Szabadügynök-igazolások

fkFAG

Ebben a postban fogjuk vezetni a fontosabb szabadügynök-igazolásokat. Nem fogunk kitérni mindenkire, csak a nagyobb nevekre, viszont őket osztályozzuk is és véleményt is nyilvánítunk. Érdemes lehet berakni a postot a könyvjelzők közé, de majd rendszeresen megosztjuk Facebook-on is.

2014.04.22-28.

Nem történt semmi.

2014.04.21.

Terrelle Pryor, QB
Trade -> Oakland: A
Osztályzat: B

A Raiders egy 7. körös pick-ért vált meg korábbi 3. körös választottjától. Így a friss bajnok Russel Wilson lett a Hawks harmadik legkevesebbet kereső irányítója (Tarvaris Jackson 1,25 M$, Pryor 765K$, Wilson 662K$). A csere nem is olyan elvetemült ötlet a Seahawks részéről: Pryor olyan stílust képvisel, mint Wilson, még ha képességek terén nem egy szint a két QB. Ám Wilsonnal lassan szerződést kell adni (ahogy a csapat nagy részének), így elképzelhető, hogy az amúgy is lyukas és közepes offense-t áldozzák majd be az elit védelemért cserébe.

(renningan)

Rashean Mathis, CB (re-sign)
1 év, 9,55K$, (500K$ garantált)
Osztályzat: A

A Lions-nek sikerült olcsón megtartani a csapat tavalyi legjobb teljesítményt mutató cornerét. Ez persze nem Mathis érdeme, hanem a Lion védelmének kritikája, de ettől függetlenül kétségtelenül hasznos játékosról van szó. Jó és okos döntés.

(renningan)

2014.04.18-20.

Nem történt semmi.

2014.04.17.

Sidney Rice, WR
1 év
Osztályzat: C+

Percy Harvin-hoz hasonlóan Rice is a Vikings-nál kezdte karrierjét, majd a Seahawks-szal sikerült gyűrűt nyernie. Ráadásul a pályán töltött perceket tekintve is hasonlóan muzsikáltak: Rice a 8. héttől egész szezonra lesérült, míg Harvin-nak egy elkapása volt a tavalyi alapszakaszban (bár a SB-re visszatért). Nem rózsás a seattle-i helyzet: nincs fal, az elkapók bár egészségesen a jobbak közé tartoznak, rendre nem azok. Rice kellett, mert nincs más, egyébként nem egy nagy üzlet.

(renningan)

2014.04.16.

Chris Johnson, RB 
2 év, 8M$ 
Osztályzat: B

A Jets tavaly a 6. legjobban futó csapat volt a ligában. Az nfl.com-on a CJ2K – Ivory futó tandemet top5-nek minősítették, amiben azért van valami. Johnson, bár nem hozott 2 ezer yardokat, azért az 1000 yard mindig megvolt neki, gyakran fal és támogatás, passzjáték nélkül. Nem lesz ő rossz ebben a Jetsben, pláne két olyan mobilis irányítóval, mint Geno és Vick. Egyedül a fizetését sokallom, bár New York zöldebbik felén volt rá keret.

(renningan)

Josh Freeman, QB
?
Osztályzat: B+

Eli-t műteni kell, nem biztos, hogy már az első fordulótól lehet rá számítani, így kellett egy megfelelő backup az óriásoknak. Freeman nem rossz, a tavalyi Manninget biztos fogja tudni hozni. Valamint az is mellette szól, hogy a Giants-nél csak a tavalyi negyedik körös Nassib és a veterán Curtis Painter volt a rosteren, mint csere irányító.

(renningan)

2014.04.15.

Brandon Lloyd, WR 
1 év
Osztályzat: B+

Lloyd egy a közepesnél jobb elkapó, egy jó irányítóval, csereként is tud szép számokat hozni. Hiányposztra érkezett, második-harmadik számú elkapóként olcsón. Egy jó igazolás a 49ers részéről.

(renningan)

Matt Flynn, QB 
1 év, 1,07 M$
Osztályzat: A

Remek döntés a Packers részéről: Flynn nem kezdő kaliber, de egyelőre Rodgers mögé nem kell más. Viszont ismeri a rendszert, a közeget, a társakat, remek kapcsolat ápol a vezetőséggel és tud egy konzisztensen közepes szintet hozni. Tavaly is nagyrészt az ő érdeme, hogy meglett a Packers-nek a rájátszás. Soha nem fog kezdő szerződést kapni, egy egy stabil backup QB-ként nem fog éhen halni.

(renningan)

2014.04.12 – 2014.04.14.

Nem történt semmi

2014.04.11.

Alex Mack, C
5év, 42M$ (26M$ garantált)
Osztályzat: B-

Nem értem minek kell megtartani valakit akkor, ha az illető nem akar ott játszani. Mack a liga egyik legjobb centere, a Browns-nak van pénze, de 26 millió garantáltat adni egy centernek, pláne úgy, hogy két év múlva felbontható a szerződés nagyon húzós. Pontosabban a Jaguars ajánlotta ezt a horribilis összeget Mack-nek és építette bele a felbonthatósági záradékot, pont azért, hogy a Browns ne match-elje. De megtették, 3 órát sem kellett rá várni, így a klasszis center marad a Barnáknál. Szerintem ez később visszafog ütni, mert ki tudja, mennyire lesz motivált Mack, ha nem nyer a csapat. Viszont, az is egy védhető álláspont, hogy morálisan romboló hatású, ha egy csapat elszórja a legjobb játékosait.

(renningan)

Thomas DeCoud, FS
2 év, 3,75M$(500K$ garantált)
Osztályzat: B

A Párducoknál abban bízhatnak, hogy elég bivaly lesz a front7 ahhoz, hogy ne kelljen a secondary-nek játékba avatkoznia. DeCoud egy jó védelemben képes jó teljesítményre, még csak 29 éves, és az utóbbi 6 évben csak 1 meccset hagyott ki. Mellette Roman Harper és Robert Lester lesz még a poszton, ami nem túl acélos. Pláne úgy, hogy nincs minősége CB a csapatban. Nem rossz igazolás, de nem valószínű, hogy meglesz jövőre a PO.

(renningan)

2014.04.10.

Ed Dickson, TE
1 év, 795K$
Osztályzat: C-

Brutális lesz a Panthers támadósora. Jerrico Cotchery a legjobb elkapójuk, az OLine egyelőre csak egy centerből áll és most még Dickson-t is elhoztál a Ravensből. Szerencsére csak második számú TE-nek. Dickson tavaly 14 meccsen volt kezdő, 25 elkapásból 273 yard és 1 TD. Egy átlag alatti elkapó- és egy borzalmas blokkoló csere TE-ért még ezt az összeget is sokallom. Ráadásul ő lesz a 6. TE a rosteren így. Igaz, Greg Olsen-t leszámítva egy sem igazán NFL szint.

(renningan)

2014.04.09.

Josh Wilson, CB
1 év, 920K$ 
Osztályzat: A

Ez egy jó (kukázós) igazolás a Falcons-tól. Wilson egyike azon kevés Redskins védőknek, akik nem játszattak borzasztóan tavaly. Az utóbbi 3 évben minden meccsen pályára lépet Washingtonban, egész szép számokat hozva. A CB poszt nem volt need Atlantában, de a mélyítés ráfért az egységre, miután Asante Samuelt elengedték. Wilson személyében egy kezdő szintű cserét szereztek backup fizetésért.

(renningan)

Dwight Lowery, S
1 év, 760K$
Osztályzat: B+

Thomas DeCoud időközben eligazolt a Panthers-hez, így Lowery megszerzése olcsón a Jaguars-tól  jó üzletnek tűnik. Azt azért hozzá kell tenni, hogy 4 napja még a 28 éves safety-nek nem volt profilja az nfl.com-on. Szerencsére ezt azóta már orvosolták: 6 szezon alatt 28 meccset hagyott ki. Tavaly a Jags-ben háromszor volt csak bevethető (igaz, minden kezdőként). A 760 ezer dollár nem sok, újonc szezonjában pedig tízszer kezdő is volt és nem játszott rosszul. Egészségesen egy korrekt mélységet biztosíthat a safety poszton.

(renningan)

Matthew Mulligan, TE
1 év
Osztályzat: B

A blokkoló TE a tavalyi évben nagyjából a támadó snappek negyedénél a pályán volt a Patriots-ban. 4 meccsen kezdőként lépett pályára, 2 elkapás fűződik a neve mellé, amiből egy TD-t ért. Érdekes módon nem használták a passzjátékban, pedig a Rams-ben is sikerült 8 elkapásból egy TD-t elérnie. Blokkoló TE-nek ugyanakkor jó, szerintem nem csinált rossz üzletet vele a Bears.

(renningan)

2014.04.08.

A Vikings leigazolta Lestar Jean-t a Texans-tól, akinek eddig 10 elkapása volt két év alatt. Ez nem elég az értékeléshez. Egy unalmas nap.

2014.04.07.

Rafael Bush, S
2 év, 4,5M$ 
Osztályzat: C-

 A Byrd-Vaccaro páros elég ütős már így is, Bush személyében már csere safety is van. Ez így jó. Igen ám, de a Szenteknek eddig sem volt pénzük, a 3. legrosszabbak ilyen téren a mezőnyben. A Falcons pedig jó csoport riválisként segített nekik: a Bushra tett 1,7 milliós tenderre 2 éves, 4,5 milliós szerződéssel licitáltak, amit match-elt a Saints. Így lett egy túlfizetett töltelék játékosuk, aki bár fejlődő tendenciát mutatott eddig, vele lassan a nullához fog konvergálni a cap space a draft előtt.

(renningan)

Andre Brown, RB
1 év, 650k$  
Osztályzat: B

Olcsón szereztek egy futót Foster mögé. Brown nem is ér sokkal többet: sérülékeny, a labdát is hajlandó elhagyni, de legalább jó lesz a rövid yardos szituációknál. Fosternek sem árt, ha nem mindig őt darálják be.

(renningan)

2014.04.06.

Brian De La Puente, C
1 év, ?M$ (165K$ garantált)
Osztályzat: A+

A PFF osztályzatai alapján az utóbbi két évben De La Puente az 5. legjobb center volt a ligában. Bár a szerződés teljes tartalma egyelőre nem ismert, azért egy kezdő szintű centert 165 ezer dollár garantál összeggel elhozni egyszerűen mesés lépés volt. A Saints meg vakargathatja… Garza ugyan marad egy évet még Chicagóban, de 35 évesen már nem ő jelenti a jövőt. Ameddig játszik, megadják neki a lehetőséget, nem is teljesít rosszul, viszont most van mögötte egy fiatal, tehetséges csere bagóért. Nagy eséllyel De La Puente jövőre szép kis szerződést fog kapni, a Bears pedig évekre megoldja a center kérdést.

(renningan)

Nate Burleson, WR
1 év
Osztályzat: B+

Gordon mögött Burleson második számú elkapónak ideális lehetne, amennyiben pizzaevés közben az utat figyelné. 1 év épp elég, hogy bizonyítson, nem kapott nagy szerződést és a Lions is 5,5 milliót spórolt rajta. Ha egészséges, akkor hozza a számokat, benne vannak a nagy játékok, a TD-kkel sem áll hadilábon, hiányposztra érkezett, szóval tetszik az üzlet. Már csak irányító kellene mögé…

(renningan)

2014.04.05

Nem történt semmi.

2014.04.04.

Champ Bailey, CB
2 év, 7 M$
Osztályzat: B

B osztályzatot kap, de csak azért, mert egy 12x Pro Bowler, 7x All Pro játékosnak ennyi tisztelet kijár. Hiányposztra is érkezett, talán nincs is túlfizetve, de! A tavalyi szezont teljes egészében sérülten töltötte. Ha visszatért, csak azért, hogy ismét megsérüljön. 36 éves lesz a szezonkezdésre, látványosan lelassult, rendre megverték, megetették az elkapók. Safetyként, Byrd mellett még jó lehet, CB-nek már érzésem szerint kevés.

