Szezonértékelő – NFC East

nfc_eastAz NFC East-tel elkezdjük a szezonértékelő sorozatunkat is így február vége felé. Az előző idényhez képest utolsóból lett első (Eagles) és elsőből utolsó (Redskins), a Giants nagy mélyrepülésből kihozta a maximumot, a Cowboys pedig szokásához híven 8-8-cal, az utolsó körben elbukva maradt le a rájátszásról. A folytatás után azt is megnézzük, hogy mit kellene orvosolniuk a holtszezonban.
Philadelphia Eagles (10-6)

Minimum teljesítették, de szerintem túlteljesítették az elvárásokat a sasok Chip Kelly első idényében NFL-főedzőként, hiszen legtöbben nem vártak playoffot az Eaglestől és a wild card körben is csak az utolsó pillanatban kaptak ki a Saintstől. Vicket Foles váltotta a szokásos sérülésekor, Foles pedig a rájátszásba repítette csapatát, magát pedig végül a Pro-Bowlba. LeSean McCoy volt a másik játékos, aki a hátán cipelte a gárdát. Ő futotta a legtöbb yardot a ligában és egyértelműen a top3 futó közé emelte magát.  Illetve emelte részben a rendszer is, hiszen Kelly mester egy nagyon érdekes támadó-szisztémát hozott a ligába, amit kifejezetten jó volt nézni. A rendszer DeSean Jacksonnak is, Foles pedig Riley Coopernek tett jót, mindkettőjük remek évük volt. A támadófal is jó munkát végzett, ez talán a legatletikusabb egység a ligában, akik remekül blokkolnak a második szinten, a linebackereken is.

New York Giants v Philadelphia Eagles

Az atletikus támadófal

A védők oldalán már sokkal rosszabb volt a helyzet, a futás ellen egész jól mutatott a csapatrész, a passzok ellen kevésbé, ez pedig főleg a két gyenge safetynek volt köszönhető, bár a cornereken is lehetne javítani. Üde színfolt volt viszont a secondaryben Brandon Boykin, a slot corner, aki 6 interceptionnel zárta az évet és nagyon biztató produkciókkal rukkolt elő. A rendszerváltás (4-3ból 3-4be) közepesen alakult, nincs még kifejezett nose tackle (Bennie Logan futás ellen jó volt viszont a passzsiettetéshez sokat nem tett hozzá), a pass rush még gyengécske volt, Cox túloldalára is kellene még egy jobb DE, viszont a két MLB (Ryan, Kendricks) jól muzsikál.

Jeremy Maclin, aki az egész évet kihagyta sérülés miatt és Riley Cooper is szabadügynök, nélkülük a WR poszt nagy hiányposzt lehet, de egyiket biztos, akár mindkettőt is újraigazolhatják. Ettől még jól jönne egy magas, nagydarab elkapó ide. A legrosszabbul safetykből áll a csapat, hiszen itt szinte mindenki free agent, ide várható egy nagy név a piacról és/vagy egy draft-pick. Kellene még egy jó pass rusher, egy cornerback és a védőfalba se ártana valaki.

shady-snow

Dallas Cowboys (8-8, mi más?)

A tehenészek hozták a szokásos formájukat és a teljes középszerűségben lavíroznak tovább. Nem tudnak innen elmozdulni, a rájátszást pedig mindig az utolsó heti ellenfelükre bízzák. Mindegy hogy épp ki az irányító, az utolsó hetekben várhatjuk a szokásos interceptionöket, hibákat, futásból áthívást, amikor le kellene pörgetni az órát, satöbbi. A támadók egyébként nem produkáltak rossz szezont, csak akkor hibáztak, amikor éppen fontos volt, de emelje fel az a Cowboys-szurkoló a kezét, aki ezt még nem szokta meg.

