Beharangozó helyett… Draft-sorrend előrejelzés

NFLDraft2014_originalKell egy kis változatosság, ezért most nem elemzem mélyre hatóan az eheti fantasy-problémákat (a kérdéseket ettől még várom), ehelyett viszont megpróbálok jósolni egy kicsit, már ami a 2014-es NFL Draft sorrendjét illeti. Folytatás után kiderül, hogy szerintem ki lesz az 1/1, a SB-győztes és hogy fognak kinézni a csapatok mérlegei.

Kérdezhetitek, hogy mi alapján jósolok. Megnéztem az elkövetkező három forduló párosításait és minden egyes meccsre megtippeltem a győztest. Majd felállt az alapszakasz végi sorrend, ebből kijött a rájátszás, amit szintén leszimuláltam magamban. Még mielőtt rátérnénk a rézletezésre, nézzétek meg az excel-táblát, ahol minden meccs győztese ki van emelve és a rájátszás is le van szimulálva.

draft-pred

Katt és új lapon nagyobb lesz

Szerintem ezek fognak történni az idény hátralevő részében. Nyilván lesznek meglepetések, de a kiemelt csapatokat tartom esélyesebbnek a győzelemre az adott párosításokban (zárójelben jegyezzük meg, hogy a tippverseny 31. helyen állok). Ezekkel persze lehet vitatkozni, csak nem érdemes. Azonos mérlegű csapatoknál nem mentem bele nagyon a tie-breaking procedure-be, hanem az nfl.com jelenlegi “standings” fül alatt lévő sorrendre hagyatkoztam. No de nézzük meg akkor egyesével a csapatokat és a Draft-sorrendet:

1/1 Houston Texans (2-14)

A Texans igazából feladta már a szezont, ezért gondolom, hogy nem fognak és nem is akarnak már nyerni, hogy rámehessenek valószínűleg Teddy Bridgewaterre (ha egyáltalán kijön idén és nem marad az egyetemen) és legyen egy kiváló irányítójuk, mert egyébként nem rossz csapat ez, én már tavaly, illetve 2 éve is azt mondtam, hogy azért nem jutnak előrébb a playoffban, mert Schaub (vagy aki épp a helyén játszott sérülésekor) nem elég jó irányító egy SB-be vágyó csapatnak. Lényeg a lényeg, nem nyernek többet idén.

1/2 Washington Redskins(3-13)–>St. Louis Rams

Shanahan leültette RGIII-t, mert “félti a testi épségét”. Ez azt jelenti, hogy mérges a tulajdonosra, Dan Snyderre, akinek jó a kapcsolata Griffinnel és Shanahan hát mögött intézkedik. Kétlem, hogy ő marad a főedző Washingtonban, Cousins pedig megpróbálhatja eladatni magát egy mondjuk 2. körös draft pickért, ha jól játszik ezen a három meccsen. Bár én szívesen megnézném Sexy Rexyt a padról beszállva. Ez a pick egyébként a Griffin-trade miatt a Rams csapatát illeti, akik nagyon örülnek a Skins rossz szereplésnek.

1470418_639902116056480_2067864984_n

1/3 Minnesota Vikings (3-12-1)

A Vikings jól draftolt tavaly, de három szar irányítóval nem lehet mit kezdeni. Ezen a héten Cassell fog kezdeni, de kérdés, hogy Peterson és/vagy Gerhart képes-e játszani, ami nagyban befolyásolja a játékukat. Az esélyeiket azért nem, mert egyébként is kikapnának. Lehet draftolni egy irányítót, jelen állás szerint Carr-t vagy Manzielt.

1/4 Atlanta Falcons (4-12)

A Falcons is feladta az idényt igazából, még a Redskinst megverik, mert ott valakinek nyernie kell, de utána már a Panthers-49ers duó ellen amúgy se lenne esélyük. Így nagyon előre Jedeveon Clowney defensive end lehet célpont, bár ő egy kicsit boom or bust az idei teljesítménye alapján.

1/5 Tampa Bay Buccaneers (4-12)

Úgy néz ki a Tampa megtalálta az irányítóját Glennon személyében. A sorsolásuk nehéz (SF, STL, NO), úgyhogy szerintem maradnak 4-12-n. Egy pass rusher kellene talán leginkább majd a drafton.