(renningan)

Mike Williams, WR 
TRADE (6. körös pick) 
Osztályzat: A

Egy egészséges Williams-ben, ha nem csukják le, szúrják combon vagy épp nem gyújtja fel a konyháját, akkor 10 TD-s szezonok vannak. Még mindig csak 26 éves, egy 6. körös picket simán megért. Tavaly a Tampa 8,2 milliót fizetett neki, a Bills csak 1,8 milliót fog, így elég gazdaságosra sikerült az üzlet. Manuel-nek sem ártanak majd az extra célpontok.

(renningan)

2014.04.03.

Danieal Manning, S
1 év, ? M$ 
Osztályzat: C+

Manning, amikor végig tudott játszani egy szezont, akkor jó statokat hozott a Bearsben és a Texansban is. Az egy éves szerződés oké, nagy eséllyel nem kapott nagy pénzt, viszont szerintem egy teljesen fölösleges igazolás. A Bengalsnál a safety nem volt hiányposzt. 24 millióval a sapka alatt hozhattak volna a védőfalba, a CB posztra is korrekt játékost, erre elhoztak cserének valakit, aki ugyan jó, de tejesen felesleges.

(renningan)

Patrick Chung, SS 
1 év, 1,04 M$
Osztályzat: A

Chung nem egy rossz játékos, csak furcsa mód, ha megüt valakit, az neki is legalább annyira fáj. Még mindig csak 26 éves, nem volt jó szezonja az Eaglesnél, de szerintem ez egy remek döntés a Patriotsól. A Revis-Browner páros All Pro, McCourty szintén, Chung pedig strong safetykén a leghatékonyabb. Egy liga elit free safety mellett, egy ismerős rendszerben és közegben Pro Bowler szinten képes játszani. Persze, ha egészséges marad. Szerintem ezzel az nagyon olcsó szerződéssel a Patriots secondary kvázi kész van, és NFL szinten is legalább top5-ös.

(renningan)

Owen Daniels, TE 
?
Osztályzat: A

Valahol láttam, hogy az agyon fizetett Pittának B-s osztályzatot adtak – ennek függvényében ez a szerződés A. Szerintem Daniels jobb játékos, mint Pitta, igaz utóbbi fiatalabb 3 évvel, de mindketten kihagyták a tavalyi szezon nagy részét sérülés miatt. Lehet jobban járna a Ravens, ha nem Flacco állítaná össze a csapatot. Daniels sokáig dolgozott együtt Kubiakkal, aki pedig szereti a 2 TE-s formációkat. Jó igazolásnak tűnik a volt Texans TE elhozatala.

(renningan)

John Kuhn, FB 
1 év
Osztályzat: A

Kuhn amellett, hogy 2x Super Bowl győztes fullback és a Packers fanok kedvence, még hasznos eleme is a játéknak. Ha kell tud elkapni és futni is, blokkolásban pedig zseniális. Ez egyrészt Eddie Lacynek, másrészt Rodgersnek is jó. Egyik legemlékezetesebb játéka tavaly épp a sorsdöntő Bears elleni meccsen volt, amikor 4&8-nál egy cut blokkal semlegesítette Pepperst, mielőtt földre vihette volna az irányítót. 31 múlt, egy lassan kihaló poszt képviselője, de szerintem mind szurkolói, mind szakmai szempontból is jó döntés volt a megtartása.

(renningan)

2014.04.02.

DeSean Jackson, WR
3 év, 24M$ (16M$ garantált)
Osztályzat: A

DeSean Jackson 6,25 millióval teheli meg az Eagles sapkáját 2014ben, míg a Redskinsszét csak 4,25-el. Tehát, az Eagles ezt alaposan megszívta. Nem csak, hogy elveszítette legjobb elkapóját, akivel ráadásul még évi kétszer találkozni is fog egy gyenge secondaryvel, de még fizet is érte. Én elhiszem, hogy vannak princípiumok egy franchisenál, de hacsak nem bandatagokkal járt edzésre, akkor sem az üzleti, sem a szakmai megfontolást nem látom a döntés mögött.

Ezzel szemben a Redskins rendelkezik immáron az nfl.com szerint a liga 5. legjobb elkapó párosával. A Pierre Garcon – DeSean Jackson duó egy egészséges Griffinnel halálos lesz, mindezt úgy, hogy csak 6 millió volt a sapka alatt az átigazolás előtt. Tehát kedves Jets, kedves Rams, ha gyors és tehetséges elkapó kell, így tessék legközelebb csinálni.

(renningan)

Robert Ayers, LB/DE
2 év, 4 M$
Osztályzat: C+

Robert Ayers 12 sackkel hagyja maga mögött a Denver Broncost. Igaz, ezt a statisztikát nem tavaly hozta össze, ahogy azt egy 1/18-as picktől elvárnánk, hanem 5 év alatt. Olcsón megszerezte a Giants a Broncos padjáról, hiányposztra érkezett, de valahogy nem érzem megoldottnak a posztot. Az Óriások sem ilyen szintű pass rasherekhez szoktak, draftról mindenképp kell valaki.

(renningan)

Darrius Heyward-Bey, WR
1 év
Osztályzat: B

A Steelers szerzett magának egy olyan egykori 1/7-es elkapót, akinek 6 elkapás a karrier csúcsa, és 5 év alatt 12 TD-t szerzett. Ezt fogjuk arra, hogy a Raidersben nem sok Big Ben szintű irányító dobált neki, a Coltson meg átok ül. Ha Brittnek megelőlegeztem a bizalmat, Heyward-Bey-nek is jár, ő legalább nem sérülékeny. Kis szerencsével Sanders helyét betudja majd tölteni

(renningan)

Jacoby Ford, WR/KR 
?
Osztályzat: D

Ford 4 év alatt 3 TD-t szerzett elkapóként és esélyes, hogy nem a Geno/Vick páros passzai fogják kozmetikázni ezt a statisztikát. Elismerem, hogy szaladni bír, de Decker annyi pénzért nyugodtan hordhatja vissza a labdákat, kvázi teljesen felesleges még a ST-be is. De legalább gyorsan fut.

(renningan)

2014.04.01.

Ryan Clark, S
1 év
Osztályzat: C

Ryan Clark Polamalu mellett kezdő safetyként, Super Bowl gyűrűvel tért vissza Steelerstől a Redskinshez, ahol 2004ben és 2005ben játszott. Tavaly 104 tackle-t mutatott be, 2 INT és 4 passzvédekezés mellett. De már 34 éves múlt, soha nem fog azon a szinten játszani, mint tette azt Pittsburghben. Mentornak, cserének még elmegy, de nagy eséllyel minimumért, visszavonulni jött vissza.

(renningan)

Dimitri Patterson, CB 
1 év, 3M$
Osztályzat: D+

Csak sikerült végre egy cornert találni a Jetsnek, igaz a 30 éves Patterson minden, csak nem megoldás. De mivel hiányposzt és viszonylag elfogadható szerződés, ezért “jár” a közepes osztályzat. Patterson egyébként képes hasznos teljesítményre, de azt úgy nehéz, ha 32 meccsből 17-en sérülés miatt inaktív. És az csak az utóbbi két szezon. 10 NFL-ben eltöltött éve során 9 labdaszerzése volt, egy szezont sikerült egészségesen végigjátszania, és akkor is csak 9 meccsen volt kezdő. Igazából nem értem, miét adtam én erre “D+”-t, amikor ennyi pénzért klasszisokkal jobb játékosokat sikerült 1 évre leigazolni.

(renningan)

Kenny Britt, WR
1 év, 1,4M$ (550K$ garantált) 
Osztályzat: B

Britt első körös, nagyon tehetséges játékos, képes yardokat és TD-ket is szállítani WR1 szinten, csak megvan az a rossz tulajdonsága, hogy könnyen törik. A 2011es szezon óta szinte soha nem volt teljesen egészséges, ráadásul még bomlaszt is az öltözőben. Titus Young óta tudjuk, hogy Fisher mennyire tolerálja ezt a tulajdonságot. De mivel már dolgoztak együtt, valamint minimális veszteséggel elküldhető, az elkapó poszt meg nagy need, így megelőlegezem a Ramsnek a magas osztályzatot.

(renningan)

Carlos Rogers, CB
1 év, 2,5M$ (1M$ garantált) 
Osztályzat: B

Ismét egy jó, de már nagyon csak veterán igazolás a Raiderstől. Tarell Brown után elhozták a 49ers másik kezdő cornerét, megint 1 éves szerződésért. Igaz, nem is kell egy 32 éves játékost évekig leláncolni. A Raidersnek két CB is kellett és sikeresen megoldották a feladatot. Nem a jövő csapata, de okozhatnak kellemes élményeket a szurkolóknak.

(renningan)

2014.03.31.

Will Montgomery, C/G
1 év, 1,3 M$
Osztályzat: B+

Olcsón szerezték meg a Redskins egyik kezdő falemberét. Igaz, a washingtoni fal csak 23 sack-el engedélyezett többet mint a Broncosé. Ám, mivel olcsó és nagy eséllyel rotációs célzattal érkezett, mélyítésre szoruló posztra, ez egy jól sikerült üzlet.

(renningan)

2014.03.30.

Vasárnap még a csapatok is pihentek.

2014.03.29.

Ryan Wendell, C 
2 év, 8.15M$ (850K$ garantált)
Osztályzat: A

Egy nagyon csapat barát szerződést kötött a Pats a kezdő centerével. Wendell csak akkor keres 8 milliót, ha két évig kezdő marad, elbocsátása esetén pedig 425 ezer dollárnyi lesz cap hit, ami a mondjuk D-Jax 6,25 milliójához képeset mondjuk elég laza. A Pats ezzel magához láncolt egy NFL tapasztalattal rendelkező centert, így nem kell rögtön a draft elején értékes pickeket elkótyavetyélni. Valamint, ha sikerül kikukázni egy potens fiatalt, szív- és pénztárcafájdalom nélkül köszönhetik meg Wendell eddigi szolgálatait.

(renningan)

2014.03.28.

Maurice Jones-Drew, RB
3 év, 7,5M$ (1,2 M$ garantált) 
Osztályzat: A

A Raiders csodálatosan igazol idén. Igazából a 6 legnagyobb needjüket orvosolták tapasztalt, jó játékosokkal. RB poszton megtartották Darren McFadden-t, mellé pedig elhozták kevés garantált összeggel a volt Jaguars legendát, Jones-Drew-t. Így, van most két jó, egészségesen elit, elkapni is tudó futójuk. Szerintem egymást rotálva liga szinten is hatékonyak lehetnek, Schaubnak pedig ennyivel is több célpontja és segítsége lesz, ami rá is férne.

(renningan)

LeGarrette Blount, RB
2 év, 3,9M$ (950k$ garantált)
Osztályzat: A-

A Steelers részéről ez okos üzlet volt, Blount bárhol kezdő lehetne, a Steelersben pont nem biztos, hogy az lesz, de Le’Veon Bellel együtt elég jó párost fognak alkotni. Blount részéről viszont nem egészen értem, hogy mi ebben a ráció. A hírek szerint a Pats csak egy egyéves szerződést akart neki adni, ezért nem írt ott alá, cserében ott kezdő lett volna, ráadásul contender csapat. Pittsburghben ezzel szemben nem is fog többet keresni, nem is fog nyerni semmit, és még lehet, hogy csak második számú futó lesz. Azért nem mindenkit az eszéért szeretünk az NFL-ben…

(rowi)

Chris Clemons, S
2 év, 2,7M$ (450k$ garantált) 
Osztályzat: A

Chris Clemons a Jaguarsban, Chris Clemons a Texansban. Nem, ő nem DE, hanem S. A Texans olcsón megszerezte a legjobb még elérhető safetyt, aki coverage-ben elég jól szerepelt az utóbbi években Miamiban, Luckék (Manzielék?) ellen pont szükség is lesz rá. Vele egyébként már öten vannak safetyk rosteren Houstonban (+Daniel Manning, Lewis, Swearinger és Keo), szóval szeptemberig várhatóan legalább egyiküket kivágják majd.

