Szezonértékelő – NFC South (a Panthers lesz az új Seahawks?)

nfc-south

Évértékelő rovatunkat az „erre nem számítottam” csoporttal folytatjuk: az NFC South-al. A déliek sikerrel abszolválták a feladatot, és valamennyien kellemetlen csalódást okoztak nekem. Nem gondoltam volna, hogy a Saints csak második lesz, ebből adódóan nem a Pantherst vártam második kiemeltnek. Bár csak wild cardosnak véltem, de a Tony Gonzalez faktor miatt még SB győztesnek is megtettem a Falconst, míg a csoda Tampa secondary legveszélyesebb fegyvere a húsevő baktérium lett.

1. Carolina Panthers (12-4)

A párducok 1-3al kezdték az idényt, majd a hátralévő 12 meccsükből egyedül a Saintsől kaptak ki idegenben. Így megszerezték a csoportgyőzelmet és az NFC második kiemeltségét. Ron Riverát meg is választották ezért az év edzőjének (ami szerintem túlzás), hogy aztán rögtön kizúgjanak a 49ers ellen. Pedig lehetett volna másképp is.

A Panthers az első félidőben gyakorlatilag lemosta a 49erst a pályáról. Átszaladtak a liga egyik legjobb védelmén és megfogták annak offensét, sőt leradírozták. Viszont a Frisco védelem épp annyit tett hozzá az első félidőhöz, amennyit kellett: az egy levédekezhetetlen Newton passzon kívül mindent megfogtak. Taktikailag Harbaugh kilométereket vert Rivérára. A második félidőben a 49ers védelem a valós tudását prezentálva agyon verte a Panthers támadóit, az offense pedig bedarálta a fizikálisan egyszerűen elfáradt Carolina védelmét és simán behúzta a meccset.

A 2014es szezonra a fél csapatnak lejár a szerződése és lassan Newtonnak is kellene valamilyen kontraktust adni. 20 millió van a sapka alatt és a kezdő, valószínűleg franchise irányítón kívül még olyanokkal kell megegyezni, mint Greg Hardy (DE) (tagelték 10,663 millió dollárért), Travelle Wharton (OG), Captain Munnerlyn (CB) és még sorolhatnám. Miközben az elkapók közül Steve Smith 35 lesz és a Ted Ginn – Brandon LaFell duó szabad ügynökké válik.

A Kraken még biztosan marad egy évet

Ezzel együtt a tavalyi évet figyelembe véve a 2014es idény talán legnagyobb kérdése a csapattal kapcsolatban, hogy a Carolina lesz-e az új Seahawks. Tulajdonképpen mindkét csapatnak van két tehetséges, mobilis, fekete Houdinije. A különbség annyi, hogy Newton akkora, mint valami linebacker, viszont két rágás között nem sok gondolat fogalmazódik meg a fejében.

Van egy-egy nevetségesen középszerű, semmilyen támadósor: CAR 999 támadó play (26ik), SEA 973 (29ik), megtett yardban a Panthers 26, a SEA 18. Sajnos olyan adatot nem találtam, hogy meddig birtokolták a labdát meccsenként. De aki látta őket a pályán, tudja, hogy még egy 3&out-t is képesek egy negyedig elhúzni. Nem is csoda, hogy az amúgy is erős védelem ennyire jó (első és második legkevesebb kapott pont), ha meccsenként csak 4-5 támadást érkeznek ellenük indítani (29. és 27. legkevesebb a ligában).A Seahawks tehát megmutatta, hogy közepesnél gyengébb, de baromi lassú offensel is lehet egy jó védelem mellett SB-t nyerni – már ha minden annyira összejön, mint nekik. Hiányosságok főleg az támadó oldalon vannak, lesz munka a franchise-zal, de minden adott, hogy kövesse a Seahawks által kikövezett ösvényt.

2. New Orleans Saints (11-5)

Rob Ryan leigazolásával és Sean Payton visszatérésével a labda mindkét oldalán domináns játékkal igyekeztek feledtetni a tavalyi borzalmas szezont. Az offense top 10es volt a ligába és meglepő módon a Saints védelem ellen indították a legkevesebb támadást úgy, hogy a Seahawks után a második legjobb volt a passz elleni védekezésük. 5-0val kezdtek, majd emlékezetes meccsen kikaptak Bostonban és valami eltört bennük. Ezután ötből 4 meccsüket elvesztették idegenben: kikaptak többek között a Jetstől és a Ramstől is, megalázták őket Seattleben és csak 4 ponttal tudtak nyerni a gyengélkedő Atlanta ellen. Kissé meglepő módon aztán történelmet írva a Wild Cardban megverték az Eaglest, hogy aztán megint tehetetlenül, végig dominálva kiejtse őket a Hawks.