1/6 Oakland Raiders (4-12)

Jó lehet három csoportrangadóval befejezni az évet, sok esélyük nincs egyik ellen sem. Az irányító poszt itt sem megoldott, a Carr-Manziel duó egyike akár ide is jöhet. Persze kivéve, ha McGloinban látják a jövőt. Ha így van, akkor egy elkapó nem ártana.

1/7 Buffalo Bills (4-12)

Nekik nem olyan vészes az utolsó három kör, mégis úgy érzem, hogy ki fognak kapni a Patriots mellett a szárnyaló Jaguarstól és a wild cardra hajtó Dolphinstól is. Ők elég sok irányba mehetnek majd májusban, a ‘best available’ stratégia jó lehet nekik.

1/8 Jacksonville Jaguars (5-11)

Meglepetés ilyen magasan látni őket az év eleji teljesítményből kiindulva, de Gus Bradley jól összerántotta ezt a gárdát. Sőt mi több, még a rájátszásért is harcban vannak matematikailag. Mint az előbb említettem, a Billst verik szerintem, utána viszont a Titans-Colts párostól már kikapnak. Az irányító itt is a legfőbb gond, kérdés marad-e ezen a helyen még jó értéket képviselő delikvens.

6577_559670290774600_1363736944_n

1/9 Cleveland Browns (5-11)

A hátra levő három meccsükből szerintem csak a Jetset verik meg, a Chiefstől és a Steelerstől pedig kikapnak. Itt is érdekes az irányító-poszt, hiszen van két egész normális opciójuk (Hoyer, Campbell) meg egy Weeden, de előbbi kettő nem tud egészséges maradni, utóbbi meg Weeden Szerintem maradnak Hoyernél, ha felépül és más irányba mozognak a Drafton. Az okos T-Rich-trade miatt lesz egy plusz pickük az első kör második felében is, így folytatódhat az építkezés, csak könyörgöm ne ilyen Weeden-féléket válasszanak már…

1/10 St. Louis Rams (6-10)

Nem rossz dolog kétszer választani a top10-ben, jó dolguk lesz a kosoknak májusban. A Saints-szel és a Seahawks-szal is játszanak még, így csak a Tampát verik, így jött ki a 6-10. Jó csapat épül St. Louisban, kár, hogy ilyen erős a csoportjuk.

1/11 Pittsburgh Steelers (6-10)

Egy győzelmet jósolok nekik a háromból, a zárókörben a Browns ellen, de ha még mindig Flynn játszana egy héttel korábban a Packersben, akkor ez változhat és feljebb csúszhatnak egy kicsit. A secondaryt nagyon meg kellene fiatalítani, illetve a támadófal is erősítésre szorul.

1/12 New York Giants (6-10)

A Seahawkstól nyilván kikapnak, szerintem a Detroittól is, a Redskinst meg megverik a végén. Támadófal, cornerback, linebacker a legnagyobb hiányposztok, ezeket kell majd erősíteni, de olyan középszer ez a gárda jelenleg.

946103_638770269502998_203137257_n

1/13 New York Jets (6-10)

Ezt se hittem volna év elején és ez még jobb is lehet, mert a Browns és a Dolphins ellen is vereséget prognosztizálok, meg persze holnap a Panthers ellen is, de az talán egyértelmű is. Geno nem tudom mennyire jó megoldás, bár nem ártana, ha lenne elkapója.

1/14 Tennessee Titans (7-9)

Kettő győzelem a háromból nem rossz a végére, ha bejön, és szerintem a Jax és a Texans ellen bőven hozható ez. A Cardinals most hétvégén szerintem túl sok lesz nekik, jövőre lehet próbálkozni valószínűleg Locker és CJ2K nélkül. Rámennek Cutlerre, ha ő nem hosszabbít a macikkal?

1/15 Green Bay Packers (7-8-1)

Rodgers még valószínűleg nem játszik, ezzel pedig talán elúszik a playoff és akkor már erőltetni sem kell A-Rodot. Flynnel nehéz lesz a Cowboys ellen, szerintem nem is lesz meg, mert a dallasiaknak nagyon kell az a W. A Steelers ellen behúzhatják, de az utolsó körre már nem marad esélyük, így ezt is bukják majd. Védőjátékos fog elkelni ide, esetleg egy TE.

