Hogyan nyerhet a Seahawks?

nfl132kVasárnap éjjel az AFC és az NFC első kiemeltjei csapnak össze az év legnézettebb eseményén, a negyvennyolcadik Super Bowlon. Ennél jobb döntőre nem is számíthattunk volna, egyértelműen a két legjobb gárda jutott el idáig az egész éves teljesítményt is figyelembe véve. Az egyik oldalon Peyton Manning és egy kiváló támadójáték, a másikon Richard Sherman és egy elképesztő védelem fémjelzi a csapatokat, de természetesen nem csak róluk fog szólni ez az esemény, hiszen remek játékosok vannak mindkét csapat elit egységének túloldalán és a partvonalak mellett is. A folytatás után a Seattle Seahawks csapatával foglalkozunk bővebben és megnézzük, hogyan nyerhetik meg a történelem leghidegebb Super Bowlját.

Kezdjük azzal, hogy a védelem nyeri a bajnokságot. Hatalmas közhely, de nem véletlenül az, hiszen a közhelyek mindig igazságon alapulnak. A Seahawks védelme pedig a legjobb a ligában. Van jobb front7-nel rendelkező csapat, de a secondary egyértelműen kimagaslik a mezőnyből. Az a secondary, amely nagyrészt hátsó körben draftolt fizikális tehetségekkel van tele (ez alól kivétel Earl Thomas, aki első körös volt) és ők meg akarják mutatni, hogy jobbak, mint amilyen magasra taksálták őket az NFL-be lépésükkor. Pete Carroll egy remek egységet hozott össze kis túlzással no-name játékosokból, ez pedig példátlan az NFL-ben. Peyton Manning helyében nem nagyon dobnék Richard Sherman felé (aki akár Defensive Player of the Year is lehet), hiszen ő szerezte a legtöbb interceptiont az évben és a rájátszásban eddig három kísérletből ugyan egyszer holdingon kapták, a másik két alkalommal Sherman nem engedett elkapást. A 9ers ellen pedig ugyebár mindenki emlékszik, mit csinált a Crabtree felé dobott fade passzal az endzone szélén.

(Tudom, Sherman megmondta, hogy nem szabadna beszélni a legjobb cornerről a ligában, de én azért mégiscsak megteszem és kicsit a védelmében szólok. Most mindenki megutálta őt és hülyének, nagypofájúnak és beképzeltnek tartja (meg persze ennél sokkal rosszabb dolgoknak is elmondták már). Igen, nagy a szája. Az egója is magas. A profi sportolóktól pedig azt tartja mindenki, hogy nem épp észlények, sőt. Sherman viszont nagyon is intelligens, a pályán pedig élete pillanata után mindenki fel van tüzelve, neki az orra alá dugtak egy mikrofont emellé. Szerintem semmi sértőt nem mondott, nem anyázott satöbbi, csak visszaszólt Crabtree júniusi beszólására Fitzgerald jótékonysági eseményéről. Most nem szeretnék hosszabban beszélni róla, mindenkinek ajánlom, hogy járjon utána hogyan nőtt fel, hogyan került be és hogyan diplomázott le a Stanfordon, illetve a pályán kívül hogyan viselkedik. Elég sok cikk, videó készült a múlt héten ezzel kapcsolatban. Zárójel vége)

sherm

Mivel Sherman felé nem fog dobálni Peyton, így a másik oldal maradt csak, ahol Browner eltiltása miatt Byron Maxwell kap szerepet. Ő úgyanúgy kvázi noname játékos (6. körös volt a 2011-es drafton), jó testfelépítéssel, jó labdaérzékkel. Sokat lesz tesztelve és sok múlik majd az ő játékán vasárnap éjjel, az biztos. A safetyket sem kell bemutatni, Kam Chancellor és Earl Thomas is alapkövei a Legion of Boomnak. Azt mindenképp látni kell, hogy Peyton Manning nem találkozott még ilyen jó secondaryvel az év során, úgyhogy érdekes lesz figyelni, mire lesz képes az elit egység ellen.

Nézzük meg kicsit a front 7-t. Azt hitték sokan, hogy Cliff Avril és Michael Bennett fölösleges pénzkidobás, luxusvásárlás volt a védőfalba, viszont elképesztő módon illenek a rendszerbe, a fal több posztján is fel tudnak állni és mindenhonnan veszélyesek az irányítója, rendkívüli pass rusht produkálnak Brandon Mebane-nal és Chris Clemons-szal egyetemben. Peyton Manninget csak a dropbackek 2,7%-ában sackelték idén (ez a legjobb arány a ligában, utána 3,5% a legkevesebb), úgyhogy nem lesz könnyű dolga a védőfalnak, de ki kell mozdítani az elit irányítót a komfort-zónájából, a zseb közepéről és minél többször sackelni kell vagy legalábbis közel kell kerülni hozzá.

Mebane megeszi vacsorára Peytont és nyomja a belly dance-et

A védőegység talán leggyengébb pontja a linebacker sor, de azért liga szinten még ez is az erősebbek közé sorolható. K.J. Wright valószínűleg visszatér sérüléséből, ez mindenképp jó hír a Hawksnak, ő nem volt alapember a szezon kezdetén, de egyre többet játszott szezon közben és kiválóan tette mindezt.

