Rossz játék, balszerencse, pont rosszkor

Hakeem NicksA szerződésének utolsó évében lévő NFL-játékos egy érdekes teremtés. Az ügynöke bőségről súg meséket a fülébe, miközben szemei a láthatárra merednek, ahol aranyszínű dollárjelek délibábját véli felfedezni, és közben arról képzelődik, hogy a szabadügynök-piacon a csapatok majd egymást verik le érte. Ezek az illúziók néha olyan szezont produkálnak játékosunk számára, amilyenről álmodni sem mert.

Albert Haynesworth, az egykori defensive tackle példája a legékesebb, amit ilyenkor fel lehet hozni. A motiváció és a lehetőség 2008-ban találkozott Albert életében, amikor a 198 centis, 160 kilós tackle személyes csúcsot jelentő 8,5 sacket, 15 veszteséggel járó szerelést, és 3 forced fumble-t mutatott be a Tennessee Titans színeiben, ami jó néhány elismerést hozott a konyhára. És persze egy hét évre szóló, egészen elképesztő módon 115 millió dollárt érő szerződést a Washington Redskinsszel. Mint utólag kiderült, ez egy bődületes hiba volt a Rézbőrűek részéről, hiszen Haynesworth az elkövetkező három szezonban három különböző csapat mezében 33 meccsen lépett pályára, és 6,5 sacket produkált.

A 2013-as NFL-szezont több neves játékos is hasonló motiváció birtokában kezdte, mint Haynesworth 2008-ban. De sokan elbuktak. Vannak, akik maguknak köszönhetik, egyszerűen rosszul játszottak. És vannak, akiket a sors keze terelt le az aranyrögökkel kivert útról.

