Szezonértékelő – AFC West

AFC_West_Preview_re1wvgow_l07jtknoAz AFC West ha úgy nézzük, a liga legjobb csoportja volt, hiszen három csapatot is a rájátszásba juttatott. Egy csapat a wild cardon (Chiefs), egy a divisional roundban esett ki (Chargers), az egyik a Super Bowlig menetelt, ahol azonban csúfos vereséget szenvedett (Broncos), mint az mindenki tudja. A negyedik árva Raiders pedig az 1/5-ös draftcetli jogával büszkélkedhet.

1. Denver Broncos (13-3)

A legtöbb csapat, amely eljut a Super Bowlba, sikeresnek könyveli el a szezonját. Ez valószínűleg nem így van Peyton Manningék háza táján, hiszen ezt ők is és mindenki más is elvárta a vadlovaktól. Sőt, ők a gyűrűt szerették volna az ujjukon látni, ehelyett nézhették, hogy Russell Wilsonék emelik magasba a Lombardi trófeát. Na mindegy, majd jövőre!

Manning és az egész támadó alakulat az NFL történetének statisztikailag legjobb idényét mutatta fel, elképesztő mutatókat produkálva. Rájuk semmi panasz nem lehet. Sőt, Peyton még a hidegben és a rájátszásban is tudott játszani és meccseket nyerni, csak a Legion of Boom okozott neki túl nagy erőpróbát. A védelemmel azonban vannak gondok bőven, gyenge a secondary, nincs jó középső linebacker, többek között.

A támadóoldalon Decker és Moreno munkálataira nem tart igényt a csapat, mivel mögöttük remek fiatalok sora várja a lehetőséget. A védelemben vannak fontosabb szabadügynökök és itt vannak a hiányposztok is, úgyhogy azt lehet várni, hogy minden fontosabb lépés a csapattól ennek az egységnek a javítására fog irányulni. Harris (restricted), DRC, Woodyard, Phillips, Ayers, Adams a nevesebb szabadügynökük, biztos nem marad mindenki, de azért érdemes lenne megtartani néhányukat. Viszonylag sok mozgási terük van a sapka alatt.

Meddig bírja még az öreg?

Meddig bírja még az öreg?

2. Kansas City Chiefs (11-5)

Új főedző, új irányító, új remények. Így vágtak neki Kansasben a 2013-as idénynek és minden várakozásukat felülmúlta a csapat, hiszen ők voltak az utolsó veretlen csapat a ligában és az ha nem egy bizonyos Peyton Manning van a csoportban, akkor az AFC Westet is behúzhatták volna. Azonban a védelem megadta magát az év végére, pedig az első felében ligaelit volt. Ha kicsit jobbak, akkor a wild cardon nem produkálta volt Andrew Luck minden idők egyik legnagyobb fordítását.

A támadóknál Alex Smith hozta a kötelezőt, néha többet is, viszont leginkább Jamaal Charles brillírozott, nagyon fekszik neki Andy Reid rendszere. Elkapókból viszont szarul állnak, Bowe túlértékelt, mögötte sincs senki értékelhető. A védelem kiváló volt kezdetekben, aztán amikor Hali és/vagy Houston nem tudott játszani összeestek, úgyhogy azért ide is elférne az erősítés.

Nagyon meglepődnék, ha nem elkapó érkezne a Draft első körében, nagyon mély a class, de ők még viszonylag az elején választhatnak (3. vagy 4. WR-t feltehetőleg). A támadófalban Branden Albert feltehetőleg távozik, Scwartzot én megtartanám. Egyébként viszonylag kisebb nevek kerülnek ki tőlük a piacra, tehát emiatt nem kell aggódni. A secondaryt kellene még javítani és elkapó mellett tight end sem ártana Alex Smithnek.

Hopp egy stiff arm

Hopp egy stiff arm

3. San Diego Chargers (9-7)

A Cherges kisebb meglepetésre jutott be a playoffba, azt is az utolsó utáni szalmaszálba kapaszkodva tette meg. Ott azonban ki is ütötték a Bengals és a Broncos ellen is közel álltak az üdvözüléshez, hiszen ha Manning nem találja meg Julius Thomast harmadik és 17-nél, akkor Rivers támadhatott volna a győzelemért, de így is mindenképp sikeresnek mondható az idényük.

A támadó alakulatban üde színfolt volt az újonc Keenan Allen játéka, az év elején pedig Eddie Royal brillírozott, Philip Rivers pedig talán élete idényét futotta és Ryan Matthews is remekelt, és tőle szokatlan módon végig tudott játszani egy teljes idényt. A védelem sem volt vészesen rossz, a szezon vége felé egész jól mutattak. A cornerback és az OLB posztokon viszont bőven elfér az erősítés.

Ez a kettő tehát a legnagyobb hiányposztja a Chargersnek, viszont szerencséjükre nincsenek fontosabb szabadügynökeik, miután Donald Butlert újraigazolták, Orhnbergert és Rinehartot még meg lehetne tartani. Sok mozgási terük nincs, ők a legkevésbé a sapka alatti csapat a ligában (a Steelers és a Cowboys van felette).

Bolo tie...ez a divat!

Bolo tie…ez a divat!

4. Oakland Raiders (4-12)

A Raiders továbbra is az alsóházban kullog és irányítóproblémákkal küzd, Pryor és McGloin is inkább közepes, mintsem jó. Ezt azonban lehet orvosolni majd a drafton az 1/5-ös pickkel. Hét meccs után jól állt a csapat (3-4), utána viszont elszakad a fonal, amibe kapaszkodtak. Azonban emlékezhetünk szép játékokra tőlük, mint például McFadden passzolt, vagy Pryor 83 yardos futott TD-je, lehet helyet kellene cserélniük, akkor jobban menne minden…

A támadóknál nagy felfedezett Rashad Jennings, aki átvette a stafétabotot a sérült McFaddentől idény közben és remek számokat produkált. Sok más pozitívum nem jut eszembe az O#-nél, elkapó se nagyon van a csapatban. A védelem is lehet, hogy felforgatásra kerül, hiszen a secondary is gyengén muzsikált és sok pass rusht sem láthattunk tőlük.

Lamarr Houston (DE) és Jared Vedlheer (OT) a legnagyobb szabadügynökök, de egyikük se kapott taget. Mindkét futó, tehát McFadden és Jennings is free agent, én csak Jenningset tartanám meg. Legnagyobb hiányposztjaik az iránytó, a cornerback, a guard és a defensive end. Egyébként rengeteg pénzük van a sapka alatt, szóval lehet nagyobb neveket is igazolni akár.

D.J. Hayden a.k.a Scarbody

D.J. Hayden a.k.a Scarbody