(rowi)

2014.03.27.

Shaun Phillips, OLB
2 év, 6M$ (2,5 M$ garantált)
Osztályzat: A

Phillips szinte egész karrierjét San Diego-ban töltötte (kezdőként), ahol a korrekt szezonokon kívül még egy-két kiváló is becsúszott. Tavaly a meglehetősen gyenge denveri védelemben 10 sacket hozott össze, és jól is játszott. Személy szerint marasztaltam volna még, a Titans szerencséje, hogy létszám felettivé vált a Denverben. Így olcsón sikerült az egyik legnagyobb hiányposztot betölteni egy minőségi játékossal.

(renningan)

Knowshon Moreno, RB
1 év, 3M$
Osztályzat: A+

Egy évre, ennyi pénzért ez konkrétan hatalmas steal a Dolphinstól, rájuk is fért már egy normális RB. Egyébként érdekes irány, hogy ebben a holtszezonban a futókat a kickerekkel taksálják egy szintre.

(rowi)

Vince Wilfork, DT/NT (re-sign)
3 év, 22,5M$ (3M$ garantált)  
Osztályzat: A

Ha nem látnánk a garantált összeget, akkor ez simán egy óriási túlfizetés, egy mégoly értékes nose-tackle-nek is, de  3 millió garantálttal már más a helyzet. Továbbá igazából ez egy egyéves maximum 8 milliós deal 2 éves opcióval, szóval Wilfork motivációja idénre biztosított. Wilfork már 32 éves, Achilles-sérülése volt legutóbb, szóval nem csoda, hogy a Pats óvatos volt.

(rowi)

Mark Sanchez, QB
1 év, 2,25M$
Osztályzat: B

Nekem, többetekkel ellentétben semmi bajom ezzel az igazolással. Backupnak teljesen jó lesz, olcsón jött, Barkleynál csak jobb lehet, Foles meg kemény gyerek, nem fog sűrűn megsérülni, meg lehet nyugodni. Remélem sose kell pályára lépnie, de azért jó tudni, hogy nem Barkley a B tervünk.

(katonadani)

2014.03.26.

Jared Allen, DE
4 év, 32M$ (15,5M$ garantált)
Osztályzat: A-

Furcsa lesz Allent nem lilában látni és érdekes, hogy csoporton belül váltott, de az NFC Northban már volt egy hasonló eset idén, amikor Peppers lett a Packers tagja. Allent kissé túlfizették, ezért nem adtam rá A-t, de szerintem még van benne 2 év legalább és mégiscsak ő a harmadik legtöbb sacket jegyző aktív játékos. Három év után megszüntethető a szerződése, ha a Bears vezetősége úgy gondolja, szóval nem egy rossz üzlet ez. Chicagóban rendesen erősíteni kell a védelmen, a pass rush már megvan, a fal közepére pedig jöhet Jernigan vagy Donald a draft első körében. Jared Allen számára is jó lehet a üzlet, keres évi 8 milliót és egy rájátszás-esélyes csapatba került, habár Super Bowlt így nem fog nyerni az nagyon valószínű.

(katonadani)

2014.03.24.

Történtek kisebb igazolások ugyan, de mivel perememberekről volt szó, ezért nem tudjuk őket érdemben értékelni. Sőt, azt sem nagyon tudjuk, kik ők.

2014.03.23.

Jeremy Zuttah, C
Trade 
Osztályzat: A

A Tampa Bay Buccaneers remekül igazolt idén. Viszont olyan érthetetlen döntéseket is hozott, mint ez a csere a Ravensszel egy hátsó körös pickért. Zuttah nem egy pro bowler szintű center, de minimum egy kiváló falember, akivel a Ravens egy hatalmas lyukat tömött be. Számukra mindenképp jó üzlet volt, míg bár a Bucs leigazolta  Evan Dietrich-Smith -t ugyan, de Zuttah elküldésével kb. ugyanott vannak, ahonnan indultak. Pedig mind a ketten elfértek volna abban a falban.

(renningan)

2014.03.22.

A nap, amikor nem történt semmi…

2014.03.21.

Matt Schaub, QB
Trade 
Osztályzat: B

Schaub sokat keres egy 6. körös pickhez képest, de a Raiders az, akinek még mindig kell pár játékos áron felül, mert nem fog beleférni a 89%os keretbe. Schaub egyébként egy korrekt menedzser QB, akire ha nem tesznek Super Bowl kényszert, akkor jó teljesítményre képest. Ez a veszély nem áll fent Oaklandben, ennyi szívás elég volt. A jelenlegi QB class amúgy sem tűnik olyan jónak, mint várták. Szerintem az üzlet jobb, mint sokan gondolják, ha jut nekik irányító, egyiket sem tartom NFL késznek, így 1-2 évig simán tanulhatnák a szakmát. Vick jobb lenne, viszont Sanchez sokkal rosszabb, így maradt a B osztályzat.

(renningan)

Michael Vick, QB
1 év, 5M$
Osztályzat: A

Végre lesz Geno mellett egy ember, aki kihívást jelent majd neki. Tavaly nem volt ilyen, így teljesen kényelmesen csinálta, ami éppen sikerült neki. Most kiderül majd, hogy feljavul a verseny miatt, vagy megtörik alatta. Vick jobb játékos, de a sérülékenységét figyelembe kell venni és Geno a fiatal, lehet neki adnak esélyt a Jetsnél, de ez majd szeptember elején kiderül. Jó igazolás volt egyébként, főleg ha cserélnek DeSean Jacksonért, aki Vick jó barátja.

(katonadani)

Megmondtam, megmondtam, megmondtam, megmondtam!!!

(renningan)

2014.03.20.

Ryan Fitzpatrick, QB
2 év, 7,5M$ (4 M$ garantált) 
Osztályzat: C

Fitzpatrick nem jobb távolról sem, mint Schaub. O’Brien nem tudom mit szív, de ilyen sapka helyzettel milliókat pazarolni egy jobb eséllyel is csere játékosra szerintem hatalmas hiba. Schaubot ki kell vágni, ha nem tudnak szerződést strukturálni és húzni valakid a draftról kezdőbe. Ha nem oké, akkor ott van Case Keenum és lesz következő év. Érthetetlen és szerintem haszontalan, fölösleges igazolás.

(renningan)

Szerintem nem olyan rossz ez az üzlet, Henne és Cassell is nagyobb szerződést kapott most és Fitzmagic mindkettejüknél jobb. A Texans ezzel bebiztosította magát, hogy ha nem szerelmesedik bele egy QB-ba se a Drafton, akkor a második-harmadik körben húznak egyet, aki mögött lesz egy mentor vagy ha esetleg nagyon melléfognának, akkor Fitz is be tud szállni. Ez backup-pénz és egy teljesen jó igazolás. Egyébként egyre jobban kezdek elbizonytalanodni a Clowney 1/1-ben. Ha a Texans irányítót húz, akkor pedig Bortles lesz az.

(katonadani)

Jason Campbell, QB
1 év, ? M$ 
Osztályzat: hamarosan

Cserének jó lesz. Erről a dealről nagyjából ennyit gondolok. Dalton szerintem úgyis azoknak az irányítóknak a sorát fogja gyarapítani, aki ahhoz elég jó, hogy ne rúgják ki, sőt egy nagy szerződéssel magukhoz láncolják, de ahhoz nem lesz elég, hogy maradandót (SB részvétel legalább) alkosson. Lásd még Romo, Cutler. Az értékeléssel megvárnám a szerződés összegét.

(rowi)

Charles Woodson, FS
1 év, ? M$ 
Osztályzat: A

Woodson egy élő, 7szeres All Pro legenda. AFC, NFC, Super Bowl győztes, év védője és így tovább. Tavaly 97 tackle, 3 kiharcolt fumble, 2 sack és 1 INT volt a neve mellett. Egy vezér, egy kapitány, Peyton Manning mellett az utolsó mohikánja az 1998-as draftnak. Nagy eséllyel ez az utolsó szezonja, talán már csak a védőként szerzett TD-k rekordját akarja megdönteni. Ha másért nem, ezért megérte maradnia. Ha van egy kis humora a sorsnak, Manning passzát hordja majd vissza: azt hiszem ezt a 18as sem bánná.

(renningan)

Antonio Cromartie, CB
1 év, 3,25 M$ 
Osztályzat: A

A Cromartie – Revis CB páros volt, hogy a liga legjobbjai közé tartozott, ha nem a legjobbak voltak. Egy All Pro,  háromszoros Pro Bowler cornerbacket 3,25 millióért elhozni remek deal, pláne hiányposztra. Egyedül a mentalitással lehetnek problémák. Cromartie Rex Ryan jobb keze volt: amit hallott az öltözőben, egyből kinyilatkozta a médiának. Ő volt az, aki megtestesítette a mester szellemét. Aztán, amikor nem jöttek az eredmények, Ryannel együtt hullottak össze. Ennek eredménye a tavalyi borzasztó szezonja. Ha kellőképpen motivált lesz, vele az Arizona nagyon sokat sog nyerni és könnyedén felnőhet ez a secondary a liga legjobb futás elleni védelemhez.

(renningan)

Devin Hester, KR/PR
3 év, ? M$ 
Osztályzat: C

Volt idő, amikor két alapvető szabálya volt az NFL-nek: 11 játékos játszik 11 ellen, valamint SOHA ne rúgd a labdát Devin Hester felé. Ezek az idők elmúltak, ha megszavazzák, hogy a 40 yardosról végezzék el a kirúgásokat még jobban ellehetetlenítik a klasszis visszahordók, ezzel Hester helyzetét is. Szerintem az Atlanta részéről ez egy felesleges igazolás, egy returnert pedig nehéz értékelni. Hester már nem az a játékos, aki az összefutkosott 19 kombinált visszahordott TD-vel special teamer rekorder az NFLben (ahogy a 18 P/K visszahordása is az). Eljárt felette az idő.

(renningan)

Jerricho Cotchery, WR
5 év, 8 M$, 2,25  M$
Osztályzat: C

A látszat ellenére ez valójában egy 1, maximum 2 éves szerződés, de több mint 2 millió garantált egy 32 éves közepes elkapóért túlzás. Ha nem a Panthers lenne itt, hanem bármelyik másik csapat, akkor ez inkább D-/E, de a Panthers rosterén konkrétan nem maradt NFL tapasztalattal rendelkező elkapó, így muszáj voltak valahonnan egy tapasztalt WR-t szerezni. A drafton legalább két elkapó így is kell, de konkrétan a támadófal is a centerből, Kalilból áll jelenleg…

(rowi)

2014.03.19

Donald Penn, OT
2 év, 9,2M$ (4,2 millió garantált)
Osztályzat: A

Oaklandben kezd összeállni a fal. Kevin Boothe és Austin Howard után egy egykori pro bowler-t sikerült idehozni, aki 2012ben 97. volt az NFL legjobb 100 játékosának listáján. Az utóbbi 7 évben nem volt sérült, minden meccsén kezdő volt. A Raidersnek van pénze, a 89%os szabály készteti is az igazolásokra, de ez egy kifejezetten jó Deal volt. Penn 31 éves, 2 jó év biztos van még benne vakoldali tackleként. Nem hosszútávú megoldás, de arra jó, hogy egy jó QB prospect-vel elkezdjék az építkezést.

