Mi lesz veled Vick?

display_imageMichael Vicket nem kell egy NFL rajongónak sem bemutatni. 2001ben draftolta az Atlanta 1/1-ként a legnagyobb rookie szerződéssel: 62 millió 6 évre, 15,3 millió garantált +3 millió aláírási pénz. Nem is teljesített rosszul: 2002, 2004, 2005ben is pro bowler volt.Aztán 2005-ben kötöttek vele egy 10 éves 135 milliós szerződés, a Falcons pedig a pénzéért 15-17es rekordot kapott és egy 2007ben kutyaviadalok miatt elítélt bűnözőt.

A büntetése letöltése után 2009ben leigazolta az Eagles apróért, hogy egy évre rá Kolb sérülését követően majdnem MVP szezont fusson. Ennek az eredménye egy 6 évre szóló 100 milliós szerződés volt. A nagy szerződés megint nem hozott neki szerencsét: 8-8, majd 4-12, rengeteg sérülés. 2013ban át is strukturálták egy három éves (három darab, felbontható 1 éves) kontraktusra: 3,5 millió garantált és további 5,5 millió, ha kezdő és nem sérül le. Ennek következtében, bár kezdőként számoltak vele, a szokásos sérülése és Nick Foles remek játéka következtében szabadügynökké avanzsált.

Vick előbb kijelentette, hogy szeretne Eagle maradni, még akkor is, ha csak csere lesz. Amikor ezt mondta, nyilván nem számított rá, hogy így is fog történni. Most már más szelek fújnak, az első hétre mindenképp szeretne kezdő QB lenni. Annak idején, amikor Manning csapatot keresett, az nflnek saját hot topikja volt, hol köt ki a jövőbeli HoF irányító. Bár Vick más kategória, a jelenlegi szabadügynök piac legértékesebb QB-ja. Ezért nem árt, ha megnézzük milyen lehetőségek állnak előtte.

pg2_g_vick1x_576

Mi lesz veled Vick?

Az NFL 32 csapata közül 13nak van elit vagy franchise szerződéssel rendelkező irányítója: Patriots, Broncos, Chiefs, Chargers, Steelers, Ravens, Giants, Cowboys, Packers, Bears, Lions, Saints, Falcons. 9 csapatnak van top prospectje vagy Vicknél nem rosszabb irányítója: Colts, Dolphins, Eagles, Redskins, Seahawks, 49ers, Cardinals, Panthers és nagy jóindulattal Bengals. Így maradt 10 csapat, ahol lenne esélye kezdőként szerepelni. (Ez egy szubjektív lista, tessék úgy kezelni)

1. New York Jets
A legtöbb NFL szakértő a Jetsbe várja. Az elképzelésben pedig van ráció. New York zöldebbik felén nem vetik meg sem a balhékat, sem a balhés játékosokat. Igaz, például Ricsi határozottan elzárkózott volna az ötlettől olyannyira, hogy inkább nem drukkolt volna a KC-nek, ha Vicket viszi magával Andy bácsi. Tekintve, hogy vannak drogosok, gyilkosok, zsarolók és családon belüli erőszak is a ligában… végül is engem is jobban érdekelne szegény kutya, mint Rice kiütött menyasszonya.

Visszatérve a Jetsre: az offensenek van már tapasztalata mobilis irányítóval. Vick 34 éves lesz idén, 1-2 jó év még lehet benne. Genonak sem ártana, ha lenne kitől tanulnia és nem messiásként tekintenének rá. Ugyanakkor sem minőségi futójáték, sem minőségi elkapó gárda, sem minőségi fal sincs New Yorkban. Nem valószínű, hogy Vick MVP számokat hozna, ahogy arra sincs garancia, hogy egészségesen végig bírná a szezont.

2. Cleveland Browns
Ide, ha törik, ha szakad, kell Vick. Az állításomat leginkább azzal tudom alátámasztani, hogy akit a Browns draftol és, amit a vezetés produkál, az a legjobb esetben is csak kicsit gáz (Weeden, Trent Richardson). Vick karerőssége és Gordon képességei együtt produktív lehet, ugyanakkor talán ez a legkevésbé vonzó franchise jelenleg.

3. Minnesota Vikings
Az irányító kálvária után jó lenne végre valamilyen minőséget is csempészni a posztra. Pass protection itt sincs sok, de elit a futásblokkolás, Peterson személyében a liga legjobb futója állna fel a backfielden, ráadásul ígéretes az elkapó gárda is. Ha a Vikings nem trade-el fel és Carr-t húzza be, neki sem ártana, ha nem dobnák be egyből a mély vízbe. Én már Tebowt is nagyon lilába öltöztethettem volna, szerintem határozottan előnyös lenne a kapcsolat mindkét félnek.

4. St. Louis Rams Philadelphia Eagles
Bár a Ramsnek és Fishernek, mint egy falat kenyér kellene bárki, aki nem Bradford, összeszorított fogakkal, de kitartanak mellette. A többi csapat draft pozícióját elnézve pedig, bár sok helyen bölcs volna, nem valószínű, hogy két irányítót is szereznek. Így talán a legnagyobb esély arra van, hogy Vick marad Kelly rendszerében Foles cseréjeként.

