A Dominique Rodgers-Cromartie – Revis – Talib szerződés

Kellemes meglepetésként ért a tény, hogy a teljesen világtalan szerződéseken kívül alábbhagyott a trend, miszerint lassan egy-egy top Corner elit QB szintű szerződéseket kap. Mondjuk a minőséget – ha ezt egy Revis képviseli – nyilván meg kell fizetni, de nem kell túlzásokba esni.

011714_rodgers-cromartie_600

Egy évre 10 millió? DRC arra el!

A piacon a leggyakoribb CB szerződés 4 éves idő tartalomra szólt, olyan struktúrával és garantált összegekkel, amelyek alapján a franchise tényleg hosszú távban gondolkodik. Ezzel éles ellentétben áll a Broncos által Talibnak vagy épp DRCnek ajánlott 6 éves kontraktusa, ahogy a Revis féle igazolás is inkább egy hosszú, legalábbis hosszabb távú szerződés előkészítése, mint egy egyéves all inn biznisz.

Történt az, hogy a Broncos 6 éves 54 millió dolláros szerződést ajánlott Cromartie-nak, majd amikor az nem fogadta el azt, pár órán belül megszületett valamivel magasabb összegért a Talib szerződés. De ez tényleg egy olyan giga biznisz, mint ahogy azt mi gondoljuk?

aqib-talib-chillin

Cöh! Annyit keresek mint Revis!

A Broncos teljesen korrekt szerződést dugott a két játékos orra alá: DRC elé egy 3 éves, 24 milliós, Talib elé egy 3 éves 27 milliós szerződést. A maradék 30 millió csak szösz volt. A franchise szavatolta a játékosoknak, hogy első évükben hatalmasat kaszálhatnak (DRC 10 millió, Talib 12 millió garantált), teljesen fair módon. Viszont utána már magát védte és a szerződésben foglalt garantált összeg akkor vált volna ténylegesen azzá, ha a játékosok bizonyos feltételeknek megfelelnek (pl. a csapat tagjai még egy adott időpontban).

Elway szerint a szabad ügynök piac olyan, mint a csajozás és ennek megfelelően is viselkedett. Az első év, olyan mint az első randi: mozi, vacsora, virág és mindent a pasi fizet. A második randi természetesen már csak akkor jön, ha az első sikeres volt. Ha pedig az udvarló (a csapat) lát jövőt a kapcsolatban, akkor jöhet a harmadik randi. Viszont, a harmadik randevú után már a potenciális jelöltnek illik szét tennie a lábát, ha ezután is szeretne valamit.

A szerződésekkel is ez a helyzet: a csapat vállalja az első évet annak minden kockázatával. Ám, ha csalódott, hülye lenne befizetni még egy körre. Küld egy csokor virágot, hogy bocsi, nem veled van baj (4 milliós cap hit), aztán helló szia. Talibnál ez nem volt gond, az egy év 12 millió számára korrekt ár egy SB esélyes csapatnál – hisz többször nyilatkozta, mennyire jó a rájátszás érzése. Ezzel kapcsolatban pedig számomra rejtély, hogy az alapból rövidtávú szerződést favorizáló DRC miért utasította el az 1 év 10 milliót. A liga legjobb cornere – Revis – 12 milliót kap, Cromartie pedig még Talibnál is gyengébb képességű játékos. Szerintem hatalmas baklövés volt tőle a szerződés elutasítása, ennyit sehol nem fog kapni, pláne nem egy ilyen erős csapatban.

Térjünk rá a Revis szerződésre.

revis1-1100x733

Rex Ryan már nincs, így Belichik sem egy gyökér (jerk). Szép kis frigy.

Revis igazából nem 1, hanem 2 éves szerződést kötött a Patsszel összesen 32 millió dollár értékben, amiből 12 millió garantált. A szerződés struktúrája szerint az első évben 7 millió cap hit jár érte, a másodikban 25 millió járna. Persze Belichik előbb nyúlna magához, minthogy egy játékosa 25 milliót vegyen el a sapkából. Ez a szerződés arra jó csak, hogy egyrészt védje Revist, miszerint ne lehessen tagelni. Valamint lehetőséget nyújtson a csapatnak, hogy amennyiben az érdekek azt kívánják mindkét fél részéről, akkor letudjanak ülni tárgyalni. Azt a maradék egy év 25 milliót mondjuk két, esetleg kicsit kibővítve 3 évre szóló szerződésre strukturálják át. A Patriots így minimum egy évre óriási bizniszt csinált, és megnyerte a kört a Denverrel szemben.

Összegezve: a Broncos Talibnak adott 6 éves szerződés tulajdonképpen egy két éves All In lépés (ameddig Manning nagy eséllyel játszik), míg a Patriots által Revisnek adott egy éves szerződés egy alap a hosszútávú együttműködéshez. Cromartie meg megszívta.