Amíg persze Payton és Brees ott van, nincs gond, viszont 7 millió van csak a sapka alatt, Graham pedig (azon felül, hogy valami iszonyat csúnya) átment egy picsogó ripacsba. Erre gondolom sokan nem számítottak a Saints háza táján. Roman Harpert, Jonathan Vilmát és Will Smith-t már ki is vágták, mert Graham panaszra készül, ha netalán TE taget tesznek rá. Egyelőre annyit tudni, hogy a Saints tagelte, de hogy TE vagy WR teget kap, majd a ligának kell eldöntenie. A pályán töltött snappek alapján egyértelműen elkapó járna neki 12 millióval (míg a TE csak 7 millió). Nem elképzelhetetlen, hogy végül köztes értékben egyeznek meg: 9 millióval így is ő lenne a legjobban kereső TE a ligában.

jimmy-graham-NO-nola

Vajon mennyiért marad szent?

David Hawthorne (ILB) bustnak néz ki, Malcolm Jenkins (S) márciusban szabadügynök lesz, Kenny Vaccaro mellé pedig nem ártana egy picivel jobb játékos. A sok veterán kivágás miatt fontos lenne a corner és a DL depth megoldása is. A 2009es SB győztes idényben top10esek voltak futás terén, idén a liga utolsó harmadába tartoztak. A falra  és a futójátékra is ráférne egy vérfrissítés.

3. Atlanta Falcons (4-12)

A sólymok velem együtt nagy várakozással indultak neki a szezonnak, hogy ugyanolyan mértékben csalódjanak és lepjenek meg. A szezon a tavalyelőttinek az inverze volt: a 2-3 pontos különbségek ezúttal nem nekik kedveztek, rengeteg volt a sérült és a világért nem akart semmi összejönni. Kis szerencsével, egy jókor időzített győzelemmel, lendületből a 10-6-os record sem lett volna elképzelhetetlen. Jobb játékot, de minimum egyenlőt mutattak a Packers ellen idegenben, vagy otthon a Saints és a Panthers ellen is. Igaz a 8-11. héten olyan mélyrepülést mutattak, hogy az 1/1 sem lett volna elérhetetlen.

A csapat fiatal, tele van potenciállal, draft cetlivel és 20 millió van a (régi) sapka alatt. A legfontosabb feladat Jonathan Babineux és Corey Patters újraigazolni a védővonalba, valamint a támadó fal közepén Joe Hawleyt és Mike Jonhsont megtartani. A drafton meg el lehet dönteni, hogy a pass rush-t erősítik vagy a támadófal szélét. Mindkettőre ráfér.

Matty Ice-al megvan a franchise QB, jó lenne, ha nem törnék össze. Gonzalez visszavonulásával szükség lenne egy jó TE-re a draftról, Steven Jackson pedig nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A sérülései miatt egy jó futó prospect sem lenne a csapat kárára. Sőt! Gonzalez szerint Ryan nem elit irányító. Ezt a véleményt osztom: semmi karizmája, tekintélye nincs, áll a fal mögött, mint valami kislány. A képességei adottak, nem lesz kerékkötője egy jó csapatnak, de kell mögé a tavalyelőtti top 5ös védelem az idei hatodik legtöbb pontot kapó helyett és egy potens futójáték. Mike Smithnek is végre mutatni kell valamit, vagy jövőre mehet (ő is) a levesbe.

Chicago Bears v Atlanta Falcons

Itt még volt, aki mindent megoldott…

4. Tampa Bay Buccaneers (4-12)

A Buccaneers egy első körös pickért elhozta Darrelle Revist New Yorkból és a szabad ügynök piac legértékesebb safetyjét, Dashon Goldsont, így összerakva az NFL egyik legfélelmetesebbnek tűnő secondary-ét. Csak hát előbb jött az MRSA baktérium, majd Schiano bizonyította újfent, hogy sem a jelleme, sem a mentalitása, sem a szaktudása nem indokolja az NFL – ben való jelenlétét.  A csapata 0-8-al kezdett, összebalhézott a kezdő irányítóval, zónáztatta a liga egyik legjobb emberező cornerét, 24,3 ponttal a 12. legtöbb pontot kapták és 18-al a harmadik legkevesebbet tették fel. Egyedüli fél sikerük a ’Hawks elleni hosszabbításos vereség.

Ennek fényében nem meglepő, hogy úgy ahogy van, kivágtak mindenkit az edzői stábból. Helyükre pedig többek között a Bearstől (szerintem indokolatlanul) tavalyelőtt elbocsájtott Lovie Smith-t hozták HC-nak, Leslie Frazier-t DC-nak a Vikingsból, OC-nak pedig Jeff Tedfordot.

c2s_glennon080913_11279792_8col

Övé a jövő Tampában?

Az edzői gárdával ellentétben viszont a csapattal korántsem voltak ekkora gondok. A védelembe csupán egy klasszis DE, talán egy középső LB és ha még futja CB depth kellene. Ha Revist sikerülne elcserélni, a felszabaduló pénzből, az érte kapott pickből a védelem lyukai orvosolhatóak, Smith pedig ehhez mindenképp ért. Az sem hátrány, hogy a lejáró szerződésű játékosokkal sem kell bajlódni, valamennyit nyugodtan el lehet engedni. Glennonba nagy bizalmat fektetnek, mutatott is életjeleket, 1/7re fölösleges hasonló kalibert húzni. Az elkapó a legnagyobb need, Sammy Watkins pedig nagy sztár lehet majd az NFLben.