(renningan)

Willie Colon, G 
1 év, 2 millió
Osztályzat: A

Rex Ryan kifakadt, hogy lecsúsztak DRC-ről, de úgy látszik (Vicknek) Genonak kevesebbet kell jövőre a földön feküdnie. A Seahawksból elhozott OT Breno Giacomini után szerződést hosszabbítottak Willie Colonnal, ezzel együtt szinte valamennyi értékes szabad ügynöküket megtartották. Colon egyébként jó játékos, kezdő volt a Steelersben 6 évig (amikor épp nem sérüléssel bajlódott), tavaly pedig mind a 16 meccsen kezdő volt a Jetsben.

(renningan)

Henry Melton, DT
4 év, 29 M$, (5 M$ garantált) 
Osztályzat: A

Csak sikerült nagy nevet Dallasba hozni. A Cowboys ezt az igazolást főleg Rod Marinellinek köszönheti, aki még a Bearsnél volt Melton pozicionális edzője. Melton All-Pro szintű játékos, míg a dallasi védelem már az is hízelgő, ha védelemnek hívom. Súlyos térdsérülésből tér vissza, pályán kívüli balhéi is vannak, de amikor játszott, jó teljesítménnyel állt elő, kezdő éveiben 7 és 6 sacket ért el. A szerződés elég biztonságos a csapat szempontjából: első évében 5 milliót kap garantáltan. A maradék tartalom akkor érvényesül, ha a 2015ös szezon első napján is a keret tagja. Ha ez teljesül, 9 millió garantált jár még neki, amennyiben nem, akkor nem marad utána semmilyen cap hit. Ritka, a Cowboystól szokatlanul jó üzlet, csak azért nem A+, mert Weedent még nem hevertem ki teljesen.

(renningan)

2014.03.18.

Mario Manningham, WR
1 év, 795K$
Osztályzat: A+

Manninghamnek nagyon nem jött össze a frisco-i túra: 2 szezon alatt összesen 1 TD-t szerzett, a tavalyi évet pedig sérülés miatt szinte teljesen kihagyta. így visszatért oda, ahol draftolták. Szerintem ez potens döntés mindkét fél részéről. Egyrészt Manningham ismeri a rendszert, Eli-t, eddig sokadik számú elkapóként és produktív volt (3 év alatt 19 TD-t szorgoskodott össze), másrészt pedig csak 1 éves szerződést írt alá, ami a csapat szempontjából is kényelmes.

Szerk: Kiderültek a fizetése részletei. Így B+ ról A+ ra nőtt az igazolás értéke.

(renningan)

2014.03.17.

Trindon Holliday, WR
1 év
Osztályzat: C+

Biztos hogy nem Holliday fogja megoldani a Giants passzjátékát. Személy szerint kedvelem: kiváló, a liga egyik legjobb returnere. A Ravens elleni PO meccsen tavalyelőtt például NFL rekordot állított fel: egyedüliként hordott vissza punt és kick offot is, ráadásul előbbi PO csúcs. Idén ugyanakkor háttérbe szorult, meccsek mentek el rajta, az utóbbi két évben összesen 10 fumble-t vétett. Nem rossz igazolás, pláne egy évre, de Eli mellé nem feltétlenül kell még egy TO gyáros.

(renningan)

Kevin Boothe, OG/C
2 év, ? M$ 
Osztályzat: B

Igazából a szabad ügynök piac elejét leszámítva McKenzie egész jól igazol. A két falát például már többé-kevésbé összerakta. Boothe is a jobb igazolások közül való, a Giantstől elhozott falember a támadófal közepén egyaránt tud baloldali guardot, centert és jobboldali guardot játszani. A részletektől függően ez egy B körüli igazolás.

(rowi)

James Jones, WR
3 év, 10M$ (3,65M$ garantált) 
Osztályzat: A

Kezd alakulgatni ez a Raiders, a DE poszt és az OL rendberakásával végre sikerült egy első számú elkapót is szerezniük, ráadásul olcsón. James Jones 2012ben 14 TD-t szerzett, tavaly csak 3-ig jutott. De tekintve, hogy voltak sérülései, Rodgers szinte a teljes szezont kihagyta, mögötte pedig Flynn volt a legjobb opció (az sem elsőre) már máshogy néz ki a dolog. Az 59 elkapásból 817 yard pedig különösen imponáló gyenge irányítóktól. Abból meg Oaklandben van bőven, tehát jó lesz ő itt.

(renningan)

Dominique Rodgers-Cromartie, CB
5 év, $39M, $15M garantált
Osztályzat: D

Az odáig rendben van, hogy a Giants megnyerte a versenyfutást a Jets-szel szemben DRC-ért, ráadásul hatalmas hiányposztra sikerült igazolni egy tehetséges, tapasztalt játékost. Viszont. Tavaly a Denvernél elég jó szezonja volt, így miután lejárt az egy éves, “van egy éved bizonyítani” szerződése, a Broncos elé is rakta a csillió dollárt jelentő hosszabbítást, 10 millió garantálttal. Ez szerintem már eleve túlzás lett volna, de határeset, a Giants viszont még ehhez képest is túlfizette, és hát Rodgers-Cromartie-nak nem véletlenül az a gúnyneve ám, hogy Doesn’t Really Care…szóval én szkeptikus vagyok, hogy majd pont Coughlin tud majd a mentalitásán változtatni.

(rowi)

Brandon Weeden, QB
2 év,$75k idén a cap hit 
+ $2,1M a Brownstól 
Osztályzat: LOL

Hahahaha.

Ez volt az első reakciónk. A második viszont a részletek megismerése után az, hogy tulajdonképpen ingyen szerzett a Cowboys egy harmadik (második?) számú QB-t, és mivel a Cowboys 2011 óta csak 2 irányítót tart rosteren, így igazából a végén a ‘boys szemszögéből ez egy A-s igazolás, feltéve persze, ha Weedent a pálya közelébe sem engedik. És miért ingyen? Mert Weeden újonc szerződése még él, ergo őt még a Browns fizeti, akárhol játszik is.

(rowi)

Steven Hauschka, K (re-sign)
3 év, 9,15M$ (3.35M$ garantált)
Osztályzat: A+

Kickerek újraigazolásáról nem szoktunk itt megemlékezni (csak Vinatieri tudott ide bekerülni, bár most hogy kezd leülni a piac, lehet lesz egy összefoglaló a rugókról), de Hauschka megérdemli, hogy itt szerepeljen. Nálam a liga egyik legjobb rugója ugyanis, tavaly egy szerény 33/35-öt hozott, én örülök, hogy a Hawks megtartotta, ennyi pénzt röhögve megér. Nincs túl erős lába, 50-en túlról alig-alig próbálkozhat, de az alatt biztosabb a lába, mint Balotellinek 11-es rúgásnál. Igazából már tavaly is aggódtam, hogy miért nem hosszabbítanak már, miért nem, de az idei produkciója után teljesen biztos volt, hogy ő innen nem megy sehova. Az NFC döntőn a 4&7-re mindenki emlékszik ugye? És arra, hogy előtte ő volt az aki azt mondta Carrollnak, hogy ezt szerinte nem kéne elrúgni?

(rowi)

Zach Strief, OT
5 év, 20,5 M$, (8,4M$ garantált)
Osztályzat: C

Nem értem, honnan varázsol a semmiből magának pénzt a Saints, de hogy azt is elszórja… Strief, mint tackle rendben van, az utóbbi három évben amikor játékra alkalmas volt, a kezdőben kapott helyett. Brees biztos örül neki, ám nem szabad elfelejteni, hogy 31 éves lesz, benne van a sérülés lehetősége és a drafton a jóval fiatalabb, ígéretes támadófalemberekből elég mély a class. Szerintem túl lett fizetve, nem is igazi hiányposzton játszik, miközben például a center Brian De La Puente még mindig szabad ügynök, a védelemben lévő lyukakról meg ne is beszéljünk.

(renningan)

Nate Allen, S
1 év, 2M$
Osztályzat: A-

2 millió dollár nem vészes összeg, Allen pedig már régóta az Eagles tagja és jelenleg hiány van safety-kből. Tavaly sokat fejlődött, de előtte elég gyenge teljesítményekkel rukkolt elő. Remélem nem lesz kezdő (tehát be tudjuk húzni a két top safety közül az egyiket a drafton), cserének teljesen jó lesz.

(katonadani)

2014.03.16.

Calvin Pace, OLB
2 év, 5M$
Osztályzat: B+

Nem szaladgáltak a jobb játékosok a piacon, így ez egy érthető döntés volt a Jets részéről. Pace tavaly karrier csúcsot jelentő 10 sacket ért el, csupán féllel lemaradva lett második Muhammad Wilkerson mögött a csapatban. 33 évesen nem fogja megváltani a világot, de annyi időre még jó lesz, hogy fiatalokkal felfrissítsék és megerősítsék az egységet.

(renningan)

Walter Thurmond III, CB
1 év, 3,5 millió
Osztályzat: A

A Giants védelemre minden nemű erősítés ráfér, Thurmond pedig nem játszott rosszul a Hawksban, már amikor lehetőséget kapott. Balszerencséjére Sherman, vagy Browner eltiltása után Byron Maxwell volt előtte a sorban. Az egy év, “mutasd meg mit tudsz” igazolások jók: Thurmond motivált lesz és jól fog játszani. A Giants rövidtávon mindenképpen nyert vele. Csak az a kérdés, hogy utána megtudják-e tartani New Yorkban, vagy konzisztens lesz-e a nagy szerződés után.

(renningan)

Brandon LaFell, WR
3év, 9M$ (3M$ garantált)
Osztályzat: A

LaFell inkább a fizikálisabb elkapók közé tartozik. Egy Panthers szintű offensehez képest jó számokat hozott, 5 TD-vel és 629 yarddal 49 elkapásból. Különösen a célterületben lehet veszélyes, a Pats pedig tavaly Jaguars szinten mozgott red zone offense terén. Hiányposztra érkezett, a három éves, 11 milliós fizetés pedig abszolút korrekt ár.

(renningan)

Emmanuel Sanders, WR
3 év, 15M$(6M$ garantált)
Osztályzat: A

Ennyit Deckerről. Sanders a gyengélkedő Steelersből érkezett 6 TD vel és 740 elkapott yarddal, Demarius Thomas mellett másod számú célpontként ellesz, mint befőtt. Ezzel az igazolással kész a Broncos elkapó sora, ráadásul minőségileg sikerült pótolni Deckert. A szerződése nem ismert egyelőre, de mivel SB esélyes csapathoz érkezett nem magasan rangsorolt WR-ként, nagy eséllyel olcsón megszerezte Elway. Tovább folytatódik a harc az AFC győzelemért.

(renningan)

2014.03.15.

Roman Harper, S
2 év, 4,5M$
Osztályzat: B

Michael Mitchell-t Harperre cserélni nem feltétlenül volt okos húzás. A két év, 4,5 millió nem olyan sok, Harper egy korrekt backup lehet, ha szerencséje van és a front7 hozza a szintet. A piacnak eddig hatalmas vesztesei a Párducok, az offense konkrétan 1-2 embert leszámítva kuka, és a front7-en kívül a védelem is jobb esetben középszer játékosokból áll. Bele kellene húzni, különben úgy járnak mint a Vikings tavaly-tavalyelőtt.