A védők azonban a liga legrosszabbjai voltak, így ezt az egységet gatyába kell rázni, de rendesen. Ezért is váltották le Monte Kiffint, illetve lett ő az assistant head coach. Helyét Rod Marinelli veszi át, meglátjuk mit tud kihozni az védőkből, az biztos, hogy jobb játékosanyagra lesz szüksége. Főleg a front7-ben vannak problémák, de azért a secondary sem csillog szépen.

new-york-giants-v-dallas-cowboys

Kis túlzással az egyetlen használható cowboy

A legnagyobb hiányposzt a general manager, mert Jerry Jones tulajdonos, nem GM, csak ezt ő nem látja be, ezzel pedig több kárt okoz a saját franchise-ának, mint bárki más. A játékosok oldalán a védőfal a legkényesebb téma, hiszen Jason Hatcher és Anthony Spencer is szabadügynök és nem biztos, hogy maradnak, úgyhogy kb az egész védőfal kuka jelenleg, igazolni kell, meg draftolni. A linebacker sorban Sean Lee kiemelkedik és nem csak azért, mert ő ligaszinten klasszis, hanem mert Holloman és Sims nem kezdő szint, snapeket se nagyon kellene kapniuk; Carterrel mondjuk nincsenek akkora gondok.

New York Giants (7-9)

Az óriások 0-6-tal kezdték az évet, utána már tét nélkül játszhattak, így pedig jól is teljesítettek., utolsó 10-ból 7-et behúztak, ami jól mutatna, ha az első hatost nem néztük volna. Eli Manning TD-INT aránya 18-27, ez fordítva is csak közepes mutató lenne. Előtte a fal nagyon gyenge (Will Beaty mondjuk kihagyta az egész szezont), meglepő lenne, ha ezt nem szeretnék kijavítani. Nagy név Cruzon kívül a célpontjai között sincs, Hakeem Nicks pedig szabadügynök és valószínűleg távozik is, de szerintem ő az egyik legtúlértékeltebb elkapó a ligában. Tight end poszton sem épp erősek, a futóik meg folyton sérültek.

1-eli-manning-face-2

A védelem rosszabbnak tűnt, mint amit a statisztikáik mutatnak, de a csapat legfőbb gondját a -15-ös turnover mutató szemlélteti a legjobban. A fal a futás ellen jó, a pass rush viszont gyengécske.

Sok szabadügynökük lesz, a falból Tuck és Joseph is, jó lenne őket megtartani, a pass rusht pedig erősíteni kellene, tehát OLB(-k) kell(enek). A támadófalon is mindenképp javítani kell, valószínűsíthető egy franchise bal oldali tackle a draft első körében (ekkor a tavalyi első körös Pugh bemozoghat guardba ahol jobban teljesített).

Washington Redskins (3-13)

Nagyok voltak az elvárások az előző évi playoff-részvétel miatt, azonban ezeket RGIII sérülésből visszatérő formaingadozása már az első hetekben alacsonyabb sztenderdre módosította. A végére pedig az 1/2 lett meg, aminek legfőképp a Rams örülhetett, hisz a Griffin-trade-et nyögi még mindig a fővárosi csapat. Mike Shanahant a szezon végén menesztették (helyén Jay Gruden), ahogy az várható is volt, hiszen megromlott a kapcsolata Dan Snyder tulajdonossal, ami ahhoz is vezetett, hogy RGIII a szezon utolsó meccseit az oldalvonal széléről figyelhette. És a tetejére még Cousins sem játszott olyan jól, hogy biztosan elvigyék innen. Sexy Rexynek kellett volna játszania, akkor legalább élveztük volna a végét is.

Ő megmenthette volna a szezont

Ő megmenthette volna a szezont

A fal nem tudta megvédni Griffint, de futásokhoz legalább jól blokkoltak. Garconon kívül értékelhető célpontjai sem nagyon vannak a gyorsléptű irányítónak, de Garcon legalább jól teljesít. Ezt mutatja, hogy ő lett az első játékos a liga történetében, aki egy szezonon belül minden egyes meccsen elkapott legalább 5 labdát. A védelemnél vannak viszont a nagyobb problémák. London Fletcher visszavonult és ugyan már kicsit lassított-felvételszerű volt a mozgása, jó vezető volt. Brian Orakpo szabadügynök, őt muszáj lesz megtartani, hiszen ő konzisztensen nyomást tudott helyezni az irányítóra Kerrigennel egyetemben. A secondary sem muzsikált jól idén se, de ez már hosszabbtávú probléma.

Az egész védelem kis túlzással tele van lyukakkal, mindenhol kellene kisebb-nagyobb foldozás. Legnagyobb hiányposzt talán a cornerback, de DE, ILB, és S posztokon is kellene segítség, csak hát nincs sok mozgásterük a fizetési sapka alatt, ami rendesen korlátozza a lehetőségeiket.

redskins

Mit tud kezdeni Jay Gruden a franchise-zal?