1/16 San Diego Chargers (8-8)

Megverték a Broncost, pedig nem ezzel számoltam eredetileg. Ezzel a playoff-remény megmarad, de a Raiderst és a Chiefst is verni kell, utóbbi pedig nem fog sikerülni. Egész jó csapat fejlődött ki Californiában, nem látom, hogy jövőre miért ne lehetnének még jobbak. A védelmen kell javítani nyilván.

1/17 Baltimore Ravens (8-8)

Nagyon nehéz a 3 következő meccsük, szerintem csak egyet sikerül behúzni, méghozzá most a Lions ellen, utána a Patriotstól és a Bengalstól is kapnak egy verést. Ha az egyiket behúzzák, akkor bekerülhetnek a rájátszásba, de az első körben ki is fognak zúgni, szóval akkora jelentősége nincs, hogy őket vagy a delfineket írom be, megérzés szerint utóbbiak.

1/18 Chicago Bears (9-7)

Ők csak akkor jutnak be, ha jobb a mérlegük a Lionsnál. A Brownst most verik, viszont jövő a liga legjobb futója, Shady McCoy szétfutja az amúgy is ligautolsó védelmet, ezért tettem a voksom a sasok mellé, bár ez nagyon nagy meccs lesz, nem hiába rakták át SNF-be. Az utolsó körben nyernek még, de a Lions ugyanilyen mérlege miatt ez nem lesz elég. Jay Cutler kezdetése pedig azért megkérdőjelezhető, mert nem tudni milyen formában, ritmusban tér vissza, McCown keze alatt meg jól muzsikált a támadóegység. A védelem közepére nagyon kell majd az erősítés a Drafton.

1/19 Dallas Cowboys (9-7)

A Cowboys végre 0.500 fölé kerül, de most ez sem lesz elég, mert az utolsó körben három éven belül a harmadik csapat (sorrendben: Giants, Redskins, Eagles) előzi meg és üti ki őket a harcból. Ha viszont hozzák a zárómeccset, bent is vannak, de szerintem még otthon sem fogja tudni ez a gyenge védelem megállítani Foles-t és McCoyt.

1450074_636083416438350_863126903_n

1/20 Arizona Cardinals (9-7)

Sajnálhatják ezt az erős csoportot, mert máshol a csoportelsőség sem lenne elérhetetlen számukra. Jó csapat ez, de az utolsó két körben a Seahawks-49ers duóval néznek szembe…

                                                                                                                                                

Wild card körben kiesik (zárójelben a csapat, aki megveri őket):  Miami (CIN), Indianapolis (KC), Philadelphia (CAR) és a Detroit (SF)

1/21 Miami Dolphins (9-7)

Ők már bejutnak nálam a rájátszásba, mert ugyan a Patriotstól kikapnak, a Billst és a Jetset verik az utolsó két körben. Meg persze kell a Ravens botlása is a végén. AFC 6. kiemelés, így a Bengals otthonában játszhatnak majd, tőlük viszont kikapnak, de már nagy szó a PO is számukra ilyen gyenge és botrányokkal telített támadófallal.

1/22 Detroit Lions (9-7)

Na ugyebár a Bearsnél már kicsit előrevetítettem ezt, de ha a macik verik a sasokat, akkor a Lions jóval korábban fog draftolni. Szerintem a Ravenstől kikapnak, de a Giantset és a VIkingst kötelező verni. Ha a Ravens is meglenne, akkor nem kell aggódni a Chicago-Philly meccsen. A rájátszás első körében a 49ers látogathat hozzájuk és az aranyásók mennek tovább, így a Lions gondolkodhat, hogy melyik elkapót vagy defensive backet húzza ki.

