Forgatókönyvek a rájátszásba jutásért & Tippverseny Week 15

Eljött az utolsó TNF ideje, úgyhogy ilyenkor szoktam azt mondani, hogy akkor számoljunk komolyan. Ki az, aki már most nézegetheti, hogy hányadik helyen szeretne draftolni és kinek kell még keményen odaverni magát. Például Kyle Rudolph és RGIII ha nagyon kellene, akkor játszhatna, de inkább az oldalvonal mellé lettek száműzve, és előbb-utóbb ez lesz Owen Daniels és egy csomó “questionable” játékos sorsa is. A döntetlenekkel most nem buzizunk, az elmúlt két évben lejátszottak tíz évre elegendőt, legfeljebb utólag elnézést kérünk. Tippverseny.

AFC

A Denver már fix továbbjutó, és hétvégén az első helyet is megszerezheti csoporton belül, ha legyőzik a Chargers-t és a KC bénázik egyet a Raiders ellen. Lássuk be erre most még kevés az esély, de ha a Kansas kudarc mellett még a Bengals is letérdelne a Steelers otthonában, akkor a bye week is meglenne Manningék számára.

A Kansas még nem biztos rájátszás résztvevő, de ha Oaklandben érvényesítik a papírformát, akkor már matematikailag is csak egy wildcard pozíció marad szabadon. Ehhez amúgy nem kötelező nyerni, elég az is ha a Ravens vagy a Dolphins vesztesen vonul le a pályáról. Előbbi a Detroit vendége lesz, utóbbi fogadja a Patriots-ot. Szóval annak az esélye, hogy a játékhét után nem látunk olyan feliratot, hogy a Chiefs bejutott a rájátszásba, szinte nullával egyenlő.

A Patriots is jól áll ahhoz képest, hogy az első félidőben csak közelről nézik az ellenfelet, de ha most két vállra fektetik a Delfineket (van a delfineknek válluk?), akkor ők is békésen pipázhatnak az alapszakasz hátralevő részében, mint csoportgyőztes. Ha kikapnak, de a Ravens is hétfőn, akkor is benn vannak a legjobb 12-ben, csak nem biztos, hogy csoportgyőztesként.

A Bengals csoportelső, ha a Steelers nem tud nyerni ellenük, és Detroitban konzerv hollóhúst kajálnak a MNF alkalmával. Nem csoportgyőztesként, de biztos továbbjutóként lehet számítani a Cincinnati együttesére, ha nyernek és a Dolphins a Patriots áldozata lesz

Tehát szummázva azt dobja a gép, hogy amennyiben nem borul a papírforma, akkor csupán a 6. hely sorsa kérdéses, melyre jelenleg 11 csapatnak van matematikai esélye. Jóslás szintjén a Ravens tűnik a legkézenfekvőbbnek, de a sorsolásuk nagyon kemény, minden meccs playoff nekik innentől kezdve: Lions, Patriots, Bengals sorrendben jön az áldás számukra.

Az azonos mérleggel álló  Miami kicsit jobb helyzetben van, annak ellenére, hogy Brady lesz a következő irányító, aki szembe jön velük, de utána a Bills-Jets csoportrangadók kipipálhatóak.

6-7-tel áll a Jets és a Chargers, de sem a Broncos, sem a Panthers nem ideális ellenfél arra, hogy megkezdjék a zárkózást.

NFC

Nemzeti oldalon kissé bonyolultabb a helyzet, bár már csak 10 csapat esélyes matematikailag is bejutni a legjobbak közé, igaz nekik egytől-egyig reális esélyük is van.

A legkedvezőbb helyen a Seattle áll, annak ellenére, hogy a hétvégén egy szoros meccsen vereséget szenvedtek a 49ers ellen. Ha hétvégén sikerül legyőzni a Giants-et, és a 49ers botlana a Tampa bay ellen, akkor a bye weeken ők sörözhetnének, ha erre még rámákolnának egy Saints vereséget is, akkor a garantált hazai pálya is meglenne Russell Wilsonéknak.

A realitás mégis inkább az, hogy a Saints is stoppol magának egy helyet a hétvégén, ehhez nem kell más, mint a Rams legyőzése, de még kb. 600 másik forgatókönyv is kedvez nekik. (Ha a Cardinals-49ers páros legalább egyike és Cowboys-Eagles valamelyike kikap, akkor is jók).

Más nem nagyon fog örülni még a hétvégén, de a csillagok hármas együttállása kedvezhet a Panthers-nek és a 49ers-nek is.

Ha a Párducok átugorják a nem túl magas Jets-nek hívott akadályt, akkor “pusztán” annak kell szorítani, hogy kikapjon a 49ers-Cardinals-Cowboys/Eagles trió, de San Francisco is kell reménykedjen egy Arizona+Eagles/Cowboys bukásban. Esély van rá, de nem sok.

Ettől függetlenül a Panthers és a 49ers nagyon közel áll a wildcard körök megszerzéséhez, hiszen hátralévő sorsolásuk predesztinál számukra egy minimum 11-5-ös évvégi mérleget. A Niners ellenfelei a Buccaneers, a Falcons és a Cardinals, míg a Panthers a Jets-Saints-Falcons trióval mérkőzik.

Az NFC East és NFC North csoportokból maximum a csoportgyőztest várnánk a playoffba. Északon lépéselőnyben van a Lions és mivel a sorsolásuk (Ravens, Giants, Vikings) semmivel sem nehezebb, mint a riválisoké, így egy hétvégi Ravens elleni vereség sem jelentené a világvégét.

A Bears ellenfelei: @Browns, Eagles, Packers

A Packers ellenfelei: @Cowboys, Steelers, @Bears

Keleten a helyzet már csak két szereplős, az Eagles-Cowboys versenyfutás valószínű a 17. fordulóig tart, bár a Philly számára elérhető közelségbe került, hogy két győzelemnyire kerüljön a Cowboys-tól. Ehhez nem kell más, mint egy Eagles győzelem most a Vikings ellen és egy Rodgers-mentes Green Bay győzelem. A papírforma azt diktálja, hogy a zárókörben zsinórban harmadszor játszhat ki-ki meccset a Dallas, tavaly a Redskins, előtte a Giants tette őket parkoló pályára, most rohadt keserű lenne a pirula, ha ugyanezt megcsinálná velük az Eagles is.

A Cowboys ellenfelei: Packers, @Redskins, Eagles

Az Eagles ellenfelei: Vikings, @Bears, Cowboys

Tippverseny:

Immáron nincs bye week, így 1-16-ig kell most mindenkinek leadni a tippeket! A heti kérdés értéke emiatt visszatér az eredeti értékre, ami 8 pontot jelent. A fogadóirodák logikája alapján, aki a csütörtöki meccsre nem tippel, az  15 pontos tippet nem adhatja le a továbbiakban!

A csütörtöki tippek határideje minden esetben a meccs kezdésének időpontja, amúgy vasárnap 19:00-kor zárul a játékhét.

A kérdőív ITT kitölthető, mindenki megtekintheti a saját és társai tippjét ITT. A későbbiekben ugyanezeken a linkeken elérhetőek maradnak az adott hét tippjei.

Kérek mindenkit, hogy adjon meg nevet, mert e nélkül a tippek érvénytelenek lesznek a jövőben.

Az összetett állása alant, aki lát valami hibát, kérem jelezze, helyretesszük:

tipps03e14