(renningan)

Julian Edelman, WR
4év, 17 M$ (8M$ garantált)
Osztályzat: A

Érdekes ez a szabad ügynök piac. Eric Deckert agyonfizetve elvitte a Jets. Jeremy Maclin egy éves, 5,5 milliós szerződést kapott. A 0 TD-s Nicks-et is hamarabb igazolta le Colts. Jimmy Graham 10+ milliót akar és kap is nagy eséllyel.  Edelman pedig sehova nem kellett. Pedig Brady legjobb és legmegbízhatóbb célpontja volt. Nem értem, hogy Peyton vagy Brees tökéletesen odadobott labdáit lehalászó, vagy folyton sérült, néha TD nélküli elkapók kelendőbbek, mint valaki, akit Brady edzetett. Ennyi bokához dobott, fű alól összeszedett labdát, a semmiből ilyen szinten játékot csináló elkapó nem volt a piacon. A Pats minden esetre nagyon jól járt, valószínűleg nem is kell nagy szerződést adni a slotban remek, de mélységben is használható elkapónak.

(renningan)

Ben Tate, RB
2 év, 7M$
Osztályzat: B+

A Brownsnak kellett egy futó, miután Richardson nem vált be és elcserélték Indybe, most végre lehetőségük volt rá, csodálkoztam is, hogy eddig vártak vele. Pontosan annyit fog keresni évente, mint Gerhart Jacksonville-ben, de szerintem Tate jobb futó, nálam kezdő kaliber, habár abból a gyengébb fajta. Ezért szívesen látnám a Brownst, hogy a második kör elején elhoz egy újonc futót, mondjuk Carlos Hyde-ot.

(katonadani)

Julius Peppers, DE 
3 év, $30M ($7,5M garantált)
Osztályzat: C

Tavaly a Packers jóval több sacket (44) jegyzett, mint a Bears(31) és most elhozták annak a sack mennyiségnek majd az 1/4ét, valamint összesen 118,5 sack költözött Green Baybe. Peppers lassan 34 éves, és karrierje során eddig csak Peyton Manning keresett nála többet, ehhez képest jól megkérte az árát egy SB esélyes csapattól. Főleg úgy, hogy 7 sack ide vagy oda, semmit nem mutatott egész évben. Számomra érthetetlen lépés: 30 millió cap space-el, ennyi pénzért jobb, olcsóbb, fiatalabb alternatívák is voltak, sőt vannak még a piacon. Ha nem a Bearstől jön, akkor nagyon pocsék deal lett volna.

(renningan)

Ellenkeznék, szerintem jó igazolás, kell a pass rush Green Baybe, Peppers pedig örül, hogy 3-4-ben játszhat a 4-3 helyett. Illetve a garantált pénz sem sok 3 évre vetítve, hiszen ha gyenge, akkor nem kell sokat fizetni neki, szóval szerintem ez egy B+ igazolás volt.

(katonadani)

2014.03.14.

Daryl Smith, LB 
4 év, 16,1M$ (3,5M$ garantált) 
Osztályzat: A+

Smith a liga legjobb linebackerei közé tartozott mindig is, csak épp a Jaguarsban ezt senki nem vette észre. 32 éves, talán a 4 év sok, de a piac egyik legjobb külső LB-nek ennyi járt. Arról nem is beszélve, hogy tavaly 123 tackle, 5 sack, 3 INT, 2 kiharcolt Fumble, 18 leütött passz és egy TD szerepelt a neve mellett. Nem lett túlfizetve.

(renningan)

Brandon Spikes, LB 
1 év, 3,25M$ 
Osztályzat: A

Spikes a liga egyik legjobb futás elleni LB-e volt, az egy év 3,25 millió pedig abszolút korrekt ár, még ha pass ellen nem is kis hiányosságai vannak. A Bills védelme eddig is elit volt, egy motiválatlan Byrd ide vagy oda. Spikes jót fog tenni az egységnek, már csak irányító kellene Buffalóba.

(renningan)

Cortland Finnegan, CB 
2 év, 11M$
Osztályzat: F

Igazán örömteli, hogy a szabad ügynök piacon egyes csapatok nem erősítésekkel, hanem szórakoztatással próbálják meg felhívni magukra a figyelmet, így az ellendrukkerek számára szinte minden napra jut egy-egy mulatságos deal. Legalábbis máshogy nem tudom ezt a húzást értékelni; amit a héten a GM Hickey bemutatott, az Starks megtartásán kívül inkább aggodalomra ad okot mint bizakodásra. Finneganről annyit, hogy a Pro Football Focus a 110 CB közül az előkelő 109-ik helyre rangsorolta a tavalyi szezonban.

(rowi)

Tarell Brown, CB
1 év, 3,5M$ (3,5 M$ garantált)
Osztályzat: B+

Megint dívik, hogy CB-nek csak egy éves szerződést adnak. Nem is baj, hisz hosszútávra hatalmas pénzeket kell garantálni. A Raidersnél gyakorlatilag ami létezett, hiányposzt volt, Terell Brown pedig kiváló játékot mutatott a 9ersnél, 1 évre 3,5 millióért jó igazolás.

(renningan)

Antonio Smith, DE
2 év, 9M$
Osztályzat: B+

Úgy fest a Raiders megnézte a sorsolását, és rájött, hogy Manningen kívül még Bradyvel, Kaepernick-el, Russel Wilsonnal is találkozni fognak Riversen kívül, ami a tavalyi védőfalnak épp Manningel, Bradyvel, Kaeppel és Wilsonnal lenne több, mint elég. Jelenleg így néz ki a védőfaluk: Tuck – Smith – ? – Woodley,  összesen 158 extra sack, ami rá is fér az oaklandi alakulatra.

(renningan)

Charles Tillman, CB (re-sign)
1 év, 3,5M$
Osztályzat: A-

Tillman sokáig a liga top cornerei közé tartozott, 2011ben és 2012ben pro bowlra is beválasztották, utóbbiban All-Pro lett (többek között 3 TD és 10 kiharcolt fumble). Tavaly aztán sérülés miatt kénytelen volt kihagyni a szezon felét, csak 8 meccsen lépett pályára, de azt mind kezdőként 3 labdaszerzéssel és kiharcolt fumble-el. 33 évesen már nem lesz shermani magaslatokban, de egy évre 3,5 millióért bőven belefér, egy, de akár két jó év is benne van, ha egészséges tud maradni.

(renningan)

Wesley Woodyard, LB
4 év, 16M$ 
Osztályzat: A

A Titanstől ez is hatalmas deal, pláne 16 millióért. Woodyard az egyik legjobb passz ellen védekező LB. A tavalyi Broncos védelemből ő nyújtotta talán a legkonzisztensebb teljesítményt (nagy szó), ami a Vadlovaknál hatalmas teljesítmény, ennyiért nem megtartani pedig hatalmas hiba. Garantált összegtől függetlenül az csodálatos igazolás volt.

(renningan)

Evan Dietrich-Smith, C
4 év, $14,25M$, 7,25M$ garantált
Osztályzat: A-

Lovie Smithéktől ez parádés, az még kérdés, hogy D-S és Zuttah közül melyikük játszik majd centert vagy guardot. A Packers részéről ezt viszont annyira nem értem, a hírek szerint Rodgers kilincselt is a front office-nál, hogy tartsák meg a centert, de nem ért célt. Ez nekik “csak” azért probléma, mert 2011-ben már voltak hasonló helyzetben, amikor a szezon után a Rams elvitte Scott Wellst, ők elhozták Jeff Saturdayt a Coltstól, aztán jól befürödtek vele. De ez csak mellékvágány, a Tampa részéről ez jó lépés volt.

(rowi)

Hakeem Nicks, WR 
1 év, 3,5M$ 
Osztályzat: B+

Nicks csak kidumálta, hogy Luck-al játsszon egy csapatban. Szerintem ő volt a liga legtúlértékeltebb szabad ügynök elkapója, pláne egy 0 TD-s szezon után. Hosszú távú szerződést semmilyen esetre nem érdemelt volna (még soha nem játszott 16 meccset egy szezonban). Az egy év 3,5 millió arra pont jó, hogy megnézzék mit tud és jobb esetben egy második (de inkább harmadik) elkapóként is lehet (hacsak nem magának kell passzolnia) használni.

(renningan)

Brandon Browner, CB 
3 év, $17M, $1M garantált
Osztályzat: A

A Patriots nem viccel, a Revis-Browner páros elég durva lesz. Browner büntetését csökkentették 4 meccsre (megjegyzés: szerintem elég vicces lett volna, hogy a liga épp a fű engedélyezését tervezi, eközben valaki épp 1 éves büntetését tölti füvezés miatt), de a Hawks így is könnyedén elengedte. Tavaly nem volt jó formában addig sem, amíg játszott, a helyén pályára lépő Thurmond, majd Maxwell is jobb volt, mint ő, de a környezetváltozás szerintem jót fog tenni neki. Egyébként nagyjából ennyi a különbség a Pats meg a csoport riválisok között; amíg ők Revis-szel és Brownerrel erősítenek, addig a Dolphinsnak egy Finnegan jut…

(rowi)

Steve Smith, WR 
3 év, 12M$, 3,5M$ garantált 
Osztályzat: C

Steve Smith a Carolinaban eltöltött 13 év után tette át a székhelyét Baltimore-ba és meg kell hagyni, ő baromi jól járt az üzlettel. Elismerem, hogy egy élő legenda, de lassan 35 éves és én maximum WR3-nak tudom elképzelni, miközben a csapatban igazán WR2 sincs. A Ravens túlfizette, szerintem sehol nem adtak volna érte veterán minimumnál többet, annyiért viszont inkább elmehetett volna egy SB contender csapathoz, mint a Pats vagy a Broncos.

(renningan)

Michael Oher , RT/LT
4 év, 20M$ (9,5M$ garantált)
Osztályzat: A-

Nálam ez az igazolás nagyon ül: képességeihez mérten a szerződés értéke minimum reális. Igaz Oher-nak nem volt tavaly valami kiemelkedő éve, de a Super Bowl győzelem az ő klasszis játéka nélkül biztos nem jött volna össze a Ravensnek. Idén voltak kisebb-nagyobb sérülései, nem találta a formáját és mentálisan sem volt a toppon (a Blind Side miatt kapott felhajtás zavarta, aminek többször is hangot adott). A Titans fala a tavalyi komoly erősítések ellenére is csak a szezon végére kezdett összeállni, így ha a tendencia folytatódik és Oher képességeihez mérten fog játszani, akkor könnyen feltámadhat az AFC South.

(renningan)

B. J. Raji, NT (re-sign)
1 év, $4 millió
Osztályzat: A-

Raji néhány napig tesztelte a piacot, majd rájött, hogy nem kell ő senkinek a tavalyi éve után, így inkább hosszabbított nagy duzzogva még egy évre. Én ennyit se fizettem volna neki, de ezt már lehet csak a szombat reggeli rosszindulatom mondatja velem, egyébként egy évre 4 millióért kölcsönösen előnyös üzlet ez. Idén nose-tackle-t fog játszani.

(rowi)

Brandon Pettigrew, TE (re-sign)
4 év, 16M$ (8M$ garantált)
Osztályzat: B-

Szerintem ez is a jobb szerződés-hosszabbítások közül való, bár így az elkapók elég jelentős helyet fognak a fizetési sapkából elfoglalni. Pettigrew nem annyira megbízható célpont, sokat droppol, de Tate érkezésével várhatóan kevesebb labdát kap majd. A Johnson-Tate-Pettigrew sor azért elég jól hangzik. A Lions nem tehetett mást, mert a TE-piacról kezdtek eltűnni az alternatívák, az pedig, hogy ők draftoljanak TE-et az első körökben, a secondaryben meglévő hiányosságok miatt nem volt opció.

(rowi)

Ted Ginn, KR/WR 
3 év, 10M$ (5,2M$ garantált)
Osztályzat: B-

Folytatódik a jómunkásemberek sivatagba szerződtetése. Ahhoz képest, hogy Ginn inkább returner ez nekem kis túlfizetésnek tűnik, de egyébként nem rossz deal ez. Harmadik számú elkapónak is jó lesz. Ezzel persze a Panthers járt rosszul, mert így nem maradt épkézláb elkapójuk.

