Szabadügynök-piaci értékelő – NFC East

free-agency-grader_nfceastElkezdjük a szabadügynök-piaci értékelő sorozatunkat így, hogy igazából teljesen lecsendesült a piac és a nagy nevek közül már alig vannak csapat nélkül. Az  NFC East van először terítéken.

Philadelphia Eagles
Osztályzat: F

UPDATE: DeSean Jackson kivágása miatt leviszem ezt az osztályzatot F-re, hiszen számomra teljesen érthetetlen, hogy az egyik legjobb játékost miért kell elküldeni. A cserét még megértettem volna, ha legalább egy második kör eleji picket kapunk érte. Értem én, hogy nem mutat jó példát a fiatalabbaknak, de ettől még nem kell kirúgni. Persze az igazi okokat nem tudjuk még, nagyon kíváncsi leszek rájuk… Pletykálják, hogy bandatag vagy vannak bandatag ismerősei, de ezt több helyen cáfolták is. A sapka alatt is van pénze a csapatbak bőven, így a 10,5 millió helyett több, mint 6 millió “dead money” maradt, szóval pénzügyileg sem érte meg. Így viszont valószínűsíthető egy első körös elkapó pick ha a két top safety nem marad bent, én Kelvin Benjaminnak örülnék a legjobban.

A sasok jól kezdték a tevékenységüket még a piac nyitása előtt, hiszen újraigazoltak két kezdő falembert (Peters és Kelce) és két potenciálisan kezdő elkapót (Maclin, Cooper). A támadóoldal ezzel igazából már megoldott volt, de még hoztak egy játékszert Chip Kellynek Darren Sproles személyében, így az Eagles tulajdonában van a liga két legjobb elkapó futója. Sproles egy ötödik körös cetliért cserébe érkezett és épp azt a cetlit adták oda a szenteknek, amit Sopoagáért kaptak év közben a Patriotstól, szóval okosan gazdálkodtak vele. A támadók oldalán még megemlítendő, hogy kivágták Avantot. Ha csak az offense terén alkotottakat vennénk figyelembe, A értékelést adnék, viszont ott van a védelem is.

Tényleg el akarják cserélni két két pro bowler játékosukat, Mathist és Jacksont?

Tényleg el akarják cserélni két két pro bowler játékosukat, Mathist és Jacksont?

Az a védelem, amely az utolsók között kullogott passz ellen tavaly. Nem volt igazán jó pass rush, a corner poszt még elmegy, viszont a safety egység tragédia. Cornerbacknek érkezett Nolan Carroll, aki magas, nagydarab CB, akár kezdő is lehet majd, ha nem cornert választanak a sasok a Draft elején, eddig tetszik. Viszont OLB-t nem igazoltak (oké, a piac sem volt olyan jó e téren), a safetyk közül pedig a liga valaha volt legrosszabb védelmének (2012 Saints) talán leggyengébb láncszemét, Malcolm Jenkinst hozzák erősítésnek. Pedig volt a piacon egy Byrd, egy Ward vagy egy Whitner is. És ami még rosszabb, a draftra jelentkező két top safetyről (Pryor és Clinton-Dix) valószínűleg lecsúsznak az első körben, tehát onnan is csak másodrangú segítség várható.

Azt el kell ismerni, hogy a speciális egységet nagyon is fejlesztették, már ki is alakult a “Special Dream Team” gúnynév. Újraigazolták Donnie Jones puntert, és leigazolták Bramant és Maragost, akik főleg a special teamben kiemelkedőek. Összességében, hogyha a safety posztot jobban oldják meg, simán A értékelést kaptak volna, viszont azt eléggé elszúrták véleményem szerint, így marad a B+. Ha DeSean Jacksont és/vagy Evan Mathist elcseréli a csapat (és nem egy első körös, vagy második kör eleji cetliért), akkor egyrészt én nagyon mérges leszek, másrészt sokkal rosszabb lesz ez az osztályzat.

Dallas Cowboys
Osztályzat: C

A dallasiak rossz helyzetben voltak, hiszen jóval a sapka fölött kezdték meg az offseasont, tehát sok mozgásterük nem volt. Ez egyébként Jerry Jones zseniális múltban hozott döntéseinek köszönhető. A támadó oldalon sok minden nem történt, de elismerésre ad okot, hogy leigazolták az örökifjú Weedent, aki megküzdhet Ortonnal a backup QB posztért.

Weeden utoljára egy Cowboys nevű csapatban játszott jól. Menni fog ez a profik között is?

Weeden utoljára egy Cowboys nevű csapatban játszott jól. Menni fog ez a profik között is?

