccsen is így dobnak és amúgy is, pólóban meg gatyában könnyebb. Igazi show volt a Texas A&M egyetemen, twitteren csak “JohnnyFest”-ként emlegették. A hagyományos zsebből passzok mellett csináltak kiforgásos, futtából eleresztett passzokat is, amik elképesztőek voltak, ezzel megmutatták, amit mindenki egyébként is tudott, hogy ez a srác különleges, hiszen ilyen labdákat futásból talán senki sem tud dobni. Mármint NFL-szinten.

Tehát a karerősségével nincs baj, pontosan passzol (egyre pontosabban) és a lábmunkája is jó volt. A kérdés, hogy mérkőzéskörülmények között mire képes. Jellemző volt rá, hogy nem ment végig a célpontjain, hogy üresek-e, hanem ha érezte a nyomást, akkor elkezdett futni. Vagy megpróbált egy úgynevezett YOLO-dobást, tehát feldobta, aztán lesz, ami lesz. Viszont emlékezzünk ki élt meg legjobban a YOLO-passzokból. Egy bizonyos Brett Favre, Igen, Favre és Manziel is rendelkezik egyfajta gunslinger mentalitással. Manziel egyébként Favrehoz és Vickhez hasonlítja a játékát, legalábbis egyes elemeket ide és oda. Persze ha nem lesznek jó elkapói (Raiders,Jaguars?), akkor ezekből rendesen vissza kell vennie, mert akkor ez nem működik. Azt viszont sokszor el fogják neki nézni, hogy nem megy végig a célpontjain abban az esetben, ha utána kimozog és megtalál valakit, vagy adott esetben megfutja a first downt.

LeBronnal forgatott McDonald's reklámot.

LeBronnal forgatott McDonald’s reklámot.

NFL-szinten nagyon fontos a versenyszellem, a teher elviselése és a játék iránti szeretet, szerelem. Ez mind megvan Manzielben. Manziel akkor játszott talán a legjobban, ha nagy volt a közönség, ha sokan figyelték, akkor egyszerűen kirobbant. Gondolok itt az Alabama elleni meccsre, vagy épp a Pro Dayre, ahol elképesztő felhajtás volt. A játékot pedig imádja, ez az élete.

Tudom, hogy nem a pro day dönt egy játékos elemzésében, hanem az év közben mutatott játék, de az is elég impresszív Manzielnél, ez a Pro Day annyit mutatott, hogy fejlődött a passzok terén és hogy minden passzt tökéletesen képes kivitelezni. Amire figyelnie kell majd a profik között az az, hogy a futásoknál meg kell védenie magát, nem mehet bele az ütésekbe, mert akkor összetörik. A legnagyobb kérdés az maradt, hogy tud.e a zseben belül meccseket nyerni. Ezt viszont nem tudja se Pro Day-en, se a személyes gyakorlásokon megmutatni a csapatoknak.

Nekem legjobban a Vikingsban tetszene, hiszen ott van egy remek futójáték, ezáltal Manzielnek nem kell mindent magának csinálnia. Houstonban még jobb lenne, mert ott a védelem is jó, egy komplett csapat van, bár szerintem ők nem viszik el az első húzással. A Browns csapatában is tetszene, hiszen ott jó a védelem, Tate miatt futójáték is lesz (plusz szerintem hoznak második-harmadik körben egy újonc RB-t is), és célpontjai is lesznek, tehát ez egy tökéletes választás lenne. Emiatt az aspektus miatt nem lenne jó helye Jacksonville-ben vagy Oaklandben. Szerintem a vikingek nem fognak habozni, ha még bent lesz náluk Johnny, tehát véleményem szerint nem csúszik náluk lejjebb.

Manziel reakciója erre a passzra: “BOOM”. Ez az enyém is.