(rowi)

2014.03.13.

Captain Munnerlyn, CB
3 év, 14,25M$ (7M$ garantált)
Osztályzat: A

Nagyon jó igazolás, a vikingeknek kellett egy CB, mert nagyon gyenge volt az egység és a draft első körében biztos nem fognak ide húzni, hiszen ott mindenki reach lenne. Munnerlyn volt a legjobb bent maradt CB, 26 éves és nem is fizetik túl, nincs kivetnivalóm.

(katonadani)

Jason Hatcher, DT/DE
4 év, 27,5M$
Osztályzat: B+

Jó igazolás. Tavaly a posztján a liga negyedik legjobbja volt pass rush terén. Ezt 4-3-as rendszerben DT-ként tette, a Redskinsnél pedig 3-4 van, ezért kicsit lehet aggódni, itt majd DE-t fog játszani, de a Cowboysnál két éve 4-3ban is jól ellátta feladatait. A Redskinsnek meg borzalmas volt a védelme tavaly, jól jön majd a védőfalba, főleg, hogy nincs első körös választási joguk. Mondjuk 32 éves, a 4 év kicsit sok talán 7 milliós átlaggal.

(katonadani)

Lamarr Woodley, OLB
2 év, 12M$
Osztályzat: A-

A Raiders is végre elkezdett költeni veterán, jó játékosokra. Tuck-kal együtt már lesz valami pass rush végre, mindkettejük két évre, hasonló fizetésekkel, mindkettő jó üzlet szerintem, Woodley kicsit jobb nálam.

(katonadani)

Justin Tuck, DE
2 év, $11 m ($5,5 millió garantált)
Osztályzat: B+

Nagyon kellett a Raidersnek egy defensive end, mert jelenleg kezdő kaliberű nincs a rosteren. Tuck tavaly 11 sacket szerzett, bár statisztikái nagy részét a Redskins elleni meccseken hozta össze, futás ellen még mindig erős volt. Ez az igazolás most jó, de tovább kell költenie McKenzie-nek kezdőjátékosokra, hogy valami legyen Oaklandben.

(packer_nation)

Willie Young, DE
3 év, $9M ($3,95M garantált)
Osztályzat: A

Young alulértékelt játékos, mert csak három sacket ért el tavaly, de ennél jóval nagyobb nyomást helyezett az ellenfél irányítóira, így simán lehet kezdő DE. A csoportrivális Lionstól halászták el, nem kap sok pénzt, így megérte.

(packer_nation)

Anthony Collins, LT
5 év, $30 millió ($15 m garantált)
Osztályzat: B

Donald Pennt kihajította a Buccaneers, így kellett egy kezdő baloldali tackle a kalózoknak. Collins megállta a helyét a Bengalsben ezen a poszton, amikor Whitworth megsérült, de nem játszott eleget ahhoz, hogy alappal lehessen állítani, hogy megér $15 milliót garantáltan. Legalább fiatalabb, mint Penn.

(packer_nation)

Ziggy Hood, DT
4 év, $16 m ($4,5 m garantált)
Osztályzat: Z-

mi a jószagú úristen ez?

(packer_nation)

Véletlenül sem értek egyet! Hood ugyan első körös pick volt, annak valóban gyenge, de teljesen más szisztémában játszott eddig, a Jaguars pedig egyértelműen posztra igazol a védelemben. A pénz talán egy kicsit sok érte, de szerintem sokkal jobb választás, mint Willie Young, aki szintén járt a csapatnál látogatóban. Reálisan körülbelül C értékelést adnék erre, a Z- kifejezetten annak szól, hogy a Jags korábban csinált hülyeségeket. In Gus Bradley we trust!

(npetiii)

Chris Clemons, DE
4 év, 17,5M$ (5.475M$ garantált)
Osztályzat: A-

Az ex-Seahawks DC Bradley újabb játékost szerzett meg a bajnoktól, alakul a Southeastern Seahawks. Clemons egyébként 32 éves, és az elmúlt éve alapján már inkább leszállóágban van, de egy Jaguarsnak ő mindenképp erősítés, Bradley rendszerét ismeri, ismerős arcok veszik majd körül, jó helyre került. A 4 év mindenesetre soknak tűnik. Thurmond-ról is azt suttogják, hogy ő is a Jagsnél köt ki.

(rowi)

Nolan Carroll, CB
2 év, $5 millió
Osztályzat: A-

Nagyon kellett az Eaglesnek egy cornerback, mert a jelenlegiek hagynak némi kívánnivalót maguk után (Williams, Fletcher), és íme. Carroll a közepesnél egy fokkal jobb mindössze, de ez rendben van, nem is fizetnek neki sokat egyáltalán. Egy használható második számú CB, aki magas (185 cm), és jól szerel, csak három szerelési kísérletet hibázott el tavaly. Sérülésekkel is hajlandó játszani.

(packer_nation)

Jon Beason, LB
3 év, $19 millió ($7 m garantált)
Osztályzat: B-

Beason 2011-ben $50 milliós szerződést kötött a Panthersszel, ami akkor a legtöbb volt egy középső linebackernek az NFL történetében. Pár hónappal később, ugyanabban a szezonban IR került szeptember közepén. Aztán Beason elvesztette kezdő pozícióját, sérülésekkel küszködött, így eltradelték a Giantsnek, ahol jól játszott. Az új szerződésével azonban minimálisan túl lett fizetve, ami nem a játékának szól, mert arra nem lehet panasz, ha egészséges, inkább annak, hogy van kockázata, mert gyakran sérült az utóbbi időben.

(packer_nation)

Beason 3x pro bowler és 2x all pro játékosként (igaz legutoljára 2010ben), visszaigazolása nem volt rossz döntés a Giants részéről. Főleg azért, mert a piacon Daryl Smithen kívül nem nagyon van nála jobb a posztján. Passz ellen már nagyon nem az igazi, de ha egészséges tud maradni, a pályán vezér, futás ellen pedig még mindig jó.

(renningan)

Stevie Brown, S
1 év, $4 millió
Osztályzat: B+

Brown ACL-szakadásból jön vissza, ezért a Giantsnak óvatosnak kellett lennie. Szerencsére azok is voltak, hiszen csak 1 évre igazolták újra a tehetséges safety-t, aki most bizonyíthat, hogy megéri a több pénzt. Kérdés, hogy a sérülés mennyiben befolyásolja teljesítményét a továbbiakban.

(packer_nation)

TRADE Darren Sproles, RB from NO
5. körös pick
Osztályzat: B

Pont ez az ötödik kör volt a rezervációs áram, ha ennél nagyobb értéket adtunk volna, akkor nem tetszene, így belefér. Ami tetszik benne: új játékszere van Chip-nek, végül is illik a rendszerbe. Ami nem tetszik: A liga legjobb futójától fog elvenni snapeket és yardokat. Shadynél mondjuk csak Forte töltött több snapet a pályán, de akkor is. A legjobb játékosodtól nem veszel el időt a pályán. Na meglátjuk, mondjuk az lesz érdekes, amikor Shady és Sproles is a pályán lesz egyszerre, az kemény dió lesz a védelmeknek.

(katonadani)

UPDATE (03.15): Szerződésmódosítás és hosszabbítás, így 3 év, 10,5M$

Ez is jó ötlet volt Chip Kellyék részéről, így kevesebbet fog keresni ebben az évben is és le is kötötték még plusz 2 évre. Egyre jobban tetszik egyébként ez a csere, habár Sproles már 31 éves és 2015-ben és 2016-ban már jelentősen lelassulhat. Ettől függetlenül imádni fogom az ellenfél védőkoordinátorainak, linebackereinek és safety-jeinek az arcát, amikor Sproles felmegy a pályára, de Shady nem jön le.

Eric Decker, WR 
5 év, 36,25M$ (15M$ garantált)
Osztályzat: B

A számok Golden Tate-éhez hasonlóak, de amíg a Lions pontosan oda szerződtette Tate-et, ahova ő való (vagyis második számú elkapónak), addig Decker szerintem nem első számú elkapó. Persze hatalmas hiányposztra érkezik, de nagyon nem mindegy, hogy valakinek egy Peyton Manning vagy egy Geno Smith dobál. Ráadásul motivációs problémák is lehetnek, mert Decker a védelmét éppen nagyon agresszívan fejlesztő Super Bowlba jutásra esélyes Broncost hagyta ott kizárólag anyagi okokból. A Decker-Revis párharcok mindenesetre érdekesek lesznek.

(rowi)

Matt Shaughnessy, OLB (re-sign)
2 év
Osztályzat: C+

Megint egy iparos, kiegészítő ember (vissza)igazolása a Cardinalsnál. Tavaly egész jól muzsikált, futás ellen kifejezetten jó lesz. Ha nem kért sokat, akkor ez lehet jobb deal is.

(renningan)

Rodger Saffold, OT/OG
5 év, 42,5M$ (21M$ garantált)
Osztályzat: D

Hülyeség, franchise-olni kellett volna Veldheert. Saffold sérülékeny és állítólag guardot fog játszani, ennyit meg nem szokás adni egy guardért. Ha tackle-t fog játszani, akkor kicsit érthetőbb, de azt nem tud olyan jól és még akkor is drága vásár volt.

(katonadani)

UPDATE (2014.03.13.): Saffold megbukott az orvosin, így a Raiders mégsem igazolja le, marad a Ramsnél, akiknél gyorsan alá is írt 5 évre…a nap vicce, lol
(rowi)

Rodger Saffold, OT/OG (re-sign)
5 év, 32M$ (20M$ garantált)
Osztályzat: C- (javítva)

A szappanopera ezzel várhatóan véget ért, Saffold marad, és ugyan a szerződés maximum összege 10 millióval kisebb, mint ha eligazolt volna, de a garantált majdnem ugyanannyi, így ez továbbra is túlfizetés, Saffold egyszerűen nem ér ennyit. A háttér-információk szerint egyébként azért bukott meg az üzlet, mert a Raiders tulajának Mark Davisnek nem tetszett, hogy ennyit fizetnek ki Saffoldnak, az orvosi vizsgálat meg jó kifogás volt. Más kérdés, hogy a GM feje fölött nem szokás így átnyúlni, vagy hagyja dolgozni vagy rúgja ki…
(rowi)

Jonathan Dwyer, RB 
1 év
Osztályzat: D-

Igazából nem tudok mit mondani. Dwyer nem fog hiányozni a Steelersnek, pass blokkolásban jó, esetleg még rövidyardos szituációkban használható, de másra nem. Legalább lett futójuk.

(renningan)

2014.03.12.

Darrelle Revis, CB 
1 év, $12M
Osztályzat: A+

Taps, taps, taps, Belichick megint lecsapott, a Jets szurkolók meg a szívükhöz kaptak.  Tökéletes deal, Talib elvesztését így meg se fogják érezni. Man-coverage-ben Revis a legjobb (Shermannel együtt), a csoport riválisok  fiatal irányítói szerintem nem sokszor fognak felé dobni. 16 milliót keresett volna a Tampánál, a Pats ehhez képest 4 milliót spórolt, cserében a teljes 12 millió garantált.

Kiegészítés: a szerződés ennél kicsit bonyolultabb. 2014-re valóban 12 millió $ a garantált összeg (10 millió aláírási pénz, 1,5 millió alapfizetés, 500k meccspénz), de tartalmaz 2015-re egy 20 millió dolláros opciót. Ebből a 20-ból 12 millió roster bonus (vagyis, ha Revis 2015. 04. 01-én a rosteren van, akkor kapja meg ezt a pénzt), 7,5 millió pedig nem garantált alapfizetés. Mivel nyilvánvalóan nem kerül kifizetésre a roster bonus, ezért a gyakorlatban ez egy egy éves szerződés, és majd év közben megállapodnak a hosszabbításról.

