Amiért fejek hullottak…

la-sp-sn-nfl-black-monday-roundup-20131230Az NFL legfeketébb hétfője jött, és elment, és persze idén is áldozatokat követelt.

rob-chudzinski-pc-hor-tightjpg-673a79943ad492a1Rob Chudzinski vezetőedző, Cleveland Browns

4-12-es mérleg 2013-ban, 4-12-es mérleg összességében.

Amiért mennie kellett: Nos, először is kicsit úgy tűnt, rögtön az elején nem voltak annyira biztosak benne Clevelandben, hogy Chudzinski kell nekik. A koma sosem volt még vezetőedző. És ez ugyanannyit árul el a Browns vezetőségének működésképtelenségéről, mint Chudzinski képességeiről. A szezon valójában meglepően jól kezdődött a Browns számára, akiktől senki nem várta, hogy 2013-ban sokra viszik. Szeptember végén és október elején zsinórban három meccset nyertek Brian Hoyerrel az irányítóposzton, és amikor eljött a bye weekjük, még mindig 4-5-tel álltak. És onnantól kezdve jött a katasztrófa. az utolsó 7 meccsüket elvesztették, amelyekből 5 alkalommal 27, vagy annál több ponttal kaptak ki. ÉS habár sokan zseniálisnak tartották, hogy a Trent Richardson-csere során visszakerült hozzájuk egy 1. körös pick, nem találtak senkit, aki átvehette volna Richardson helyét. És mivel az irányító-helyzet sem oldotta meg önmagát, a sok problémával nem tudtak megbirkózni.
Lehetséges utódok: Josh McDaniels, Bill O’Brien, Lovie Smith, Kevin Sumlin, Ray Horton.

dae54694-d69b-329f-91bf-43f0177ba13aLeslie Frazier vezetőedző, Minnesota Vikings
5-10-1-es mérleg 2013-ban, 21-32-1-es mérleg négy alapszakaszban, 0-1 a rájátszásban.

Amiért mennie kellett: Frazier uralkodása alatt a Vikings képtelen volt egy igazi franchise-irányítót találni, és javarészt ez okozta a vezetőedző bukását. A 2011-es Drafton behúzták ugyan a Florida State-ről Christian Pondert, de mint kiderült, nem alkalmas a feladatra. A veterán Matt Cassel nem végzett rossz munkát, de korántsem egy legendás tehetség. Aztán felszedték Josh Freemant, és megmagyarázhatatlan módon adtak neki 3 millió dollárt, hogy kezdő legyen egy meccsen, borzasztóan játsszon, aztán meg üldögéljen a padon, és rendesen viselkedjen. Ráadásul Frazier, és Rick Spielman klubigazgató az egykor kiválóan működő védelmet sem voltak képesek feljavítani. A secondary feltűnően rossz volt, és Brian Robison kivételével fiatal passzsiettetőknek nyoma sem volt. És az sem hajtotta Frazier malmára a vizet, hogy összenőtt a Cover-2-vel és a Tampa-2-vel, így kizárta a rugalmasságot, ami a mai NFL-ben elengedhetetlen. Ha Adrian Peterson 2012-ben nem lépte volna túl a 2.000 futott yardot, Frazier uralkodásának egyáltalán nem lenne fénypontja. Itt volt az idő egy kis változásra.
Lehetséges utódok: Darrell Bevell, James Franklin, Kevin Sumlin. Állítólag a Vikings az egyetemi edzőket fogja előnyben részesíteni, hogy a jövőbeni Draftokon némi előnyük legyen.

GTY 454292205 S FBN SPO USA MDMike Shanahan vezetőedző, Washington Redskins
3-13-as mérleg 2013-ban, 24-40-es mérleg az alapszakaszokban, 0-1 a rájátszásban.

Amiért mennie kellett: Régebben jó ötletnek tűnt, hogy ő legyen a Redskins vezetőedzője. Dan Snyder Joe Gibbs kivételével senkit nem alkalmazott, aki ekkora név lett volna. És két évnyi bukdácsolás után, ami részben a korábbi vezetőségnek köszönhető, Shanahan 2012-re végre összerakta a csapatot. A Washington több 1. körös pickről is lemondott, hogy feljebb kerüljenek a Drafton, és elhozhassák Robert Griffint, és ennek a döntésnek látványos eredményei lettek rövidtávon. RGIII újoncként kiválóan játszott. De a térdsérülések, amelyek már a Bayloron is gondot jelentettek az irányítónak, visszatértek, és seggbeharapták a Redskins az alapszakaszban és a rájátszásban. Griffin kihagyta az előszezont, és nem tudod úgy fejlődni, ahogy Shanahan, és fia, Kyle a támadókoordinátor szerették volna. Aztán jött a padoztatás az utolsó három meccsen, ami sokkal inkább tűnt Snyder bosszantásának, mint igazi futballdöntésnek.
Lehetséges utódok: Bill O’Brien, Lovie Smith, Darrell Bevell, Russ Grimm, Art Briles, Jay Gruden. Snyder szereti a nagy neveket, és lehet, hogy inkább az egyetemi edzők között néz körül, mert az trendi.

