Szezonértékelő – NFC West

nfcwest

30-10.

Ez a 4 csapat összesített mérlege az NFL többi csapata ellen, így nyugodt szívvel beszélhetünk a liga legerősebb csoportjáról. Arról a csoportról, ahonnan a Seahawks bajnok lett, a 49ers NFC-döntőbe jutott, a Cardinals 10-6-tal éppen hogy, de lemaradt a rájátszásról, és még a Ramsnek is összejött 7 győzelem. Az ellendrukkereket el kell, hogy keserítsem, szeptembertől sem várható kisebb dominancia.

 

Seattle Seahawks 13-3

wilson

Jövőre ugyanitt?

A franchise történetének (holtversenyben) legjobb alapszakaszát és az NFC megnyerését követően a Saints és a 49ers testén át vezetett az út New Yorkba, ahol megszerezték a csapat első Super Bowl győzelmét is. Ezzel beérett az a 4 éves munka, amit Carroll és Schneider még 2010-ben kezdett el. Olyannyira beérett, hogy szerintem a Hawksnak reális esélye van a Patriots 9 évvel ezelőtti bravúrjának megismétlésére. Miért gondolom ezt?

A seattle-i csapatot a védelme repítette a csúcsra, az a védelem, amiről ha azt állítom, hogy nincs benne lyuk, talán nem szakad rám a plafon. A secondary elit, Sherman felé már nézni sem mertek az irányítók a végén, nemhogy passzolni, a túloldalon meg előbb Browner, majd Thurmond eltiltása után minőségi cserék kerültek elő Carroll kalapjából. A front sevenbe az offseasonben megfizethető áron érkezett Bennett és Avril, Wagner és Wright adott volt, kiegészítő szerepekben pedig Chris Clemons, Red Bryant és Malcolm Smith is ragyogót nyújtott.

A támadók oldalán már ennél árnyaltabb a kép. Mert az igaz, hogy tavaly megtalálták a franchise QB-t Wilson személyében, és az is igaz, hogy ráadásul aprópénzt kell az irányítónak fizetni, ami véleményem szerint a siker egyik igen fontos része. Továbbá az is igaz, hogy Lynch még mindig egy igásló teherbírásával rendelkezik, de az idény közepétől a támadófalat és az elkapókat sújtó sérülések hatására a támadójáték finoman szólva döcögött. A támadófal kezdőinek felépülésével az alapszakasz végére és a rájátszásra valamelyest stabilizálódott a helyzet, de a Super Bowlban jól látszott, hogy mire lehetett volna képes ez a csapat, ha Harvin előbb meggyógyul.

Az idei offseasonban a Seahawks először is hálát ad az NFL-nek, hogy 133 millió dollárra  emelik a fizetési sapkát, majd Schneiderék próbálnak annyi pénzt felszabadítani amennyit csak kell, hogy a kulcsemberek közül Earl Thomast, Shermant, Bennettet már idén, Wilsont pedig jövőre tudják egy zsíros szerződéssel megkínálni, de Golden Tate és Steven Hauschka is fontos, megtartandó szabadügynök. A nagy pénzszerző művelet áldozatai várhatóan Rice (sérülékény WR már van egy), Clemons és Bryant (szituációs pass-rusher van olcsóbban is) és Miller (csere TE 7 millióért?) lesznek cut vagy szerződés-módosítás formájában. A drafton várhatóan WR, guard, TE és egy DE érkezik, nem feltétlen ebben a sorrendben, már csak azért sem, mert a Schneider-Carroll páros képes meglepetéseket okozni, mindenesetre jövőre ez a csapat minden további nélkül képes lehet megvédeni a címét.

 

San Francisco 49ers 12-4

shermancrabtree

Ennyin múlt…

Ebben elsősorban a Niners akadályozhatja meg őket. Az a 49ers, amely a Seahawkshoz hasonlóan a masszív védelemben, futás központú támadójátékban és egy dual-threat QB-ban hisz, és a nagy ellenfélhez hasonló szezont futott. Egymás elleni meccseken hazai győzelem született, mindkét csapat kikapott a Coltstól, és volt egy-egy meglepő hazai vereség (Panthers, illetve Cardinals) is. A különbséget tulajdonképpen az jelentette, hogy amíg a Frisconak el kellett utazni New Orleansbe, ahol egy szoros és izgalmas meccsen végül kikaptak, addig a Hawks a Century Link Fielden fogadhatta, és győzhette le simán Breeséket. Szerintem ennyin, a hazai pálya előnyén és a Sherman által leütött passzon múlt, hogy most nem a 49ers a bajnok.

