Szezonértékelő – NFC North

NFC-North2012es NFC North a Nemzeti Főcsoport talán legerősebb csoportja volt. Két csapatot adott rájátszásba (Packers, Vikings), a Bears pedig 10-6-al maradt le róla. Ám idén a biztató kezdet után egyedüliként a Packers harcolta ki a továbbjutást, ráadásul az NFL leggyengébb csoport-győzteseként, hogy aztán hazai pályán kapjon ki a 49erstől. Aggodalomra persze nincsen ok, sőt! Szerintem 2014re a North adja az NFC győztes csapatot.

1. Green Bay Packers (8-7-1)

8-7-1es alapszakasszal jutottak be a rájátszásba az utolsó fordulóban egy elképesztő negyedik kísérletes TD – vel a Bears ellen. Igaz, a 49ers elleni töketlen, lélektelen játék még Rodgers-szel, a Frisco hibái ellenére is édes kevés volt. Ha Kaep jobban vigyáz a labdára, esélyük sem lett volna. Ennek ellenére nálam a 2014es idény favoritjai. Miért? 

A 2013as szezon két igen fontos tényt világított meg számunkra:
a) milyen kiváló edzői stáb dolgozik Green Bayben,
b) Rodgers produktivitása erősen csökken, ha beleverik a földbe. Ráadásul már törik is…

Aaaa

Rodgers szerint jó a fala…

A csapat több kulcsjátékosa (pl. Finley, Rodgers, Matthews) többnyire sérülés miatt pihent. És egy ilyen fizikális sportban pedig a kevesebb ütés nagyon sokat számít. Elég csak az utóbbi két év MVP díjazottjait megnézni. Rodgers bomba formában lesz, ráadásul hosszú évek óta először van hely a sapka alatt, nem kell csak draftból építkezni (még ha süvegelendő is).

A liga 25. védelmen ugyan lenne mit javítani, de egyrészt Matthews hátha egészséges lesz, másrészt a szabadügynök piac dugig lesz korrekt, sőt elit védőjátékosokkal, amit 30 milliós kerettel illene kiaknázni (S, NT a legnagyobb need). Épp ezért elsődleges prioritás lenne a támadófal, akár komolyabb pickekért is.

Rodgers szerint ez az egység kiváló: nem erős, de technikás. Na már most, legyen bármily technikás is egy fal, fabatkát sem ér, ha mondjuk egy Suh az egész bandát a hóna alá kapva harapja el a franchise QB torkát. Mindenképpen kell erősíteni a pass protection-ön (45 sack a 9. legtöbb a ligában), hogy Rodgers megérje az MVP gálát és lehetőleg Lacy se nagyon kopjon el.

2. Chicago Bears (8-8)

Két éve a maciknak csak annyi kellett volna a rájátszáshoz, hogy a Packers megverje a Vikingst. Ez nem jött össze, így Lovie Smithnek egy 10-6os szezon után kellett távoznia. Helyét Marc Trestman vette át a kanadai ligából érkezve és…

A Bears hagyományosan egy védelem orientált csapat: elit D, a maradékból meg valami offense féleség. Ám akarva, akaratlanul a 2013as szezonra koncepciót váltottak. 2012ben a Bears a 3ik legkevesebb pontot engedte a ligában, míg idén a 2ik legtöbbet: 29,9 pontot. Két éve 101 engedett futott yarddal top 10es, idén 161 engedett yarddal a legrosszabb lett az egység, majd 30 yarddal megelőzve a második legrosszabb Atlantát. 31 sack-el ligautolsók. Ehhez fogható visszaesést talán csak a denveri védőegység produkált.

Chicago Bears D

Volt egyszer a defense…

Szintén érdekes párhuzam a két csapat között az erősödő offense. Annyi különbséggel persze, hogy míg a denveri védelem nem volt rászorulva, hogy meghaljon a pályán, addig a chicagói támadóknak vért kellett izzadnia, hogy kompenzálja a minősíthetetlen védelmét (27,8 pont/meccs – a második legtöbb). Elnézve a Bears keretét ez nem is csoda, hiszen csak két CB, két safety, legalább egy DT és valami izmos középső LB kellene futás ellen ebbe az egységbe. Valamint egy DE, mert Julius Peppers aligha fog 7 sack után 18 millióért maradni.

