Van irányító a sivatagban?

max_hallMivel Cardinals-hetet ülünk, külön anyaggal kellett volna készülnünk az Arizonáról, csakhogy mi olyan trógerek voltunk, hogy inkább kiadtuk ezt a feladatot az olvasóinknak. (Amúgy nem is voltunk trógerek, láttátok, csak somebody08 kolléga, de hát ő egyrészt Eagles-szurkoló, tehát alapból nem számít, másrészt meg olyan vastag a bőr az arcán a szintén vastag szakállréteg alatt, hogy igazából mondhatunk neki bármit.) Ti viszont szorgalmasak voltatok, úgyhogy ennek örömére le is közöljük két írásotokat is. Az első Löfli szerzeménye, és kb. arról szól, ami a címe: Irányítókereresés a sivatagban, csak én átírtam, mert bunkó vagyok.

Amióta Kurt Warner visszavonult, az Arizona Cardinals középszerű csapattá süllyedt, ami nem meglepő, hiszen egyszer sem sikerült pozitívban zárni a szezonokat (két 5-11-es és egy 8-8-as év). Ez pedig leginkább a megoldatlan QB kérdésre vezethető vissza, mivel a három és fél év alatt Carson Palmer már a 10. irányító, aki pályára léphetett a csapatban.

Warner visszavonulása után a bust-szagú Matt Leinart lett volna a kezdő, azonban a korábbi 1/10-es játékos olyan gyengén szerepelt az előszezonban, hogy kivágták, így Derek Andersoné lett a karmesteri pálca. Anderson, aki 2007-ben a Brownsnál Pro Bowler lett, szintén nem muzsikált valami fényesen, 12 meccsen kezdett és 7 TD mellé 10 interceptiont dobott. A 49ers elleni hétfő esti rangadó után pedig picit kifakadt az újságíró kérdésére.

Ezután Anderson a Rams ellen még kezdő volt, azonban olyan gyengén játszott, hogy lecserélték, és a szezon végéig John Skelton maradt a kezdő. Andersont a szezon után kivágták, jelenleg a Panthers csereirányítója.

Max Hall volt ebben a szezonban a 2. számú irányító, draftolatlan újoncként érkezett a keretbe, hat mérkőzésen játszott, háromszor kezdő volt. A hat meccsen 1 darab TD passzt adott, de dobott mellé 6 interceptiont. Később IR-re került, majd kirúgták őt is, két évig nem játszott sehol, idén a Winnipeg Blue Bombers CFL csapat csereirányítója.

John Skelton 3. számú irányítóként kezdte a 2010-es szezont, azonban a többiek gyenge játéka miatt az utolsó 4 meccsen ő lett a kezdő. A Dallas elleni karácsonyi TNF meccsen game-winning drive-ot hozott össze, az évet 2 TD passzal és 2 INT-vel fejezte be.

kevin_kolb

A 2011-es holtszezonban a Cardinals odaadta az Eaglesnek a 2012-es draft 2. körös cetliét és Dominique Rodgers-Cromartie-t Kevin Kolbért cserébe, aki Philadelphiában négy év alatt csak 19 meccsen játszott. Kolb szerződése 6 évre és 65 millió dollárra szólt, de itt sem bírt egészséges maradni, két év alatt 15 meccset játszott. Első cardinalsos évében megnyerte a nyitómeccset a Panthers ellen, a következő hat meccset viszont elvesztette, ezeken a meccseken 6 touchdown passz mellé 8 INT-t is sikerült dobni. A Ravens ellen megsérült, 4 meccset, majd visszatért a Cowboys ellen, ahol a hosszabbításban győztes TD passzt adott. Egy héttel később viszont megint megsérült, és az utolsó három mérkőzésen ismét Skelton irányított.