Crabtree, illetve a negyedik körben választott WR Patton szezon eleji sérülése alapjaiban befolyásolta a Niners játékát. Az ezek után meséssé váló passzjáték (hol volt, hol nem volt) sokkal nagyobb terhet rakott a futókra, akik viszont Gore vezérletével a csapat húzóegysége lettek. Az, hogy ez így legyen, abban elévülhetetlen érdemeket szerzet a ligaelit támadófal, akik egészen nagyszerűen blokkolnak futáshoz és az irányítót is jól védték, 39 sacket engedtek az ellenfeleknek. Kaepernick egyébként nem játszott rosszul: 3200 passzolt yard 21/8 TD/INT arány, s még futott több, mint 500 yardot és 4 TD-t.

Az NFL 5 legjobb védelme közé tartozó egységen javítani nem nagyon kell. Engedett yardokban ötödik, engedett pontokban harmadik volt tavaly a D, az a D, amelyben a Navarro Bowman-Patrick Willis-Aldon Smith-Ahmad Brooks linebacker sor viszi a prímet. Egy sorral hátrébb a secondaryben is javultak az előző szezonhoz képest; Whitner, illetve az újonc Eric Reid játéka, ha nem is volt hibátlan, de mindenképp vállalhatóvá tette a másodvédelmet. Reid egyébként újoncként rögtön Pro Bowler lett.

Összességében egy minden részében elit, vagy legalábbis jó csapatról beszélünk, így az offseasonben különösebb problémákat nem kell megoldani. A legfontosabb szabadügynökök az elkapó Anquan Boldin, a safety Whitner, a kicker Dawson és a cornerback Tarrell Brown. Az ő újraszerződtetésükkel, valamint egy-egy elkapó és safety draftolásával a kisebb lyukakat is gyorsan be lehet tömködni.

 

Arizona Cardinals 10-6

dansby

10 győzelem ebben a csoportban – jár a pacsi

A szezon előtt edzőváltáson estek át, jött Bruce Arians a Coltstól, és rövidtávú szerződésekkel kicserélte majdnem a fél csapatot. A draft vegyesen sikerült, mert ugyan megszerezték Tyrann Mathieut, de az első körös választottjuk Cooper az előszezonban megsérült, így az addig is ementáli sajtra emlékeztető támadófal tovább gyengült. A szezont hullámzó teljesítménnyel kezdték, a pihenőhétre 4-4-gyel vonultak, az utolsó 8 hétre viszont megtáltosodtak, és végül 10-6-tal zárták a szezont, közte a Seattle-ben aratott bravúros idegenbeli győzelemmel. A rájátszásra ugyan az egymás elleni eredmények miatt csak minimális esélyük volt, de a Cards számára ez egy sikeres szezon volt.

A szezon második felében jó csapatokra jellemző módon tudtak nyerni sokpontos meccsen (37-34 vs Titans) és védelmek csatájában is (17-10 vs Seahawks). A szezon előtt mindössze egy hetedik körös draftcetliért megszerezték Carson Palmert Oaklandből, aki a bye-weekig korábbi formájának megfelelően játszott: az első nyolc héten 10 TD/14 INT arányt produkált, a szezon második felében viszont 14/8-at. A csapat elsőszámú futója Mendenhall volt, aki viszont a későbbi eredmények fényében a szezon közepén a csapat szerencséjére megsérült, így az addig csak csere Andre Ellington is megmutathatta mit tud. Az elkapók közül Larry Fitzgerald 954 yard/10 TD-vel, Michael Floyd 1041 yard/5 TD-vel zárt. Az O-line továbbra is egy vicc volt, de ezt Arizonában már igazán megszokhatták.