A védők oldalán is csak a falban történtek lényegesebb változások, ott viszont egész nagyok. Elengedték a két legjobb védő-játékosukat (a folyton sérült Sean Lee-n kívül), DeMarcus Ware-t és Jason Hatchert. Helyettük sikerült elhozni Jeremie Minceyt és Henry Meltont, mindkettő visszaesés, habár egyik sem nagyon rossz igazolás ahhoz képest, hogy semmi pénzük sincs. McClain is érkezett, de az ő leigazolása mondjuk nem fog sok pluszt hozni és jelenleg a Cowboysé a legrosszabb védőfal a ligában, úgyhogy nagyon meglepődnék, ha nem ide húznának a draft elején. Oké, a safety poszt is elég lyukas.

Kétélű a Dallas ténykedése, hiszen gyengültek, a védelem továbbra is kuka, de pénzük meg nem volt, szóval nem is tudtak miből erősíteni, ehhez képest a Melton-igazolás mindenképp kiváló volt. Szerintem a Cowboys idén visszaesik 8-8 alá és nem fog az utolsó héten küzdeni a rájátszásért, ezt a védelmet nem lehet egy drafttal megoldani.

New York Giants
Osztályzat: B-

A Giants háza táján sok volt a mozgolódás, de a hiányposztjaikat nem annyira sikerült megoldaniuk. Gondolok itt a támadó- és a védőfalra elsősorban. A tavalyi támadófal nagy szerepet játszott Eli rengeteg interceptionjében, ide ugyan érkezett Geoff Schwartz a Chiefstől, aki mindenképp jó igazolás volt, viszont egy tacke minimum kell még, akár 1/12-n Taylor Lewan, akár a második körben Bitonio, Moses vagy Kouandjio. A tight end poszt is viszonylag lyukas, ide is várható valaki a draftról, hiszen a piacon nem hoztak senkit, de legalább Myertst elengedték, hogy ne zavarja itt a levegőt. Hakeem Nicks távozott az elkapók közül, aki folyton sérült, helyette visszatért Manningham egy rövid san franciscói kitérő után. A futóposztot legalább megoldották Rashad Jennings nagy almába hozatalával, aki tavaly jól muzsikált Oaklandben kisebb meglepetésre.

Az új szerzemények

Az új szerzemények

A védő egység kicsit érdekesebb lett a piac alatt. Elég jó CB-tandemet hoztak össze, Walter Thurmond III parádés igazolás volt és DRC is képes jó teljesítményre, ha a megkapott garantált összeg nem kényelmesíti el, mint Philadelphiában. Beasont újraigazolták a LB-sorba, ez se volt rossz húzás. A védőfal a kérdéses kicsit, hiszen Justin Tuck  és Linval Joseph lelépett, helyettük pedig nem érkezett senki, így ez a pozíció is a nagy draft need-ek közé sorolható.

Igazából nem dolgoztak olyan jól a Giants vezetőségében szerintem, mivel a védőfal sokkal gyengébb lett, tackle-t sem sikerült igazolni (habár Schwartz tud tackle-t is játszani). A cornerback posztot nagyon jól megoldották viszont és Jennings leigazolása is tetszett. Tehát összességében közepesnél jobb teljesítményt nyújtott a front office, ezért a B-.

Washington Redskins
Osztályzat: B+

UPDATE: D-Jax megszerzésével nagyon nyertek, kevesebbet fizetnek neki mint az Eagles és így az offense elég jól néz ki, főleg a skill-pozíciókban.

A Redskins nincs túl jó helyzetben, hiszen nincs első körös pickjük még mindig és a sapkával sem álltak olyan jól. A csapat egyébként is gyenge, ez mutatja az 1/2-es cetli, amit a Rams használhat majd fel. A támadó oldalon vannak a kisebb gondok talán, miután Shanahan távozott, hiszen így már nincs meg az RGIII-probléma, most már biztosan ő a kezdő és köré építik a csapatot. Legalábbis építenék, ha lenne miből. Az offense-be Ande Roberts elkapó és Shawn Lauvao guard érkezett. Lauvao nagyon túl lett fizetve, de még ő is erősítés lesz a falban, Roberts pedig szerintem nem a legjobb választás, de ő is inkább pozitív irányba mozdítja a csapatot, mintsem negatívba.

Orakpo ma aláírta a franchise taget

Orakpo ma aláírta a franchise taget

A védelem itt is a csapat gyengéje, mint ahogy a csoport minden tagjánál. Perry Riley visszaigazolása és Orakpo tagelése fontos lépés volt, illetve a védőfalat is nagyjából megoldották csoportriválisok játékosaival, Hatcherrel és Geathers-szel. Az egész secondary kis túlzással kuka a csapatnál, Tracy Portert sikerült leigazolni, de hát ő sokat nem javít már a helyzeten, úgyhogy ide várok erősítést a drafton legfőképp, illetve még linebacker posztra Riley mellé, meg akár a támadófalba is.

Több szükségletüket sem sikerült megoldani, és amit meg igen, azt túlfizetéssel és/vagy nem olyan jó játékosokkal, de legalább fontos láncszemeket nem vesztettek el, így a Cowboysnál jobb, a Giantsnél rosszabb értékelést kapnak, C+-t.