Chip-Kelly-Michael-Vick_20130604030626793_660_320

2014ben is együtt?

5. Oakland Raiders
64 millió dollár van a sapka alatt, ami az utóbbi évek ténykedését elnézve nem meglepő. Ugyanakkor a pocsék teljesítmény nem sikerült annyira rosszra, hogy top QB prospectet találjanak, pedig az 1/5 igazán dicséretes. Kis szerencsével a Texans és a Rams sem választ irányítót, akár feltrade sem elképzelhetetlen a részükről. Viszont épp a rengeteg plusz pénz miatt mindenképp hoznék egy 1-2 évig kezdő kalibert viszonylag korrekt áron. Szépen kilehet tanítani a jövő franchise QB-ját, megvárni míg lecseng a Manning éra és dobbantani. Ha pedig nincs top prospect, akkor nincs kérdés: ennyi pénzből lehet top csapatot építeni Vick köré, a KC simán kipukkadhat, a Chargers meg úgy is megveri magát.

6. Jacksonville Jaguars
Szintén hatalmas pénz a sapka alatt, van miből erősíteni. Egy Manziel jót tenne a csapatnak, némi magabiztosság és hit mindig jól jön. Épp Johnny Football érdekében viszont nem ártana, ha padozna egy évet. Amekkora a hype, amekkora arca és egója van, nagyon boom or bustnak néz ki. A játékstílusa amúgy is hasonló Vickéhez. Jót tenne neki, ha tanulna és akklimatizálódna kicsit. Ekkora pofával két pofon után bármi lehet, én nem kockáztatnék.

7. Houston Texans
Megérzés, de szerintem a Texans kis szerencsével agyon fog csapni mindenkit. A védelem tavaly liga elit volt, ameddig volt a játékosoknak kedvük játszani (a Seahawks yardokban csak az utolsó fordulókban előzte be). Bill O’Brien egyetemi pályafutása pedig kiemelkedő szaktudásról tanúskodik. Texasban is csak annyi a kérdés, hogy Schaub tudja -e hozni a tavalyig megszokott, konzisztens formáját. Meglepne, ha egyetemi tapasztalatai ellenére O’Brian nem húzna irányítót 1/1re. Ebben az esetben viszont Schaub kivágás (11 millió) és Vick kezdőnek igazolásában (6-7 millióért) szakmai és sapka szempontból is potens döntés lenne.

8. Buffalo Bills
A Billsnek az egyetlen baja a QB, Vick pedig kétségtelenül sokkal jobb, mint Manuel. 20 millióval a sapka alatt én bevállalnám. Vick 1-2 évig jó, Manuelnek Genohoz hasonlóan nem lenne kárára, ha csereként egy veterán mögött tanulna.

9.  Tampa Bay Buccaneers
Ha még Schiano itt ténykedne, evidens döntésnek tűnne egy balhés irányító szerződtetése. Én Glennonban nem sokat látok, de úgy néz ki, adnak neki egy évet a bizonyításra, ebben az esetben pedig fölösleges lenne Vick.

10. Tennessee Titans
Locker mutatott életjeleket, de Fitzpatrick megint megmutatta, miért nagy mágus. A helyzet ugyanaz mint Tampában: Vick feldobhatná a franchise-t, de Locker biztató teljesítménye után nem olyan nagy létkérdés.

+1. Én Vick helyében megkérném az ügynököm, hogy hívja fel Kraft urat és szervezzen le egy találkozót Belichickkel.

vick-e1349303799567

Nálad a labda Bill

A 2013as előszezon alatt BB behívta a keretbe Tim Tebowt. Nem hiszem, hogy csak McDaniels hiúsága miatt vállalta volna a hajcihőt a médiával. E mögött a döntés mögött sokkal racionálisabb érveknek kell lenniük. A Jets és a Bills is mobilis irányítóval áll ki, az NFC jelenlegi legerősebb csapatai szintén. Egyre valószínűbb, hogy Mallettből nem lesz semmi és a szerződése is lejár, marasztalni fölösleges. Ha nem egy ennyire önbizalom hiányos Tebowt fognak ki, nem lepődtem volna meg, ha bent marad a keretben.

34 évésen már Vick nem lesz sem gyorsabb, sem ügyesebb, sem keményebb. Ezért egy veterán minimumos, esetleg egy 1-2 millás egyéves szerződés számára egy SB esélyes csapattól hatalmas lehetőség lenne. Belichiknek pedig hatalmas fegyvertény. Egyrészt Bradynek nem kellene feldagadt csuklóval is 3-4 meccset lehoznia, másrészt hatalmas előny, hogy az ellenfél nem tud miből készülni. Bármikor meglehet őket lepni.

Bradytől amúgy is láttuk, hogy kifejezetten a második félidőben szeret játszani, jó nagy hátrányban. Ezt igazából egy-egy rosszabb meccsén Vick is tudja hozni és sok gyakorlással akár két play között is válthatnak (emlékezzünk csak, hogy megverte a Miami elsőre a Pats-t a wild cattel). Én látnék ebben a koncepcióba rációt, Belichik kordában tudja tartani a sajtót és mindkét irányítóját képes lenne fegyelmezni.