ROSSZ JÁTÉK

 1. Hakeem Nicks, WR, New York Giants: Ötéves újoncszerződésének utolsó évében Nicks a közelébe sem került az elvárásoknak. Az 1.000 elkapott yard egészen biztosan nem lesz meg az év végéig, és idén pontosan annyi TD-t szerzett, mint én. Azaz egyet sem. És ami tovább ront a helyzetén, a másodéves Reuben Randle épp elég jól játszott ahhoz, hogy Nicks pótolhatóvá váljon a Nagy Almában. Amikor elkezd csapatokat látogatni a szezon után, biztosan jónéhány kérdésre kell majd meggyőző választ adnia.
  Josh Freeman
 2. Josh Freeman, QB, Tampa Bay Buccaneers/Minnesota Vikings: Amikor minden elképzelhető oka megvolt arra, hogy felkészülten, elkötelezetten jelenjen meg idén, hogy megtehesse a következő lépést pályafutása létráján, Freeman mentálisan megtört. A pályán értékelhetetlen volt, A Buccaneers vezetőedzőjével, Greg Schianóval sem találta meg a közös hangot, ezért október elején, amikor 50%-nál alacsonyabb volt a sikeres passzainak aránya, melegebb helyett hidegebb éghajlatra küldték. És ha ez nem lett volna elég, amikor Minnesotában összekaphatta volna magát, hogy mentse a menthetetlent, végig kellett néznie, ahogy a Vikings vezetőedzője, Leslie Frazier inkább a szintén szörnyű Christian Ponder-Matt Cassel párost választotta helyette.
 3. Kenny Britt, WR, Tennessee Titans: HA már valaki úgy dönt, hogy nem lesz könnyű eset a pályán kívül, jobban teszi, ha a pályán olyasmit mutat, amit más nem tud. De az ígéretes kezdetek után, amikor az első 28 meccsén 84 elkapásból 1.476 yardot és 12 TD-t szerzett, most úgy tűnik, nem sokáig fogja húzni a ligában. Britt idén annyira rosszul játszott, hogy 11 meccséből csak háromszor volt kezdő, mindössze 8 elkapása és 67 yardja volt, és egyetlen touchdownt sem szerzett.
 4. Brandon Browner, CB, Seattle Seahawks: Jövő augusztusban 30 éves lesz, és könnyen lehet, hogy a 2014-es szezont felfüggesztés miatt ki kell hagynia, amiért visszaélt ilyen-olyan szerekkel. Ebben az ügyben Karácsonyig valószínűleg nem lesz döntés, de ne feledjük, hogy az incidens csupán egy évvel azután ütötte fel a fejét, hogy sztár cornerback négymeccses eltiltást kapott hasonló okok miatt. Nem kérdés, hogy tud játszani, de fogják-e hagyni?
  Darren McFadden
 5. Darren McFadden, RB, Oakland Raiders: Az Arkansas egykori kiválósága, akit 2008-ban összességében a 4. helyen draftoltak, mindössze néhány hétnyire van attól, hogy befejezze hatodik NFL-szezonját, és minden évben csak 13, vagy kevesebb meccsen tudott jelen lenni sérülések miatt. Jövő augusztusban 27 éves lesz, 872-szer kapta meg a labdát a profik között, és 2012 óta csak 3,36 yardot szerez átlagban. Tovább bonyolítja a dolgot McFadden számára, hogy a piacon valószínűleg még jobban csökkeni fog az értéke, ha a Tennessee Titans tényleg elengedi Chris Johnsont.
 6. Jay Cutler, QB, Chicago Bears: A Cutlert övező legnagyobb kérdés jelenleg az, hogy a Bears virítani fogja-e a nagy lóvét, amely ahhoz fog kelleni, hogy még egy ciklusra visszahozzák a nyolcéves veteránt. Ez biztosan nem lesz könnyű döntés Marc Trestman vezetőedző és csapata számára, akik idén eddig a pillanatig csak 8 meccset tudtak kisajtolni Cutlerből, és azok közül sem fejezte be mindegyiket. És közben azt nézegették, hogy a 34 éves csere, Josh McCown 7 szereplés alatt 109,8-as passer ratinget hozott össze, ami a harmadik legjobb az NFL-ben. Tehát ha McCown ilyen jóé boldogul ebben a rendszerben, nem lenne több értelme draftolni egy újonc irányítót az leső körben sokkal kevesebb pénzért, mint a 30 éves Cutlerrel folytatni, aki egészen pontosan egyetlen meccset nyert meg a rájátszásban?
 7. Justin Tuck, DE, New York Giants: Miután 2007 és 2010 között 39,5-szer sackelt, az elmúlt 40 meccs során ezt csak 17,5-szer tette meg. A jó hír számára, hogy az utóbbi három meccsén 7-szer sackelt, így idén 8,5-nél tart, és 2013 végét meg tudja húzni. De még így is, a Notre Dame terméke márciusban betölti a 31. évét, és az utóbbi években hagyta, hogy a kor meglátszódjon rajta.
  BJ Raji
 8. B.J. Raji, DT, Green Bay Packers: A ligában töltött első három évében 10,5 sacket szerzett és elutaztatták a Pro Bowlra, de 27 meccs óta nem kell félniük tőle az irányítóknak, és úgy tűnik Green Bay-ben már nem ragaszkodnak hozzá túlságosan. A Pro Football Focus szerint jelenleg a 44. 3-4-es defensive end.
 9. Maurice Jones-Drew, RB, Jacksonville Jaguars: Miután tavaly csak 6 meccsen bukkant fel, 2013-ban egészségesen tért vissza, de Jones-Drew idén pályafutása legrondábbját jelentő 3,5 yardot szerez futásonként, és csak egy olyba meccse volt, ahol túllépte a 100 yardos határt. Karrierje során 1.778-szor kapta meg a labdát, márciusban 29 éves lesz, és minden bizonnyal kissé csalódni fog abban, amit piac kínál majd neki.
 10. Michael Johnson, DE, Cincinnati Bengals: Abban reménykedett, hogy a 11,5 sackkel legjobb szezonjának mondható 2012-es év után bezsebeli majd a nagy pénzt és a hosszútávú szerződést, de csak az előbbi jött össze, ugyanis rátették a franchise taget, amivel idén 11,175 millió dollárt keresett. Talán enyhítette kissé a pirula keserűségét, amit le kellett nyelnie, amikor pajtása, Geno Atkins kapta meg azt, amire ő számított: 5 éves szerződéshosszabbítást 54,75 millió dollár értékben. Johnson válasza erre az volt, hogy idén 12 meccs alatt 3-szor sackelt, és az idei lesz a legrosszabb éve 2010 óta.