1505369_10201134094936315_35106189_n

1/23 Indianapolis Colts (10-6)–>Cleveland Browns

A Coltsnak a csoportgyőzelem már most biztos, Peyton elintézte. Kétlem, hogy a 3 meccs alatt a negyedik kiemelésről elmozdulnának. A két csoportriválist (HOU, JAX) verik, de a Kansastől kikapnak. Ez a párosítás viszont megismétlődhet a wild card körben és mivel hazai pályán is kikapnak, utána már a fotelből figyelhetik a további történéseket. Ez a pick pedig a Brownsé a Richardson-trade miatt, ami nagyon szarul sikerült az Indynek.

1/24 Philadelphia Eagles (11-5)

Én is meglepődök egy kicsit, hogy 8 meccses győzelmi széria meg 11 győzelem összesen, nem hittem volna az év elején. Viszont a Vikings kötelező ezen a hétvégén. A Bears verhető, mivel a nagyon gyenge futás elleni védelem egy nagyon erős futójátékkal néz szembe, Shady pedig tudjuk hogy szokott kijönni ezekből a párharcokból: győztesen. De ha ezt elbukják, akkor is a Cowboys elleni lesz a döntő találkozó. Itt pedig tudjuk, hogy Romo hogyan szokott kijönni ezekből a párharcokból: vesztesen. A wild card körben a Panthers ellen azért nem lesz sok esélyük, de sokan nem is álmodtak ilyen jó szezonról.

                                                                                                                                                  

Divisional körben kiesik: New England (KC), Cincinnati (DEN), Carolina (SEA), SanFrancisco (NO)

1/25 Carolina Panthers (11-5)

Ők már ugyebár a divisional körből estek ki, méghozzá jóslatom szerint a Seahawks ellenében. Na de hogy is jutottak el idáig: verik a Jetset, otthon is kikapnak a Saintstől (ha meg is verik őket, nem sok mindenen változtat), majd verik a Falconst. Ezzel pedig a 6. helyet csípik meg az NFCben. A Century Link Fielden senkinek se lesz szerintem esélye, így itt ér véget a mese. Elkapóra ruháznék be, ha jó értéket képvisel majd valaki a draft ezen szakaszán.

1499446_561807523904199_1202287728_n

1/26 San Francisco 49ers (12-4)

Nyernek a Tampa, a Falcons és a Cardinals ellen is, de ez is csak az 5. NFC helyre elég. A Lionst ütik a wild card körben, majd utaznak a Superdome-ba, hogy szembe nézzenek Breesékkel. Hatalmas meccs lesz, de végül alulmaradnak Kaepernickék. Ha ezt a Candlestick Parkben rendeznék, máshogy vélekednék, de hát nem ott lesz a meccs. Náluk is elkapóra lenne szükség májusban.

1/27 Cincinnati Bengals (12-4)

Szerintem mindhárom további meccsüket behúzzák a Steelers, Vikings, Ravens ellen, de számításaim szerint akár egy győzelem is elég lehet a harmadik kiemeléshez. Viszont mivel a másodikért küzdenek, oda fogják tenni magukat, csak ekkor szurkolni kell a Patrioots ellenfeleinek. A harmadik kiemelés miatt a wild card körben a Dolphins csapatát fogadják és ki is ütik őket, ezután pedig utazhatnak Denverbe, ahol kiélezett meccsen Dalton gyenge teljesítménye miatt kikapnak a hidegben közepesen játszó Peyton ellen. A Drafton inkább a védelem felé kell kacsingatniuk, egy jó corner vagy linebacker jöhet akár, bár nekik általában ‘best player available’ stratégiájuk van.

1/28 New England Patriots (13-3)

Gronk nélkül is hozható a következő három meccs, amik közül a Dolphins és a Ravens is ugyanazért az utolsó AFC helyért küzd, így a Pats akár az ő sorsukat is eldöntheti. A Miami elleni találkozót a Kandallóban is követhetitek velünk holnap este. Mivel nagyon szeretnének pihenni az első körben, ezért hajtani kell mindhárom meccsen, különben a Cincy beelőzhet. Szerintem Gronkowski nélkül is húzzák a 3 meccset, majd a Kansas City látogat hozzájuk, ahol nálam meglepetésre a Chiefs megy tovább, méghozzá azért mert ismét összeáll a védelem, a támadók pedig egy sérülésekkel tűzdelt és ezáltal gyenge védelem ellen több pontot tud felrakni, mint amennyit kap. Nem érzem olyan erősnek ezt a csapatot, hogy a konferencia-döntőig eljusson.

