Szezonértékelő – AFC North

Sorozatunk záróepizódja következik.

Cincinnati Bengals 11-4

A legfőbb kérdés: Andy Dalton képes lesz-e negyedik évében felnőni a feladathoz?

Nem. Első három évében is rájátszásba vezette csapatát, igaz ott remegő kézzel, olykor teljesen irracionális döntéseket hozott. Legemlékezetesebb pillanata a rájátszásban, amikor csukafejest ugrott a fűbe, természetesen fumble, és végleges szétziláltság. Idén a San Diego Chargers elleni, korábban a T.J. Yates vezette Texans elleni playoff vereség mind-mind nyerhető meccsek voltak, így valószínűsíthető, hogy a fejben nem túl erős Andy-t nem a tök új edzői stáb fogja a wildcard körnél jobb teljesítményre sarkallni. Lehet, hogy egyszer összejön neki és eléri az “AFC Matt Ryan-e” státuszt, de az AFC várható erősödése miatt nagy összegben nem fogadnánk erre.

A legjobb játékos: Vontaze Burfict

Ha egy sablonos választ szerettünk volna adni, akkor AJ Green lett volna az, de az az igazság, hogy a sztár wide-receivert a jobb cornerek lekapták a pályáról, elég csak megnézni a Joe Haden elleni mutatóit. Viszont a védelemben megállíthatatlanul osztotta ki a karácsonyi csomagokat a draftolatlan gyémánt, rossz belegondolni, mi van akkor, ha Leon Hall és Geno Atkins is teljes értékű tagja tud maradni a defense-nek. Friss hír, hogy Michael Johnson Tampában folytatja.

Szereplés a várakozásokhoz mérten: Év elején magasra tették a lécet, mindenképp több meccset szerettek volna nyerni, mint egy évvel korábban és az erre az optimizmusra meg is volt minden okuk. Szépen lépegettek előre az év folyamán, de a lécet leverték, így egy némileg keserű szájízzel tekinthetnek vissza a múlt szezonra.

Ahol javulni kell: Dalton passer ratingje a három rájátszás meccsén:  51.4, 44.7, 67. A falat kellene előtte iszonyat mód megerősíteni, fejben rendbe kell tenni az irányítót, tehermentesíteni Greent és DE poszton betárazni.

Baltimore Ravens 8-8

A legfőbb kérdés: Flacco elite vagy nem?

Joseph megosztja az NFL rajongók táborát, nem is személyiségével, hanem a QB-szerződések nagyságrendjére gyakorolt hatása miatt. A szerződése rossz irányba viheti el a piacot a jövő irányítói számára, ráadásul a tulajdonosok mozgásterét is beszűkíti.

A legjobb játékos: Terrell Suggs

Pozitív meglepetés volt Daryl Smith szereplése a linebacker sor közepén, Haloti Ngata továbbra is Pro Bowl szintű játékos, de a védelem és ezáltal a csapat motorja Suggs.

Szereplés a várakozásokhoz mérten: Címvédőként nem sikerült bejutni a rájátszásba, impotens támadójáték, olykor unalomba fulladó mérkőzések, sorolni is nehéz. Ennek ellenére a lélek vitte előre becsülettel a csapatot, egy huszáros hajrá akár könnyen rájátszást ért volna, de a hajrában becsúszó vereségek rosszul jöttek.

Ahol javulni kell: Siralmas futójáték jellemezte a Ravens offense-t, így Ray Rice mellé/mögé/helyére illene egy jó játékost hozni, a falat is meg kell erősíteni, de Torrey Smith vagy Dennis Pitta kiesése esetén sincs minőségi alternatíva a rosteren. A legkevesebb draftcetli a Ravens birtokában van, ezért aktív free agent piaci jelenlétre lesz szükség.

Pittsburgh Steelers 8-8

A legfőbb kérdés: Két év 8-8-as mérlege után merre billen a mérleg nyelve?

A legjobb játékos: Antonio Brown

Közel 1500 yard elkapás, értékes visszahordások, nem ragoznánk tovább. Igazából az ő teljesítménye sem volt kiemelkedő, de ennél kiemelkedőbb teljesítményt nem találni.

Szereplés a várakozásokhoz mérten: Sokan saccolták azt, hogy a Steelers gyenge lesz, ehhez mérten kezdtek is a szezonban, míg nem odáig javultak a körülmények, hogy mindössze egy kimaradt Chiefs field goalnak köszönhetik, hogy nem jutottak a rájátszásba.

Ahol javulni kell: A védelmet rendbe kell rakni, gyakorlatilag nincs olyan poszt, ahol ne kellene vérfrissítés, de offense oldalon egy normális futó és bónusz elkapó is elkélne. Helyzetük nem leányálom, hiszen a fizetési sapka alatti helyüket csak jelentős fizetésmérséklések árán tudták elviselhető méretűvé növelni, ráadásul az első három körben csak kettőt draftolhatnak, amelyeket minden bizonnyal a DL megerősítésére szánnak. Friss, hogy Mike Mitchell (safety) érkezett a secondary-be.

Cleveland Browns 4-12

A legfőbb kérdés: Melyik irányítót húzzák be a drafton?

A Browns negyedik helyen húz, teljesen kiszámíthatatlan, hogy ki lesz az első három választott, de szinte biztos, hogy a top 3 irányító közül valamelyik lecsúszik hozzájuk. A mock draftok többsége Manzielt jósolja erre a helyre, akármi is történjen, a tavalyi év Hoyer periódusát szeretnék visszahozni.

A legjobb játékos: Josh Gordon

Különösebb kommentárt nem igényel, úgy kapta el a legtöbb yardot a ligában, hogy első két mérkőzésén büntiben csücsült, a többi esetben meg javában korlátolt képessű QB-k vették célpontba. Ha megérkezik a várva várt újonc tehetség és Jordan Cameron mellé még egy bónusz célpontot is újít a Browns, akkor ismét jó éve lehet.

Szereplés a várakozásokhoz mérten: Voltak biztató jelek a szezonban, bár az hogy az edzők évente váltják egymást semmiképp sem tesz jót a tudatos építkezésnek. Személy szerint többre számítottam a csapattól, de előbb-utóbb el kell jöjjön az áttörés éve a Browns-nál is. Ha mást nem Kevin Costner fog jól draftolni.

Ahol javulni kell: A fentiekhez kapcsolódóan egy QB kell, de RB és WR is jöhetne. Ward távozott, helyére érkezett Whitner, de Dansby is a áttette széhelyét Cleveland-be (szerintem mindketten áron felül).