Beharangozó – Week #17

Elérkeztünk az alapszakasz utolsó fordulójához, pedig mintha tegnap lett volna a Ravens@Bronos nyitómeccs… Közeleg a playoff, mi pedig megnézzük, hogy kinek milyen eredmény kell és milyen eshetőségek vannak még. Elárulom, rengeteg-féle, hiszen csupán a Chiefs csapatának biztos az ekzakt helye a rájátszásban, tehát csak ők mondhatják el, hogy teljesen mindegy milyen eredmény születik a Chargers ellen, ők biztosan a most elfoglalt helyük, tehát az AFC 5. kiemelt helyén maradnak. Számolgatások, beharangozók a folytatás után, megint hosszú lesz.

Kezdjük az Amerikai főcsoporttal:

Az AFC-ben a négy csoportgyőztesünk biztos (Broncos, Patriots, Bengals, Colts), ők a kiemelésekért küzdenek. Egy wild card helyünk is biztos, a Chiefs utazik majd a 4. kiemelt otthonába. Az utolsó helyre jelenleg négyen pályáznak (Dolphins, Ravens, Chargers, Steelers). Ami érdekes, hogy egyiküknek sincs a saját kezében a sorsa, mindenkinek kell valamiféle segítség. Mivel az utolsó körben csak csoportrangadókat rendeznek, így nézzük meg divíziókra lebontva a találkozókat.

AFC West

Denver Broncos @ Oakland Raiders

A Broncosnak a csoport megvan és a wild cardon se játszanak. A kérdés annyi, hogy hazai pályán játszhatják-e végig a rájátszást. Ehhez elég nyerni, vagy ha kikapnak, akkor szurkolni, hogy a Patriots kikapjon. A másik kérdés ezzel a meccsel kapcsolatban, hogy Peyton Manning tud-e 266 yardot passzolni a Raiders ellen, akik két irányítónak is tökéletes passer ratinget engedtek, Foles-nak emellé 7 TD-t. Ez valószínűleg sikerül, Osweiler pedig imádkozhat, hogy már az első félidőben meglegyen a rekord, mert akkor talán 30 percet is irányíthat. A túloldalon Pryor-t dobta a gép kezdőnek, legutóbb elég jól teljesített a denveri védelem ellen.

Kansas City Chiefs @ San Diego Chargers

A Chiefs nem tud semerre mozogni, így Reid cserélgetni fog, a kezdők biztosan nem játsszák végig a meccset, de lehet, hogy sokan egyáltalán nem lépnek majd pályára. Ez nagyon jó a Chargersnek, hiszen nekik mindenképp nyerniük kell és szurkolni a Miami és a Baltimore vereségéért, hiszen csak így juthatnak be a playoffba.

wfaegrht

AFC East

Buffalo Bills @ New England Patriots 

A Patriots mozoghat fel is és le is. Ahhoz, hogy előre lépjenek és végig otthon játszhassanak januárban, ahhoz nyerni kell és a Broncosnak kikapni. Ahhoz, hogy maradjanak a helyükön és ne kelljen a wild card körben is pályára lépni, vagy nyerni kell, vagy az is jó, ha a Cincy és az Indy is kikap. Ha kikapnak és a Bengals vagy a Colts nyeri saját meccsét, akkor oda a bye week. Kétlem, hogy a Bills meg tudná verni Bradyéket, illetve, hogy a Raiders és kiütné Peytonékat, így szerintem maradnak a 2. helyen.

New York Jets @ Miami Dolphins

A Dolphinsnak sincs saját kezében a sorsa, hiszen ha nyer, akkor vagy a Ravensnek kell kikapnia, vagy a Chargersnek nyernie. A Chargersnél jobb a tiebreakerük, a Ravensnél viszont rosszabb, a hármas minitabellát azonban ők nyernék, tehát ha ez a hármas 9-7-tel végez, akkor ők vannak bent. Érdekesebb eset, hogyha mindenki veszít, vagy ha csak a Steelers nyer, de erről majd kicsit lejjebb. Rex Ryan valószínűleg utolsó találkozóján áll majd a Jets oldalvonala mögött, mint főedző, kérdés, hogy a Dolphinst vagy a Ravens/Chargers/Steelers trió egyikét akarja megajándékozni ezen az összecsapáson.