Patriots fans be like..

Patriots fans be like..

                                                                                                                                                 

A konferenciadöntőben kieső csapatok: Kansas (DEN), New Orleans (SEA)

1/29 Kansas City Chiefs (13-3)

A tavalyi 1/1-es ilyen messzire jut, ki hitte volna? Oakland, Indianapolis, San Diego a maradék meccsek, mind a hármat be is írtam hozzájuk, de az utolsó kettőből egyet azért könnyen el is bukhatnak. Igazából az 5. kiemelésük nincs veszélyben, ezzel pedig először a Coltshoz, majd a Patriotshoz utazhatnak és szerintem mindkettőt meg is nyerik, feltéve, hogy a védelem múlt héten tényleg magára talált. A Denvertől viszont még a hidegben is kikapnak, az alapszakaszhoz hasonlóan.

1/30 New Orleans Saints (13-3)

St. Louis, Carolina, Tampa Bay, ezek a maradék meccsek az alapszakaszban. Nyilván Charlotte-ban lesz a legnehezebb nyerni, de szerintem Breesék behúzzák. A playoffban először pihennek a 2. kiemelés miatt, majd mivel otthon legyűrik a 49ers-t, így utazhatnak Seattle-be, ahol továbbra se lehet megverni DangeRuss Wilsonékat, így a Super Bowl a kanapéból figyelhetik csak. Rob Ryan jól összekapta a védelmet, egy pass rusher vagy egy corner jöhet ebbe az egységbe, vagy egy tackle a támadók oldalára a Drafton.

                                                                                                                                                 

Kikövetkeztettétek, mi?

Kikövetkeztettétek, ugye?

1/31 Denver Broncos (13-3)

A csütörtök éjjeli vereséggel nem a saját kezükben van az AFC 1. kiemelése, hanem a Patriotséban, hiszen az egymás elleni eredmény kedvezőtlen a vadlovaknak. A második kiemeléssel rosszabbul is járnak, hiszen számításaim szerint a Bengals látogat hozzájuk, nem a Chiefs a divisional roundban. Ugyan Manning ingadozó formát mutat a hidegben, mint már feljebb is írtam Dalton playoff-beli bénasága miatt mégiscsak összefutnak a Kansas-szel a konferenciadöntőben. Akkor nagyobb bajban lennének, ha Bradyék kiütik Andy Reid gárdáját, hiszen akkor a Foxboroughba kellene látogatniuk. A KC-t legyőzik és mehetnek a MetLife Stadiumba a hóesésbe játszani a Seahawks-szal és ez a hideg már túl sok lesz Peytonnak Shermanék ellen, ezért az idősebbik Manning nem éri utol öccsét a gyűrűk számában. A támadósor szinte tökéletes, a védelmet kell rendbe szedni az offseasonben.

1/32 Seattle Seahawks (14-2)

Harcolniuk kell a hazai pályáért, nem kaphatnak ki, hogyha a Saints nyeri a saját meccseit. A Giants nem lehet akadály, utána viszont két csopotrangadó, de mindkettő otthon, tehát borítékolhatóak a győzelmek. Ezzel NFC 1. kiemelés, divisional körben a Panthers, majd a konfrenciadöntőben a Saints látogat a CenturyLink Fieldre, mindkettő iszonyatosan kemény ellenfél, de hazai pályán továbbra se látom, hogy kikapnának, a 12th man annyira nyomja őket előre és az ellenfelet hátra. A Broncos is nehéz feladat a Super Bowlban, de szerintem a Seattle a jobb csapat és a hideghez is jobban hozzá vannak szokva. Nálam tehát a Seattle Seahawks csapata nyeri a Super Bowlt.

Ilyen lesz az idő remélhetőleg

Ilyen lesz az idő remélhetőleg

Gyertek el velünk meccset nézni a Kandalló Kézműves Pubba, az Oktogontól nem messze, ahol a Patiots@Dolphins csoportrangadót közvetítjük GamePassről fullHD-ban, angol kommentárral. Lesz játék, ingyen sör az NFL-mezben érkezőknek és közvetlen, megérinthető bloggerek is.