(rowi)

Breno Giacomini, RT 
?
Osztályzat: C

Breno hiányzott a ‘Hawksból, amikor sérülés miatt kihagyta a fél szezont, de csak azért, mert a cseréje még nála is rosszabb volt. A fizetési részletek nem ismertek még, Geno-t (vagy Vicket) nem ártana majd megvédeni, de hogy pont Giacomini fogja-e, az nagy kérdőjel.

(renningan)

Mike Neal, DE/OLB (re-sign)
2 év, $8 millió
Osztályzat: C

Mike Neal egy korrekt szituációs pass rusher, de nem több. Tavaly a sérülések miatt játszott OLB-t, de ott pocsék teljesítményt nyújtott. Vele nem lesz jobb az egység, a nagy cap space-t illene Green Bayben kihasználni.

(renningan)

Corey Graham, CB 
4 év, $16M (8.1M$ garantált)
Osztályzat: B+

A Bills szerzett egy jó cornerbacket, aki tud a szélen és a slotban is játszani, emellett special teamben is hasznos. Stephon Gilmore, Leodis McKelvin, Nickell Robey, Corey Graham – egész pofás lett a Bills CB-egysége.

(packer_nation)

Tony McDaniel, DT (re-sign)
2 év, 6,3M$ 
Osztályzat: A

McDaniel egy hasznos játékos a védőfal-rotációban, a Cowboys is érdeklődött iránta, de maradt Seattle-ben. Tavaly főleg a futás ellen pusztított, korrekt áron sikerült megtartani.

(packer_nation)

Jacoby Jones, KR/WR (re-sign)
4 év, 14M$ (4,5M$ garantált)
Osztályzat: B-

Nálam ez a deal B-, de még a C se lenne túlzás. Jones elsősorban visszahordó, amiben ugyan nagyon jó, de nyáron 30 éves lesz. Elkapóként a Ravens alig használta tavaly (12 meccsen 37 elkapás, 455 yard, 2 TD), így ahhoz képest, hogy returner ez túlfizetésnek tűnik, igaz a garantált nem sok.

(rowi)

Golden Tate, WR
5 év, 31M$ (13,25M$ garantált)
Osztályzat: A

Parádé. A Lions évek óta a második számú elkapóját keresi, és most végre megtalálta. Tate is jól járt, mert végre egy pass-heavy offense-be került, és a Lions is jól járt, mert tökéletes áron találtak egy nagyon jó elkapót, aki még visszahordónak is jó. Sima A.

(rowi)

Jeremy Mincey, DE
2 év, 4,5M$ (2M$ garantált)
Osztályzat: B+

Nincs sok helye a sapkában Jerry Jonesnak, így csak visszafogottan tud operálni. Mincey-t kivágta a Jags, mert nem illett a sémába, aztán begyűjtötte a Broncos, és ott egész jól játszott. Ha itt is olyan formában folytatja, akkor megérte leigazolni.

(packer_nation)

Shawn Lauvao, G (re-sign)
4 év, 17M$ (5M$ garantált)
Osztályzat: E-

 A Bills-Williams dealhez hasonló marhaság. Lauvaonak a legjobb esetben cserének kéne lennie. 3 éve van a ligában, a közepes szezonokat követően tavaly jelentősen visszaesett. Fele ennyiért is drága lenne…(csak az alacsony garantált összeg menti meg az F-től)

(rowi)

Josh McCown, QB
2 év, 10M$
Osztályzat: B+

Ez igazából attól függ, hogy mit akarnak vele. Megversenyeztetik Glennonnal? Vagy esetleg még egy rookie-val is? Ez a 10 millió két évre annyi, amennyit Henne és Cassell kapott, de tavaly a legtöbbet kereső backup Orton volt 3,5M$-ral. Tehát valószínűleg minden esélye meglesz a kezdő posztra, de nem tudom a tavalyi produkciója mennyire volt köszönhető a rendszernek vagy mennyire a saját kvalitásainak.

(katonadani)

DeMarcus Ware, DE
3 év,30M$ (20M$ garantált)
Osztályzat: A-

Nincs mese, All In van Denverben. Állítólag elé és Allen elé is ugyanazt a szerződést tették és vártak, ki lesz szabad. DeMarcus volt. Ware a legjobb DE volt a piacon, csak azért nem A+ os a deal, mert sérülékeny. Ilyen tekintetben az összeg akár soknak is tűnhet, nagy eséllyel Manning visszavonulása után évekig lesz gödörben a csapat, de szerintem érthető a politika. Már csak egy normális HC és DC (Wade Phillips elérhető) kellene és akkor tényleg, nem csak papíron lennének a liga legerősebb csapata.

(renningan)

Randy Starks, DT (re-sign)
2 év, 12M$
Osztályzat: A

Nagyon jó igazolás. Starks az NFL egyik legjobb defensive tackle-je, jó futás ellen és pass siettetésben is, jól érzi magát a 4-3as és 3-4es védelmi sémákban is. Az egyik legjobb szabad ügynök volt a posztján.

(renningan)

Chris Williams, OG 
4 év, 13,5M$ (5,5M$ garantált)
Osztályzat: F

Chris Williamst a Bills kezdő guardnak gondolja? Itt egy statisztika a PFF-től: Williams a liga 74. legjobb guarja volt tavaly a 81 versenyzőből. 76. pass protectionben és 53. futásblokkolásban. Na és ennek az embernek adnak ők 5,5 milliót garantáltan és 13,5-öt összesen. Gratulálok!

(katonadani)

Clinton McDonald, DT 
4 év, 12M$ (4,75M$ garantált)
Osztályzat: C+

Lovie Smith nem vacakol, a Tampa pedig – legalábbis névleg – remekül igazolt eddig a védelembe. McDonald alul méretezett, ezért futásnál nem sokat zavar, de remek szituációs pass rusher, 2013ban 5 sack-et is gyűjtött. Nem lesz kezdő, de kiegészítő emberként jó lehet egy olyan csapatban, ahol Breest vagy Newtont kell megállítani.

(renningan)

Austin Howard, OT
5 év, 30M$ (15M$ garantált)
Osztályzat: C

Ha Saffoldot D-re értékeltük, akkor ez C. Az ő leigazolásával még nem is lenne probléma, de ennyi pénz egy right tackle-ért?? Saffold és Howard több pénzt kap garantáltan, mint amennyit tavaly Jake Long, Andre Smith és Vollmer összesen keresett. Muhaha.

(rowi)

Aqib Talib, CB
6 év, 57M$ (26M$ garantált)
Osztályzat: B-

Na ez már valami, mármint Talib részéről, aki megütötte a jackpotot. A Broncosnál már rosszabb a helyzet, ennyit kifizetni egy sérülékeny játékosnak 6 évre? Merész, maradjunk annyiban. 2-3 évre ez egy nagyon jó igazolás, mert minőségi játékosról van szó, na de 6 évre 57 millióért? A secondaryt viszont megerősítette rendesen Elway vele és Warddal, már csak a pass rush kell és állítólag jó úton vannak Ware leigazolásának ügyében is.

(katonadani)

TRADE, Jonathan Martin, OT from MIA
conditional pick
Osztályzat: A

Na hát ez meglepő volt. Igazából a 49ers szemszögéből ez egy jó trade, mivel kis túlzással semmit se adtak értet, őt viszont Harbaugh edzette a Stanfordon és szerinte meg tudja regulázni. A kérdés Martinnal kapcsolatban, hogy fejben elég-e az NFL-be, de valószínűleg a legjobb helyre került ebből a szempontból, régi edzője kezei alá.

(katonadani)

Jairus Byrd, S
6 év, 54M$ (28M$ garantált)
Osztályzat: C

Na ne vicceljünk már. Pont a Saints? Akinek nem volt pénze egy ekkora hatalmas csekket dobott a legjobb safety elé. Byrd 9 milliót akart, most még többet kapott és egy playoff-esélyes (ha az lesz egyáltalán ilyen sok ember kivágásával és csak a nagy sztárokra fókuszálással) csapathoz került, így Byrd mindenképp A jegyet érdemel. A Saints viszont túlfizetett a semmiből (11M$-os aláírási bónusszal állítólag csak 4 milliós cap hit lesz a szenteknél az első évben, de ez azt jelenti, hogy a jövőben ha kivágják, akkor lesz cap hit rendesen). Hosszú távon szerintem rossz döntést hozott a Saints mert három játékosában lesz a sapka fele, nem lesz pénz máshova költeni. A Byrd-Vaccaro páros azért elég ütős lesz.

(katonadani)

Alterraun Verner, CB
4 év, 26,5M$ (14M$ garantált)
Osztályzat: A-

Ez egy jó deal a Bucstól, sokkal jobban illik Verner Lovie Smith rendszerébe, mint Revis, aki távozóban van. Nem is fizették túl, főleg ha a többi CB-hez viszonyítunk, akiket mostanában igazoltak vissza/le (Shields, Davis például).

(katonadani)

Donald Brown, RB
3 év, 10,5M$ (4M$ garantált)
Osztályzat: C

Ööö, miért is kellett Brown a Chargersnek? Van már egy Ryan Mathews-uk és egy Danny Woodhead-jük, minek kellett még Brown is? A pénze körülbelül a helyén van, de teljesen felesleges igazolásnak tartom jelen pillanatban.

(katonadani)

Toby Gerhart, RB
3 év, 10,5M$ (4,5M$ garantált)
Osztályzat: C

Miéért? A futó-piac halott volt, erre a Jags elhozza Peterson cseréjét, aki szerintem sehol nem lehet kezdő futó. Mármint úgy tűnik a Jaguarsban lehet, de egy első számú futó értékét biztosan nem közelíti meg. Sokkal jobb futók voltak nála a piacon, erre Gerhartot választják. De legalább lesz egy futójuk…

(katonadani)

2014.03.11.

Mike Mitchell, S
5 év, 25M$ (5,25M$ garantált)
Osztályzat: A

Jó lépés, kellett a vérfrissítés Polamaluéknál, nem is fizették túl igazából, nincs kivetnivalóm. Örültem volna, ha az Eagleshöz jön, de be kellett érnem egy Malcolm Jenkins-szel, na mindegy. Mitchell jó volt a Panthersben, jó lesz a Steelersben is.

(katonadani)

Earl Mitchell, DT
4 év, 16M$ (9M$ garantált)
Osztályzat: C-

Úgy tűnik a Dolphinsnál bepánikoltak, hogy Soliai elment és úgy gondolták, hogy a Texansnak olyan kiváló védelme volt, hogy a nose tackle Mitchell egy parádés játékos lehet. Mitchell sokkal rosszabb Soliainál és még túl sokat is fog keresni. Pozitívum, hogy fiatal.

(katonadani)

Ryan Mundy, S
2 év, ?
Osztályzat: B-

Nem Mundy fogja megoldani a Bears védelmi gondjait. Szűkös cap spacel úgy látszik, csak a Saints tud klasszist igazolni, ha olcsón hozták, egy korrekt igazolás lehet.

(renningan)

Jon Asamoah, OG
5 év, 22,5M$ (8M$ garantált)
Osztályzat: B

Nagyon dobálóztak az indokolatlanul nagy szerződésekkel a támadófalban. Asamoah a szezon második felében padozott, de amikor játszott, nem volt rossz. A Falconsba mindenképp elkél a fal erősítése, a szerződés nagyságától függően lehet ez jó igazolás is.