AFC North

Cleveland Browns @ Pittsburgh Steelers

A Steelers rájátszásba-jutásának a legmeredekebb a forgatókönyve. Egyrészt ugyebár ez 0-5ről sikerülhetne, másrészt nagyon együtt kell állnia a csillagoknak. Nekik természetesen nyerniük kell, ezzel 8-8 lenne a mérleg. A Dolphins-Chargers-Ravens triónak ki kell kapnia, ami magában foglalja a Jets győzelmét is. Ezzel kialakulna egy ötös holtverseny 8-8cal (Steelers, Ravens, Chargers, Dolphins, Jets) és összeállítanak egy minitabellát. Az NFL rendszere először kiüti az egy csoporton belüliek közül a rosszabbat, ebben az esetben a Jets ütné ki a Dolphinst, a Steelers pedig a Ravens. Maradnak hárman, itt pedig a Steelersnek állna a zászló. Érdekes forgatókönyv, akár meg is történhet, de mivel szerintem legalább a Chargers nyer, így csak valóban érdekes hipotetikus esetté válik ez a találgatás.

Baltimore Ravens @ Cincinnati Bengals

A Bengalsnak nyernie kell és szurkolni a Pats vereségéért, hogy ne játsszon a wild card körben. Ha kikapnak és a Colts nyer, akkor pedig a negyedik helyre csúsznak és szerintem inkább fogadnák mondjuk a Dolphinst vagy a Chargerst, mint a Chiefst. Ha a Ravens kikap, akkor a Miami-San Diego-Pittsburgh hármasnak is ki kell kapnia, hogy bent legyenek. Ha nyernek, akkor pedig vagy a Dolphinsnak, vagy a Chargersnek kell kikapnia. A Bengals veretlen otthon és utóbbi 4 meccsén legalább 40 pontot értek el, ez rekordbeállítás. Meg lesz a rekorddöntés is? Ezt együtt is kideríthetjük, gyertek el a Kandallóba megnézni!

AFC South

Jacksonville Jaguars @ Indianapolis Colts

A Jaguarsnak szokása borsot törni a patkósok orra alá, meglátjuk most sikerül-e nekik. A Coltsnak meglehet az első heti pihenés, ha nyernek és a Patriots-Bengals duó veszít. Egyet előreléphetnek és elkerülhetik a Chiefst, ha a Bengals kikap, ők pedig nyernek.

Houston Texans @ Tennessee Titans

Na itt nincs semmi küzdelem a playoffért és érdekes, hogy ez az egyetlen ilyen meccs az AFC-ben. Erről a csoportról mindent elmond, hogy a Titans 6-9-cel áll a második helyen. A Texans most már nem adja le az 1/1-et, így a titánok fognak győzedelmeskedni.

AFC jóslatok:

A Denver és a New England nyer, ezzel meglesz a pihenőhét. A Bengals veri otthon a Ravenst, mert otthon nem kapnak ki, a Colts is nyer, így a Chiefs-szel együtt az első 5 marad a helyén. A hatodik helyért lesz érdekes a dolog. Ugyebár a Ravens kikap, szerintem a Jets nyer a Dolphins ellen, plusz a Steelers is nyer, tehát a Chargersen múlik, hogy Pittsburgh vagy San Diego. A Chiefs pihentetős stratégiája miatt pedig a Chargersé lesz az utolsó hely a playoffban.

Ki hogyan juthat be?

Következhet a Nemzeti főcsoport. Érdekesség, hogy még egyik csapat se nyerte meg csoportját és csak hárman biztosították helyüket a rájátszásban (Seahawks, Panthers, 49ers). Lesz két “win and in” meccsünk is.

NFC North

Detroit Lions @ Minnesota Vikings

Mivel a Lions kikapott múlt héten a Giantstől, így ennek a meccsnek már nincs tétje. Hétfőn “Black Monday”, Jim Schwartz pedig valószínűleg repül Detroitból, mint ahogy Frazier is Minnesotából. Ez az utolsó meccs a Metrodome-ban, így a Vikings oda fogja tenni magát, én az ő győzelmükre tippelek.

Green Bay Packers @ Chicago Bears

“Win and in” meccs, tehát aki nyer, készülhet a következő hétre is. Aaron Rodgers visszatér, úgyhogy jelentősen megnőttek a sajtfejűek esélyei, habár Clay Matthews ismét eltörte a hüvelykujját, úgyhogy ő ezt most kihagyja. Illetve Eddie Lacy is sérüléssel bajlódik, de ő játszani fog és nagy meccsre számítok tőle, hiszen a Bears futás ellen továbbra is nulla. Fogalmam sincs ki fog nyerni, egy hajszállal talán a Packerst mondanám. Viszont a Kandallóban ezt is végigizgulhatjuk, jó kis estére van kilátás.

alg-football-aaron-rodgers-jpg

NFC East

Washington Redskins @ New York Giants

Semmi tét, legfeljebb annyi, hogy Cousinst hanyadik körös draft cetliért lehet majd elsózni, vagy hogy hány Eli-interception lesz végül idén. Meglepődnék, ha Shanahan jövőre is a fővárosiakat edzené, de akár Coughlin is távozhat a nagy almából, ez nem volt egy szép szezon.

