Világtalan QB-k és fogalmatlan döntések

Ha valaki bekerül az NFL véráramába, legyen edző, játékos, vagy menedzser, nehezen lehet tőle megszabadulni. A liga ennek megfelelően tele van olyanokkal, akiknek semmi keresnivalójuk nincs ott. Lehetne kismillió példát felhozni tehetségtelen edzőktől kezdve, fakezű GM-en át a tulajdonosokig. Erről lehet még később megemlékezek, de ha már zajlik az átigazolási piac, maradjunk a játékosoknál. Pontosabban az irányítóknál.

NFL: Preseason-Detroit Lions at Cleveland Browns

Na ki van itt?

Az irányító az egyik leghálátlanabb szakma, hisz ha minden jól megy, akkor jók az elkapók, jó a fal, ha pedig nem működik a dolog, akkor gyenge a QB. Ettől függetlenül tényleg vannak már-már szánni valóan szerencsétlen és tehetségtelen irányítók is a ligában. Ráadásul, mint idén látjuk, nem tud tőlük szabadulni az NFL. Még tart az FA, így később bővülhet a poszt, viszont addig is listába szedtem az eddigi legmegmagyarázhatatlanabb irányító igazolásokat (vagy épp „nem igazolásokat”). Figyelem lista szubjektív! És még bővülhet.

3. Brandon Weeden -> Dallas Cowboys

Weeden 30 éves, de még csak 2 éve draftolták. Az első körben. Mert ennyi idősen tuti NFL kész. Hát baromira nem lett az. És itt méltathatnám azt a zseniális elmét, aki ledraftolta, de ez másik poszt.

A csodálatos Brandon a Brownsban eltöltött két éve alatt 23 TD mellé 26 INT-t produkált, 12 fumble-vel (igaz csak 3at vesztettek el), 55,9%-os passzpontossággal és 71,8as ratinggel. Ez még nem is lenne annyira vészes, hisz Eli Manning sem produkált idén jobb statisztikákat, pedig két gyűrűje van (hogy mennyire az ő érdeme, az szubjektív). De aki látott Browns meccset… az a szerencsétlen szurkoló, aki látott Weedentől improvizatív megoldást… aki egyszerűen látta őt ténykedni a pályán, az sosem felejti. Egyszerűen azt kell mondani, hogy a statisztikák nem tükrözik kellőképpen, hogy milyen megmagyarázhatatlan játékos ő.

Erre leigazolja a Cowboys. Igaz, összesen 75ezret eszik 16 meccsen, és ha van Isten, Romo és Orton sem pusztul ki egyszerre, de akkor meg miért? Miért kell leigazolni egy öreg és hasznavehetetlen irányítót, aki képtelen a fejlődésre és soha nem lesz nemhogy kezdő, de még tűrhető második számú QB sem. Miért nem lehetett egy 7ik körös irányítócskát, vagy a középső körökből egy valamire való fiatalt elhozni. Akár egy draftolatlan játékost. Hátha találnak egy új Tom Bradyt vagy Russel Wilsont. De nem! Jerry Jones tudja a tutit. Ráadásképp ezzel is csak szegény Barnák szívnak, mert még mindig 2,1 millióval tartoznak Weedennek.

2. Blaine Gabbert -> San Francisco 49ers

Kaep az uborkaszezon során kijelentette, hogy ő bizony 18 milliót érdemelne és szeretne kapni. Igaz 21-8as TD-INT aránya volt tavaly, 4 darab hatpontost is összeszaladgált, de azért na. Szerintem sem Cutler, sem Romo nem ér annyit, amennyit fizetnek nekik, de! A Bears és Cowboys is elköveti azt a hibát, hogy az említett két QBra építi a csapatát, ami őszintén megvallva sikerült is. Nélkülük ugyanis (a McCown fellángolást leszámítva) a csapat gyengébb, mint amúgy. Így mondhatni fontosak, és ha önmagukban nem is, a csapatnak megérnek annyit. Bár Kaep hasznos tagja a 49er gépezetének, véletlenül sem 18 millió dollár értékben.

Na, szóval Kaepernick szerződésért pattog, erre Jim Harbaugh idehozza Blain Gabbertet. Véletlen? Nem! Blaine egy jóarcú fiatalember, olyan, aki nagy eséllyel az összes pompon lányt meghúzta az egyetemen. És bár nem láttam Kaepen idén a fejlődés jeleit, őszintén szólva: még így sem hiszem, hogy bármi másban jobb lenne nála a volt Jags QB.

blaine-gabbert-blog-1

Szép vagyok, ügyes, gyors és tökéletes. Csak a társaim bénák.