Ezen a meccsen a legtöbb pontot és yardot termelő támadóegység csap össze a legkevesebb pontot és yardot engedő védőegységgel, tehát igazi gigászok csatájára van kilátás. A Seahawks védő egységének a feladata az lesz, hogy minél nagyobb nyomást gyakoroljon Peytonra és hogy levegye az elit elkapóit a pályáról. Persze ez sem lesz elég, hiszen ott van egy bizonyos Knowshon Moreno, tehát futással is veszélyes a Broncos. Fontos, hogy a védelem ne mutasson meg magából sok mindent a snap előtt, hiszen Manning ezt tökéletesen olvassa és át fogja hívni a játékot. Kulcsfontosságú lesz Byron Maxwell szerepe, hiszen sok labda fog felé menni, illetve a linebackerek és a safetyk szerepe Julius Thomason, habár a tight endek levédekezésében kiváló a Hawks védelme, tehát elvileg ebből sok bajnak nem szabadna születnie.

A védelemnek összességében tehát nyomást kell helyeznie Peytonra, ehhez jól kell fedezniük az elkapókat, hogy Manning ne tudjon az első opciójához fordulni és ne tudja gyorsan eldobni a labdát, amit egyébként nagyon jól csinál.

Browner helyett Maxwell van már, de ettől még ők a legfélelmetesebb secondary az NFL-ben

Browner helyett Maxwell van már, de ettől még ők a legfélelmetesebb secondary

Na és akkor nézzük meg a támadókat. A felől nincs kétség, hogy a két iránytó közül Wilson a gyengébb. Azonban nem közvetlen egymás ellen fognak harcba szállni természetesen, tehát inkább az a fontos, hogy Wilson mit kezd a vadlovak védelmével. A Broncos védelme sebezhető, habár jó formában érkeznek New Yorkba, hiszen az AFC legjobb védelmét tudhatták magukénak a rájátszás során, futás ellen voltak főleg kiemelkedőek. Ebben viszont közre játszott, hogy a szinte végig előnyben játszottak, így az ellenfeleknek nyilván passzolniuk kellett, a futásokat kevésbé erőltették.

A seattle-i alakulattól viszont rengeteg futást láthatunk majd vasárnap, hiszen erre helyezik a hangsúlyt támadóoldalon. Marshawn “Beast Mode” Lynch számára ezen a találkozón is vár majd a Skittles-eső, hiszen valószínűsíthető egy (vagy több) TD tőle. Elképesztő ez a figura, aki ugyan nem akar beszélni a sajtóval, viszont a pályán mindent megtesz, hogy írjanak róla az újságok, jó értelemben persze.

Skittles-eső

Skittles-eső

Természetesen Russell Wilson, a Super Bowl “new-school irányítója” is fog futkosni, hiszen ez is az erősségei közé tartozik. Egyrészt pontosan passzol, másrészt amikor nem adódik lehetőség a labda levegőben való megjátszására, akkor a lábával is képes fontos yardokat megtenni. Akkor a legveszélyesebb, ha egy play action fake-ből kimozoghat a zsebből és futtából passzolhat elkapóinak, érdemes lesz figyelni, milyen pontossággal játssza meg ezeket a szituációkat.

Wilson egyébként remek vezető, a pályán és azon kívül is, ezt minden csapattársa alátámasztja és sugárzik róla a magabiztosság. De nem a Sherman-féle magabiztosság, hanem az egészséges fajta. Nagyon szerény, folyton tanulni akar egyre jobb és jobb lenni.

#DangeRuss Wilson

#DangeRuss Wilson

És ugyan nem a legnagyobb nevű elkapókkal rendelkezik, megoldja a dolgokat. Percy Harvin visszatér, ez jó hír, azonban kérdéses, hogy meddig bírja, hiszen a Saints ellen sem töltött a pályán sokat, két-három nagy ütközés után mehetett az öltözőbe (nem csodálom az ütések láttán). Egy egészséges Harvin viszont nagyot dobhat a támadók játékán, ez nem kétséges. Mellette Tate, Baldwin és Kearse még a célpontok a szélen, illetve Miller középen. Wilson célpontjai a Seahawks legnagyobb gyengesége, úgyhogy nekik is fel kell lépni és meg kell mutatniuk a nagyszínpadon, hogy mit tudnak. Egyértelműen a futásokon lesz a hangsúly, hiszen ezzel ölik az órát és a pálya szélén tartják Manninget, meg hát ez megy nekik a legjobban, úgyhogy erőltetni is kell.

Ugyan tapasztalatlan a Seahawks csapata, hiszen ők az egyetlen csapat az 1990-es Bills óta, akik úgy lépnek majd pályára egy Super Bowlban, hogy a keret egyetlen játékosa se játszott még nagydöntőt, de ez nem fog számítani. Hogy miért? Mert NFC-döntőben sem volt tapasztalatuk, mégis nyertek a 49ers ellen. A Hawks játékosait pedig nem olyan fából faragták, akik megijednének egy kis téttől. A tapasztalat nem lesz, nem lehet döntő különbség a két gárda között. A Broncosnál is csupán 4 olyan játékos van, aki harcolt már a Lombardi trófeáért és csak Peyton Manning nyerte meg azt egyszer.

Az időjárás viszont az ő malmukra hajthatja kicsit a vizet, hiszen a rossz idő a védelmeknek és a futójátéknak kedvez, az pedig egyértelműen az NFC bajnokainak megy jobban.

Még egy érdekes statisztika, ami a Seattle győzelmét jósolja: mindháromszor, amikor az alapszakasz legtöbb passzolt yarddal és legtöbb TD-passzal büszkélkedő irányítója Super Bowlba jutott, kikapott. Ez pedig idén ugyebár Peyton Manning.

nflpano140k