Hetesek a pályán…na de egyszerre?

vick-geno-smithEgy olyan korban, amikor az NFL még sosem volt ilyen látványos és változatos mint most, amikor a read option és az up-tempo egyszerre hódít teret az NFL-ben,  vajon van-e létjogosultsága annak, ha 2 irányító van a pályán egyszerre? Az alábbiakban egy gondolatkísérlet következik, amelyben azt a kérdést próbálom meg körüljárni, hogy van-e bármi esély arra, hogy egy csapat 2 irányítót tartson a pályán egy teljes drive vagy akár egy teljes meccs alatt.

Furán hangzik, ugye? 2 QB a backfielden. Nem egymást váltva, amire már voltak korábban példák, hanem egyszerre. És nem is úgy, mint például néhány évvel ezelőtt a Steelersnél, ahol Antwaan Randle El irányító múltját kihasználták néhány trükkös játékban (lásd még Super Bowl XL).

2qb_01

7 ember (jelen esetben például X, R, U, C, Y, E, Z) kell álljon a line of scrimmage-en, ekkor szabályos egy felállás

A klasszikus felfogás szerint az irányító egy drága, sérülékeny, védeni való valaki, ráadásul nehéz igazán jót találni. Nem véletlen, hogy egy 300 milliós ország egyik legnépszerűbb sportja képtelen egyszerre kiállítani nemhogy 32, de még 20 elit QB-t sem. Ha van egy klasszis irányítód, akkor hagyod, hogy vezesse a csapatot, és rászabod az egész offense-t. Nem veszel el snapet egy Brady vagy egy Brees elől, csakhogy Mallet vagy Grffin kezébe add a labdát. Sose tennél ilyet.

Viszont mi a helyzet akkor, amikor se klasszisod, se csak egy átlagosan jó QB-d nincs, hanem csak tisztes iparosok vannak a rosteren. Mert rájuk volt pénz, vagy mert…végül is mindegy, ők vannak, velük kell eredményt elérni. Ahhoz, hogy ez egyáltalán szóba kerüljön egy csapatnál, több feltételnek kell teljesülnie. Először is kell 2 QB, akik mobilisak és dobni  is tudnak, viszont egyikük sem drága. Aztán kell még egy bevállalós edző, és nem árt ha a csapat a közepes vagy gyengébb csapatok sorát gyarapítja, mert különben sose merné a front office kipróbálni akár csak a wildcatet se, nemhogy egy teljesen új dolgot.

A New York Jetsre gondolok itt, akik Vick szerződtetésével minden előbb elsorolt feltételnek megfelelnek. Ezt a Patriotsot nem fogják megverni, de talán még a Dolphinst se, egy újabb negatív mérlegű szezon pedig már valószínűleg Rex Ryan állásába kerülne. Két éve, amikor megszerezték Tebow-t, még nem volt ideális ehhez a felálláshoz a helyzet, volt egy nagy szerződéssel rendelkező “szent tehén” Sanchez, és egy futni igen, passzolni sokkal kevésbé tudó Tebow. De most jobb a helyzet. Már amennyiben jónak számít az, amikor igaz lesz az a régi football igazság, mely szerint “ha két kezdő kaliberű QB-d van, akkor nincs egy se”…

Jó, igazából hazudtam néhány sorral feljebb, nem teljesen új gondolat ez, high schoolban van ennek hagyománya, de college-ban például már alig-alig próbálkoznak vele. Az egyik ilyen csapat volt 2 éve a University of Lousiana Monroe Warhawks. Ez egy kisebb csapat a Sun Belt konferenciában, akik például 2012-ben a Baylor elleni meccs teljes első negyedében játszottak két irányítóval. Itt látható néhány play:

https://www.youtube.com/watch?v=8nUJkVIX0jI

Lehetőségek végtelen sora: i-formation 2 QB-val. Shotgun, majd jobbra/balra screen passz. Esetleg lateral, majd hosszú passz vagy QB draw futás. Üres backfield, de az egyik irányító mozgásban, optionok sora ésatöbbi, ésatöbbi.

Hátránya, hogy várhatóan több QB-t kéne rosteren tartani, ami persze más poszt elől venné el a helyet. Továbbá a játékosok teljes pályafutásuk során egy irányítóval tanulták a játékot, ehhez igazodik a játékosok rutinja, gondolkodása, a csapatok formációi. Bár az is igaz, hogy néhány évvel ezelőtt a read option és az up-tempo offense is elképzelhetetlen lett volna az NFL-ben. A football változik, ki tudja mi lesz a következő nagy dobás

Kommentek, facebook hozzászólások közt várom az észrevételeket, hogy szerintetek működhet-e a két irányítós felállás, ha igen/nem, akkor pedig miért igen/nem?

(a kép forrása: sports.espn.go.com, érdeklődőknek továbbiak pl. itt: http://sports.espn.go.com/espn/page2/story?page=weinreb/080811)