(renningan)

Jonathan Babineaux, DT (re-sign)
3 év, 9M$, (4M$ garantált)
Osztályzat: B+

Babineaux futás ellen tavaly jó volt, de passzsiettetés terén már visszaesett. Októberben már 33 lesz, szóval ebben az esetben a 3 év szerintem sok, de egyébként ennyi pénz egy kezdő DT-ért korrekt ár.

(rowi)

Geoff Schwartz, OG
4 év, 16,8M$ (6,2M$ garantált)
Osztályzat: A

Eli annyit találkozott tavaly a gyeppel, hogy Schwartz leigazolása mindenképp csúcs igazolás. A Chiefsből érkező falember a szezon második felétől volt kezdő, és domináns játékkel rukkolt elő. Még túlfizetés esetén is jó üzlet ez a sem passzolni, sem futni nem tudó Giantsnek.

(renningan)

Darren McFadden, RB
1 év, 4M$ (1.75M$ garantált)
Osztályzat: B+

McFadden sérülékeny, de a teljes összeget csak akkor kapja meg, ha minden meccsen játszik, méghozzá jól. Run DMC bizonyíthatja, hogy maradt még a tankban olyan teljesítmény, amire 2010-ben és 2011-ben volt képes. Bár ahhoz, hogy jó éve legyen, kevés, hogy egészséges legyen, jelentősen fel kell javítani az utóbbi két szezonban produkált 3,3 yard / carry-t. A garantált fizetés nem sok.

(packer_nation)

Linval Joseph, DT
5 év, 31,5M$
Osztályzat: B-

Joseph remek futás ellen, de pass rush-ban csak átlagos, így a pénz sok, előnyére legyen szólva, még mindig csak 25 éves.

(packer_nation)

Rashad Jennings, RB
4 év, 14M$ (3M$ garantált)
Osztályzat: C+

Ha lesz valami fal, akkor a Giants jól járt Jenningsel, vele csak jobb lett a futóállomány. Kérdés mit tud kihozni magából, tavaly mondjuk jó játékkal szorította ki McFaddent.

(renningan)

T.J. Ward, S
4 év, 23M$ (14M$ garantált)
Osztályzat: A+

Egy ilyen jó safety-t ilyen olcsón megszerezni nagyon szép munka, olcsóbb volt, mint Whitner a Brownsnak, ráadásul Ward jobb Whitnernél. Nagyon kellett ő a Broncos secondary-jébe, tökéletes lépés volt.

(katonadani)

TRADE, Blaine Gabbert from JAX
6. kör
Osztályzat: LOL

Hát ezen az egész szerkesztőség jót röhögött. Cefre szerint csak irigyek vagyunk.

Vontae Davis, CB
4 év, 39M$ (20M$ garantált)
Osztályzat: B-

$20 millió garantált? Rengeteg pénz egy olyan cornerbacknek, aki ilyen hullámzó teljesítményt nyújt, mint Davis. Képes a klasszisra (tavaly a Patriots elleni meccsen) és képes középszerű elkapók ellen szenvedni. Mégis, meg kellett a Coltsnak tartania, mert ha Bethea után Davis is távozott volna, nagyon rútul nézett volna ki a secondary.

(packer_nation)

Malcolm Jenkins, S
3 év, 16,25M$ (8,5M$ garantált)
Osztályzat: C

Nagy hiányposzt még mindig a safety, Jenkins nem oldotta meg a gondokat. Fiatal még de inkonzisztens, viszont remélhetőleg fejlődőképes. Mindenképp fejlesztés ahhoz képest, ami volt eddig a sasoknál S poszton (konkrétan nem volt senk), de lehetett volna sokkal jobban is, én várok Mitchellre. Jenkins volt a legrosszabb kezdő játékos a liga valaha volt legrosszabb védelmében (2012, Saints), ez sokat elmond.

(katonadani)

Antoine Bethea, S
4 év, 26M$
Osztályzat: B

Whitnernél egy évvel idősebb, nála kicsit többet fog keresni. Az utolsó éve nem sikerült jól a Coltsban, coverage-ben többször voltak problémái, de ütközni, szerelni még jól tud. Javára szól, hogy nem sérülékeny.

(rowi)

Tyson Jackson, DE
5 év, 25M$ (11M$ garantált)
Osztályzat: B+

Még egy egész jó Falcons-igazolás, bár Jackson is inkább a futás ellen jó, mint a passz-siettetésben, de a védőfalnak ő is erősítés lesz, mint ahogy Soliai is.

(katonadani)

O'Brien Schofield, DE/OLB
2 év, 8M$
Osztályzat: C

Schofield sérülékeny, 2010 óta van a ligában, de csak 11,5 sacket produkált eddig, így ez mindenképpen túlfizetésnek tűnik. Emellett kérdéses, hogy illik-e a Giants sémájába.

(packer_nation)

A Giants visszavonta az ajánlatát, mert térdproblémák merültek fel Schofieldnál.

Paul Soliai, DT
5 év, 33M$ (14M$ garantált)
Osztályzat: B+

Jó igazolás, bár lehetett volna rövidebb időre, mert Soliai már 31 lesz. Ettől még remek a futás ellen és az irányítóhoz is oda-oda ér néha. Jól illeszkedhet majd a Falconsba, ahol váltogatják a védelmi vonalat, Soliai pedig otthon érzi magát 3-4ben és 4-3ban is. A Falconsnak nagyon kellettek emberek a védelembe, kifejezetten jól munkálkodnak eddig.

(katonadani)

Eugene Monroe, OT
5 év, 37,5M$ (19M$ garantált)
Osztályzat: A

A legjobb tackle volt a piacon, illetve pontosabban nem is jutott ki a piacra, hiszen Ozzie Newsome körülbelül 20.59-kor aláíratta vele a szerződését. Nem is fizették nagyon túl, ugyanannyit kap, mint Veldheer, pedig jobb nála.

(katonadani)

Zane Beadles, OG
5 év, 30M$ (13M$ garantált)
Osztályzat: C

Jelentős túlfizetés, hiszen Beadlesnek rossz éve is volt és nem is olyan jó passz protector, mint gondolják. Jó csapatból jött, ezért azt gondolták, hogy ő maga is király, de nem lesz olyan nagy (értsd: 30 milliónyi) segítség Manzielnek a Jags QB-jának jövőre. A Gabbertért kapott 6. kör-t ha ide számoljuk, már jobban jöttek ki a két üzletből.

(katonadani)

Jared Veldheer, OT
5 év, 37,5M$ (17M$ garantált)
Osztályzat: A-

Nagyon kellett egy tackle és meg is szerezték a lehető legjobbat (ugyebár Monroe nem jött ki végül), az értéke is nagyjából a helyén, kicsit lett túlfizetve, de ez belefér, ha forgóajtó a falad és a drafton se lesz elérhető kezdő szintű játékos, ahol választasz.

(katonadani)

Arthur Jones, DT/DE
5 év, 33M$ (16M$ garantált)
Osztályzat: A-

Jones Pagano alatt játszott Baltimore-ban, így a kapcsolat megvolt, a Coltsnak fontos volt a védőfal megerősítése, Jones pedig az egyik legjobb elérhető játékos volt, úgyhogy csak a pénzbe lehet belekötni, szokásos kicsi túlfizetés itt az első napon, de belefér.

(katonadani)

Branden Albert, OT
5 év, 46M$ (25M$ garantált)
Osztályzat: C

Értem én, hogy nagyon kell valaki a tackle posztra és Albert vállalható teljes mértékben, de 46 millió??? Veldheer és Monroe is jobb nála és olcsóbban találtak csapatot. Ettől még nagy erősítés lesz Tannehillnek, aki többet volt a földön, mint a lábán tavaly. Érdekesség Albert volt csapatáról, a Chiefsről, hogy a támadófalának 3/5-ét elvesztette (Albert, Schwartz, Asamoah).

(katonadani)

LaMarr Houston, DE
5 év, 35M$ (15M$ garantált)
Osztályzat: A-

Jó igazolás, Houston volt Ware után a legjobb DE a piacon és nem is lett nagyon túlfizetve. Pass rush terén gyengébb, mint Peppers, de a futás ellen erősebb.

(katondani)

Dexter McCluster, WR/KR
3 év, 12M$ (4,5M$ garantált)
Osztályzat: C-

McCluster főleg visszahordó, nekik meg nem szokás ennyit fizetni. Elkapónak sokadrangú, de ha benne látják a második számú elkapójukat, akkor sok szerencsét nekik.

(katonadani)

Donte Whitner, S
4év, 28M$ (11M$ garantált)
Osztályzat: B-

Ha már Ward lelépett, akkor a legjobb helyettest találták meg, de ezzel a cserével is öregedtek, szóval azért lehet vitatkozni kicsit. Whitner jó játékos, a Ward-üzlethez képes viszont elég nagyon sok a 28 millió, ez rosszabb fényt vet erre a dealre.

(katonadani)

Karlos Dansby, LB
4 év, 28M$ (14M$ garantált)
Osztályzat: B-

Dansby nagyon jó volt tavaly, viszont egyéves szerződése volt, tehát nagyon bizonyítani akart. Meg is tette, a Browns meg hosszabb távra leigazolta, és a pénz is sok lett szerintem. Dansby már 33 éves lesz és ugyan jól tudja majd pótolni D’Qwell Jacksont rövid távon, öregedtek ezzel a cserével. Egy-két évre viszont jó lesz Dansby.

(katonadani)

Michael Johnson, DE
5 év, 43.75M$ (24M$ garantált)
Osztályzat: B+

Michael Johnson egy remek DE, főleg a futás ellen, passz-siettetésben kicsit inkonzisztens, tavaly csak 3,5 sackje volt. A kérdés nála, hogy a pénz motiválja-e. Mert azt látjuk, hogy egy gyengébb csapatba érkezik és sok példa volt már rá, hogy ilyenkor csökken a teljesítmény, hiszen megkapja a nagy pénzt, viszont nem tud Super Bowlért küzdeni. Ha motivált marad, akkor remek igazolás lesz, azonban ha elkényelmesedik, akkor rosszul járt vele a Bucs.

(katonadani)

Andre Roberts, WR
4 év, 16M$ (8M$ garantált)
Osztályzat: B-

Na ez már sokkal kevésbé, Robertsnek voltak drop-gondjai és igazából egy harmadik számú elkapó, ehhez képest sok a 4 millió évente, habár a garantált érték már nem vészes. Értem én, hogy RGIII-nek célpontok kellenek, de nem feltétlen ő a legjobb választás.

(katonadani)

Perry Riley, ILB (re-sign)
3 év, 13M$
Osztályzat: A-

Riley újraigazolása jó lépés a Redskinstől és olcsón is tették meg. 2012-ben remek éve volt, tavaly kicsit visszaesett, de könnyedén újra top formában lehet, úgyhogy ez egy jó üzlet volt Washingtonban.

(katonadani)

Joique Bell, RB (re-sign)
3 év, 9,3M$, (4,3M$ garantált)
Osztályzat: A

Bellnek végre sikerült Detroitban megtalálnia a számításait és egy korrekt második számú futóvá érett. Bush-sal jól kiegészítik egymást, remekül illik a Lions pass heavy offensébe (elejtett labdákban is hozta a Lions szintet). Ár-érték arányban, szűkös cap space-el ez egy remek igazolás.

(renningan)

Adam Vinatieri, K (re-sign)
2 év, 5M$ (500k$ garantált)
Osztályzat: A+

Kevés jó igazolás volt az utóbbi időben a Colts háza táján, de ez kétségtelenül az lett. Vinatieri a liga egyik, ha nem a legjobb rúgója (4 gyűrű) 42 évesen is. A (szerintem HoF szintű) legendát így még két évig biztos látjuk mezőnygólt értékesíteni és mivel ez nem egy stresszes poszt, még mindig bejöhet a tippem, hogy Rodgers-szel is SB-t nyer.

(renningan)