GREG-SCHIANO-BUCS-COACH-PIC-Steve-Mitchell-USA-TODAY-SportsGreg Schiano vezetőedző és Mark Dominik klubigazgató, Tampa Bay Buccaneers
Schiano két szezon alatt 11-21-es mérleget hozott össze, Dominik pedig öt szezon alatt 28-52-es mérleget.

Amiért menniük kellett: Schiano az első 10 meccsén igen magasra tette a mércét, 6-4-gyel kezdett a csapat 2012-ben, és sokan rájátszást emlegettek. De aztán az utolsó 6 meccsből ötöt elvesztettek, és idén az első nyolcat. Az 1-13-as sorozat felkavarta a kedélyeket a Tampa Bay szurkolók körében. Az utolsó cseppet a pohárban az irányító-helyzet jelentette. A Buccaneers idén ismét megpróbált franchise-játékos faragni Josh Freemanből, de aztán kirakatta magát. Az újonc Mike Glennon rövid ideig reményt adott, de hosszabb távon már nagy falatnak bizonyult számára az irányítósdi. Tampa Bay-ben a MRSA kitörésével is meg kellett küzdeniük, Lawrence Tynes kickernek szembe kellett szállnia a csapattal, hogy bizonyíthassa betegsége eredetét. Persze az ilyesmi nem írható Schiano vagy Mark Dominik számlájára, de nem segítette az amúgy sem könnyű helyzetet, akárcsak a sztárfutójuk, Doug Martin korai sérülése sem, habár amikor játszott, a Bucs 0-6-os mutatót ért el… A Tampa Bay támadócsapata a 30. helyen zárta az idényt, és a védelem is inkább visszafelé fejlődött. A végszót a 42-17-es vereség jelentette az utolsó héten, amikor a Saints 370 yardot passzolt ellenük.
Lehetséges utódok: Adam Gase, Mike Zimmer, Darrell Bevell, Kevin Sumlin, Bill O’Brien.

jim-schwartz-happy-lions-loseJim Schwartz vezetőedző, Detroit Lions
7-9-es mérleg 2013-ban, 29-51-es mérleg öt szezon alatt, 0-1 a rájátszásban.

Amiért mennie kellett: Hosszú a lista. Aaron Rodgers és Jay Cutler sérülése gyakorlatilag annyit jelentett, hogy az NFC Észak bajnoki címe becsomagolta magát egy ajándékdobozba, és odamászott a Lions küszöbére. A Lions pedig megbotlott benne, és kirugdosta az utcára. Vagyis az utolsó négy meccsükből otthon elveszettek hármat, de azt is mondhatjuk, hogy az utolsó hétből hatszor elbuktak, hogy a harmadik helyre kerüljenek. Sokak várakozása ellenére a támadócsapat sosem indult be igazán, Matthew Stafford mintha elfelejtett volna játszani. Schwartz uralkodása alatt a védelem sem tudott következetes teljesítményt nyújtani, ami már csak azért is csalódás, mert Schwartz ebben van tapasztalata. Mindezek, valamint a fegyelmezetlenség, és az erőfeszítés hiánya okozták a vezetőedző vesztét. Amíg Detroitban volt, számtalan bajt okozták a játékosok a pályán kívül, és a pályán is. Emlékezzünk Ndamukong Suh taposására… És az idei szezon végéig folyamatosan olyan hibákat követtek el, amelyek megelőzhetőek lettek volna, mint például az offside-ok, és a lejárt támadóidő. Szinte biztos, hogy ha megnyertek volna még két meccset, és 1993 óta először csoportbajnokok lettek volna, akkor Schwartz 2014-ben is visszatérne. De elképesztő módon még úgy sem tudták nyélbe ütni a dolgot, hogy az utolsó kilenc meccsükön az utolsó negyedben ők vezettek.
Lehetséges utódok: Bill O’Brien, Lovie Smith, Ken Whisenhunt, Jon Gruden.