A támadó oldalon már jobb a helyzet. Végre abbahagyták Cutler futó irányítóba való átképzését, és a liga egyik legjobb falát rakták össze neki (holtversenyben 4. legkevesebb sack), elit célpontokkal. Bár így sem 120 milliós irányító, kell ő ennek franchise-nak (McCown jól ugrott be, de nem véletlenül csak csere). Marshall a liga legszűkebb elitjébe tartozik, Jefferyvel – ha Cutler konzisztens és főleg egészséges tud maradni – az NFL legjobb elkapó párosát alkothatják. Fortéval kiegészülve (ha nem öregszik meg hirtelen) pedig félelmetesek lehetnének.

Amikor Lovie Smith-t leváltották, azt mondtam nem lesznek egyhamar nemhogy SB-on, de még 10-6-on sem. Nagyon sok most is a „ha”, nehéz a sorsolás, csak 5 millió van a sapka alatt, miközben kellene egy komplett védősor, Cutler pedig nem Manning.

Jim

Jim most tudta meg, hogy Cutleren áll vagy bukik minden

 3. Detroit Lions (7-9)

Schwartz egy fasz – mondá a költő Josh Sitton. Sikerült egy tehetséges, közepesnél jobb irányítóval, a liga legjobb elkapójával, a liga legjobb Nose Tackle duójával, egyik legerősebb védő- és támadófalával, egy korrekt futójátékkal, talán a legegészségesebb kerettel 6-3ról 7-9-et összehozni úgy, hogy az utolsó előtti fordulóig a kezükben volt a sorsuk.

A csapat első kilenc meccséből 6-ot megnyert 3-1-es divízió mutatóval, gyakorlatilag bármiféle game plan nélkül, pusztán parasztlengőkkel operálva. Mondhatnám, hogy végül kiismerték a csapat játékát, mert a szezon elejétől kezdve nem fejlődött sehová – ami igaz -, de nem teszem. A 10. héttől kezdve az egy Eagles-t leszámítva a Lions összes ellenfele gyakorlatilag mindent megtett, hogy kikapjon. Csak hát a várost sújtó válság ekkora kihatott már a franchisera is. Futball helyett sikeresen átálltak a labdaértékesítésre, ugyanis több játékszert adtak el, mint a Nike, az Adidas és Eli összesen.

bush

Same old lions – egy teljesen hétköznapi pillanatkép

A támadó fal 23 sack-et engedélyezett, ami a Broncos 20-a után a második legkevesebb. Ennek ellenére Stafford 19szer adta el a labdát. Ehhez jön még a két futó összesen 9 (Bush 5x, vezetve a statisztikát, Joique Bell 4x) fumble-ja. -12es turnover mutatót hoztak össze, mindezt elképesztő csapatjátékkal (volt WR és TE fumble is). Aki labdába ért, bedobott valamit a közösbe.

A védelem szintén hozta a formáját. Bár futás ellen 6ik legjobbak voltak a ligában (99,8 – yard/game), pass ellen már a 10. legrosszabb csapat volt a Lions. Suhék csak portyázni járt ki a pályára, ami meg is látszott a csapatrész teljesítményén. Ha éppen arra járt a labdás, jól megcsapták, ha nem 200+ yardot szaladtak ellenük.

Schwartz elcseszett még egy évet. Már zsinórban második éve nem tudott egy ilyen jó képességű játékosokból egy egységes, kiegyensúlyozott csapatot összerakni. Ráadásul idén Suh 22 millióra tarthat igényt, Stafford és Megatron pedig 18-20 milliós gázsival terheli a sapkát (emiatt Burlesont és Delmast már kirúgták, így némi pénzt felszabadítva). Mindenképpen meg kell erősíteni az amúgy is gyenge WR sort és secondary-t, hozni legitim, labdabiztos célpontokat (vezették a ligát elejtett passzokban) Staffordnak, valamint megoldást találni a fumble gondokra.