A védelem viszont futás ellen az NFL élén zárt. A front sevenbe a Dolphinstól érkezett Karlos Dansby volt a defense vezére 4 interceptionnel, 2 TD-vel, 19 levédekezett passzal és 122 szereléssel. Mind a négy mutatóban csapata legjobbja volt, így a szintén az előző holtszezonban érkezett GM-nek Steve Keimnek még a szabadügynök piac nyitása előtt le kéne igazolnia. A secondary Peterson és Mathieu vezérletével szintén jól játszott, de Mathieu súlyos térdsérülése nem biztos, hogy rendbe jön szeptemberre.

A holtszezon sűrűnek ígérkezik, kis túlzással újra fel kell építeni a csapatot. Ellington jó játékával Mendenhallnak valószínűleg mennie kell, szükség lesz egy harmadik számú elkapóra is, de az első számú probléma továbbra is a támadófal, és Feely helyett is érkezhet egy újonc kicker.

 

St. Louis Rams 7-9

Robert-Quinn

Ritkán jó, ha a legnagyobb sztár egy defensive end

Ha a mérleg mögé pillantunk, akkor azt láthatjuk, hogy a Kosokat az 1-5-ös csoporton belüli mérleg lökte az NFC West utolsó helyére. Lehetett volna a szezon ennél rosszabb is, de a bye week előtti (38-8 a Colts ellen idegenben) és utáni (42-21 vs Bears) hét, valamint a szezon végén a Saints megverése legalább közepesre javította a csapat szezonját.

A Rams legnagyobb baja, hogy van egy túlfizetett irányítója. Ez ebben a csoportban már akkor is hátrány lenne, ha a QB legalább megdolgozna a pénzéért, de közel sem ez a helyzet. Bár Bradford az első hetekben nem volt rossz, de a 7. héten megsérült, így az év hátralévő részében Kellen Clemens irányított. Ekkor többen leírták a Ramst, de Clemens-szel végül csak sikerült négy meccset megnyerni, így a 2012-ben elért 7-8-1-es mérleget követően ezúttal egy vastagabb hajszállal maradtak az 50 %-os mérleg alatt.

A szezon előtt a veterán Steven Jackson Atlantába költözött, így új RB után kellett nézni. A drafton az ötödik körben érkezett Zac Stacy, aki ugyan az év elején még nem jutott szóhoz, de év végére közel 1000 yardot futott, így az NFL legfiatalabb csapata számára a RB poszt néhány évre megoldottnak tűnik. Az elkapóknál már vegyesebb a kép, hisz egyikük sem érte el a 600 yardot. A tavalyi első körös Tavon Austinnak voltak jobb és rosszabb meccsei, Stedman Bailey a szezon végére ugyan belelendült, de mind Chris Givens, mind Brian Quick csalódás volt, bár itt meg kell jegyezni, hogy egyrészt az idény nagy részében a csere Clemens irányított, másrészt a Ramsnél az átlagosnál több futójátékot hívnak. A támadófal sérülések miatt az idény folyamán többször változott, de az igazi mélyütést Jake Long szalagszakadása jelentette decemberben, nem is biztos, hogy felépül az előszezon kezdetére.

A labda másik oldalán csak a secondaryben vannak nagyobb lyukak, igaz ott több is, ez az egység az NFL egyik legrosszabbja volt tavaly, ide mindenképpen elkél az erősítés. Már csak azért is, mert a sapka alatt alig van hely, így Cortland Finnegan várhatóan távozik. A linebacker sor Laurinaitis-szel és Ogletreevel inkább jó, mint közepes, de csapat igazi erőssége a D-line. Robert Quinn és Chris Long legjobb szezonján van túl, előbbi 19 sackjénél csak Robert Mathis szerzett fél sackkel többet Indianapolisban.

St. Louisban igazán fontos szabadügynök nincs, de Clemenst és Jake Long sérülése miatt a támadófalba Rodger Saffoldot valószínűleg megtartják. A drafton várhatóan OT, WR, safety és cornerback érkezhet. Draftolhatnának irányítót is, de Bradfordot a szerződése utolsó évében már nagyokat nyelve, de megtartják. Minden mock draft OT-t tesz a Kosokhoz, de Jeff Fisher a ligában eltöltött 18 éve alatt még sohasem igazolt az első körben a falba, így nem valószínű, hogy most kezdi el. Sammy Watkins nagyon csábító választás másodikra a receiver corps erősítésére (akár letrade után is), 1/13-ra pedig a secondarybe érkezhet ember.