Szezonértékelő – AFC South

afc_south_640Szezonértékelő sorozatunkat az NFL leggyengébb csoportjával folytatjuk. A déliek szolgáltatták a 2014es draft jog szerinti első, harmadik és tizenegyedik választóját, az év talán legnagyobb csalódását és a legrosszabb cseréjét. Persze ez közel sem jelenti azt, hogy jövőre ne kaphatnának szét bárkit. Egy jó draft, szabad ügynök piac, egy franchise irányító és az AFC South könnyen tényező lehet.

1. Indianapolis Colts (11-5)

Jim Irsaynél kevesebb ellenszenvesebb, idegesítőbb tulajdonos van a ligában, de köszönhetően a „suck for Luck”-nak megszerezte a liga egyik legtehetségesebb fiatal irányítóját. Chuck Pagano személyében pedig az egyik legjobb edző áll a franchise rendelkezésre. Mindezzel együtt érdekes csapat ez a Colts. Nincs sem elit védelmük, sem elit támadósoruk, olyan közepes az egész, valahogy mégis ott tudnak lenni. Ezzel hol kijön a lépés, hol nem stratégiával megverték az NFL három legerősebb csapatát. De cserébe megalázta őket hazai pályán Rams, közük nem volt a meccshez sem Arizónában, sem San Diegóban, sem Cincinnatiben, éppen hogy megverték Raiderst, a Texanst vagy gyengélkedő Titanst (kétszer is).

nfl_a_luck_d1_576x324

I am sexy and i know it!

A védelemből Robert Mathis 19,5 sackkel vezette a ligát, Andrew Luck pedig zsinórban másodszor, már az AFC déli csoportjának győzteséként vezette csapatát a rájátszásba. Ott folytatódott a sorminta: előbb agyonverték őket, majd a közben tartalékokig sérülő Chiefs ellen történelmi fordítást hajtottak végre. Ez már Bostonban nem jött össze és csúnya vereség lett belőle 6 darab kapott, futott TD vel.

41 millió van a sapka alatt befoltozni a lyukakat és kihasználni a (papíron) leggyengébb sorsolást. Mindenekelőtt vissza kell igazolni a corner Vontae Davist, mert rajta kívül nincs értelmes CB a csapatban és mellé is kell találni valakit. Valamint két safety is elférne: Alex Smith ronggyá passzolta az egységet, a tartalékos és sérült Chiefs támadóegység pedig 500+ yardot tett fel a védelem ellen. Ilyen téren amúgy sem áll jól az egység: 5,6 yard/play mutató a 8. legtöbb. A DE és a külső linebacker is prioritása a piacnak. A 21 kapott pont/meccs már ugyan jobban néz ki, de ez is inkább Luck és borzasztó lassú offense érdeme.

A támadók terén már jobb a helyzet. Feltett pontokban a csapat jó közepes, Luckot viszonylag megvédi a fala (5. legkevesebb sack), T. Y. Hilton és Reggie Wayne (ha felgyógyul) liga elit elkapó páros, csak mélység kellene mögéjük. Viszont a Trent Richardson csere az utóbbi idők legnagyobb baklövése (elsőkörös választásukat adták cserébe), magyarázzák bárhogy is. Donald Brown szabadügynök lesz. Őt mindenképp érdemes lenne vissza igazolni. A rúgó Vinatieri helyzete még az érdekes: elvileg nem opció a tagelése, mert akkor már QB tag járna neki. Nyert már gyűrűt Bradyvel és Manningel is, itt az ideje, hogy Rodgersszel is megtegye. Hacsak nem tesznek egy 4-5 milliós szerződést a 2013ban 40ből 35 mezőnygólt értékesítő legenda elé.

2. Tennessee Titans (7-9)

A Titans volt a középcsapatok középcsapata a tavalyi évben. Megverték az első fordulóban még gyengélkedő Steelerst, majd kikaptak az akkor még SB esélyesnek tűnő Texanstól. Az egy, még PO aspiránsként elveszített hazai Jaguars elleni meccset leszámítva hozták az elvárhatót: kikaptak az erősebb csapatoktól és megverték a gyengébbeket. A középszerűség tényét a statisztikák is alátámasztják: kapott pontok, engedett yardok, játékonkénti átlagban egyaránt 17-19 helyeken mozognak. Offense terén szintén a középső harmadban kaptak helyet.

Ennek oka, hogy a támadó fal csak a szezon végére kezdett összeállni. Locker a sérülései miatt nem tudott konzisztens lenni, Fitzpatrick pedig tovább varázsolt. CJ2K 3,9es átlaggal futott az 53,5 milliós szerződéséért, a védelem folyamatosan (talán a motiválatlanságtól) puhult a szezon során. 0-s turn over mutatójuk is középkategória, ráadásul szezon közben elhunyt Bud Adams, a franchise alapítója és tulajdonosa. Az új vezetésnél pedig nem volt több türelmi idő és mindenkinek megköszönték az eddigi munkát.