BALSZERENCSE

 1. Henry Melton, DT, Chicago Bears: 2011-2012 között 29 meccs alatt 13 sacket gyűjtött be, így múlt januárban elutazhatott Hawaii-ra a Pro Bowlra. Amikor a holtszezonban megkapta a 8,45 milliós franchise taget, igazi profiként viselkedett, de a 3. héten a Pittsburgh Steelers ellen a 27 éves DT-nek elszakadt elülső ínszalagja, és befejezte a szezonját.
  Brian Cushing
 2. Brian Cushing, LB, Houston Texans: Az első három évében a lehetséges 48 meccsből 44-en volt kezdő, 2009-ben és 2011-ben bekerült a Pro Bowl keretbe, de az utóbbi két évben csak 12 mérkőzésen játszott. 2012-ben elszakadt az elülső ínszalagja, idén pedig eltört a lába és elszakadt az oldalsó keresztszalagja.
 3. Anthony Spencer, DE, Dallas Cowboys: A holtszezonban megkapta a 10,627 milliós franchise taget, miután 2012-ben személyes csúcsokat döntött 11 sackjével és 95 szerelésével, és hétéves pályafutása során először elutazott a Pro Bowlra. Tavaly télen hosszútávú szerződéssel kacérkodott, de többek között a dallasi fizetési sapka miatt a csapat a franchise tag mellett döntött. Spencer balszerencséje, hogy rögtön az 1. héten térdsérülést szenvedett, és ebben a szezonban azóta sem játszott, és nem is fog. Amikor a szezon után tárgyalásokba kezd, ez is terítékre fog kerülni a kora mellett, amely januárban fogja elérni a 30 esztendőt.
  Jeremy Maclin, Jason Peters
 4. Jeremy Maclin, WR, Philadelphia Eagles: Maclin biztosan kiugrott a bőréből, amikor a holtszezonban kiderült, hogy Chip Kelly passzfavorizált csapatában fog játszani, és ez véletlenül egybeesik szerződésének utolsó évével. De a nyári edzőtáborban Maclin tönkretette a térdét, 2013-ban egyáltalán nem lépett pályára, ami millióiba fog kerülni a 25 éves srácnak.
  Jermichael Finley
 5. Jermichael Finley, TE, Green Bay Packers: Idén hat meccsen keresztül úgy tűnt, a szezon végére karrierje legjobb évét fogja maga mögött tudni a hatéves veterán, de olyan nyaksérülést szenvedett, amely akár a további pályafutását is veszélybe sodorhatja. Finley kés alá feküdt, hogy ennek az esélyt a legkisebbre csökkentse, de ami biztos, hogy a vaskos szabadügynök-szerződéstől könnyes búcsút vehet.
 6. Charles Tillman, CB, Chicago Bears: 2011-ben és 2012-ben is bekerült a Pro Bowl keretbe, és a tavalyi szezonban személyes csúcsot jelentő 10 alkalommal ütötte ki a labdát az ellenfél kezeiből, és sokan úgy vélték, hogy 32 éves kora ellenére jó úton halad egy fizetésemelés felé. Láthattunk tőle még három interceptiont és három forced fumble-t, mielőtt november elején megsérült a tricepsze, amely azóta sem engedte fel a pályára. A holtszezonban viszonylag nagy népszerűségnek örvendhet majd, de februárban 33 éves lesz, és a krisztusi korba lépőknek általában szűkülnek a lehetőségeik.