Sarkvidéki derbi – 49ers @ Packers

123113bengalsscoutingreport660


Még valamikor 8-9 évvel ezelőtt fociztam egy nívós megye I-es bajnokin bokáig érő hóban és -5 fokban a szerbekkel bőven teletűzdelt Tompa ellen. Rendkívül csípett a labda minden egyes érintése, nem éreztem a lábujjaimat és átértékelődött bennem a hideg fogalma. Na, ehhez képest jóval keményebb, tundrai körülményeket kell átéljen vasárnap a 49ers, bár gyanítom ők nem háromszor két liter kólát kapnak majd a meccs végén. Kifogás nincs, meg kell nyerni így is a meccset.

Cincinnati Bengals v Pittsburgh Steelers
A csapat erős, fizikális játékban kiváló, egyetlen probléma az, hogy pont olyan bohóc TD-t kapott a 49ers a SuperBowl-ban, mint amilyet Rodgers dobott múlt héten Cobbnak. Csak a San Francisco még hagyta egy kicsit breakdance mutatványokat csinálni Jacoby Jones-t. Jött is új safety, bár én inkább Whitnert küldtem volna el Goldson helyett, corner poszton sem túl acélos a gárda, egy Rodgers meg tudná oldani. Kár, hogy nem lesz sokat pályán a jó öreg Aaron, mert a védelem skarlátvörös oldalon gyilkos. Itt nem a Bears meg a Cowboys fog szembeállni, hanem az a Bowman-Willis-Brooks tengely, akiknél kevés félelmetesebb van a ligában. Eddie Lacy hiába mutat fel jobb számokat, mint Frank Gore, a 96 yard engedett yard a 49ers D# részéről pont arra elég, hogy Aaronnak passzolnia kelljen. Nem volt még ember, aki 100 yardot fusson a 49ers ellen idén, pedig kétszer szembejött Lynch, egy nem sérült Foster, szóval a rookie Lacy most vagy olyat mutat idén, amit eddig senki, vagy marad a papírforma.
Cincinnati Bengals v Pittsburgh Steelers
Mumusa a 49ers a Green Bay-nek az utóbbi időben, és ha Eli Manninget sem zavarta az a nyamvadt hideg, akkor Kaepernicket sem fogja. Manningham rottyon van ismét, de nagy a bizodalom Patton felé, hármas számú WR-nek tökéletes, így minden adott arra, hogy a leghosszabb érvényben lévő veretlenségi széria tovább nyúljon. Akármi is lesz a vége, szombaton drukkol mindenki a Saints-nek, mert akkor egy körrel később jöhet csak az idén már egyszer megvert Seahawks, de ha kiesünk, akkor sincs nemzeti gyász. Tank Carradine és Marcus Lattimore nagyon várja a jövő évet…

Cefre (49ers)

A hét elején még én is egyetértettem volna abban, hogy a 49ers a mérkőzés esélyese, mint ahogy a fogadóirodák is a vendégeket favorizálják, három ponttal. Azóta azonban kiderült egy s más, többek között, hogy ez jó eséllyel az NFL történetének leghidegebb mérkőzése is lehet az előrejelzések alapján, ilyen ítéletidőben pedig minden előzetes papírforma felborul, a csapatok örülnek, ha ép bőrrel lehozzák a meccset.