Nem tudom Caldwell mennyivel tud többet, mint Schwartz. Igaz, Manninggel produkált egy 14-2-t, vele tényleg jobb lett a Ravens offense, de embert Peyton mellett ilyen bambán állni még nem láttam. Én a vezetés helyében megpróbálnám javítani a hibát és módosítani Megatron szerződését (vagy akár eltradelni), a felszabaduló pénzből pedig igazolni 1-2 ligaszinten is jó elkapót (meg valahonnan egy normális TE-t). A fennmaradó cap spaceből és draftból pedig megerősíteni a secondary-t (CB, S hatalmas need).

4. Minnesota Vikings (5-10-1)

A Vikings idei szezonja tragikomédiába illő volt. Minnesotában sírtak, mindenütt máshol röhögtek rajtuk. Ponder idén is bizonyította, hogy helye van a tartalékok között, Cassel és Freeman pedig lemeccsezték egymással a harmadik számú QB pozíciót. Az offense ennek megfelelően nem is működött: -12-es TO mutató 28. helyre elég a ligában (csak a Giants, Houston, Jets rosszabb). Peterson karrierje legborzasztóbb szezonján van túl: sérülések, családi tragédia és még Ponder passzolt yardjaitól is elmaradt. Egyedül az újonc Cordarelle Patterson volt üde színfoltja az egységnek: 45 elkapásból 469 yard és 4 TD, 12 futásból 3 TD és még 2 Kick Off-t is visszahordott TD-re a szezon a folyamán, köztük egy 109 yardos visszahordással (NFL rekord). Valamint ő az első játékos a ligában, akinek 100 yardos Kick off return, legalább 75 yardos elkapott és 50 yardos futott TD-je van egy szezonban.

vikings qb-s

NFC pro bowlers – egy párhuzamos univerzumban

A védelem viszont még a támadóknál is gyengébb volt. Pontosabban a liga leggyengébb védelmét hozták össze: 30 pontot kaptak meccsenként, ami a legrosszabb az NFLben, és a Dallas után övék a legtöbb kapott yard is. Jared Allen, bár a szezon egyik legérdekesebb sackjét mutatta be a Giants ellen, inkább csapatváltásáról szóltak a hírek, mintsem jó teljesítményéről. 31 éves lesz, már szabad ügynök, nem kellene marasztalni. Egyrészt ez az egység vele sem lesz jobb, másrészt megérdemelné, hogy gyűrűért küzdjön.

A Vikings két legnagyobb needje az irányító és a HC volt. Fraziert hála az égnek kirugták, Cassel és Freeman pedig szabadok, már csak Ponderrel kellene kezdeni valamit. A csapat nem reménytelen, kis szerencsével (vagy 59 perces meccsekkel) idén is lett volna esélyük a rájátszásra. Patterson jó lesz, az elkapó gárda korrekt, az újoncvédők pedig jó teljesítménnyel rukkoltak elő. Az O line futáshoz még mindig jó, viszont 44 sack az sok, ezzel mindenképpen kell valamit kezdeni. 27 millió lesz a sapka alatt befoltozni a lyukakat.

A Vikings helyében előröl kezdeném a csapat építését, kezdve a kezdő QB val. Az 1/8 – as pick nagy eséllyel nem lesz elég egy franchise irányítóhoz. Derec Carr-t pedig hagyni kellene a fenébe. Valamint én elgondolkodnék (itt is) az AP traden. Igaz csak 28 éves, de Vikings szintű terhelés mellett nem hinném, hogy 1-2 évnél több lenne benne. Az érte kapott pickekkel szerintem meg lehetne kockáztatni akár egy RGIII szintű feltradet is a Rams-szel (vagy ha elég idióták Texasban, akkor Houston). Az irányító class jó, nagy eséllyel meglenne a jövő franchise irányítója, jó fallal pedig egy közepesnél jobb futó is tud 1000-1200 yardos szezonokat hozni.