Skelton ebben a szezonban beugróként vállalhatóan játszott, a 4. negyedekben és a hosszabbításokban pedig nagyon jól, ennek köszönhetően 8-8-cal végeztek a szezonban. A statisztikái mondjuk nem voltak valami fényesek 11 TD passzt és 14 INT-t dobott, a ratingje pedig csak 68.9 volt, viszont hozta a meccseket.

A 2012-es előszezonban Kolb és Skelton versenyzett a kezdőposztért, amit végül Skelton nyert, de lesérült a Seahawks ellen az első héten, Kolb pedig game-winning drive-ot vezetett, és ő maradt a kezdő. A vezetésével és a védelem remeklésével legyőzték idegenben a Patriots-ot valamint az Eaglest és a Dolphinst is. A Rams ellen viszont kilencszer (!) sackelték, egy héttel később a Bills ellen pedig ötször. Ezen a meccsen az egyik menekülésénél két defense falember szerelte és bordatörés miatt az év többi részét az IR-en töltötte.

Skelton lett a kezdő ismét, azonban borzalmasan játszott mindegyik mérkőzésén, az üres elkapókat sem tudta eltalálni, ezért a Falcons ellen le is cserélték, beállt a 6. körben kiválasztott újonc, Ryan Lindley, de ő sem tudta megmenteni a mérkőzést. A következő két mérkőzésen Lindley lett a kezdő irányító, nem sikerült touchdownt passzolnia, azonban 5 INT-t dobott. Folytatódott a hullámvasút, ismét Skelton kezdett, a Seahawks ellen 4 (!) interceptiont dobott, 18.2-es ratingje volt, és volt egy elvesztett fumble-je is. Skelton ezek után meglepő módon nem került a pálya közelébe, Lindley a Lions és a Bears ellen is dobott 1-1 INT-t, a szezonzáró meccsen pedig már Brian Hoyer volt a kezdő.

Kolb azóta a Billshez szerződött, de ott is megsérült. Skelton több csapatnál is 3. számú irányító volt, jelenleg a Titansnél csere. Hoyer pedig a Brownsban játszott idén pár meccset, azonban ő is sérültlistára került. Lindley jelenleg is a Cardinalsban van, ő a 3. számú irányító.

carson_palmer

A rémes szezon után (4-0-s kezdés után 1-11) kirúgták Ken Whisenhuntot, aki 6 évig volt a csapat vezetőedzője, valamint Rod Gravest is, aki 10 évig volt a Cardinals general managere. Helyükre érkezett Bruce Arians, aki a Coltsnál az év edzője lett 2012-ben, valamint Steve Keim, aki eddig is Arizonában dolgozott.

Arians először elhozta Drew Stanton a Coltsból, mindenki azt hitte, hogy ő lesz a kezdő, azonban pár hétre rá megszerezték egy hatodik körös pickért Oaklandből Carson Palmert. A szurkolók többségének nem tetszett a döntés, hiszen Palmer Oaklandben szinte semmit nem csinált, és a Bengalsban sem szeretett nagyon játszani az utolsó éveiben. Az idény első meccsei a szurkolókat igazolták, hiszen az első hét meccsén 8 TD mellé 13 interception párosult. Azonban novemberben megtáltosodott a veterán QB, a négy meccsen 1146 yardot és 8 TD-t passzolt, és emellé csak két INT-t dobott, és mind a négy mérkőzését megnyerte az Arizona.

A legnagyobb problémák az előző három évben leginkább a gyenge támadófal és a béna igazolásokra foghatóak, azonban Steve Keim nem fog hatvan misit kipengetni egy üvegcsontú irányítóra. Plusz idén a drafton hoztak egy top10-es guardot, aki sajnos kidőlt egész szezonra, de jövőre, ha jön egy fiatal vak oldali tackle, könnyen feljavulhat az offense line.

Azt még nem tudni, hogy jövőre is Palmer lesz a karmester a sivatagban, de ha folytatja ezt a remek formát, és a támadófalat is sikerül feljavítani, akkor komolyan kell venni jövőre (és az idény hátralévő részében) az Arizona Cardinalst.