Szabálymódosító javaslatok a 2014es szezonra – értékelés

devin-hester-pro-bowl

Még 5 yarddal előrébb a kirúgást!?

Az új idény előtt, mint ahogy megszokhattuk, rengeteg szabálymódosításról fognak szavazni a csapatok. Vannak közöttük tényleg kiváló ötletek. De akad olyan is, aminek a gondolatára is falra mászik egy jóérzésű NFL rajongó. Kiválogattuk a legfontosabb szabálymódosításokat és azokat megpróbáljuk pár mondatban, egyenként értékelni.

1. A Kick Off-t a 35 yardos vonal helyett a 40 yardosról kellene elvégezni.

renningan: a kick off visszahordás az egyik leglátványosabb játék az NFL-ben. Így is túl sok a fair catch vagy az end zone-on túlra rúgott labda. Ha az extra pont unalmas, akkor ezek után a kick off is egy teljesen fölösleges játék lenne. Sérülések ide vagy oda. Nem kell a módosítás.

rowi: az hagyján, hogy túl sok a touchback már így is, de épp most akarják a field goalt is hátrább vinni, hogy legyen értelme, és ne 99 %-os legyen a sikerarány. A kick-off előrébbre helyezése viszont a kezdőrúgást tenné értelmetlenné…hol itt a logika?

katonadani: hülyeség, habár ha lehetne Patterson az endzone mögül is megindulna.

2. A visszanézéseknél a bíró konzultálhat a New York-i játékvezetői bizottsággal, ahol szintén azonnal elkezdik megnézni a kérdéses játékot.

renningan: miért is ne? Ha korrektebb ítéletek születnek akkor hajrá.

rowi: Ha jól értettem itt az NHL a minta, ahol a pályán lévő bíró feltelefonál a videószobába. Egyébként miért ne.

katonadani: ám legyen

3. Az extra pont a 25 yardos vonalra kerülne, míg a kétpontos kísérlet továbbra is a kétyardoson maradna.

renningan: ezt mindenképpen támogatom. A rúgóknak nem kell félteniük az NFLben betöltött szerepüket és az a játék legunalmasabb aspektusa is izgalmassá válna.

rowi: Ezt adom.

katonadani: egyetértek az előttem szólókkal. Habár szerintem azt nem oldanák meg vele, hogy ottmaradjon a néző a tv előtt, hogy megnézze, mert sok kimenetele nem lehet az eseménynek. Csak az izgalmas utolsó perceken nem állnék fel a tv elől az extra pont előtt ettől függetlenül, de a rúgók legalább nagyobb megbecsülést és talán több pénzt is kapnak majd. A fantasy-ben viszont akár pár mínusz-pont érdekes i lehet.

4. A NaVorro Bowman-szabály is megvitatásra kerül, mely szerint visszanézhető lesz, hogy az elejtett labdát ki szedte össze. 

renningan: eddig miért nem volt?

rowi: Lásd eggyel lejjebb.

katonadani: nem is értettem eddig miért nem lehetett.

5. A vezetőedzők visszanézést kérhetnek minden bírói döntésre, kivéve a pontszerző akciót, mert azt automatikusan visszanézik.

renningan: Ez talán a legjobb ötlet. A szubjektív dolgok érdekesek lesznek, viszont azok is objektív szabályok szerint bírálandók. Persze a szubjektivitás meg fog maradni, mert X bíró ítélheti szabálytalannak azt, amit egy másik nem. Ettől függetlenül hatalmas hasznára lenne a sportnak és az edzők is jobban megválogatnák, mit néznek vissza.

rowi: Nem értem, hogy eddig ez miért nem volt így. Ha már van challenge, akkor használjuk mindenre amire lehet. Amire lehet, mert az azért érdekes lenne, ha szubjektív birói döntést akarnak majd visszanézni, például egy holdingot, vagy pass interference-t.

katonadani: ezt nem lehet bevezetni, mert ahogy rowi is mondta, egy pass interference elg szubjektív tud lenni és visszanézés után is lehet így is, úgy is dönteni.

6. A pontszerzések könnyebb visszanézhetősége miatt hat kamera lenne a célterület környékén.

katonadani: hát jó. csak nyilván több pénzbe kerül ez is.

renningan: nem a te pénzed, mit sajnálod?

7. Nem állna meg az óra a sackek után.

rowi: Én őszintén bevallom, hogy eddig abban a tudatban voltam, hogy sacknél megy tovább az óra…

katonadani: Eddig megállt?!

renningan: ez nekem is új, de így nő a sack értéke.

8. A márciusi hivatalos szezonkezdet előtt is lehetne játékosokat trade-elni.

katonadani: ennek nem látom különösebb fontosságát.

renningan: nagyon nagy nem! minden legyen csak úgy, ahogy volt.

9. Azokon a pályákon ahol behúzható a tető, ne csak a meccs előtt, hanem félidőben is lehessen dönteni a tető kinyitásáról/becsukásáról.

rowi: Ez nem érint túl sok csapatot (jelenleg Texans, Cowboys, Colts, Cardinals +1 a Wembley, illetve 2017-től Falcons), de egyébként jogos felvetés.

katonadani: nincs ellenvetésem.

renningan: Ha Bernie Ecclestone lenne a főnök, tuti kötelezővé tenné kinyitni a tetőt, ha félidőben jönne a monszun. Egyébként jöhet.