Bár szeretném azt állítani, hogy a hideg a Packersnek kedvez, ilyen körülmények egyik csapatnak sem jelentenek különösebb előnyt. Mégis a hazaiak inkább hozzászokhattak ehhez, hiszen a héten Mike McCarthy tartott edzést fagypont alatt, míg Friscóban napközben +15 fok körül alakult a hőmérséklet ezen a héten, nagy váltás lesz.
Cincinnati Bengals v Pittsburgh Steelers
Az előző három meccset a 49ers nyerte, de ez nem számít. Most már nem lesz Erik Walden, akit megkerülve Kaepernick 181 yardot futott, és nem fog 400 yard felett passzolni sem, mint az első fordulóban, utóbbiról az időjárás gondoskodik. Kérdés, hogy Rodgers mire megy a 49ers jól működő védelme ellen. Rájuk nem jellemző módon az utóbbi meccseken nem tudtak nyomást helyezni az ellenfél irányítóira, a gyenge támadófallal rendelkező Carson Palmert csak egyszer sackelték, Matt Ryant – akit a Seahawks védői nyolcszor vittek földre – szintén ennyiszer. Kulcsfontosságú lesz, hogy az újonc baloldali tackle, David Bakhtiari meg tudja-e ismételni jó teljesítményét Aldon és Justin Smith ellen. Bakhtiari enyhén alulméretezett LT-nek, csak 193 centiméter magas, így ebben a szezonban volt pár meccse, ahol a magas DE-k ellen szenvedett, például a Bengals ellen, amikor is a két méter feletti Michael Johnson abuzálta. A két Smith azonban hasonló magasságú, mint a hazaiak rookie tackle-je, akinek most sem érzem, hogy gondja lehetne. “Tiszta zsebben” pedig Rodgersnek nagy napja lehet, a Niners secondary-je sebezhető. Csak érdekességképpen: Rodgers mérlege 12 győzelem, 4 vereség, fagypont alatti hőmérsékletű meccseken.

A slot cornerback, Carlos Rogers nem fog játszani combizom-sérülés miatt, helyette Eric Wright játszhat, illetve játszhatna, de hét közben ő is összeszedett egy sérülést, edzésen. Rogersnek nem volt jó szezonja, de így is jobb megoldás lenne, mint Wright, akit a Buccaneers kivágott, és Detroitban sem sírják vissza. Bár Wright az előzetes információk szerint vállalja a játékot, szerepet kaphat rajta kívül a slotban Perrish Cox is. Róla annyit kell tudni, hogy múlt év november 26-án leigazolta a Seahawks, 27-én pedig kivágták. Randall Cobbnak tehát nagy meccse lehet, és összességében is jobbnak tartom a Nelson – Jones – Cobb (+Boykin) fémjelezte WR brigádot, mint a Brock – Brown – Wright (+Cox) féle CB-egységet.

Az időjárásnak köszönhetően jelentős szerepe lesz a futójátékosoknak és a rúgóknak. Dawson és Crosby hasonló szezont zárt, ezen a poszton nem érzek előnyt egyik csapat javára sem. A futás elleni védelmet tekintve a Niners javára dől a mérleg, legalábbis normál körülmények között. Nem gondolom azonban, hogy -20 fokban egyszerű dolog lesz Eddie Lacy-t szerelni. Dom Capers feje felett Damoklész kardja lebeg, ha a védelmi koordinátor most sem tudja gatyába rázni az egységét, ki fogják rúgni, így hát kénytelen lesz összekapni a D#-t, nem lehet kifogás az sem, hogy Clay Matthews nem fog játszani, elő kell állni kreatív blitzekkel, hogy legyen nyomás Kaepernicken.
Cincinnati Bengals v Pittsburgh Steelers
B.J. Raji teljesítménye enyhén szólva hagy némi kívánnivalót maga után, de mivel a szezon után szabadügynök lesz, bizonyítania kell, hogy megéri a pénzét, erre ez kiváló alkalom. Visszautasított egy ajánlatot, amely szerint évente átlag $8 milliót kapott volna. Ez hatalmas összeg annak fényében, hogy két éve nem szerzett sacket, futásnál pedig idén simán arrébb teszik. Tehát ismét a 2010-es formáját kell mutatni a rájátszásban, hogy újra megközelítőleg ennyit kínáljanak neki, azaz mozdíthatatlannak kell lennie, a linebackereknek pedig le kell jönniük a blokkokról, és meg kell csinálniuk a szerelést, erre az utóbbi időben nem nagyon voltak képesek.

Jól jön a Packersnek az is, hogy az ESPN-en és az NFL Networkon nagyjából minden szakértő szerint a 49ers nyer. Szeretnek underdogok lenni, legutóbb így nyertek Super Bowlt.

packernation