Gabbert a 2011es draft első körének 10ik választása volt, és amikor ránéztem a statokra kissé elcsodálkoztam. Első szezonjában 40 sacket benyelve 10 TD – 11 INT arány egy újonctól nem is volt rossz. Aztán kiderült, hogy csak a labdáinak a fele ért célba, 65,4es ratinggel. Emellett bedobott a közösbe még 14 fumble-t, amiből 5-t elvesztett a csapat. Tavaly 1 TD mellé 7 labda eladást produkált 36-os ratinggel. Padozott a Jagsben, mígnem bejelentkezett érte a Frisco. Hogy csak poénból, vagy így akarják rémítgetni Kaepernicket nem tudom.

Visszatérve a tradre: Kaepernick, akivel zsinórban másodszor is NFC döntőt játszott a csapat 973 ezer dollárt keres a 2014es idény alatt, míg a 6ik körös pickért megszerzett Blaine Gabbert 2,1 milliót. Ez az üzlet akkor sem lehetett volna rosszabb a Jaguars szempontjából, ha ők adják azt a 6ik körös draft jogot, így meg A+++++++++++++++++++ számukra a biznisz. A 49ersnek pedig hát… Szerintem Cefrének van igaza és csak irigy vagyok.

1. Sam Bradford -> St. Louis Rams

Ez a szubjektívnél is szubjektívabb, de szerintem a Rams egyrészt már akkor eget rengető baromságot követett el, amikor egy újoncnak akkora szerződést adtak, ami nagyobb volt, mint Manningé vagy Bradyé. Jelenleg úgy áll a helyzet, hogy 2014-ben 14.015, míg 2015-ben 12.985 millió dollárt kereshet az irányító. Mindezt úgy, hogy leginkább akkor produktív, ha sérült és eddig sikeres abszolválja a feladatot. Megint ott tartunk, hogy nem rosszak a statisztikai mutatói, de aki már látta őt huzamosabb ideig játszani, az rájön, hogy ezek a mutatók semmit nem érnek.

tumblr_lz3l9ut7Dp1qhg219o1_500

Peyton most tudta meg, hogy Bradford várható fizetése 14 millió dollár.

A Rams jó, Fisher pedig kiváló, csak Bradford megköti a kezüket, lábukat és még valagon is rúgja őket közben. Ám ennek ellenére is, összeszorított ánusszal, de tartják magukat hozzá. Miért? Az RGIII trade következtében övék az 1/2, de saját pocsék szezonjuknak köszönhetően az 1/13 is. A bőség zavara! Igaz, a szakértők kisebbik része egyre inkább azon a véleményen van, hogy az idei irányítók nem érnek első kört. De már a többség sem tesz 1/5re QB-t. És igazuk is van, irányítót mindig nagy kockázat választani, az első kör elején pedig még drágák is, lásd Bradford. A Ramsnek pedig nem nagyon kell az 1/2, de fantáziáljunk egy kicsit.

Miért nem keresték meg az irányítóhiánnyal és pénztöbblettel rendelkező csapatokat, mint mondjuk a Browns, Raiders vagy Jaguars és mondták nekik, hogy „Nesztek, itt van Bradford. Ha elviszitek, adunk mellé egy 1/13as picket is”. Egyből megszabadulnak 30 milliónyi tehertől, tudtak volna a szabadügynökségen mozogni, 1/2-vel pedig azt csinálnak, amit akarnak. Elcserélhetik az RGIII tradehez hasonlóan mondjuk a Vikingsszel (vagy bárkivel), 1/8-on is lazán találnak Bradford szintű QB-t, vagy behúzzák valamelyik top prospectet. Esetleg védőt draftolnak, az FA-ról elhozzák Vicket és hoznak QB-t a második körben. Végtelen lehetőség, de mindnek egy a lényege: Bradford egy fekély, aki 4 év alatt semmit nem fejlődött és nem most fogja elkezdeni. Legalább sikeresen, további kár nélkül megszabadulhattak volna tőle.

UI: Casselt azért nem tettem ide, mert Ponderhez képest akkora felüdülés, minőségi javulás, hogy csak az ég tudja, mit látott benne Frazier. Charlie Whitehurstöt pedig azért hagyom ki, mert Ryan Fitzpatrick helyére jött, ami több mint kielégítő.