Philadelphia Eagles @ Dallas Cowboys

Itt a másik “win and in” összecsapás, ami méghozzá vasárnap esti rangadó is. A Dallas Romo nélkül, Ortonnal (akit Denverben Tim Tebow szorított ki a csapatból) fog kiállni az utolsó körre, hiszen Tony megműttette a hátát. Az Eagles rendkívül meggyőző volt a Bears ellen, ha a támadók ezt tudják produkálni (és a gyenge Cowboys D# ellen miért ne tudnák?), akkor meglesz a győzelem. A Cowboys ellenben éppen, hogy nyert a Skins ellen múlt héten, ők egyáltalán nem meggyőzőek. Ha pedig most kikapnak, akkor tartják Jerry Jones tökéletesen középszerű csapatának hosszútávú mérlegét, a 0.500-at.

kyleortonary

NFC West

San Francisco 49ers @ Arizona Cardinals

Nagyon kellett az a győzelem a 49ersnek a Candlestick utolsó meccsén, hiszen így biztos a helyük januárban, már csak az a kérdés, hogy hanyadik kiemeléssel. Ha kikapnak, a Saints pedig nyer, akkor 6. kiemelés. Ha nyernek, akkor legalább 5., de a Seahawks vereségével ez másodikká válhat, ha pedig a Panthers is kikapna mindemellé, akkor elsővé is alakulhat. A Cardinalsnak nyernie kell és imádkozni a Saints vereségéért, hogy bent lehessenek 11-5ös mérleggel a rájátszásban. Ez az eshetőség sok negatív hangot idézett elő a rájátszás rendszere ellen, hiszen egy 11-5ös csapat meglehet, hogy nem jut be, miközben egy 8-7-1es pedig igen. Néhányak szerint a legjobb mérleggel rendelkezőknek kellene ott lenniük, viszont természetesen ez ellen is vannak érvek. A Cardsnak nincs szerencséje a csoportjával, sajnálhatják rendesen.

St. Louis Rams @ Seattle Seahawks

Megrendült a Hawks hazai pályája, de ezt a meccset be kell húzni, hogy meglegyen az első kiemelés. Ha ez nem sikerülne, akkor a Frisco győzelmével csak a wild cardra lennének jók, idegenben pedig már nem ők lennének az esélyesek a későbbiekben.

A Cardinals megtette, más már nem fog

A Cardinals megtette, más már nem fogja

NFC South

 Carolina Panthers @ Atlanta Falcons

Ha a Panthers nyer Tony Gonzalez búcsúmeccsén, akkor biztosan pihennek az első héten és akár a teljes hazai pálya is meglehet, ha a Seahawks kikap, a 49ers pedig nyer, de erre azért ne fogadjunk. Viszont ha kikapnak Newtonék, a Saints pedig nyer, akkor mennek vissza a wild card helyek egyikére.

Tampa Bay Buccaneers @ New Orleans Saints

Mint már az előbb említettem, ha a Saints nyer, a párducok pedig kikapnak, akkor a NO rövidítést nem fogjuk látni a wild card körben, csak a divisional roundban. Egyébként akkor biztos playoff-résztvevők, ha nyernek, vagy ha a Cardinals kikap. Ha Breesék elvesztik ezt a meccset, akkor az Arizona győzelmével ki is hullanak és mehetnek haza a családjukhoz.

NFC jóslatok:

Nem jósolok semmi nagy meglepetést, az 1-2 és az 5-6 kiemelés is marad a helyén, mivel a Saints és a Seahawks nyer otthon, a Panthers pedig idegenben és szerintem a 49ers is. A 49ers vereségét tudom leginkább elképzelni Arizónában, de jobban örülnék, ha az Eagles, aki nyeri csoportját és ezzel 3. kiemelt lesz a szenteket fogadná, nem pedig az aranyásókat, mivel Brees idegenben kevésbé hatékony. A Packers@Bears lesz a legkiélezettebb csata, szerintem egy hajszállal jobbak lesznek a sajtfejűek, de a 49erstől úgyis kikapnak a wild card körben.

Szerintem ez fog történni

Szerintem ez fog történni (megjegyzés: a wild cardról nem ágrajz, hanem kiemelés alapján kerülnek tovább a csapatok az adott ellenfélhez (alacsonyabb kiemelt az 1.-höz, magasabb a 2.-hoz))