Jacksonville+Jaguars+v+Tennessee+Titans+Z-9wlytA7j5l

Money, money, money , Must be funny

Fontos szabadügynökök csak a védelemben vannak: Ropati Pitoitua (DE), Alterraun Verner (CB), Bernard Pollard (S). Előbbi kettőt érdemes lenne megtartani, Pollard pedig már két éves szerződést is aláírt. Elkapó és TE poszton a csapat több mint jól áll. Egy korrekt irányítóval a Washington-Wright-Hunter trió, kiegészítve Delanie Walkerrel ligaszinten is versenyképes lehetne. A támadó fal jövőre összeérhet, egyedül Locker testi épsége és Chris Johnson maradása a kérdés. Utóbbi kijelentette, hogy ha megverik, sem mond le a pénzéről, így könnyen munka nélkül találhatja magát. A védelembe mindenképpen kell egy klasszis DE és egy Linebacker a draftról, mert passzsiettetésben egész évben nagyon gyengén teljesítettek.

3. Jacksonville Jaguars (4-12)

A franchise tavaly sem okozott különösebb meglepetést. Ugyan sikerült legyőzniük korrekt játékkal a Titanst és a Brownst idegenben, de ezen kívül egyedül az 1/1es Texanst verték meg. Mondjuk őket oda-vissza, így végül megszerezve az 1/3as picket. Ennek ellenére nem érzem olyan vészesnek a helyzetet. A bye week után a csapat végre kezdett összeállni. Ha kikaptak, azt is NFL színvonalon tették. Mindezt úgy, hogy Blaine Gabbert (ha játszott) használhatatlanabb, mint valaha, Justin Blackmon egy idióta, a tavalyelőtti 1/2-es Luke Joeckel pedig lesérült szezon közben.

Ez nagyrészt Gus Bradlynek köszönhető, aki életet, új mentalitást vitt a franchiseba. Meg is tarthatta az állását és folytathatja az újjáépítést. Ráadásul itt az esély, hogy top irányító prospectet is behúzzanak. Én nagyon imádkoznék a helyükben, hogy Johnny Manziel még bent legyen. Szerintem Teddy Bridgewater hatalmas bust lesz, ráadásul még derogálna is neki, ha nem 1/1 lenne. Blake Bortles pedig inkább illene egy majdnem kész csapatba, mint a Texans, mint egy fejlődő csapatba. Mainzelben benne van a nagy játék, elég egoista, hogy kihívásnak tekintse a Jags-t és motiváltan, showt csinálva megtöltse a stadiont. Talán ez a pezsgés és mentális töltet lenne a legfontosabb most a csapatnak.

20120109-jaxson

Johnny, la gente esta muy loca – What the f*ck?

Hiányposztot tekintve a Jacksonvillenek gyakorlatilag csak az van. Mindegy kivel erősítenek, az csak jó lehet. 50 millió van a sapka alatt, lehet okosan építkezni. Lejáró szabad ügynök egyedül a francise legenda Maurice Jones-Drew, akiről tudjuk már, hogy nem tartja meg a Jags. Nem is baj, mindkettőnek jót tesz majd a váltás. A csapat 2-3 évig még biztos az alsóházban fog tanyázni. Ennyi idő talán elég lesz Bradleynek, hogy elit védelmet rakjon össze és ha csak egy picivel is jobb edző, mint Schwartz volt, és Manziel bejön, akkor szép éveknek nézhetnek elébe a szurkolók.

4. Houston Texans (2-14)     

A Texans az egyik fő SB várományosként folytatta a Kubiakkal megkezdett kipukkanást és a 2013-as szezonban az 1/1es cetliig meneteltek zsinórban 14 vereséggel. Aggodalomra semmi ok persze, a csapat jobban játszott, mint a későbbi bajnok, simán partiban volt a Patriots, Colts vagy Cardinals ellen, talán jobbak is voltak. Egyszerűen nem jött össze semmi. Schaub valami teljes homályt játszott, Keenum meg csak egy kis fellángolás volt. Kubiakot ennek megfelelően elküldték a teljes edzői stábbal együtt (csak halkan jegyzem meg, hogy Wade Phillipsnél jobb védelmi guru nem igen van a ligában).

Így hát megérkezhetett Bill O’Brien, az együttműködéssel pedig mindkét fél baromi nagyot profitálhat. O’Briean remek szakember, ismeri az egyetemi ligát, akár Clowney-t akár egy irányítót húz, az hatalmasat fog szólni. Bortles szerintem ideális lenne. Egyrészt Schaub 14 millióval terheli a sapkát, másrészt nem biztos, hogy visszatalál a régi konzisztensen jó formájához. De szó-szó a Watt – Clowney duó sem hangzik rosszul.

TexansPlayoffs

I told you homeboy: You can’t touch this

Ben Tate az egyetlen komoly szabadügynök, a rossz sapka helyzet miatt nem marad, így Foster mögé mindenképpen kell valaki. Valamint a FB Greg Jones is megér egy misét: láttuk mi lett Jones-Drew-val nélküle. Garett Graham TE-t is megérné visszaigazolni, olcsóbb és jobb, mint Owen Daniels. A védelembe kell egy súlyosabb NT, illetve CB és DL depth. Valamint Tebow imái, hogy Cushing ép, egészséges legyen és tanuljon meg a lába elé nézni. A védelem kapitánya mellé/helyére fontos lenne egy minőségi társ, mert ilyen tendencia mellett jó, ha év végére még fog tudni járni. Az offense rendben van, egy irányítóval és egy RT vel kész is az egység.

(Csak szubjektív vélemény, de szerintem egy akár közepes irányítóval is a Texans annyira domináns lesz, hogy a Colts nem fog rájátszásba jutni mellettük.)